sosy - 72234 przepisów (strona:1214/4816)

Masa ziemniaczano-groszkowa na 2 sposoby 166

okrągłe placki o grubości ok. 1 cm. Smażyć z obu stron. Wykładać na ręcznik papierowy dla odsączenia z tłuszczu. Połowę upieczonych pieczarek zmiksować w blenderze z kawałkami cebuli i sosem powstałym w naczyniu do zapiekania. Sos doprawić solą i pieprzem. Placki i rurki podawać z sosem pieczarkowym i połówkami pieczonych papryk. Do cannelloni świetnie pasuje surówka typu coleslaw . Jeśli masz

Weekendy w domu i ogrodzie
Blok czekoladowy 169

dodawała „wkładu” Podstawą czekolady, którą robiła moja mama, były margaryna, mleko w proszku i kakao. Stare przepisy na blok czekoladowy pokazują dokładnie to samo. Bardziej pamiętam ohydne jajko w sosie musztardowym, podawane w przedszkolu niż smak tego wyrobu udającego czekoladę. Jasne, że pamięć może mnie zawodzić i być może wtedy to był najlepszy deser na świecie i wojny o ostatnią(...)łyżkę trwały i były burzliwe. Ale trauma smaku jajka w sosie zdominowała i wzięła szturmem wszystkie moje kulinarne wspomnienia z tego okresu, nie biorąc zakładników. Z biegiem czasu zmienia się wszystko – smak, gust, kanon urody i preferencje. To, co smakowało 30 lat temu, dziś wywołuje nostalgię. U mnie niezmienna jest tylko nienawiść do jajka w sosie. Siedząc przy porannej

ladykitchen
Pizza od serca 214

ciasto podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować na grubość 5-6 mm,wyciąć dość duże serce. Serca ułożyć  na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i każde ponakłuwać widelcem. sos: 2 łyżki gęstej pasty pomidorowej 2-3 łyżki wody 1 ząbek czosnku sól do smaku po szczypcie suszonej bazylii,oregano i tymianku Pastę połączyć z wodą,rozgniecionym czosnkiem i ziołami(...)piec przez 20 minut. Następnie posypać grubo serem i ułożyć na wierzchu paprykowe serduszka. Zapiekać jeszcze 5- 7 minut aż ser się dobrze rozpuści. Podawać na ciepło z ulubionym sosem.  Pizza doskonale smakuje z sosem czosnkowym: 150 g jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 2 ząbki czosnku sól i pieprz

Kolorowa kuchnia Elki
Gnocchi zapiekane z groszkiem, szynką speck i beszamelem (Gratin di gnocchi con piselli, speck e besciamella) 183

Zapraszam Was na danie łączące w sobie kuchnię włoską i austriack ą. Włoskie, ziemniaczane gnocchi, odpowiednik naszych kopytek, zapiekane w kremowym sosie beszamelowym z dodatkiem parmezanu, groszku i wędzonej na zimno szynki speck, specjału południowotyrolskiej kuchni.  Wystarczy tak niewiele, aby wyczarować smaczny obiad dla całej rodziny, który  zachwyca smakiem, wyglądem i prostot(...)soprattutto con la sua semplicità.  SKŁADNIKI 500 g kluseczek typu gnocchi 200 g groszku 100 g parmezanu 80 g szynki tyrolskiej speck s ó l, pieprz   Sos beszamelowy 250 ml mleka 25 g masła 25 g m ą ki pszennej   ga ł ka muszkata ł owa s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 500 g di gnocchi

La grande e la piccola cuoca
Naleśniki po meksykańsku 169

posypujemy posiekaną świeżą bazylią i odkładamy do wystudzenia *** *** Następnie smażymy naleśniki PRZEPIS TUTAJ – 6-7 sztuk *** *** Na każdym naleśniku układamy porcję farszu – używamy gęstej części farszu, rzadki sos przyda nam się później do polania potrawy *** *** Naleśniki z farszem rolujemy i układamy w naczyniu żaroodpornym *** *** Zwinięte naleśniki polewamy z wierzchu sosem, który został nam po farszu *** *** Potrawę posypujemy(...)wierzchu startym na tarce żółtym serem *** *** Naleśniki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez 20 minut – bez przykrycia. Podajemy polane domowym sosem czosnkowy PRZEPIS TUTAJ *** *** SMACZNEGO ***     POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY

Blog z Apetytem
6 przepisów na chiński Nowy Rok 137

Pulpety (zrobiliśmy małe kuleczki, oryginalnie są to duże pulpety, które rzeczywiście wyglądają w misce zupy jak lwie głowy) są lekkie i bardzo aromatyczne. Bulion, jak każdy bulion chiński, doprawiony sosem sojowym i olejem sezamowym, z mnóstwem zieleniny, jak zawsze jest pyszny MAKARON PO SYCZUAŃSKU W 10 MINUT Makaron łatwy do przygotowania jak zrobienie chińskiej zupki instant z torebki. I równie(...)najlepszy jest ryżowy, szerokie wstążki. Zupełna dowolność panuje jeśli idzie o dodatki. My do makaronu dorzuciliśmy fasolkę szparagową, ale świetnie sprawdzi się też brokuł, kalafior, szpinak. MAKARON CHIŃSKI Z SOSEM IMBIROWO-SZCZYPIORKOWYM W dalekowschodniej kuchni piękne są dwie rzeczy: łącznie niecodziennych smaków i prostota wykonania. Taki właśnie jest nasz przepis na ten aromatyczny i mega szybki makaron chiński. Kluczowym elementem

Niedzielny kucharz
Smalec wegański 128

ugotowanej 4 suszone śliwki 2 cebule 1 goździki, 1 ziarno jałowca, 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki majeranku 2-3 łyżeczki oleju do smażenia sól, pieprz świeżo mielony 1 łyżka sosu sojowego Przygotowanie : Na rozgrzanym oleju przesmażyć cebulkę z dodatkiem goździka, jałowca i liści laurowych Gdy cebulka się zeszkli, zbrązowieje- przyprawy wyjąć Fasolę zmiksować na gładką masę dodając sól, pieprz(...)sos sojowy i majeranek oraz 1/4 szklanki zimnej wody -odstawić. Śliwki pokroić w spore kawałki Podsmażoną cebulkę oraz śliwki dodać do fasoli, całość zmiksować krótko na małych obrotach Doprawić ponownie jeśli potrzeba solą, pieprzem, czy sosem  sojowym. Schłodzić w lodówce.                          Smalec smakuje z ogórkiem kiszonym :) Jeśli

Proste Potrawy
Wegański kebab 150

sprawia, że nie ma wymówki, tylko trzeba wejść do kuchni i działać Jeśli chcecie wykonać podpłomyka w taki sposób jak ja, będzie Wam potrzebne kilka dodatków. Wegański colesław oraz sos czosnkowy możecie z powodzeniem wykorzystać również w inny sposób, bo colesław to świetny dodatek do głównego dania, a sos czosnkowy jest dobry do… wszystkiego! Tak więc bez obaw(...)się nie zmarnuje Ważne: – Powyżej podałem linki do przepisów na sos i surówkę. Jeśli nie chce Wam się robić surówki, to od biedy można użyć np. kapusty pekińskiej, albo pominąć, ale… to już nie będzie to samo – Tortille można wykonać samemu ( przepis ) lub kupić gotowe w markecie. Artykuł Wegański kebab pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
SPRING ROLLS 212

Spring rolls to rodzaj sajgonek podawanych na świeżo, bez smażenia. To świeże warzywa zawinięte w papier ryżowy. Najlepiej smakują z ostro-słodkim sosem chili. Są banalnie w wykonaniu i wystarczy niecałe 15 minut, aby były gotowe! Idealnie sprawdzą się jako przekąski na wieczór z przyjaciółmi.  Ja postawiłam na  fit przekąski, bezglutenowe i wegańskie... z sałatą, marchewką, papryką(...)tylko warzywa, ale też ugotowany makaron, np. sojowy, usmażone krewetki czy kurczaka... Składniki: 6 arkuszy papieru ryżowego 6 listków mini sałaty rzymskiej 1 marchewka 1/2 czerwonej papryki 1/2 awokado sos słodka chili Wykonanie: Sałatkę myjemy i osuszamy. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w cienkie słupki. Paprykę myjemy, usuwamy nasionka i kroimy w cienkie paseczki. Awokado obieramy ze skóry i kroimy

Kuchnia MagdaLeny
Pyszny strogonow drobiowy 266

wywaru warzywnego (może być rosół) 3 ząbki czosnku 1 cebula (około 70 g) 2 łyżki mąki pszennej (może być ziemniaczana) 1 łyżka masła około 1 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki czosnku granulowanego ½ łyżeczki soli szczypta pieprzu, papryki ostrej sól, pieprz do smaku olej do smażenia natka pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem(...)około 1 minuty. Następnie dodaję pieczarki i smażę około 5 minut. Teraz do pieczarek dodaję masło i gdy się roztopi dodaję mąkę i przez chwilę smażę. Następnie dodaję mięso, sos sojowy, wywar, dokładnie mieszam i duszę około 3 minut. Na koniec strogonowa zabielam śmietaną. Do śmietany dodaję kilka łyżek sosu, dokładnie mieszam i dodaję do strogonowa. Dokładnie mieszam i jeszcze

Uwaga Babcia Gotuje
Kotleciki brokułowe z makaronem 155

łyżka pestek z dynii – 1 łyżeczka kolendry – ½ ząbka czosnku – ½ łyżeczki ostrej papryki – 1-2 łyżeczki cząbru i oregano – szczypta pieprzu i soli – ok. 200 g ulubionego makaronu spaghetti – sos pomidorowy np. z tego przepisu Przygotowanie: Przygotuj brokuły, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ugotuj soczewicę ( ale uważaj, żeby nie była za miękka ale bardziej zbliżona do al dente). Wrzuć(...)orkiszowej i wszystko wymieszaj łyżką. Formuj brokułowe kuleczki i smaż na małej ilości oleju, co chwilę obracając, by usmażyły się ze wszystkich stron na złotobrązowo. Odsącz na papierowych recznikach.Przygotuj sos z tego przepisu  (1/2 porcji) i ugotuj makaron al. dente. Brokułowe kotleciki podawaj z makaronem i sosem pomidorowym. Smacznego. Artykuł Kotleciki brokułowe z makaronem pochodzi z serwisu I LOVE

I LOVE LIFE
Sałatka z rukolą, kiszonymi buraki, awokado i granatem 192

którzy lubią chrupać będą zachwyceni smakiem tej sałatki. To za sprawą selera naciowego, kiszonych buraków i tryskających słodkim sokiem owocem granatu do tego  sos vinaigrette z angielską musztardą opakowanie  rukoli kiszone buraki seler naciowy owoc granatu awokado pestki dyni i słonecznika od kiełki lucerny Sos vinaigrette: sok z połówki cytryny 2 łyżeczki angielskiej musztardy 2 łyżki oleju(...)pestek winogron pieprz Pestki prażymy na patelni. Seler i awokado kroimy w plastry. Na rukolę rozkładamy warzywa, posypujemy owocem granatu i prażonymi pestkami dyni i polewamy sosem vinaigrette

AZgotuj!
Surówka z kapusty pekińskiej i pora 161

wasz wybór. Bardzo polecam do spróbowania. Drukuj Surówka z kapusty pekińskiej i pora Szybka do zrobienia surówka o oryginalnym smaku. Składniki 6 liści kapusty pekińskiej 1/2 średniego pora Sos 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu szczypta soli, cukru i pieprzu Wykonanie Por i kapustę myjemy i kroimy Warzywa wrzucamy do miski. Składniki sosu mieszamy i doprawiamy według uznania. Warzywa mieszamy(...)sosem Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej i pora pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Zapiekana brukselka z pulpecikami w sosie pomidorowym 148

wysmarowania formy Pulpety: 480g mielonego mięsa z szynki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki natki z pietruszki 1 jajko 1 bułka kajzerka sól pieprz vegeta klarowane masło Sos pomidorowy: 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki pikantnego ketchupu 30g masła sól pieprz Wykonanie: 1. Mięso przełożyć do dużej miski(...)jajko, posiekaną natkę z pietruszki i bułkę namoczona wcześniej w wodzie. Masę dokładnie wyrobić, doprawić solą, pieprzem i vegetą. Uformować pulpeciki wielkości brukselki i usmażyć na klarowanym maśle. 2. Sos pomidorowy: Pomidory z puszki przełożyć do garnka, dodać masło, ketchup, cukier i papryki. Całość zagotować, doprawić solą i pieprzem. 3. Brukselkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie. 4. Do żaroodpornego

Szalona Kuchnia Eweliny
Pulpety w sosie grzybowym 191

sosu możemy dodać grzyby świeże lub mrożone. Dzięki nim jest tak bardzo aromatyczny. Najlepiej smakuje z ziemniakami i buraczkami.  Pulpety: 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk 1 mała cebula Sos: 500g grzybów świeżych lub mrożonych (u mnie podgrzybki) 2 cebule 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego duży pęczek natki pietruszki 150ml(...)bulionu, posiekaną natkę pietruszki, dusimy do miękkości przez 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy śmietankę i mąkę rozmieszaną w odrobinie wody. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami. Przekładamy pulpety do sosu, dusimy jeszcze kilka minut

Szefowa kuchni