Dziś zapraszam na kolejnego drożdżowego zawijańca, a mianowicie na Kringel, czyli estoński warkocz. Ciasto jest puchate, słodkie, maślane, czyli idealne. Nadzienie z orzechów nadaje mu niesamowitego efektu, jest pyszne i świetnie się prezentuje! Dla nas to kolejny eksperyment, jak się okazało, baaardzo udany! Wierzch jest nieco chrupiący, a wnętrze delikatne jak muślin. Zamiast orzechów można użyć mielonego, suchego maku(...)zostawiamy na około 10 minut, rozczyn ma w tym czasie podwoić swoją objętość. Do wyrośniętych drożdży dodajemy resztę mleka, cukier, żółtka i wyrabiamy (ręcznie lub mikserem z hakiem) gładkie ciasto (nie krócej niż 5 minut). Następnie dodajemy roztopione, letnie masło i znów wyrabiamy kolejne 5 minut. Po tym czasie ciasto oprószamy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
Rozpustne gotowanieKochani, dziś mam dla Was świetny, aczkolwiek banalny, przepis na pyszne ciasto. Kruchy, maślany spód wypełniony aż po brzegi słodkim, kremowym budyniem i karmelizowanym, kwaskowym rabarbarem. Wspaniałe połączenie. Bardzo polecam!!! Składniki na tartę z budyniem i karmelizowanym rabarbarem: na formę o śr. 26 cm MAŚLANY SPÓD: 200 g mąki 70 g cukru pudru 100 g masła 1 małe jajko ewentualnie(...)śmietany, zimnego mleka lub wody Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę i miksujemy lub siekamy do momentu aż otrzymamy ciasto o konsystencji kruszonki. Teraz dodajemy jajko i chwilkę miksujemy. Odkładamy mikser i szybko zagniatamy gładkie ciasto (jeśli jest zbyt sypkie dodajemy śmietanę), gotowe ciasto wkładamy na 30 minut do piekarnika
Rozpustne gotowanieWczoraj na blogu była trata z malinami, dzisiaj kruche ciasto z pianką i malinami. Wygląda bardzo apetycznie i również tak smakuje.Zapraszam. SKŁADNIKI Ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 kostka margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru 5 żółtek Masa piankowa: 7 białek 1 szklanka cukru 3 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru(...)szklanki oleju rzepakowego Owoce : 1 kg. malin WYKONANIE Ciasto zagniatamy w misce lub na stolnicy. Mieszamy mąkę z proszkiem i cukrem dodajemy startą na tarce zimną margarynę. Rozcieramy szybko z mąką, dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielmy na dwie części 3/4 i 1/4. Zawijamy w folię i większą część wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz., a drugie do zamrażarki
W kuchennym oknie Ewyrozpływam się jak masło w upalny dzień i już wiem czego mi trzeba... a, że wierna jestem swemu białemu czarnuchowi to murzyna w kuchni zobaczyć mogę jedynie w formie ciasta. Tak więc godzinę i parę minut po północy robimy z Mamą murzynka. I biorąc pod uwagę to, że kwintesencją mężczyzny był dla mnie zawsze Dziadziu to właśnie jego przepis idzie(...)piany dodajemy szczyptę soli. PIECZENIE: Masę wylewamy do wyłożonej papierem (do pieczenia) keksówki. Pieczemy 45 min - 1h, w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem (góra-dół). Patyczkiem sprawdzamy czy ciasto nie jest już mokre. Lekko wystudzone ciasto polewamy (choć... bardziej smarujemy) odstawioną wcześniej zawartością kubka :) (o ile jej nie zjedliśmy, a z własnego doświadczenia wiem, że jest to bardzo prawdopodobne
Wypisz WymalujZauroczeni książką „WHAT KATIE ATE weekend Katie” mamy dla Was pierwszą propozycję z jej przepisów czyli pyszne, kruche i delikatne ciasto, a co najważniejsze to to, że nie jest przesłodzone pomimo dodatku słodkich daktyli i powideł. Polecamy Składniki: - 125 g zimnego masła - 75 g cukru pudru - 225 g mąki - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/4 łyżeczki(...)daktyli - 40 g migdałów Forma do tarty 25 cm. Na stolnicę przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, dodajemy sól, żółtko oraz posiekane zimne masło i zagniatamy ciasto aż będzie jednolita masa. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. W między czasie namaczamy daktyle a potem je drobno kroimy. Migdały moczymy
Kuchenne WariacjePyszny przekładaniec z chrupiącą, orzechowo-słonecznikową warstwą na wierzchu. Tego typu ciasta często goszczą na moim stole ;) Wymyśliłam go jakiś czas temu i mogę powiedzieć, że był to strzał w 10! Tylko ostrzegam---> górna warstwa uzależnia ;D Polecam! Składniki: Ciasto: 500 g mąki pszennej 3 łyżki płynnego miodu 1/2 szkl. cukru pudru(...)masła/ margaryny 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki mleka Dodatkowo: 1 czekolada gorzka do dekoracji 3 łyżki gorącego mleka Przygotowanie: 1. Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją w folię spożywczą i schłodzić w lodówce około 30 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 równe części. Każdą część rozwałkować
Nastoletnie WypiekanieProste ciasto z agrestem i migdałami. Ciasto szybkie do przygotowania. Świetne w sezonie na agrest. Delikatne, miękkie o lekkim posmaku cytrynowym. Koniecznie wypróbujcie! U mnie 3/4 ciasta znikło zaraz po upieczeniu :) Składniki ciasta: 150 g drobnego cukru 250 g miękkiego masła (82% tłuszczu) 3 duże jaja (L) 200 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 100 g migdałów(...)zmielonych (niezbyt dokładnie) skórka otarta z cytryny (wyparzonej i wyszorowanej) 400 g agrestu Przygotowanie ciasta z agrestem i migdałami: Piekarnik rozgrzej do temperatury 160°C (grzałka góra-dół). Dno okrągłej formy o średnicy 23 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj odrobiną masła. Do miski przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia . Wymieszaj ze zmielonymi migdałami . Agrest oczyść
Moja Delicjałyżka kakao Ponadto 0,5 kg wydrylowanych czereśni 5 białek 1 kisiel cytrynowy 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny cukier puder do posypania Wykonanie: Składniki na ciasto wykładamy na stolnice łączymy ze sobą wyrabiając ciasto, w taki sposób jak wyrabiamy kruszonkę aby było sypkie nie sklejone. Wyrobioną kruszonkę dzielimy na 3 części. Pierwszą część wysypujemy na blaszkę(...)wyłożoną papierem do pieczenia lekko przyciskamy szklanką aby powstała gładka powierzchnia ciasta. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 10 minut. Do drugiej części ciasta dodajemy kakao mieszamy do powstania kakaowej kruszonki, wysypujemy na przestudzone ciasto. Białka ubijamy na sztywną pianę dodajemy cukier nie przerywając ubijania wsypujemy kisiel. Masę białkową wykładamy na kakaową część ciasta układamy czereśnie
kgwjanczewonawet na następny dzień. Pamiętajmy jednak by szczelnie zawiązać je w siateczkę na noc by zachowały świezość :D Składniki: 3 szklanki mąki + mąka do opruszenia blatu i ciasta po wyrośnięciu 30 g świeżych drożdży szczypta soli 3/4 szklanki mleka- podgrzanego, ciepłego, ale nie gorącego 1 jajko 1/4 szklanki oleju słonecznikowego 1/2 szklanki cukru +1 łyżka do rozczynu(...)około 350-400 g jagód 3 łyżki cukru 1 łyżeczka mąki Lukier: 250 g cukru pudru - u mnie świeżomielony z białego cukru 3-4 łyżki ciepłej wody Przygotowanie: Ciasto: 1. Przygotować rozczyn mieszając drożdze z łyżką cukru. Należy je dokładnie rozetrzeć. Roztarte drożdże z cukrem będą miały płynną konsystencję. Odstawić w ciepłe miejsce aż do momentu, gdy rozczyn powiększy dwukrotnie
KreatywnePinyjuż jakiś mam, to staram się go spędzić z dziećmi, takie moje uzależnienie. Wszędzie dookoła truskawkowo, różowo, kolorowo, aż miło popatrzeć, aż się chce piec, wpadłam na pomysł upieczenia ciasta, takie ciasto drożdżowe bez wyrastanie, nie miała pojęcia co wyjdzie, ale wyszło pysznie, słodko, ciasto niezwykle urosło i mimo, że to świeże drożdże, mimo, że ciasto było stosunkowo twarde przed(...)upieczeniem, to wyszło bardzo puszyste, na pewno nie aż tak lekkie jak drożdżówki, które się długo wyjada, ale dawno nie widziałam, żeby moja najmłodsza pociecha zjadała ciasto z takim entuzjazmem Składniki: – 450 g mąki pszennej (ja użyłam 250 gram typ 650 i 200 gram tortowej) – 1/3 szklanki oleju; – 60 g drożdży świeżych; – 3/4 szklanki mleka
dom-agi.plPrzepis na biszkopt, który mi się udaje zawsze :) Często w różnych proporcjach jest bazą pod ciasta i torty :) Składniki: (na torownicę o średnicy około 22-24 cm) Ciasto: 2 jajka 75 g mąki pszennej 15 g mąki ziemniaczanej szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki soku z cytryny 70 g cukru Dodatkowo potrzebne będą: papier do pieczenia bądź(...)nawet nie ubić się na sztywno 2. Żeby biszkopt wyszedł płaski od góry a nie okrągły i nierówno wyrośniety-należy szpatułką lub łyżką rozprowadzać go rownomiernie przed upieczeniem, spychając ciasto ze środka ku brzegom, ciasta mają tendencję do wyrastania do góry po środku w ten sposób biszkopt będzie płaski i nie będzie trzeba wyrównywać góry przed robieniem tortu :). Należy jednak
KreatywnePinyTruskawkowe puszyste ciacho - nie ma nic lepszego na letnie popołudnie, dlatego dziś na blogu szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami. Do upieczenia ciasta wybrałam formę o wymiarach 25 x 25 cm, ponieważ lubię cienkie ciasta z dużą ilością owoców. jeśli wolicie, aby ciasto było wyższe, upieczcie je w mniejszej formie. Szybkie ciasto jogurtowe z truskawkami Czas przygotowania: 60 minut Proporcje(...)cukrem. Następnie dodajemy esencję, jogurt, olej i przesianą mąkę z proszkiem. Wszystko delikatnie mieszamy drewnianą bądź silikonowa łyżką. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy ciasto, wyrównujemy. Każdą truskawkę zanurzamy do połowy w mące ziemniaczanej i wciskamy w ciasto (węższą stroną do dołu). Ciasto pieczemy około 45 minut, bez termoobiegu. Gdy ciasto przestygnie przed podaniem posypujemy
Kulinarne przygody Gatitypewnie każdy jest w pewnym sensie dobry. Dla mnie jednak, pyszna jagodzianka to taka która ma nie tylko dużo jagodowego nadzienia ale również rozpływające się w ustach, mięciutkie, puszyste ciasto bo to ono spowija całość i tak naprawdę decyduje o fakcie czy jagodzianka jest smaczna. Takie są moje jagodzianki. Najlepsze! Kto raz upiecze już innych nie będzie chciał :-) Puszyste, delikatne(...)ciasto i mnóstwo jagód. Niezawodne i bardzo smaczne. Polecam! Składniki na 16 szt.: Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 100 g drobnego cukru 120 g masła 7 g suszonych drożdży 1 jajko duża szczypta soli Nadzienie: 350 g jagód 2 łyżki drobnego cukru oraz: 1 jajko do posmarowania jagodzianek Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mleko
maniapieczeniaPomysł na to ciasto powstał w przypływie chęci na coś słodkiego, ale bez długiego stania w kuchni. Owoców żadnych pod ręką nie było, więc skorzystałam ze skórki pomarańczowej. I to był bardzo dobry pomysł! Wyszło ciasto dość wilgotne, pięknie pachnące pomarańczami. Delikatny posmak kawy i orzechów wspaniale harmonizował z kandyzowaną skórką. Możecie to ciasto przygotować z podwójnej lub potrójnej(...)porcji i upiec wyższe. Mnie zależało, aby było cienkie, żeby pokroić je na niewielkie ciastka. Ciasto ma jedną wadę: zbyt szybko znika :) Składniki: 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej - użyłam skórki pomarańczy Gold Pack , 2 łyżki masła, 2 łyżki esencji waniliowej klik , 1/2 szklanki mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, 1/2 szklanki zmielonych lub drobno posiekanych orzechów- użyłam tartych orzechów włoskich
Codzienna kuchnia niecodziennakogo: dla chcących zrobić mazurkową niespodziankę dzieciom dla fanów czekolady dla szukających mazurka, który cieszy nie tylko podniebienie, ale także oko Składniki na ciasto: 250g mąki krupczatki 125g zimnego masła 4 łyżki cukru łyżka kwaśnej śmietany (12 lub 18%) 1 jajko 2 łyżki kakao łyżeczka ekstraktu z wanilii Składniki na masę: 175ml śmietany kremówki 175g gorzkiej czekolady łyżka cukru kilka(...)łyżek (3-4) powideł śliwkowych 100-150g drażetek czekoladowych typu m&m's (dekoracja) Wykonanie ciasta: Do miski wsypać: przesianą mąkę, cukier i kakao i wymieszać je ze sobą. Wbić jajko. Dodać masło pokrojone w drobną kostkę, ekstrakt waniliowy i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto, aż składniki się połączą. Gdyby było zbyt suche można dodać jeszcze 1 łyżkę śmietany
Mania Wypiekania