sosy - 72234 przepisów (strona:1193/4816)

Pulpety w sosie cukiniowym 210

Składniki: 400 g mielonej szynki wieprzowej 1 cebula 1 średnia cukinia 1 jajko kawałek pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu chili 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka curry 1/2 … Czytaj dalej Pulpety w sosie cukiniowym

czarrna od kuchni
Sałatka na bogato 139

wędzonego łososia 1/2 (ok. 60 g) sera mozzarella w kuleczkach 2 garści sałaty 100 g pomidorków koktajlowych dressing: sok z 1 limonki lub 1/2 większej cytryny 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1,5 łyżeczka oleju rzepakowego łyżeczka pestek słonecznika i dyni Jajka gotujemy na twardo, a następnie, po obraniu, kroimy w ćwiartki. Pomidorki również kroimy w ćwiartki(...)Umytą sałatę układamy w miseczce, dodajemy jajko i pomidorki oraz kuleczki sera mozzarella. Z sosu, oleju i soku z limonki przygotowujemy dressing dokładnie mieszając składniki. Sosem polewamy przygotowaną sałatkę, pestkami posypujemy. Porca ma ok. 460 kcal

Kucharzyca
Leczo z boczkiem po mojemu 149

którego dużą ilość świeżej papryki dodawała. Ja po swojemu je zrobiłam, gdzie papryki nie użyłam. Cebulę, czosnek na boczku podsmażyłam, pomidorków koktajlowych i cukinii dołożyłam. Całość pod przykryciem dusiłam, sosem sojowym, przyprawami i ziołami    doprawiłam, z chlebem podałam, a na drugi dzień z makaronem zmieszałam. Składniki: 300 g surowego, chudego boczku, 1 kg młodej cukinii, 3 białe cebule(...)średniej wielkości, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 500 g pomidorków koktajlowych (żółte, czerwone), pieprz czarny świeżo mielony, 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, liść selera, 1 łyżeczka curry, 1 płaska łyżka mielonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej, pęczek zielonej pietruszki, sól do smaku. Przygotowanie: Czosnek kroimy w drobną kostkę, pomidorki na połówki, a   cebulę w piórka

Moniki Smakołyki
Sałatka z selera 128

ryżu basmati 150 g sera żółtego 100 g rodzynek 70 g pestek słonecznika 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 pęczek natki pietruszki Sos 200 g majonezu 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy pieprz czarny sól Instructions Selera obieramy, kroimy w grube plastry i zalewamy zimną wodą. Dodajemy odrobinę soli i gotujemy do miękkości. Ważne(...)kawałki. Delikatnie w dłoniach odsączamy z nadmiaru soku i łączymy z ryżem. Dodajemy ser żółty pokrojony w słupki, kukurydzę odsączoną z zalewy, rodzynki, pestki słonecznika oraz posiekaną natkę pietruszki. Sos Do majonezu dodajemy jogurt naturalny oraz musztardę. Doprawiamy do smaku pieprzem czarnym, solą i mieszamy. Tak przygotowany sos dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Sałatkę

Wędrówki po kuchni
Aromatyczne tofu z zieloną fasolką w sosie 137

Aromatyczne tofu z zieloną fasolką i sosem chraimeh z wygranej w konkursie książki Ottolenghi "Prosto" Wydawnictwo FILO. Polecam danie. Myślę, że świetnie pasowałyby tu jeszcze grzyby kurki, a zamiast tofu, tempeh, ryba o białym mięsie. dla 2 osób opakowanie tofu czosnkowego olej 300 gram zielonej fasolki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki wody przyprawy: po łyżeczce: kminku(...)kostkę i zrumienić na złoto. Na patelni podsmażyć przyprawy, dodać czosnek i 2 łyżki oleju, dodać koncentrat chwilę podsmażyć i wlać wodę i sok z połówki limonki. Zagotować sos. Dodać do sosu fasolkę i tofu, wymieszać. Wyłożyć na talerze, skropić resztą limonki. Posypać kolendrą

AZgotuj!
Quesadilla z piersią kurczaka i z warzywami 141

patelni, następnie kroimy w paseczki kroimy w plasterki ser oraz warzywa w małej miseczce mieszamy ketchup z koncentratem pomidorowym dodając po łyżeczce ziół prowansalskich, bazylii i oregano ( nasz sos do smarowania wnętrza tortilli), Na całości tortilli smarujemy cienką warstwą naszego sosu, Na jedną połowę wykładamy w dowolnej proporcji wg uznania warzywa, kurczaka, ser. Zamykamy/przykrywamy drugą połową placka i wkładamy(...)opiekacza bądź kładziemy na suchą patelnię. Gdy tortilla stanie się chrupiąca a ser się roztopi nasze danie jest gotowe. Podajemy z ketchupem lub innym ulubionym sosem. Możemy podawać przekrojone na mniejsze kawałki, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia

Studencka Micha
Zupa ramen 191

SKŁADNIKI 1 udko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kawałek korzenia selera 3 ząbki czosnku 2 suszone papryczki chilli sól, pieprz sos sojowy 3-4 plasterki imbiru (lub płaska łyżeczka imbiru mielonego) 3-5 łyżek sosu sojowego ziele angielskie liść laurowy + makaron (można użyć gotowego makaronu) 1 szkl mąki pszennej 1/3 szklanki wody niepełna łyżeczka sody oczyszczonej DODATKI(...)pokrojoną marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę (opaloną), podsmażone udko i przyprawy (ziele, sól, liść). Gotujemy tak, jak standardowy rosół. Gdy się trochę pogotuje dodajemy papryczki chilli, imbir, posiekany czosnek oraz sos sojowy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Zupa powinna być wyrazista w smaku, lekko pikantna i orientalna.  Gotową zupę można przecedzić przez sito (w celu uzyskania czystego wywaru

Gotowanie jest łatwe
Winnice Małopolski – wizyta studyjna blogerów cz.1 126

jego skórka chrupiąca i odświeżające pomidory. Wino wspaniale dobrane, jest to najlepiej sprzedające się wino z tej winnicy. I wjechał ozorek wołowy z pieczoną papryką, fasolnikiem i ciemnym sosem a do tego Cabernet Cortis 2018 ( prosto z kadzi ). Oj, jakaż to była poezja smaku, rozpływające się mięso gotowane w sosie demi glace. Papryka i fasolnik które znalazły się na talerzu(...)Pietruszkowego w Krakowie. Deser A na deser morele marynowane przez noc w syropie cukrowym z dodatkiem werbany, wraz z twarogiem i jeżyny. Tak prosto, a tak znakomicie. Na koniec sos wszyscy wyjadali do końca, żeby żadnej kropli nie zostawić ; )   Do tego było wino miodowe na bazie Seyval Blanc z roku 2018. To wino jest unikatem, bo nie jest

Kuchnia na wzgórzu
Cannelloni z mięsem mielonym w sosie porowym 137

Inspiracja: Cannelloni z mięsem w sosie porowym wg Okrasy . Kuchnia Lidla. Przepis nieco zmodyfikowałam, używając tego, co akurat miałam pod ręką w lodówce. Cannelloni z mięsem mielonym w sosie porowym – Składniki Szynka wieprz The post Cannelloni z mięsem mielonym w sosie porowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Sos pomidorowo – cebulowy 88

Sos ten należy do tych bardziej ostrych sosów , chociaż wyciskaczem łez nie jest ;-) Ilość cebuli można zmodyfikować w zależności od upodobań. My wolimy mocno cebulowe dania, więc niżej podany przepis charakteryzuje się intensywnym smakiem cebulki. The post Sos pomidorowo – cebulowy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Świeży pomidor czy sos z niego? Co lepsze? 104

dużych ilości pomidorów zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. To dlatego, że u badanych z dużą ilości likopenu w organizmach zaobserwowano wolniejsze odkładanie się płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Sos pomidorowy lepszy od świeżego pomidora To może wydawać się paradoksalne, ale wspomnianego wcześniej likopenu w formie najbardziej przyswajalnej dla nas, jest więcej w sosie pomidorowym niż w zerwanym właśnie(...)Europy dopiero po 1492 roku, czyli po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. A tak w ogóle to rośliny te pochodzą z zachodniej części Ameryki Południowej. Artykuł Świeży pomidor czy sos z niego? Co lepsze? pochodzi z serwisu Fleksitarianizm.pl

Fleksitarianizm.pl
Kotlety schabowe zapiekane z warzywami 261

kotletów schabowych – rozbić i doprawić 2 papryki 7-8 pieczarek trochę startego sera przyprawy dowolny sos Papryki pokroić w kostkę, pieczarki obrać i również porkoić. Ser zetrzeć na tarce. Wymieszać wszystko razem, można podsmażyć lub podpiec. Do naczynia żaroodpornego wylewamy część sosu, a na to układamy kotlety. Na mięso wykładamy warzywa i zalewamy sosem. Zapiekamy i podajemy z ziemniakami

Moje Wyroby
Sos z cukinii na zimę 224

Sos z cukinii nada się jako dodatek do mięsa, makaronu lub ryżu. 3 kg cukinii ( waga po obraniu i wydrążeniu środka) 1 kg dojrzałych pomidorów 1 kg słodkiej papryki kukurydza konserwowa, słoik 900 ml ( waga samej kukurydzy po odsączeniu 610 g) 300 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka soli 1 czubata łyżka majeranku suszonego 1 łyżka bazylii suszonej 1 płaska łyżeczka(...)miękkie, a cukinia w połowie rozgotowana.Na samym końcu dodać ocet oraz cukier - cukier najlepiej dodawać stopniowo i regulować ilość słodyczy w garnku. Całość odstawić na 2 godziny do przegryzienia. Sos nakładać do słoików, szczelnie zakręcić. Przestygnięty już sos w słoikach wstawić do garnka, do wody zbliżonej temperaturą. Na małej mocy palnika doprowadzić do wrzenia, kilka minut pogotować. Źródło- klik

Moje domowe kucharzenie