Składniki: 400 g mielonej szynki wieprzowej 1 cebula 1 średnia cukinia 1 jajko kawałek pora 2 ząbki czosnku 2 łyżki sosu chili 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka curry 1/2 … Czytaj dalej Pulpety w sosie cukiniowym
czarrna od kuchniwędzonego łososia 1/2 (ok. 60 g) sera mozzarella w kuleczkach 2 garści sałaty 100 g pomidorków koktajlowych dressing: sok z 1 limonki lub 1/2 większej cytryny 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka oleju sezamowego 1,5 łyżeczka oleju rzepakowego łyżeczka pestek słonecznika i dyni Jajka gotujemy na twardo, a następnie, po obraniu, kroimy w ćwiartki. Pomidorki również kroimy w ćwiartki(...)Umytą sałatę układamy w miseczce, dodajemy jajko i pomidorki oraz kuleczki sera mozzarella. Z sosu, oleju i soku z limonki przygotowujemy dressing dokładnie mieszając składniki. Sosem polewamy przygotowaną sałatkę, pestkami posypujemy. Porca ma ok. 460 kcal
Kucharzycaktórego dużą ilość świeżej papryki dodawała. Ja po swojemu je zrobiłam, gdzie papryki nie użyłam. Cebulę, czosnek na boczku podsmażyłam, pomidorków koktajlowych i cukinii dołożyłam. Całość pod przykryciem dusiłam, sosem sojowym, przyprawami i ziołami doprawiłam, z chlebem podałam, a na drugi dzień z makaronem zmieszałam. Składniki: 300 g surowego, chudego boczku, 1 kg młodej cukinii, 3 białe cebule(...)średniej wielkości, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 500 g pomidorków koktajlowych (żółte, czerwone), pieprz czarny świeżo mielony, 2 łyżki sosu sojowego ciemnego, liść selera, 1 łyżeczka curry, 1 płaska łyżka mielonej słodkiej papryki, 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej, pęczek zielonej pietruszki, sól do smaku. Przygotowanie: Czosnek kroimy w drobną kostkę, pomidorki na połówki, a cebulę w piórka
Moniki Smakołykiryżu basmati 150 g sera żółtego 100 g rodzynek 70 g pestek słonecznika 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 1 płaska łyżeczka kurkumy 1 pęczek natki pietruszki Sos 200 g majonezu 150 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy pieprz czarny sól Instructions Selera obieramy, kroimy w grube plastry i zalewamy zimną wodą. Dodajemy odrobinę soli i gotujemy do miękkości. Ważne(...)kawałki. Delikatnie w dłoniach odsączamy z nadmiaru soku i łączymy z ryżem. Dodajemy ser żółty pokrojony w słupki, kukurydzę odsączoną z zalewy, rodzynki, pestki słonecznika oraz posiekaną natkę pietruszki. Sos Do majonezu dodajemy jogurt naturalny oraz musztardę. Doprawiamy do smaku pieprzem czarnym, solą i mieszamy. Tak przygotowany sos dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły. Sałatkę
Wędrówki po kuchniAromatyczne tofu z zieloną fasolką i sosem chraimeh z wygranej w konkursie książki Ottolenghi "Prosto" Wydawnictwo FILO. Polecam danie. Myślę, że świetnie pasowałyby tu jeszcze grzyby kurki, a zamiast tofu, tempeh, ryba o białym mięsie. dla 2 osób opakowanie tofu czosnkowego olej 300 gram zielonej fasolki 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki wody przyprawy: po łyżeczce: kminku(...)kostkę i zrumienić na złoto. Na patelni podsmażyć przyprawy, dodać czosnek i 2 łyżki oleju, dodać koncentrat chwilę podsmażyć i wlać wodę i sok z połówki limonki. Zagotować sos. Dodać do sosu fasolkę i tofu, wymieszać. Wyłożyć na talerze, skropić resztą limonki. Posypać kolendrą
AZgotuj!patelni, następnie kroimy w paseczki kroimy w plasterki ser oraz warzywa w małej miseczce mieszamy ketchup z koncentratem pomidorowym dodając po łyżeczce ziół prowansalskich, bazylii i oregano ( nasz sos do smarowania wnętrza tortilli), Na całości tortilli smarujemy cienką warstwą naszego sosu, Na jedną połowę wykładamy w dowolnej proporcji wg uznania warzywa, kurczaka, ser. Zamykamy/przykrywamy drugą połową placka i wkładamy(...)opiekacza bądź kładziemy na suchą patelnię. Gdy tortilla stanie się chrupiąca a ser się roztopi nasze danie jest gotowe. Podajemy z ketchupem lub innym ulubionym sosem. Możemy podawać przekrojone na mniejsze kawałki, (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zdjęcia
Studencka MichaSKŁADNIKI 1 udko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1 cebula kawałek korzenia selera 3 ząbki czosnku 2 suszone papryczki chilli sól, pieprz sos sojowy 3-4 plasterki imbiru (lub płaska łyżeczka imbiru mielonego) 3-5 łyżek sosu sojowego ziele angielskie liść laurowy + makaron (można użyć gotowego makaronu) 1 szkl mąki pszennej 1/3 szklanki wody niepełna łyżeczka sody oczyszczonej DODATKI(...)pokrojoną marchewkę, pietruszkę, selera, cebulę (opaloną), podsmażone udko i przyprawy (ziele, sól, liść). Gotujemy tak, jak standardowy rosół. Gdy się trochę pogotuje dodajemy papryczki chilli, imbir, posiekany czosnek oraz sos sojowy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Zupa powinna być wyrazista w smaku, lekko pikantna i orientalna. Gotową zupę można przecedzić przez sito (w celu uzyskania czystego wywaru
Gotowanie jest łatwejego skórka chrupiąca i odświeżające pomidory. Wino wspaniale dobrane, jest to najlepiej sprzedające się wino z tej winnicy. I wjechał ozorek wołowy z pieczoną papryką, fasolnikiem i ciemnym sosem a do tego Cabernet Cortis 2018 ( prosto z kadzi ). Oj, jakaż to była poezja smaku, rozpływające się mięso gotowane w sosie demi glace. Papryka i fasolnik które znalazły się na talerzu(...)Pietruszkowego w Krakowie. Deser A na deser morele marynowane przez noc w syropie cukrowym z dodatkiem werbany, wraz z twarogiem i jeżyny. Tak prosto, a tak znakomicie. Na koniec sos wszyscy wyjadali do końca, żeby żadnej kropli nie zostawić ; ) Do tego było wino miodowe na bazie Seyval Blanc z roku 2018. To wino jest unikatem, bo nie jest
Kuchnia na wzgórzuInspiracja: Cannelloni z mięsem w sosie porowym wg Okrasy . Kuchnia Lidla. Przepis nieco zmodyfikowałam, używając tego, co akurat miałam pod ręką w lodówce. Cannelloni z mięsem mielonym w sosie porowym – Składniki Szynka wieprz The post Cannelloni z mięsem mielonym w sosie porowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeSos ten należy do tych bardziej ostrych sosów , chociaż wyciskaczem łez nie jest ;-) Ilość cebuli można zmodyfikować w zależności od upodobań. My wolimy mocno cebulowe dania, więc niżej podany przepis charakteryzuje się intensywnym smakiem cebulki. The post Sos pomidorowo – cebulowy appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojedużych ilości pomidorów zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. To dlatego, że u badanych z dużą ilości likopenu w organizmach zaobserwowano wolniejsze odkładanie się płytek miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. Sos pomidorowy lepszy od świeżego pomidora To może wydawać się paradoksalne, ale wspomnianego wcześniej likopenu w formie najbardziej przyswajalnej dla nas, jest więcej w sosie pomidorowym niż w zerwanym właśnie(...)Europy dopiero po 1492 roku, czyli po odkryciu Ameryki przez Krzysztofa Kolumba. A tak w ogóle to rośliny te pochodzą z zachodniej części Ameryki Południowej. Artykuł Świeży pomidor czy sos z niego? Co lepsze? pochodzi z serwisu Fleksitarianizm.pl
Fleksitarianizm.plkotletów schabowych – rozbić i doprawić 2 papryki 7-8 pieczarek trochę startego sera przyprawy dowolny sos Papryki pokroić w kostkę, pieczarki obrać i również porkoić. Ser zetrzeć na tarce. Wymieszać wszystko razem, można podsmażyć lub podpiec. Do naczynia żaroodpornego wylewamy część sosu, a na to układamy kotlety. Na mięso wykładamy warzywa i zalewamy sosem. Zapiekamy i podajemy z ziemniakami
Moje WyrobySos z cukinii nada się jako dodatek do mięsa, makaronu lub ryżu. 3 kg cukinii ( waga po obraniu i wydrążeniu środka) 1 kg dojrzałych pomidorów 1 kg słodkiej papryki kukurydza konserwowa, słoik 900 ml ( waga samej kukurydzy po odsączeniu 610 g) 300 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka soli 1 czubata łyżka majeranku suszonego 1 łyżka bazylii suszonej 1 płaska łyżeczka(...)miękkie, a cukinia w połowie rozgotowana.Na samym końcu dodać ocet oraz cukier - cukier najlepiej dodawać stopniowo i regulować ilość słodyczy w garnku. Całość odstawić na 2 godziny do przegryzienia. Sos nakładać do słoików, szczelnie zakręcić. Przestygnięty już sos w słoikach wstawić do garnka, do wody zbliżonej temperaturą. Na małej mocy palnika doprowadzić do wrzenia, kilka minut pogotować. Źródło- klik
Moje domowe kucharzenie