Cappuccino Karmelowe – pyszne ciasto bez pieczenia! Delikatne piankowe ciasto nie wymagające pieczenia, które wprost rozpływa się w ustach. Kremowa masa straciatella, słodki kajmak oraz aksamitna pianka cappuccino, to połączenie wprost idealne. Pyszny deser na każdą okazję. Składniki: ok 15 sztuk ciemnych herbatników ok 20 sztuk podłużnych biszkoptów 3 łyżki kawy cappuccino (u mnie smak orzechowy) 1 mała(...)puszka masy kajmakowej 400g (u mnie smak orzechowy) 2 łyżki ciemnego kakao do oprószenia ciasta Pianka straciatella: 400ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki posypki czekoladowej lub startej czekolady deserowej 2 płaskie łyżki żelatyny Pianka cappuccino: 2 opakowania Śnieżki – bitej śmietany 0,4 litra mleka 5 łyżek cappuccino (u mnie orzechowe) 1,5 łyżki żelatyny
Blog z ApetytemChrust, faworki, chruściki czy chrustek to jedne z najbardziej lubianych ciastek karnawałowych. Tajemnicą ich kruchości jest dokładne zbicie ciasta. Można też ciasto rozwałkować, złożyć na pół, znów rozwałkować, złożyć i tak czynność powtarzać przez 10-15 minut. Swoje ciasto przygotowałam właśnie drugim sposobem i faworki wyszły idealne, kruchutkie, z dużą ilością bąbelków :) Składniki: 250 g mąki 1 łyżeczka cukru(...)łyżka kwaśnej śmietany 3 żółtka 1 jajko 1 łyżka octu lub spirytusu dodatkowo: olej lub smalec do smażenia cukier puder do posypania Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść. Ciasto będzie zwarte i twardawe, ale takie ma być. 2. Ciasto zwinąć w kulę i je napowietrzyć. Można zrobić to na dwa sposoby
Kuchnia domowa AniJutro Święto Trzech Króli, dziś niedziela, więc u mnie nie może się obejść bez pysznego ciasta. Tym ciastem jest sernik, ale w niecodziennej odsłonie. Nie jest to taki tradycyjny sernik na kruchym cieście, tylko sernik z serii odwracanych, które ostatnio bardzo polubiłam. Taki sernik jest lżejszy bo jest na biszkopcie, łatwo się go robi I nie trzeba zagniatać ciasta. Dziś(...)sztywną pianę. Wsypać cukier waniliowy i kryształ i zmiksować do połączenia składników. Wlac olej i znów krótko zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wmieszać do piany. Ciasto rozprowadzić na masie serowej. Jest to trochę trudne bo masą serową jest rzadka a ciasta jest mało. Najlepiej wyłożyć porcję ciasta łyżka w różnych miejscach blachy i delikatnie rozsmarować. Ciasto wstawić
Waniliowe ImprowizacjeSernik Panettone Historia i Pochodzenie Sernik to jedno z najbardziej rozpoznawalnych i ukochanych ciast w Polsce. Jego kremowa, aksamitna konsystencja, delikatny smak i możliwość wielu wariacji sprawiają, że jest częstym gościem na świątecznych stołach i rodzinnych uroczystościach. Ale skąd właściwie pochodzi sernik i jak ewoluował na przestrzeni wieków? Historia i pochodzenie sernika Początki sernika sięgają starożytnej Grecji, gdzie ciasto(...)Rodzaje sernika Sernik występuje w wielu odsłonach. Oto kilka najpopularniejszych: Sernik wiedeński – klasyka, bez spodu, pieczony na samym serze, często z dodatkiem rodzynek. Sernik krakowski – z charakterystyczną kratką z ciasta kruchego na wierzchu. Sernik na zimno – przygotowywany bez pieczenia, na bazie galaretki lub żelatyny. Sernik nowojorski – amerykańska wersja, bardzo kremowa, pieczona w kąpieli wodnej, często podawana z owocowym musem. Moje
RafalCookgłębokim smakiem makowego nadzienia. Świąteczne ślimaczki makowe – efektowne ciasteczka, które zachwycą każdego! Ślimaczki makowe mają w sobie coś wyjątkowego – łączą prostotę składników z efektownym wyglądem. Cienko rozwałkowane, kruche ciasto otula aromatyczne nadzienie makowe, a po upieczeniu układa się w piękne spiralne wzory. To ciasteczka, które nie tylko smakują, ale również cieszą oko. Mak to składnik o głębokiej tradycji(...)makiem Drukuj Ilość porcji: 60 Czas przygotowania: 2 godz. Czas gotowania: 10 min 10 min Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat Ocena 5.0 /5 ( 1 Głosujący ) Składniki: Kruche ciasto 360 g pszennej mąki 100 g mąki migdałowej 80 g cukru 180 g masła, zimnego, u mnie masło solone 150 g tureckiego jogurtu, gęstego i 10% tł. 1 łyżeczka waniliowego
codojedzeniajest zdecydowanie za mało na porcję bułeczek. A jak wiadomo - potrzeba matką wynalazków. Wymyśliłam więc gwiazdę z nadzieniem makowym, budyniowym i dżemem z pigwy. I to przerosło moje oczekiwania - ciasto wyszło pyszne do przesady! Na moim Instagramie pokazałam, jak formować gwiazdę. Polecam również inne przepisy na ciasta z makiem Strucla makowa Tort makowy z pomarańczą Makowczyki Drożdżowy makowiec(...)odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Jajka i żółtko (białko zostawić do posmarowania) roztrzepać z cukrem, wlać mleko, esencję waniliową i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając roztopione masło. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno przynajmniej podwoić objętość). Ugotować budyń
Obiad gotowydrożdże zaczną pracować na ok. 10 min. Do misy robota wsyp mąkę, dodaj sól i wymieszaj. Wbij całe jajka, dodaj przygotowany rozczyn, resztę cukru i ciepłego mleka. Wyrabiaj aż ciasto stanie się gładkie i zacznie odchodzić od brzegów misy. Dodaj miękkie masło i ponownie wyrób na gładkie ciasto. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj szczelnie folią spożywczą i odstaw w ciepłe(...)miejsce do wyrośnięcia (ok. 60 min). Wyrośnięte ciasto przełóż na blat i wyrabiaj przez kilka minut. Podziel ciasto na cztery równe części. Pierwszą część rozwałkuj na placek o średnicy ok. 25 cm, przełóż go na arkusz papieru do pieczenia. Na pierwszym placku rozsmaruj 1/3 przygotowanej masy makowej. Postępuj analogicznie do skończenia się ciasta i masy makowej. Następnie ciasto podziel
Słodki Blogprzełożeniem..., a do masy nie dodajemy sklepowego budyniu, tylko mąkę pszenną i ziemniaczaną. Ale warto czekać, placek królewski babci Marysi jest po prostu obłędnie pyszny ! Składniki na placek królewski - ciasto 450 g mąki pszennej 150 g cukru pudru 2 łyżki miodu 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 szczypta soli Składniki na masę budyniową do placka królewskiego(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Polewa kakaowa pomadkowa 4 łyżki cukru 3 łyżki wody 2 łyżki masła 1 łyżka kakao Jak upiec placek królewski Zaczynamy od przygotowania ciasta na blaty. Ważne! Blaty muszą leżakować przez 2 tygodnie! Mąkę mieszamy z sodą, solą i cukrem pudrem. Następnie wbijamy jajko, dodajemy rozpuszczone, wystudzone masło i miód. Wszystko łączymy
Korniszonkinajlepsze pierniczki jakie udało mi się upiec w ostatnich latach. Ciasto nie leżakowało. Zagniotłam je wieczorem i już na drugi dzień mogłam je piec. Miękkie zaraz po upieczeniu jak i po wystudzeniu a nawet po kilku dniach, czego nie można powiedzieć o pierniczkach z leżakującego ciasta, które niewątpliwie mają swój cudowny smak, ale miękną dopiero przy dłuższym przechowywaniu. Te pierniczki(...)żółtek ze średnich jajek, 4 łyżeczki sody, 300g kwaśnej śmietany, 1. Podgrzewamy masło, smalec, miód, cukier, syrop, sól i przyprawy do chwili aż cukier się rozpuści. Bazę do ciasta pozostawiamy do wystudzenia. 2. Do wystudzonej ale ciepłej bazy dodajemy żółtka i mieszamy. 3. Do miski z przesianą mąką dodajemy całość bazy piernikowej i śmietanę wymieszaną z sodą
Leśny ZakątekPozwólcie, że zaproponuję tegoroczny świąteczny sernik baklava . To wyjątkowy wypiek z kategorii dwa ciasta w jednym – idealne połączenie kremowego sernika i chrupiącej baklavy, która w tym przepisie pełni rolę spodu. Warstwy maślanych, cieniutkich płatków ciasta filo, przełożonych orzechowym nadzieniem i otulonych aromatycznym syropem miodowym, tworzą doskonałą bazę dla delikatnej i kwaskowatej masy serowej. Dwa w jednym: kremowy sernik i chrupiąca(...)Ilość porcji: 10 Czas przygotowania: 40 min Czas gotowania: 1 godz 1 godz Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat Ocena 5.0 /5 ( 1 Głosujący ) Składniki: Spód baklava z ciasto filo i orzechów 1 opakowanie ciasta filo, u mnie 300 g 250 g stopionego masła 100 g orzechów pistacjowych, 2 łyżki odłożyć do dekoracji 100 g włoskich orzechów
codojedzeniaGwiazdki z ciasta francuskiego to idealna propozycja na święta. Są bardzo efektowne i pyszne. Dzięki prostym składnikom i szybkiemu przygotowaniu, gwiazdki z ciasta francuskiego stanowią doskonałą propozycję dla osób poszukujących pomysłu na świąteczny deser. Ich delikatny smak i wyjątkowy wygląd sprawią, że będą idealnym dodatkiem do wigilijnego stołu. Wystarczy kilka prostych kroków, aby stworzyć te wyjątkowe gwiazdki. Po upieczeniu będą(...)się na talerzu, ale także rozpływać się w ustach ze swoim aromatycznym, słodkim wnętrzem. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu - może się on stać hitem wigilijnej kolacji :-) Składniki: 2 opakowania ciasta francuskiego XXL około 1/2 szklanki niskosłodzonej konfitury truskawkowej 1 żółtko 1 łyżka mleka cukier puder do posypania Piekarnik rozgrzać do temp. 220°C (grzanie góra-dół). Rozwinąć jedno opakowanie
Świat CiastaŚwiąt Bożego Narodzenia . Jest on niesamowicie aromatyczny , wilgotny i rozpływa się w ustach. W wypieku tym zabraknąć nie może dużej ilości owoców kandyzowanych, rodzynek, migdałów a także marcepanu. Słodkie ciasta i chleby z rodzynkami są nieodzownym elementem Świąt Bożego Narodzenia w wielu krajach. W Anglii jest to Christmas pudding, w Polsce kutia oraz drożdżówki, we Włoszech Panettone natomiast w Niemczech(...)waniliowy oraz wyrośnięte drożdże, dodać otartą skórkę z cytryny i jajko, po czym wyrabiać przez minutę. Po tym czasie dodać miękkie masło i kontynuować wyrabianie przez 10 minut. Wyrobione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 1,5 pół godziny. Kolejno, dodać migdały blanszowane , kandyzowaną skórkę owocową, wiśnie kandyzowane oraz rodzynki . Wyrabiać przez minutę. Miękki marcepan podzielić na dwie kulki, po czym
MeCooks