ciasto - 162155 przepisów (strona:1191/10811)

Fale Dunaju z gruszkami i galaretką 184

początek zapraszam na klasyczne ciasto do którego wprowadziłam małą zmianę - dodałam galaretkę, dzięki której ciasto nie jest suche. Zamiast gruszek można użyć innych owoców, np. jabłek czy wiśni. Składniki: Ciasto: 3/4 kostki masła 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka esencji waniliowej 4 łyżki mleka 5 jajek 2 płaskie łyżki kakao 3-4 gruszki(...)Krem: 2 budynie waniliowe/śmietankowe 3 szklanki mleka 200 g masła Dodatkowo: 2 galaretki wiśniowe polewa czekoladowa Sposób przygotowania: 1. Ciasto: masło ucieramy z cukrem na gładka masę. Dodajemy po 1 jajku dalej ucierając. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko i esencję waniliową. Połowę masy przekładamy na blachę 20 x 35 cm wyłożoną papierem. Do drugiej

Na Ciasteczkowych Papierach
sernikowa tarta z wiśniami 138

waniliowego 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny 100 ml wody Sposób przygotowania Z mąki, masła, 1 łyżki cukru waniliowego, jednego jajka i szczypty soli wyrabiamy ciasto (na początku nożem a później w rękach), tak długo, aż wszystkie składniki nie połączą się w jednorodną masę. Następnie z ciasta formujemy kulę i wstawiamy ją w chłodne miejsce(...)minut. Wyjęte z lodówki ciasto wałkujemy na płat, nieco większy od formy w której będziemy je piekli. Za pomocą wałka, lub dużego noża przekładamy rozwałkowane ciasto do formy, mocno je w niej dociskamy,(możemy do tego celu użyć szklanki) formując jednocześnie  rant ciasta równo z brzegiem formy.  Ciasto w formie  gęsto nakłuwamy widelcem, nakrywamy je pergaminem

Miód i pieprz
Kruche ciasto z rabarbarem i imbirem 120

daniu spotykają się dwa światy - tradycje polskie, czyli rabarbar oraz orientalne azjatyckie smaki, czyli imbir. Ciasto jest słodkie, kwaśne i korzenne. Działa zdecydowanie orzeźwiająco i nie ciąży na żołądku tak, jak to bywa z niektórymi ciastami. Mniam! KRUCHE CIASTO Z RABARBAREM I IMBIREM Składniki na ciasto: - 175 gram mąki - 100 gram masła - 2 łyżki wody Przygotowanie ciasta: W misce umieszczamy(...)mąkę i dodajemy do niej pokrojone w kostkę masło - łączymy składniki, rozcierając je delikatnie palcami. Gdy całość zacznie przypominać zacierki wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Chłodzimy w lodówce przez 30 minut (minimalnie). Rozwałkowujemy ciasto na placek o średnicy około 35 centymetrów i kładziemy go na wysmarowanej tłuszczem blasze.  Składniki na farsz: - 600 gram rabarbaru - 80 gram brązowego cukru

Życie zamknięte w smaku
Ciasto z agrestem 180

Agrest właśnie dojrzewa na krzakach a więc czas zacząć korzystać z tego smacznego owocu. Jak co roku z części zrobimy wino, część trafi do kompotu i również część do ciast. Dzisiaj przepis na ciasto z agrestem. Składniki: Ciasto: 5 żółtek ½ szklanki cukru 1 kostka margaryny 3 szklanki mąki 1 proszek do pieczenia ( mały ) Owoce: Ok. 800 gram agrestu ( tyle(...)przykryć ciasto ) ½ szklanki cukru Masa na owoce: Białko 5 jaj ½ szklanki cukru pudru 2 łyżki mąki ziemniaczanej Wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy kolejno tłuszcz, proszek do pieczenia i mąkę. Całość wyrabiamy na jednolitą masę. Dzielimy na 2 nierówne części: mniejszą  wkładamy do woreczka i umieszczamy w lodówce, większą częścią ciasta wylepiamy natłuszczoną i posypaną bułka tartą blaszkę ( blaszka

Smaki Ewy
Agrestowiec 203

jeśli nie macie w spiżarni kompotu z agrestu, możecie mieć problem z jego zakupem. Pół miasta objeździłam w poszukiwaniu kompotu z agrestu, udało się jednak, i było warto.  Ciasto jest bardzo delikatne, orzeźwiające, niezbyt słodkie, idealnie zrównoważone, po prostu przepyszne. Składniki: ciasto: szklanka cukru 250 g margaryny 2 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku(...)słoik kompotu z agrestu 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej beza 8 białek 1,5 szklanki cukru 100 g płatków migdałowych krem: 3/4 l śmietany 30% 3 śmietanfixy Sposób przygotowania: Ciasto. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, zmiksować, dodać stopniowo mąkę i zmiksować. Ciasto podzielić na 2 równe części

na moim stole...
tarta sernikowa z wiśniami 112

waniliowego 4 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny 100 ml wody Sposób przygotowania Z mąki, masła, 1 łyżki cukru waniliowego, jednego jajka i szczypty soli wyrabiamy ciasto (na początku nożem a później w rękach), tak długo, aż wszystkie składniki nie połączą się w jednorodną masę. Następnie z ciasta formujemy kulę i wstawiamy ją w chłodne miejsce(...)minut. Wyjęte z lodówki ciasto wałkujemy na płat, nieco większy od formy w której będziemy je piekli. Za pomocą wałka, lub dużego noża przekładamy rozwałkowane ciasto do formy, mocno je w niej dociskamy,(możemy do tego celu użyć szklanki) formując jednocześnie  rant ciasta równo z brzegiem formy.  Ciasto w formie  gęsto nakłuwamy widelcem, nakrywamy je pergaminem

Miód i pieprz
tort szachownica 200

składniki na jedno ciasto jasne: (potrzebujemy 2 ciasta) 1 szkl mąki 1/2 szkl cukru 1 jajko 125 ml maślanki lub jogurtu naturalnego 60 ml oleju 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, następnie dodajemy jajko, maślankę oraz olej i mieszamy. Przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (21 cm średnicy). Pieczemy(...)przez ok. 25 min. do tzw. suchego patyczka. składniki na jedno ciasto ciemne: (potrzebujemy 2 ciasta) 1 szkl mąki 1/2 szkl cukru 1 jajko 125 ml maślanki lub jogurtu naturalnego 60 ml oleju 3/4 łyżeczki proszku do piec 1 łyżka kakao wykonanie: Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, następnie dodajemy jajko, maślankę oraz olej i mieszamy. Przelewamy do wyłożonej papierem

Domowy Smak Jedzenia
Jabłecznik z polewą czekoladową 199

Pyszne ciasto, które z dnia na dzień jest jeszcze lepsze. Łatwe, niezbyt pracochłonne, świetnie wygląda na stole. To ostatnie z ciast, które przygotowałam na niedawne urodziny męża, o ile z wyborem ciast nie miałam problemu, o tyle gorzej było z prezentem, na szczęście z pomocą przyszła mi http://importmania.pl/ , i Dawid mógł się cieszyć z nowej mp3, a pozostali goście(...)tego wspaniałego jabłecznika:D Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru 1 jajko 1 żółtko 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę, miękkie masło, cukier, jajko, żółtko i proszek do pieczenia przełożyć do miski i zagnieść gładkie ciasto, uformować 2 kule - większą i mniejszą, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30 minut

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto wiśniowe z kremem 152

kilku dni chodzi za mną jakieś ciasto czekoladowe a skoro jeszcze mamy wiśnie to postanowiłam je połączyć. Dwukolorowe ciasto, słodka masa budyniowa i zatopione w cieście kwaskowate wiśnie. Składniki: ciasto - 1 kostka masła - 1 szklanka cukru kryształu - 2 łyżki cukru waniliowego - 6 jajek - 400 g mąki pszennej - 2 łyżki kakao - 4 łyżki mleka - 2 łyżki rumu - 2 łyżeczki proszku(...)masę, kolejno wbijając po jednym jajku. Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Całość dokładnie mieszamy. Tortownicę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta przekładamy do tortownicy a do drugiej dodajemy kakao oraz rum i całość dokładnie mieszamy. Na jasną masę wykładamy ciasto ciemne i posypujemy je wydrylowanymi wiśniami, lekko wciskając w ciasto. Pieczemy

Zainspirowana w kuchni
Karpatka 171

Najlepsza karpatka z najlepszego przepisu babci :) chrupiące ciasto, kremowy, waniliowy budyń - a wszystko to szybko i łatwo. Z tym ciastem poradzi sobie każdy, liczą się chęci i dokładnie śledzenie przepisu. Ciasto można upiec dzień wcześniej, a krem wykonać w dzień składania lub na odwrót. Gotową karpatkę przechowywać w lodówce chociaż bardzo dobrze znosi leżakowanie na stole :) Ciasto: 180 g mąki(...)pszennej 250 ml wody 80 g masła szczypta soli 4 jajka Wodę zagotować z masłem i solą. Dodać mąkę i mieszając, trzymać na średnim ogniu, aż ciasto będzie sprężyste. Wystudzić całkowicie, a następnie dodawać po jednym jajku i wyrabiać ciasto na gładką kulę. Można użyć miksera. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec 20-30 minut

Chocolate Muffin Blog
Ciasto sezonowe ze śliwkami - zawsze udane i pyszne 169

Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto ze śliwkami. Ostatnio dostałam 2 kilogramy pysznych, soczystych śliwek. A wiadomo, że najlepiej smakują w domowych cieście. Nie ma jak kawałek słodkiego wypieku ze śliwkami i herbata... Jak dla mnie, to po prostu poezja smaku. Ciasto, to jest naprawdę proste w wykonaniu i zawsze się udaje. Przepis z powodzeniem można również wykorzystać do przygotowania(...)wypieku z innymi owocami, ale mi najbardziej odpowiada śliwkowa wersja. Spróbujcie, zapraszam. ... blacha wspaniałego, puszystego ciasta ze śliwkami - czy ktoś może się jej oprzeć? Składniki: 1 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 8 g 4 szklanki maki pszennej 4 całe jajka 3 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka (w temp. pokojowej) 1 szklanka oleju około 1/2 kg śliwek

Słodkie okruszki
Ciasto Strzępiec 172

Ciasto Strzępiec przepis płyty „Smaki i Smaczki” Składniki: ciasto: - 2 1/3 szklanki mąki pszennej - 1 szklanka cukru pudru - 4 żółtka - 20 dag masła - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao dodatki: - 4 białka - 30dag orzechów włoskich - 1 opakowanie kisielu malinowego z cukrem - słoiczek powideł śliwkowych - tabliczka gorzkiej czekolady na polewę - tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Forma: tortownica(...)średnicy 27 cm, zalecana mniejsza Przygotowanie: Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia siekam z masłem. Dodaję żółtka i cukier puder. Zagniatam ciasto. Dzielę na 3 części. Jedną zabarwiam kakao. Ciasto wkładam do zamrażarki na 30 minut. Tortownicę smaruję tłuszczem i obsypuję bułką tartą. Jedną część ciasta ścieram na tarce o dużych oczkach bezpośrednio na blachę. Wyrównuję przygniatając. Smaruję powidła. Ścieram

Kuchnia co dnia
Brownie z sercem 119

Idealna propozycja dla wielbicieli wilgotnych, czekoladowych ciast w stylu brownie. Z niespodzianką w postaci serduszka :) Idealne na Walentynki, Dzień Mamy, Dzień Babci i Dziadka czy z okazji urodzin ukochanej osoby. Jedyne czego potrzeba to foremki w kształcie serduszka oraz  trochę chęci i czasu. Najpierw musimy przygotować ciasto ucierane z którego wytniemy serduszka, następnie zalać je ciastem czekoladowym i ponownie(...)zapiec. Pozostałą część ciasta ucieranego można wykorzystać np do deseru z truskawkami zastępując biszkopty kawałkami ciasta ( klik ). Składniki na małą keksówkę 10x23 cm: Ciasto różowe: 180 g mąki 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki oleju 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia odrobina czerwonego barwnika spożywczego Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Cienkim strumieniem wlać olej

Moja Galeria Smaku
Ciasto "Malinowa Chmurka" 173

ciasto podbiło moje serce dawno temu, podbiło je zarówno swoją smaczną nazwą, ale przede wszystkim obłędnym smakiem. Kruche blaty ciasta, słodka beza, mus malinowy, migdały i bita śmietana. Niebo w gębie. Serdecznie polecam! Składniki: Ciasto kruche: 500 g mąki pszennej 6 żółtek ½ szkl. cukru pudru 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g zimnego masła Beza: 6 białek 1 ¼ szkl. cukru(...)zmiksowanych na puree malin Bita śmietana: 500 ml śmietany 30-36% ½ łyżeczki żelatyny w proszku 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: dżem malinowy 100 g płatków migdałowych Przygotowanie: 1. Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami do uzyskania jednolitego, zbitego ciasta. Uformować z niego kulę, następnie owinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalniku na około 30 minut. Po tym czasie

Nastoletnie Wypiekanie
Makowiec zawijany 188

wódki ) kilka kropli aromatu waniliowego gotowa masa makowa 850 g garść namoczonych w wodzie lub rumie rodzynek posiekane orzechy Drożdże wymieszać z mąką. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając pod koniec rozpuszczony masło. Z ciasta ukształtować kulę, przełożyć do większego naczynia, przykryć lnianą szmatką.  Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość(...)Gotową masę przełożyć do rondelka. Jeśli masa jest zbyt płynna trochę odparować. Dodać 2 białka ubite na sztywno, posiekane rodzynki i orzechy. Ciasto drożdżowe podzielić na 2 części. Następnie rozwałkować na prostokątne placki o grubości około 5 mm i długości 35-40 cm.  Jeśli ciasto jest zbyt klejące, podsypać delikatnie mąką w celu zawinięcia

Atlas Smaków

Proponowane wyszukiwania