ciasto - 162322 przepisów (strona:1196/10822)

Cynamonowa szarlotka 21

Szarlotka pachnąca cynamonem to idealne ciasto na chłodne dni Co nam trzeba? Na kruche ciasto: 300g mąki pszennej 200 g masła 100 g cukru 2 żółtka (białka też użyjemy!) dodatkowo: obrane jabłka tarkowane na plasterki- 6 sztuk 100ml wody 20g cynamonu cukier – 3 łyżki opakowanie budyniu śmietankowego do białek: 2 łyżki cukru pudru Prostokątna blacha do ciasta- mała Robimy(...)Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy masło posiekane w kostkę, żółtka i cukier Wyrabiamy wszystko na gładkie ciasto. Schładzamy -wkładamy na 20 minut do zamrażarki lub na 40 minut do lodówki. W tym czasie podduszamy jabłuszka z wodą, aż zmiękną. Dodajemy cukier i cynamon. Gdy zaczną się już rozpadać, dajemy budyń i mieszamy 2-3 minutki jeszcze. Ciasto wykładamy

Latosiowydom
Pizza na Świecie Historia i Pochodzenie 23

ananasem czy Manakeesh. Najlepsze składniki do pizzy – produkty premium i włoskie oryginałyAby stworzyć idealną pizzę, warto postawić na składniki najwyższej jakości. Oto lista kluczowych produktów wraz z rekomendacjami: Ciasto (L’impasto)1. Mąka (La farina)Typ „00” – kluczowa dla lekkiego i elastycznego ciasta. Marki : Caputo (Pizzeria, Nuvola), Divella. Drożdże (Il lievito)Świeże drożdże: Lievito di Birra. Marki(...)Napoli Z dodatkiem anchois, kaparów i oliwek – pochwała morskich smaków. Włoskie wariacje na temat pizzy 1. Calzone – Duży pieróg wypełniony serem ricotta, mozzarellą i wędlinami. 2. Stromboli – Rolada z ciasta do pizzy, często z serem, szynką i warzywami. 3. Panuozzo – Kanapka z ciasta do pizzy, nadziewana mięsem, serem i warzywami. 4. Scacce – Sycylijska przekąska, przypominająca zawijaną pizzę z pomidorami, serem

RafalCook
sernik gotowany 23

składniki na ciasto kruche: 500 g mąki 3 ugotowane na twardo żółtka 300 g masła, schłodzonego 150 g cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na trzy równe części. Każdą rozwałkowujemy na wymiar foremki (ok. 23x33cm). Każde ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w ok. 190 st., aż będzie rumiane(...)osobnym naczyniu dokładnie mieszamy mleko z budyniem oraz jajkami i wlewamy do sera. Cały czas gotujemy i mieszamy, aż masa trochę zgęstnieje. Gotową lekko przestudzoną masą przekładamy ciasta kruche. Wierzch polewamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy. Całość odstawiamy do wystudzenia. sernik gotowany

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowe ciasto z pistacjową chrupką (przepis bez glutenu, bez cukru, bez laktozy) 40

chrupiąca warstwa pistacjowa przepysznie pasuje do mocno czekoladowego ciasta 🤤 Koniecznie spróbujcie tego połączenia 👌 Filmik z wykonania przepisu TUTAJ Składniki (śr: 18cm): Daktylowe ciasto -200 g daktyli -2 jajka -120 g mąki ryżowej -40 g ciemnego kakao -120 ml oleju rzepakowego -100g mleka / napoju roślinnego lub wody -100g ksylitolu -1 łyżeczka proszku do pieczenia Chrupka pistacjowa -50g płatków(...)łyżeczki soli Polewa i dodatki -60g ulubionej czekolady (np. bez cukru) + 3 łyżki oleju rzepakowego (polewa) -garść posiekanych pistacji (posypka) -łyżka kakao + ½ szkl. wrzątku (do nasączenia ciasta) DAKTYLOWE CIASTO 1. Daktyle wrzucić do miseczki, zalać wrzątkiem i przykryć talerzykiem. Po ok. 1h gdy zmiękną i napęcznieją odlać wodę. 2. Daktyle zblendować wraz z olejem, mlekiem/wodą na gładką masę

Candy Pandas
Mięciutkie rogaliki drożdżowe – przepis bez jajek 57

czyli drożdże należy rozpuścić w letnim mleku z łyżką cukru i łyżką mąki, a następnie odstawić na około 10 minut, po czym dodać do reszty składników i wyrobić ciasto. Ile czasu i w jakiej temperaturze piec rogaliki drożdżowe? Rogaliki drożdżowe należy piec około 15-17 minut w 170 stopniach Celsjusza. Czas pieczenia zależy jednak od wielkości rogalików. Pomysły na nadzienie(...)kremu czekoladowego cukier puder do posypania rogalików po upieczeniu przygotowanie Margarynę lub masło roztop, a następnie odstaw do wystudzenia. Mleko podgrzej do 35-40 stopni Celsjusza. Wszystkie składniki na ciasto, czyli mąkę, suche drożdże, wystudzoną margarynę lub masło, letnie mleko, cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli umieść w dużej misce. Wymieszaj, a następnie wyrabiaj ręcznie lub mikserem/robotem przez 10 minut

Via Gusto
Dyniowe cynamonki z jabłkami 36

Mięciutkie, pachnące i w kolorze jesieni - to są dyniowe cynamonki z jabłkami. Ciasto ma piękny żółty kolor dzięki dodatkowi pure z dyni. Bardzo fajna sezonowa wersja zwykłych cynamonek. Nas tak zachwyciły smakiem, że połowa nie doczekała sesji zdjęciowej. Wiadomo, najlepsze są gdy jeszcze ciepłe;)  Polecam przepisy na inne drożdżowe wypieki: Zakręcone drożdżówki z czekoladą i orzechami Plecionki z powidłami(...)masła kruszonka: 30g masła 50g mąki 30g cukru *Dynię pokroić na kawałki, upiec w piekarniku do miękkości, ostudzić, zblendować. W zależności od gęstości pure trzeba dosypać trochę mąki do ciasta. Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżeczką cukru, dodać podgrzane mleko, 1 łyżkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Jajko i żółtko (białko zostawić do posmarowania) roztrzepać

Obiad gotowy
Bułki dyniowe 19

Pasują do wytrawnych i słodkich dodatków, są świetnym dodatkiem do zup, gulaszu, curry czy innych pyszności. Maślane bułki z dynią Drożdżowe bułki dyniowe są bardzo proste w przygotowaniu. Z ciastem na bułeczki bardzo przyjemnie się pracuje, bo zawiera mleko i sporą ilość masła  - przypomina trochę ciasto na tradycyjne drożdżówki. Z podanych proporcji upieczecie sporą, familijną porcję. Jeśli nie potrzebujecie(...)upiec z połowy porcji. Domowe bułeczki dyniowe znikają jednak bardzo szybko i naprawdę warto upiec ich więcej :) Puszyste bułki dyniowe Bułki z dynią udadzą się idealnie, jeśli dokładnie wyrobicie ciasto drożdżowe - po wyrobieniu musi być mięciutkie, elastyczne i przyjemne w dotyku. Ciasto musi mieć czas podrosnąć, najlepiej odłożyć je w ciepłe miejsce i cierpliwie poczekać, aż podwoi objętość. Bułeczki dyniowe

Lekcje w kuchni
Światowy Dzień Chleba 2024, Fougasse na zakwasie z chorizo i pszenno-żytni z kefirem 25

piekę dość często. Zachowuje długo świeżość za sprawą kefiru. Pszenno - żytni albo żytnio – pszenny. Ilość mąki pszennej jest taka sama jak żytniej. Łatwo zapamiętać. Do tego kefir. Ujęłam odrobinę ciasta po 3 godzinnej fermentacji i upiekłam Fougasse, francuski chlebek w kształcie liścia z papryczką chili i plasterkami kiełbasy chorizo. To takie połączenie Francji z Hiszpanią i na dodatek na zakwasie(...)mój Fougasse, pyszny, chrupiący i od razu można zajadać na ciepło:). Polecam takie chlebki, wtedy upieczony bochenek z pozostałego ciasta, może spokojnie poczekać na krojenie aż porządnie wystygnie. Pszenno-żytni z kefirem Na zaczyn 30g zakwasu, 160g mąki żytniej typ 720, 160g wody. Składniki zaczynu mieszamy do połączenia, przykrywamy i pozostawiamy na 12-14 godzin. Ciasto właściwe 350g zaczynu, całość

Leśny Zakątek
Deser niebo w gębie PRZEPIS 108

Deser “Niebo w gębie” to przepis inspirowany uwielbianym ciastem o tej samej nazwie. Ciasto składa się z kruchego ciasta, przekładanego jabłkami z galaretką oraz kremem orzechowym. W deserkach kruche ciasto zastąpiłam herbatnikami, dzięki czemu przepis jest bez pieczenia. To świetna alternatywa dla ciasta – na przykład, jeśli przygotowujesz deserki na słodki stół lub po prostu nie chcesz robić(...)dużego ciasta. Jakiej galaretki użyć do warstwy z jabłkami? W przepisie na deser Niebo w Gębie użyłam galaretki cytrynowej, jednak dobrze sprawdzi się także galaretka brzoskwiniowa lub pomarańczowa. Wtedy kolor jabłek będzie bardziej pomarańczowy, ale całość będzie równie pyszna. W czym zrobić deserki Niebo w Gębie? Deserki możesz przygotować w specjalnych kubeczkach do deserków lub w małych szklankach, czy też

Via Gusto
Chleb pszenno-orkiszowy z dynią 34

ogólnodostępne hokkaido. Mam ich jakieś 20 kg. Część stoi i ozdabia dom, część idzie pod nóż. Zrobiłam więc jakieś chore ilości musu z dyni. Część zamroziłam, część wylądowała z ciastach, zupach, chili. Niewielka część wylądowała w dzisiejszym chlebie. Czy ma jakiś wybitny wpływ na jego smak? Zupełnie nie, nadała natomiast fajnego koloru i spowodowała, że chleb jest trochę bardziej wilgotny(...)drożdże, sól, pestki dyni i siemię lniane, wszystko dokładnie mieszamy, aż do połączenia składników. Keksówkę cienko smarujemy olejem (możecie ją dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia, ja tego nie robię), ciasto przekładamy do keksówki i lekko wyrównujemy. Następnie ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i przykrywamy je wilgotną ściereczką. Jak ciasto już ruszy możecie ściągnąć z niego ściereczkę, ta czasami

Kardamonovy
Cynamonki 37

Obłędnie delikatne cynamonki z polewą na bazie mascarpone rozpieszczają tak, jak mało które jesienne pyszności 🙂 Ciasto w tej wersji jest fantastycznie delikatne, a cynamonki pozostają miękkie nawet na drugi i trzeci dzień. To kwintesencja jesieni! Uwaga: szklanka 200 ml Blaszka 25 x 30 cm Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki typ 500 4 żółtka (z białek polecam bananowe brownie(...)Mąkę wsypuję do miski, dodaję szczyptę soli, mleko, wyrośnięte drożdże, ubite żółtka z cukrem i roztopione masło. Całość mieszam i bardzo dokładnie wyrabiam – zajęło mi to około 10 minut. Ciasto można wyrabiać mikserem. Kiedy ciasto jest sprężyste i gładkie odstawiam je do wyrośnięcia pod przykryciem na 50 minut. W tym czasie przygotowuję nadzienie. Składniki na nadzienie: 120 g miękkiego masła

Słodki sentyment
Ekspresowe paszteciki z ciasta francuskiego 145

Paszteciki z ciasta francuskiego to super pomysł na pyszną i szybką przekąskę. Przepis jest niesamowicie prosty a same paszteciki bardzo smaczne i efektowne. Paszteciki fajnie prezentują się na stole i stanowią idealną przekąskę na każdą okazję. Można je zaserwować jako świąteczna przekąska, czy dodatek do ciepłego barszczu podczas rodzinnych spotkań. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. EKSPRESOWE PASZTECIKI Z CIASTA(...)FRANCUSKIEGO – PRZEPIS Składniki 1 płat ciasta francuskiego 500 g pieczarek 1 cebula 100 g tartej mozarelli sól pieprz 1 jajko do posmarowania Wykonanie Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Na patelni roztopić odrobinę masła, przełożyć cebulę i podsmażyć. Pieczarki pokroić w kosteczkę, dodać do cebuli i razem dusić przez kilkanaście minut, aż zmniejszą swoją objętość. Pod koniec doprawić solą

Alle Dobre!
Półksiężyce z czekoladą 76

Półksiężyce z czekoladą Delikatne kruche ciasteczka z dodatkiem czekolady. Bardzo smaczne i bardzo proste w wykonaniu.     Składniki: Ciasto: 120g zimnego masła 120g mąki pszennej 40g cukru 1 żółtko szczypta soli Dodatkowo: 100g gorzkiej czekolady cukier puder do oprószenia ciasteczek     *** Wszystkie składniki na ciasto siekamy nożem, a następnie zagniatamy razem, aż otrzymamy jednolite, gładkie ciasto *** *** Czekoladę kroimy(...)drobne kawałki *** *** Pokrojoną czekoladę dodajemy do ciasta i ponownie zagniatamy. Ciasto wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w lodówce na około 1 godzinę *** *** Schłodzone ciasto grubo wałkujemy i kroimy na średniej wielkości kawałki *** *** Formujemy półksiężyce i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 15-17 minut – do zrumienienia

Blog z Apetytem
Keto pierogi bez gumy guar – przepis na keto pierogi z kapustą i grzybami 19

przepis na keto pierogi, który pozwoli cieszyć się smakiem pierogów bez obawy o nadmiar węglowodanów. Składniki na keto pierogi. Jak przygotować keto pierogi bez gumy guar? Ważne jest, aby ciasto na pierogi było odpowiednio elastyczne. Nasze keto ciasto na pierogi przygotowuje się z użyciem mąki migdałowej oraz mąki kokosowej, które zastępują tradycyjną mąkę pszenną. Lista polecanych produktów: – Mąka migdałowa(...)100g – Mąka kokosowa – 50g – Jajko – 1 sztuka – Olej kokosowy – 2 łyżki – Wrzątek – 3/4 szklanki – Sól i pieprz do smaku Keto ciasto na pierogi – krok po kroku. Keto przepis na pierogi keto Na początku wymieszajmy mąkę migdałową, mąkę kokosową i gęsty migdałowy błonnik. Następnie, do suchych składników dodajemy jajko, olej kokosowy

ZGruntuFit

Proponowane wyszukiwania