Byliśmy w cztery osoby i postanowiliśmy zamówić różne potrawy. Było co degustować! Brawa dla szefa kuchni! Gicz jagnięca z puree ziemniaczanym z czosnkiem, kapusta czerwona kiszona z czerwona cebulą, sos na bazie porto Tatar jagnięcy z sałatką z marynowanych rydzów i pomidorków, pieczony szpik kostny, oliwa z kolendry Pierogi z policzków wołowych, z sosem serowym, cebulą i włoskimi orzechami Ciastko(...)czekoladowe z orzechami, sos wiśniowy, lody żurawinowe, ziemia z białej czekolady, mascarpone cytrynowe Bardzo smacznie nakarmiono nas również w Karczmie Regionalnej Przy Młynie . To miejsce staramy się odwiedzać za każdym razem podczas pobytu w Zakopanem. Kwaśnica, tradycyjna góralska na wędzonym żeberku przypadła do gustu naszym podniebieniom w Karczmie Obrochtówka. Poza szlakiem kulinarnym były też szlak zakupowy Wizyta na straganach
Tajemnice Smakucieniutko oskrobanych efektownych rozetek. Składniki Na 1 porcję: 2-3 rozetki sera Tete de Moin 5 liści sałaty rzymskiej mini 2 łyżki pestek granatu 1 łyżka prażonych płatków migdałów Sos 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka syropu klonowego 1 łyżeczka musztardy Dijon sól, pieprz Wykonanie Na suchej patelni prażymy płatki migdałów, studzimy. Składniki(...)sosu łączymy ze sobą. Sałatę, myjemy, suszymy, rwiemy i układamy w pękatej szklance, posypujemy pestkami granatu, polewamy sosem. Na koniec układamy rozetki sera i obsypujemy płatkami migdałów. * W związku z tym, że ser Tete de Moin jest trudny do zdobycia, można go zastąpić np. serem mierzwionym. Wtedy jednak będzie to już inna sałatka, bo ten ser jest niepowtarzalny, zarówno
Tajemnice SmakuNori – wodorosty, suszone w formie płatów Ryż do sushi – musi być to ryż z oznaczeniem na opakowaniu “DO SUSHI” Mata – wykonana w włókien bambusowych Sos sojowy Wasabi Ocet ryżowy Marynowany imbir Ostry nóż Pozostałe składniki, dodatki zależą już od dostępności i preferencji smakowych. Do naszego sushi tym razem wykorzystaliśmy: łososia, dorsza, makrelę, tuńczyka, ogórek, szczypiorek(...)według instrukcji dołączonej do urządzenia. W tym czasie przygotowujemy ocet do ryżu podgrzewając w rondelku do rozpuszczenia składników: 125ml octu ryżowego 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki sosu sojowego Gotowy ryż, jeszcze gorący przekładamy do dużej miski, skrapiamy przygotowanym “octem do ryżu” i delikatnie mieszamy. Kiedy ryż przestygnie możemy zacząć rolowanie. Sushi Maki
Tajemnice Smakuszybko sałatkę z zielonymi winogronami, tych jeszcze trochę zostało Składniki na dwa talerze 2 garści winogron 6 rozetek Tete de Moine* 2 łyżki uprażonych orzechów włoskich 4 garści rukoli Sos 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 1/2 łyżeczki musztardy Dijon 1/2 łyżeczki miodu sól, pieprz Wykonanie Składniki sosu łączymy ze sobą. Rukolę, myjemy, suszymy i układamy(...)talerzach. Winogrona przekrawamy na pół, rozkładamy na liściach rukoli. Całość polewamy sosem, posypujemy orzechami i dekoracyjnie układamy rozetki sera Tete de Moin. * W związku z tym, że ser Tete de Moin jest trudny do zdobycia, można go zastąpić np. serem mierzwionym. Wtedy jednak będzie to już inna sałatka, bo ten ser jest niepowtarzalny, zarówno wizualnie, jak i smakowo
Tajemnice Smakuprzygotowaniu, za to efekt końcowy, kontrastowa kolorystyka może wprawić w zdumienie niejednego biesiadnika. Składniki 500 g fioletowych ziemniaków 1 pęczek rzodkiewki 1 pęczek szczypiorku garść pestek dyni czarnuszka Sos: 250 ml jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku – rozgnieciony sól, pieprz Wykonanie Ziemniaki myjemy, gotujemy ze skórką, najlepiej na parze. Kiedy wystygną obieramy ze skórki i kroimy na małe(...)być plastry, łódeczki… według uznania, aby były “na kęs”. Na dużym talerzu układamy ziemniaki, dorzucamy do nich pokrojone rzodkiewki, obsypujemy posiekanym szczypiorkiem i pestkami dyni. Sosem przygotowanym z jogurtu, czosnku, soli i pieprzu możemy polać sałatkę od razu, ale starci ona wówczas na swojej urodzie. Najlepiej sos zaserwować osobno w miseczce posypany nasionami czarnuszki. Smacznego
Tajemnice Smakuskładniki to uzyskamy smaczną, orzeźwiającą sałatkę, idealną na lato. Składniki SAŁATKA 1/4 arbuza – około 1 kg 1/2 czerwonej cebuli garść czarnych oliwek 100 g sera feta świeża mięta SOS 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu balsamicznego sok z 1/2 limony sól pieprz Wykonanie Miąższ arbuza kroimy w grubą kostkę, możemy usunąć pestki. Ser feta kroimy w trochę mniejszą kostkę(...)niż arbuza. Cebulę kroimy w piórka. W osobnym naczyniu dokładnie łączymy składniki sosu. W misce, półmisku lub w łupinie arbuza delikatnie łączymy ze sobą arbuza, fetę, oliwki i cebulę. Polewamy sosem i obsypujemy listkami mięty. Smacznego
Tajemnice Smakuprzygotować z koziego naturalnego bundzu sałatkę. Składniki – na jedną porcje SAŁATKA garść świeżego szpinaku baby 50 g sera koziego bundz naturalny** 1 brzoskwinia garść malin kilka listków mięty SOS 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz Wykonanie Składniki na sos mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Brzoskwinie myjemy, kroimy(...)półksiężyce”. Grillujemy na patelni grillowej lekko posmarowanej olejem. Szpinak myjemy, osuszamy i układamy na dużym talerzu lub w salaterce. Dodajemy grillowane brzoskwinie, ser kozi, polewamy przygotowanym wcześniej sosem, na wierzchu układamy maliny i posypujemy listkami mięty. * Opis ze strony gospodarstwa www.serykozie.pl ** kozi bundz naturalny możemy zastąpić mozzarellą
Tajemnice Smakuświeżego szpinaku baby 60 g sera koziego bundz wędzony 1 łyżeczka oleju do smażenia sera 1 średni burak gotowany lub pieczony 1-2 łyżki pestek dyni garść borówki amerykańskiej SOS 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz Wykonie Buraka gotujemy lub pieczemy w piekarniku, lub kupujemy już ugotowanego. Przestudzony i obrany burak(...)plastry, a następnie na cieniutkie paski – my swojego buraka potraktowałyśmy spiralizerem (tzw. krajalnicą, temperówką do warzyw) i otrzymałyśmy buraczane spaghetti. Pestki dyni prażymy na suchej patelni Składniki na sos mieszamy ze sobą, doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak myjemy, osuszamy i układamy na talerzu. Na szpinaku układamy spaghetti z buraka, polewamy sosem. Ser kroimy w plastry i smażymy na patelni
Tajemnice Smakuwłókna przypominające … makaron! W smaku dynia makaronowa jest bardzo delikatna, bardzo dobrze komponuje się z dodatkami o wyrazistym smaku. Proponuję dyniowy makaron podać z dobrze doprawionym przyprawami sosem pomidorowym z ciecierzycą, a całość dania uwieńczyć słonym smażonym serem halloumi. Składniki MAKARON DYNIOWY 1 dynia makaronowa 1 łyżka oliwy sól, pieprz SOS 1 duża cebula 1 czerwona papryka słodka(...)puszka ugotowanej ciecierzycy przyprawy – kumin rzymski, papryka wędzona w proszku, chili, pieprz, sól 1 łyżka oliwy łyżka masła DOTATKOWO 200 g sera halloumi 1 łyżeczka oleju Wykonanie SOS W głębokiej patelni podgrzewamy oliwę z masłem, dodajemy pokrojoną cebulę i lekko ją podsmażamy. Do cebuli dorzucamy pokrojoną w kawałki paprykę i posiekany czosnek, smażymy do czasu, aż papryka zmięknie. Następnie
Tajemnice Smakuwodzie około godziny. Jajka obieramy ze skorupek. Obieramy ze skórki jabłko i cebulę. Jajka, ogórki, jabłko i ogórki kroimy w drobną kostkę. Z jogurtu, majonezu, soku z cytryny przygotowujemy sos dokładnie mieszając ze sobą składniki, do sosu dodajemy posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem, uważając z solą ponieważ śledzie dostępne w sprzedaży są w bardzo różnym stopniu słone. Odsączone(...)wody śledzie kroimy w paski. W misce łączymy ze sobą posiekane jajka, ogórek, cebulę i jaja. Dodajemy pokrojone kawałki śledzi, odsączony z zalewy groszek. Całość zalewamy sosem, ewentualnie doprawiamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki, sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień. Ziemniaki dokładnie umyte i wyszorowane układamy w garnku rzymskim i pieczemy bez dodatku wody, przykryte przez około godzinę w temperaturze
Tajemnice Smakusezonem możemy użyć jeżyn mrożonych. Jeżeli chcemy podać gofry na śniadanie, gotowy syrop i wymieszane ciasto możemy przez noc trzymać w lodówce, by rano móc upiec świeże gofry. Składniki SOS 350 g jeżyn 1 łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki syropu klonowego GOFRY 300 g mąki 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g cukru 20 g maku(...)cytryny 250 ml wody gazowanej 2 jaja 80 g stopionego i przestudzonego masła olej do smarowania gofrownicy DO PODANIA jeżyny gęsty jogurt naturalny typu greckiego mięta Wykonanie SOS W małym rondelku podgrzewamy jeżyny z sokiem z cytryny, owoce zaczną puszczać sok. Chwilę redukujemy, zdejmujemy z ognia, dodajemy syrop klonowy, mieszamy i odstawiamy. Do polania gofrów możemy wykorzystać
Tajemnice Smakucienką skórką 300 g marchewki, obrane i pokrojone na kawałki 2 czerwone cebule, obrane i pokrojone na kawałki 2 gałązki rozmarynu sól pieprz 1 łyżka miód 1 łyżka sosu sojowy 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kardamonu 2 duże ząbki czosnku -starty na tarce 10 g świeżego imbiru – starty na tarce Wykonanie Jeżeli kupiliśmy tak, jak ja pierś(...)tłuszcz z patelni do miseczki. Część tłuszczu wykorzystamy do dania, resztę łączymy z pokrojonymi ścinkami skóry i wytapiamy na gęsi smalec. Piersi zdejmujemy z patelni. W miseczce mieszamy miód, sos sojowy, cynamon, kardamon, starty czosnek i imbir i 2 łyżki gęsiego wytopionego tłuszczu. Do dużej miski wrzucamy ziemniaki, marchewkę i cebulę, dodajemy piersi. Całość obtaczamy przygotowanym sosem miodowo – sojowym
Tajemnice SmakuBigos cygański Pyszne klopsiki w aromatycznym sosie pomidorowym duszone z warzywami. Bardzo smaczne i rozgrzewające danie dla całej rodziny. Polecam! Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 2-3 łyżki bułki tartej 1 jajko przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 300g pieczarek 1 cebula(...)całość przesmażamy przez chwilę *** *** Ogórki kroimy w plasterki, a paprykę w kostkę *** *** Na patelnie dodajemy pomidory z puszki, ketchup oraz ogórki i paprykę. Całość mieszamy, doprawiamy cukrem i jeżeli sos będzie zbyt gęsty dodajemy bulion lub wodę. Potrawę dusimy pod przykryciem na małym ogniu, przez około 15 minut *** *** Po tym czasie dodajemy podsmażone wcześniej klopsiki oraz posiekaną pietruszkę, mieszamy
Blog z Apetytemmożna go dostosować do smaku domowników. Przepis na chili con carne - gulasz meksykański z mięsem mielonym i fasolą jest bardzo prosty, jego sekret tkwi w przyprawach i pysznym, gęstym sosie. Można go przygotować z pokrojonej w małą kostkę wołowiny, ale równie dobrze smakuje z mieloną wołowiną. Poniższy przepis dostosowałam do polskich realiów, tak aby wszystkie składniki można było kupić(...)goździki 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól i mielony czarny pieprz do smaku natka kolendry do posypania Opcjonalnie można też dodać 1 puszkę kukurydzy 1 łyżka sosu z wędzonych papryczek np. Tabasco Chipotle Sauce - jest dostępny w marketach Kawa, czekolada i kakao do chili con carne Wybierając czekoladę zwróćcie uwagę na zawartość kakao. Im wyższa tym lepiej
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDzień dobry :) Co powiecie na pyszny domowy szybki obiad. Makaron smaki dzieciństwa i błyskawiczny sos z przepysznej szynki od Dudy. Jak zawsze prosty w wykonaniu, do tego surówka z kapusty i obiad gotowy. Zapraszam :) Składniki na makaron: 6 żółtek 1/4 szklanki wody 300 g mąki typ 550 lub 0 + do podsypania 1 łyżeczka soli 1 łyżka oleju(...)mięsa mielonego 300 g gotowej szynki z czarnuszką Duda 600 ml sosu pomidorowego sól, pieprz, szczypta chili do smaku 2 łyżki masła 1 cebula Wykonanie: Do miski wbijamy żółtka, dodajemy olej, sól i wodę, mieszamy, następnie przesiewamy stopniowo mąkę i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie kleiło się do rąk dodajcie odrobinę mąki, jak zawsze wspominam
Sama słodycz i szczypta chili