przekąskę . Tę pizzę zrobić można oczywiście z ulubionymi dodatkami, ja w tym przepisie stawiam na prostą wersję czyli połączenie szynki z pieczarkami . Przygotowanie domowej pizzy zaczynam od zrobienia ciasta, które to ciasto bazuje na mące pszennej typu 00. Mąka ta jest mąką idealną do pizzy albowiem dzięki swojej bardzo drobnej strukturze i niskiej zawartości glutenu, wchłania ona szybko wodę. Ciasto(...)mąki wchłania mniej wody, co sprawia, iż po upieczeniu ma ono bardziej chrupiącą skórkę. Mąkę tę łączę z odrobiną oliwy, letnią wodą, solą, cukrem oraz drożdżami instant . Po wyrobieniu ciasta odstawiam je do wyrośnięcia i kiedy gotowe rozprowadzam je na blaszce, smaruję pomidorami z puszki i wykładam dodatkami. Pizzę odstawiam do wyrośnięcia, po czym piekę do momentu, w którym jest
MeCooksDziś spontanicznie i trochę na szybko zrobiłam ciadto z galaretką. Ciasto wymyślone na potrzeby chwili, więc bez konkretnej nazwy. Na dworze zrobiło się ciepło i słonecznie więc nabrałam ochoty na takie lekkie ciasto biszkoptowe z kremem i galaretką. Ciasto wyszlo fajnie orzeźwiające, lekko owocowe i kolorowe. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: 7 jaj 1 szkl cukru kryształu(...)blachy lub tortownicy o wymiarach 25x35cm. Piec w temperaturze 170 stopni ok. 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt wystudzić o przekroić na 3 blaty. Pierwszy spodni blat ciasta umieścić spowrotem w blaszce. Do nasączenia: 400ml wrzątku Sok z połowy cytryny 3-4 łyżeczki cukru Wszystkie wymienione składniki wymieszać w szklanej salaterce i odstawić do wystygnięcia. Częścią ponczu
Waniliowe Improwizacjeskładniki na ciasto: 600 g mąki 5 żółtek 1 jajko 35 g drożdży 225 ml mleka (letniego) 60 g masła (roztopionego) 70 g cukru 1 kieliszek spirytusu 1 szczypta soli dodatkowo: tłuszcz do głębokiego smażenia krem pistacjowy do nadziewania garść posiekanych pistacji wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z 50 ml letniego mleka, jedną łyżką cukru oraz trzema łyżkami mąki i odstawiamy(...)podrośnięcia. Pozostały cukier miksujemy z żółtkami i jajkiem na puszystą masę. Do podrośniętego rozczynu dodajemy masę jajeczną, pozostałe mleko i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, sól oraz spirytus i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 60 min.). Następnie uderzamy ciasto pięścią
Domowy Smak Jedzeniazamiennikami białego cukru, a ponad połowa (45!) przepisów jest również wegańska 🌱 Książkę możecie kupić na stronie Wydawnictwo RM oraz na Allegro Składniki (śr: 18cm): Ciasto kakaowe -100g mąki kokosowej -50g mąki ryżowej -50g kakao -120g ksylitolu -500ml wody gazowanej -3 łyżki oleju rzepakowego/słonecznikowego -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżeczka(...)puszka tłustego mleka kokosowego min. 82% miąższu kokosa (puszkę umieścić w lodówce na minimu 24h) -łyżeczka pasty waniliowej/ pół łyżeczki mielonej wanilii -ok. 40g ksylitolu -4 łyżki mąki kokosowej CIASTO KAKAOWE 1. Mąki, kakao, ksylitol i proszek do pieczenia wymieszać razem. 2. Sodę zalać octem w osobnym naczyniu. 3. Suche składniki zalać gazowaną wodą dodać olej i sodę z octem
Candy Pandasprzyciąga jak zapach pieczonego ciasta drożdżowego. Szczególnie gdy za chwile z pieca wyskakuje rumiana puchata chałka!Ta chałka jest bezproblemowa - z ciastem przyjemnie się pracuje, a po upieczeniu chałka jest miękka, lekka i długo zachowuje świeżość (choć raczej istnieje ryzyko, że zostanie zjedzona jeszcze ciepła;) Na moim instagramie pokazałam sposób zaplatania ciasta. Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo(...)Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Nocne kajzerki Chałka domowa z kruszonką Składniki: zaczyn: 100g mąki 200ml mleka 15g drożdży świeżych (lub 5g instant) łyżeczka cukru ciasto: 320g mąki + do podsypywania 30g cukru z wanilią (albo zwykły cukier +1 łyżeczka ekstraktu z wanilii) szczypta soli 2 duże jajka 60g masła 2 łyżki oleju
Obiad gotowybardzo polecam zapraszam też na film z ich przygotowaniem, szczególnie zwróćcie uwagę na sposób ich formowania SKŁADNIKI *z tych proporcji wyszło mi 9 dużych drożdżówek *używam szklanki 250ml CIASTO -5 dag drożdży świeżych -3/4 szkl cukru -60g rozpuszczonego masła lub margaryny -3 jajka -ok 750g mąki pszennej tortowej -250ml mleka NADZIENIE -500g sera(...)napuszenia W tym czasie resztę cukru miksujemy z 3 jajkami a masło lub margarynę rozpuszczamy i studzimy do podrośniętych drożdży dodajemy jajka z cukrem, mąkę i zaczynamy wyrabianie ciasta, ja robiłam to robotem z hakiem. Ważne jest bardzo dobre wyrobienie ciasta, wtedy bułki będą lekkie i puszyste. Podczas wyrabiania dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Jeśli ciasto bardzo się klei
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCappuccino Karmelowe – pyszne ciasto bez pieczenia! Delikatne piankowe ciasto nie wymagające pieczenia, które wprost rozpływa się w ustach. Kremowa masa straciatella, słodki kajmak oraz aksamitna pianka cappuccino, to połączenie wprost idealne. Pyszny deser na każdą okazję. Składniki: ok 15 sztuk ciemnych herbatników ok 20 sztuk podłużnych biszkoptów 3 łyżki kawy cappuccino (u mnie smak orzechowy) 1 mała(...)puszka masy kajmakowej 400g (u mnie smak orzechowy) 2 łyżki ciemnego kakao do oprószenia ciasta Pianka straciatella: 400ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki posypki czekoladowej lub startej czekolady deserowej 2 płaskie łyżki żelatyny Pianka cappuccino: 2 opakowania Śnieżki – bitej śmietany 0,4 litra mleka 5 łyżek cappuccino (u mnie orzechowe) 1,5 łyżki żelatyny
Blog z ApetytemChrust, faworki, chruściki czy chrustek to jedne z najbardziej lubianych ciastek karnawałowych. Tajemnicą ich kruchości jest dokładne zbicie ciasta. Można też ciasto rozwałkować, złożyć na pół, znów rozwałkować, złożyć i tak czynność powtarzać przez 10-15 minut. Swoje ciasto przygotowałam właśnie drugim sposobem i faworki wyszły idealne, kruchutkie, z dużą ilością bąbelków :) Składniki: 250 g mąki 1 łyżeczka cukru(...)łyżka kwaśnej śmietany 3 żółtka 1 jajko 1 łyżka octu lub spirytusu dodatkowo: olej lub smalec do smażenia cukier puder do posypania Sposób wykonania: 1. Składniki na ciasto umieścić w misce i zagnieść. Ciasto będzie zwarte i twardawe, ale takie ma być. 2. Ciasto zwinąć w kulę i je napowietrzyć. Można zrobić to na dwa sposoby
Kuchnia domowa AniJutro Święto Trzech Króli, dziś niedziela, więc u mnie nie może się obejść bez pysznego ciasta. Tym ciastem jest sernik, ale w niecodziennej odsłonie. Nie jest to taki tradycyjny sernik na kruchym cieście, tylko sernik z serii odwracanych, które ostatnio bardzo polubiłam. Taki sernik jest lżejszy bo jest na biszkopcie, łatwo się go robi I nie trzeba zagniatać ciasta. Dziś(...)sztywną pianę. Wsypać cukier waniliowy i kryształ i zmiksować do połączenia składników. Wlac olej i znów krótko zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wmieszać do piany. Ciasto rozprowadzić na masie serowej. Jest to trochę trudne bo masą serową jest rzadka a ciasta jest mało. Najlepiej wyłożyć porcję ciasta łyżka w różnych miejscach blachy i delikatnie rozsmarować. Ciasto wstawić
Waniliowe ImprowizacjeSernik Panettone Historia i Pochodzenie Sernik to jedno z najbardziej rozpoznawalnych i ukochanych ciast w Polsce. Jego kremowa, aksamitna konsystencja, delikatny smak i możliwość wielu wariacji sprawiają, że jest częstym gościem na świątecznych stołach i rodzinnych uroczystościach. Ale skąd właściwie pochodzi sernik i jak ewoluował na przestrzeni wieków? Historia i pochodzenie sernika Początki sernika sięgają starożytnej Grecji, gdzie ciasto(...)Rodzaje sernika Sernik występuje w wielu odsłonach. Oto kilka najpopularniejszych: Sernik wiedeński – klasyka, bez spodu, pieczony na samym serze, często z dodatkiem rodzynek. Sernik krakowski – z charakterystyczną kratką z ciasta kruchego na wierzchu. Sernik na zimno – przygotowywany bez pieczenia, na bazie galaretki lub żelatyny. Sernik nowojorski – amerykańska wersja, bardzo kremowa, pieczona w kąpieli wodnej, często podawana z owocowym musem. Moje
RafalCookgłębokim smakiem makowego nadzienia. Świąteczne ślimaczki makowe – efektowne ciasteczka, które zachwycą każdego! Ślimaczki makowe mają w sobie coś wyjątkowego – łączą prostotę składników z efektownym wyglądem. Cienko rozwałkowane, kruche ciasto otula aromatyczne nadzienie makowe, a po upieczeniu układa się w piękne spiralne wzory. To ciasteczka, które nie tylko smakują, ale również cieszą oko. Mak to składnik o głębokiej tradycji(...)makiem Drukuj Ilość porcji: 60 Czas przygotowania: 2 godz. Czas gotowania: 10 min 10 min Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat Ocena 5.0 /5 ( 1 Głosujący ) Składniki: Kruche ciasto 360 g pszennej mąki 100 g mąki migdałowej 80 g cukru 180 g masła, zimnego, u mnie masło solone 150 g tureckiego jogurtu, gęstego i 10% tł. 1 łyżeczka waniliowego
codojedzeniajest zdecydowanie za mało na porcję bułeczek. A jak wiadomo - potrzeba matką wynalazków. Wymyśliłam więc gwiazdę z nadzieniem makowym, budyniowym i dżemem z pigwy. I to przerosło moje oczekiwania - ciasto wyszło pyszne do przesady! Na moim Instagramie pokazałam, jak formować gwiazdę. Polecam również inne przepisy na ciasta z makiem Strucla makowa Tort makowy z pomarańczą Makowczyki Drożdżowy makowiec(...)odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Jajka i żółtko (białko zostawić do posmarowania) roztrzepać z cukrem, wlać mleko, esencję waniliową i rozczyn, wsypać przesianą mąkę i wyrobić jednolite ciasto, pod koniec wyrabiania dodając roztopione masło. Z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania w ciepłe miejsce (ciasto powinno przynajmniej podwoić objętość). Ugotować budyń
Obiad gotowy