migdałami i cytrusami. Wielkanoc w stylu dolce vita! Miękka, pachnąca wanilią, migdałami i skórką pomarańczową – włoska colomba to must-have na Wielkanoc. Colomba pasquale, to tradycyjne włoskie ciasto wielkanocne, które kształtem przypomina gołębicę – symbol pokoju i odrodzenia. Delikatne, puszyste wnętrze z aromatem cytrusów, wanilii i kandyzowanej skórki, a na wierzchu chrupiąca skorupka z migdałów i cukru. Włosi(...)Colomba di Pasqua – symbolizujące pokój i nadzieję. Nazwa oznacza... gołębicę, a symboliczny kształt ptaka z rozpostartymi skrzydłami – znaku pokoju i odrodzenia , idealnie wpisującego się w klimat Wielkanocy. Ciasto to można porównać do bożonarodzeniowego panettone, ale colomba ma inny smak, kształt i konsystencję : Oto prosty przepis na klasyczną włoską colombę pasquale – w wersji domowej, bez konieczności użycia zakwasu
Zakamarki mojej kuchniDziś dla Was szybka, przedświąteczna propozycja - moja tarta makowa. Upiekłam ją spontanicznie, bo w planach miałam kruche, makowe wielkanocne ciasteczka, nie tartę. Podwoiłam jednak proporcje ciasta i poza ciasteczkami - oto ona. Na kruchym, intensywnie makowym spodzie krem z serka ricotta i białej - karmelowej czekolady, a w kremie miękkie, troszkę korzenne gruszki. Tarta jest pyszna, chrupiąca, delikatna(...)osłoneczniona w tym roku ta okołoświąteczna aura. Moja tarta również jakieś takie słoneczne skojarzenia przywołuje, czyż nie? Składniki: proporcje na formę o średnicy około 22 cm - 23 cm. Ciasto kruche makowe: 160 gram mąki pszennej 60 gram maku mielonego 100 gram miękkiego masła 2 żółtka szczypta soli 60 gram cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 250 gram
Kronika PiekarnikaCiasto Pawełek to idealny wypiek dla miłośników czekoladowych słodkości. Zainspirowane popularnym batonem o nazwie Pawełek. Artykuł Ciasto Pawełek pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plCiasto drożdżowe z owocami to wspaniały wypiek, który doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Przepis jest bardzo prosty, a ciasto pachnące, puszyste i przepyszne! Składniki Ciasto 4 szkl mąki pół szkl cukru 3 jajka 1 szkl ciepłego mleka 120 g rozpuszczonego masła 25 g drożdży świeżych szczypta soli Kruszonka 2/3 szkl mąki 1/4 szkl cukru + cukier waniliowy 50 g zimnego(...)pół szklanki mleka + 2 łyżki mąki (z odmierzonych). Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Do mąki dodać sól, rozbełtane jajka z cukrem, pozostałe mleko i wlać zaczyn, wyrobić ciasto ok. 5 min, dodać masło i wyrabiać kolejne 10 min. Odstawić do podwojenia objętości. Ciasto przełożyć do blaszki (23×35), wyrównać i powciskać owoce, przykryć ściereczką
Wasze Przepisyskładniki na ciasto: 100 g szpinaku, świeżego 3 jajka 120 g cukru 240 g mąki 100 ml oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego wykonanie: Szpinak blendujemy z olejem. Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Do puszystej masy jajeczne dodajemy papkę szpinakową oraz ekstrakt cytrynowy i miksujemy tylko do połączenia się składników. Następnie dodajemy przesianą mąkę(...)proszkiem do pieczenia i ponownie miksujemy tylko do połączenia się składników. Gotowe ciasto przekładamy do foremki na muffinki (12szt.) wyłożonej papierowymi papilotkami. Pieczemy w ok. 170 st. do tzw. suchego patyczka, przez ok. 35 min. Upieczone babeczki studzimy na kratce. Następnie z każdej babeczki ścinamy wierzch ciasta, trochę wydrążamy łyżeczką dziurkę. Wydrążone i ścięte ciasto kruszymy. składniki na krem
Domowy Smak Jedzeniarazy lepsze, bo wiadomo – nie z proszku. I ten smak, pewnie nawet jeszcze nie próbując, macie go już na języku, wyobraźcie sobie dodatkowo zawinięty w chrupiące maślane ciasto. Przyjemność której trudno się oprzeć – pyszne na ciepło, na zimno też super, do pudełka do pracy czy dla dzieciaków do szkoły. Składniki (na 5 ciastek): opakowanie gotowego ciasta francuskiego 100g(...)dodajemy boczek z porem oraz starty na tarce ser – dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy wzdłuż na pół. Następnie wspomagając się linijką, mierzymy ciasto na długość, po czym dzielimy na 5 i zaznaczamy odpowiednio na cieście ile nam wyszło. – dzielimy
Smaczna StronaCześć Kochani, dziś kolejna propozycja pysznego ciasta-tym razem polecam Wam wspaniałe ciasto Malinowy Puch. Znalazłam ostatnio w zamrażarce maliny i postanowiłam je wykorzystać, tak oto powstało to piękne i pyszne ciacho. Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikami i pianką czekoladową. Jest ono nie nadmiernie słodkie, leciutkie i pięknie wygląda. Bardzo polecam i zapraszam(...)zapraszam też na film z przygotowaniem ciasta krok po kroku :) SKŁADNIKI blaszka 25x35cm używam szkl 250ml BISZKOPT -4 jajka -0,5 szkl cukru -0,5 szkl mąki pszennej tortowej -łyżeczka proszku do pieczenia MUS MALINOWY -500g malin -600ml gorącej wody -2 galaretki malinowe takie na 500ml wody szuka PIANKA CZEKOLADOWA -500ml śmietanki
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokurazy lepsze, bo wiadomo – nie z proszku. I ten smak, pewnie nawet jeszcze nie próbując, macie go już na języku, wyobraźcie sobie dodatkowo zawinięty w chrupiące maślane ciasto. Przyjemność której trudno się oprzeć – pyszne na ciepło, na zimno też super, do pudełka do pracy czy dla dzieciaków do szkoły. Składniki (na 5 ciastek): opakowanie gotowego ciasta francuskiego 100g(...)dodajemy boczek z porem oraz starty na tarce ser – dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy wzdłuż na pół. Następnie wspomagając się linijką, mierzymy ciasto na długość, po czym dzielimy na 5 i zaznaczamy odpowiednio na cieście ile nam wyszło. – dzielimy
Smaczna Stronaprzekąskę . Tę pizzę zrobić można oczywiście z ulubionymi dodatkami, ja w tym przepisie stawiam na prostą wersję czyli połączenie szynki z pieczarkami . Przygotowanie domowej pizzy zaczynam od zrobienia ciasta, które to ciasto bazuje na mące pszennej typu 00. Mąka ta jest mąką idealną do pizzy albowiem dzięki swojej bardzo drobnej strukturze i niskiej zawartości glutenu, wchłania ona szybko wodę. Ciasto(...)mąki wchłania mniej wody, co sprawia, iż po upieczeniu ma ono bardziej chrupiącą skórkę. Mąkę tę łączę z odrobiną oliwy, letnią wodą, solą, cukrem oraz drożdżami instant . Po wyrobieniu ciasta odstawiam je do wyrośnięcia i kiedy gotowe rozprowadzam je na blaszce, smaruję pomidorami z puszki i wykładam dodatkami. Pizzę odstawiam do wyrośnięcia, po czym piekę do momentu, w którym jest
MeCooksDziś spontanicznie i trochę na szybko zrobiłam ciadto z galaretką. Ciasto wymyślone na potrzeby chwili, więc bez konkretnej nazwy. Na dworze zrobiło się ciepło i słonecznie więc nabrałam ochoty na takie lekkie ciasto biszkoptowe z kremem i galaretką. Ciasto wyszlo fajnie orzeźwiające, lekko owocowe i kolorowe. Oto przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Biszkopt: 7 jaj 1 szkl cukru kryształu(...)blachy lub tortownicy o wymiarach 25x35cm. Piec w temperaturze 170 stopni ok. 40 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu biszkopt wystudzić o przekroić na 3 blaty. Pierwszy spodni blat ciasta umieścić spowrotem w blaszce. Do nasączenia: 400ml wrzątku Sok z połowy cytryny 3-4 łyżeczki cukru Wszystkie wymienione składniki wymieszać w szklanej salaterce i odstawić do wystygnięcia. Częścią ponczu
Waniliowe Improwizacjeskładniki na ciasto: 600 g mąki 5 żółtek 1 jajko 35 g drożdży 225 ml mleka (letniego) 60 g masła (roztopionego) 70 g cukru 1 kieliszek spirytusu 1 szczypta soli dodatkowo: tłuszcz do głębokiego smażenia krem pistacjowy do nadziewania garść posiekanych pistacji wykonanie: Drożdże dokładnie mieszamy z 50 ml letniego mleka, jedną łyżką cukru oraz trzema łyżkami mąki i odstawiamy(...)podrośnięcia. Pozostały cukier miksujemy z żółtkami i jajkiem na puszystą masę. Do podrośniętego rozczynu dodajemy masę jajeczną, pozostałe mleko i mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, sól oraz spirytus i wyrabiamy ciasto. W trakcie wyrabiania ciasta dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia (ok. 60 min.). Następnie uderzamy ciasto pięścią
Domowy Smak Jedzeniazamiennikami białego cukru, a ponad połowa (45!) przepisów jest również wegańska 🌱 Książkę możecie kupić na stronie Wydawnictwo RM oraz na Allegro Składniki (śr: 18cm): Ciasto kakaowe -100g mąki kokosowej -50g mąki ryżowej -50g kakao -120g ksylitolu -500ml wody gazowanej -3 łyżki oleju rzepakowego/słonecznikowego -2 łyżeczki proszku do pieczenia -1 łyżeczka(...)puszka tłustego mleka kokosowego min. 82% miąższu kokosa (puszkę umieścić w lodówce na minimu 24h) -łyżeczka pasty waniliowej/ pół łyżeczki mielonej wanilii -ok. 40g ksylitolu -4 łyżki mąki kokosowej CIASTO KAKAOWE 1. Mąki, kakao, ksylitol i proszek do pieczenia wymieszać razem. 2. Sodę zalać octem w osobnym naczyniu. 3. Suche składniki zalać gazowaną wodą dodać olej i sodę z octem
Candy Pandasprzyciąga jak zapach pieczonego ciasta drożdżowego. Szczególnie gdy za chwile z pieca wyskakuje rumiana puchata chałka!Ta chałka jest bezproblemowa - z ciastem przyjemnie się pracuje, a po upieczeniu chałka jest miękka, lekka i długo zachowuje świeżość (choć raczej istnieje ryzyko, że zostanie zjedzona jeszcze ciepła;) Na moim instagramie pokazałam sposób zaplatania ciasta. Polecam też inne przepisy na drożdżowe pieczywo(...)Chleb pszenno-owsiany z ziarnami (na drożdżach) Nocne kajzerki Chałka domowa z kruszonką Składniki: zaczyn: 100g mąki 200ml mleka 15g drożdży świeżych (lub 5g instant) łyżeczka cukru ciasto: 320g mąki + do podsypywania 30g cukru z wanilią (albo zwykły cukier +1 łyżeczka ekstraktu z wanilii) szczypta soli 2 duże jajka 60g masła 2 łyżki oleju
Obiad gotowybardzo polecam zapraszam też na film z ich przygotowaniem, szczególnie zwróćcie uwagę na sposób ich formowania SKŁADNIKI *z tych proporcji wyszło mi 9 dużych drożdżówek *używam szklanki 250ml CIASTO -5 dag drożdży świeżych -3/4 szkl cukru -60g rozpuszczonego masła lub margaryny -3 jajka -ok 750g mąki pszennej tortowej -250ml mleka NADZIENIE -500g sera(...)napuszenia W tym czasie resztę cukru miksujemy z 3 jajkami a masło lub margarynę rozpuszczamy i studzimy do podrośniętych drożdży dodajemy jajka z cukrem, mąkę i zaczynamy wyrabianie ciasta, ja robiłam to robotem z hakiem. Ważne jest bardzo dobre wyrobienie ciasta, wtedy bułki będą lekkie i puszyste. Podczas wyrabiania dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło. Jeśli ciasto bardzo się klei
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCappuccino Karmelowe – pyszne ciasto bez pieczenia! Delikatne piankowe ciasto nie wymagające pieczenia, które wprost rozpływa się w ustach. Kremowa masa straciatella, słodki kajmak oraz aksamitna pianka cappuccino, to połączenie wprost idealne. Pyszny deser na każdą okazję. Składniki: ok 15 sztuk ciemnych herbatników ok 20 sztuk podłużnych biszkoptów 3 łyżki kawy cappuccino (u mnie smak orzechowy) 1 mała(...)puszka masy kajmakowej 400g (u mnie smak orzechowy) 2 łyżki ciemnego kakao do oprószenia ciasta Pianka straciatella: 400ml śmietanki kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki posypki czekoladowej lub startej czekolady deserowej 2 płaskie łyżki żelatyny Pianka cappuccino: 2 opakowania Śnieżki – bitej śmietany 0,4 litra mleka 5 łyżek cappuccino (u mnie orzechowe) 1,5 łyżki żelatyny
Blog z Apetytem