 Biszkoptowe ciasto z jogurtową pianką i owocami 213
Biszkoptowe ciasto z jogurtową pianką i owocami 213Lekkie , kolorowe ciasto z owocami sezonowymi i galaretką , bardzo proste i smaczne :) ja za każdym razem robię je inaczej tzn inaczej dekoruję :) Składniki : Biszkopt - 120 g mąki pszennej typ 450 - 90 g mąki ziemniaczanej - 145 g cukru - 6 dużych jajek - 10 g proszku do pieczenia ( 2 małe łyżeczki ) - starta skórka z 1 cytryny - 1 łyżeczka olejku waniliowego Masa jogurtowa(...)wody - sok z 1/2 cytryny Na wierzch : - 1 galaretka winogronowa lub agrestowa - 1 galaretka pomarańczowa - sezonowe owoce lub wg smaku , u mnie obrany winogron i borówki Wykonanie ciasta : Zaczynamy od zrobienia galaretek bo najwięcej czasu zajmuje ich zastyganie. Galaretkę cytrynową do jogurtu robimy z 1/4 porcji wody ponieważ musi nam zastąpić żelatynę ,której osobiście nie używam bo nie lubię
Wypieki Rene Drożdżóweczka z jabłkami 158
Drożdżóweczka z jabłkami 158Jabłeczniki i wszelkie ciasta z jabłkami to wypieki jesienne ,niestety jesień się zapodziała i jest zima :) ale jabłka są więc rozgrzejmy się drożdżowym ciastem mocno cynamonowym . Z podanej porcji wyjdzie jedna duża porcja lub dwie mniejsze ,ja zrobiłam dwie mniejsze bo lubię farsz w cieńszym cieście :) Składniki : Ciasto : - 460 g mąki pszennej u mnie(...)części mleka robimy rozczyn, wlewamy go do zagłębienia w mące , posypujemy odrobiną mąki i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia, po tym czasie dodajemy wszystkie składniki i wyrabiamy ciasto przez 10 minut robotem lub 15 minut ręcznie . Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 1.5 godziny. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ok minuty ,dzielimy na dwie porcje
Wypieki Rene Półfrancuskie drożdżowe rogaliki z masłem orzechowym i powidłami 300
Półfrancuskie drożdżowe rogaliki z masłem orzechowym i powidłami 300Nakupiłam w Lidlu masła orzechowego bo tam jest najlepsze i tak sobie myślałam co by z niego stworzyć ? Zrobiłam ciasto drożdżowe i pomyślałam ,że może zamiast zwykłego masła do ciasta półfrancuskiego użyć właśnie orzechowego..... nigdzie na necie nie znalazłam takiego doświadczenia więc zrobiłam:) hmmmm.....i wyszły rewelacyjne :) pachnące orzechami i wanilią a powidła śliwkowe przełamały smak :) najlepsze jeszcze letnie(...)Mąkę wsypać do miski ,z drożdży ,cukru i części mleka zrobić rozczyn i wlać do mąki, odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. Dodać resztę składników ,wyrabiać przez 10minut aż ciasto będzie gładkie i nie będzie się kleiło do rąk . Posypać delikatnie mąką ,przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wyrabiamy chwilkę ciasto ,dzielimy
Wypieki Rene Jeżynianki 226
Jeżynianki 226nadzienie wymieszać. Mąkę połączyć z drożdżami, dodać sól (ze świeżych drożdży wcześniej zrobić rozczyn). Wlać mleko, wbić jajko, wymieszać dokładnie. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść miękkie, plastyczne ciasto. Zostawić je na godzinę do wyrośnięcia, podwojenia objętości (u mnie ciasto rosło 1,5 godziny). Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 15 części (ok. 60g każda). Uformować jak bułeczki, w kule
moj przepis na Torcik W-Z (Wuzetka) 255
Torcik W-Z (Wuzetka) 255dawałam sobie rady. Moja Wuzetka jest nieco inna. Odrobinę alkoholowa, mało słodka, mocno wilgotna i z wiśniami z nalewki, upieczona w postaci torciku. Zrobiona na prośbę męża, który uwielbia ciasta z kremem. Wuzetkę można przygotować jako tort, obłożyć bitą śmietaną czy masą cukrową. Można też z podanych składników zrobić torcik w kształcie kwadratu o boku 20 lub 21 cm. Przepis(...)sztywno, pod koniec dodając 60 gr cukru. Nagrzać piekarnik do 180 st. Do ubitych białek delikatnie wmieszać żółtka, następnie delikatnie wmieszać mąkę z kakao, następnie delikatnie wmieszać masło. Ciasto przelać do tortownicy, delikatnie, wyrównać. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec 30 min (do suchego patyczka). Ciasto wyjąć, poczekać aż wystygnie, zdjąć obręcz tortownicy. Wystudzić całkowicie, po czym pokroić na dwie
moj przepis na Torcik Pavlova z malinami i bitą śmietaną 251
Torcik Pavlova z malinami i bitą śmietaną 251polega na tym, że teraz masę bezową podzieliłam na dwie części i piekłam troszkę krócej, w niższej temperaturze, no i dałam świeże maliny. Deser ma wielką przewagę nad innymi ciastami, jeżeli nauczymy się go robić to dojdziemy do wniosku, że w stosunku do innych ciast robi się go bardzo szybko i bezproblemowo, poza tym Pavlova robi olbrzymie wrażenie na gościach(...)deser dietetyczny, bo prawie nie zawiera kalorii, trochę się myli, bo przecież cukier w bezie i bita śmietana są kaloryczne… ale na pewno mniej niż tradycyjne ciasto, więc nic tylko jeść Składniki na dwa blaty o średnicy 15 cm i 20 cm: 6 białek koniecznie w temp. pokojowej 300 gr cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
moj przepis na Czekoladowa babka na białkach 208
Czekoladowa babka na białkach 208mojprzepisna.pl | Czekoladowa babka na białkach Ciasto genialne w swojej prostocie, ekspresowo się je robi, zawiera mało składników, jest przepyszne, lekko wilgotne, czekoladowe ale nie przytłaczające. Ma to coś, co sprawia że człowiek chętnie do niego wraca. Ciasto można przygotować z owocami lub bez, u mnie jest to czarna porzeczka z nalewki, w oryginalnym przepisie wykorzystane są śliwki maczane w brandy(...)Ciasto robiłam również w wersji bezglutenowej – przepis znajdziecie tu . listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='25 g kakao 100 g gorzkiej czekolady (70%) 50 g masła 120 g drobnego cukru do wypieków 4 duże białka 85 g mąki pszennej 1 łyżeczka cynamonu'; document.write(" "); Składniki na formę do babki 1,5 litra: 25 g kakao 100 g gorzkiej
moj przepis na Biszkopt rzucany 261
Biszkopt rzucany 261mojprzepisna.pl | Biszkopt rzucany Genialny przepis na biszkopt który zawsze mi wychodzi, co prawda czasem wyższy czasem niższy, ale nigdy nie wyszedł zakalec. Tylko 4 składniki a takie cudne ciasto. Biszkopt może stanowić bazę pod tort lub pod inne ciasto. Tym razem biszkopt robiłam z 10 jaj na dwie tortownice 20 cm i 23 cm. Wyszedł mi biszkopt o wysokości(...)kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. 1/3 przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, 2/3 przełożyć do formy 23 cm wyłożonej papierem
moj przepis na Tort ombre jogurtowo-truskawkowy 288
Tort ombre jogurtowo-truskawkowy 288kolei dodawać żółtka, jedno po drugim. Wyłączyć mikser, dodać wymieszane i przesiane mąki, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką, mieszać tylko do połączenia składników, w jednym kierunku, od dołu do góry. Ciasto podzielić na 1/3 i 2/3. 1/3 surowego ciasta przełożyć do formy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno, boków niczym nie smarować) wyrównać, pozostałe ciasto przełożyć do formy
moj przepis na Idealny biszkopt lekko kakaowy przepis dla początkujących 384
Idealny biszkopt lekko kakaowy przepis dla początkujących 384mięciutki, lekki i puszysty, z delikatną skórką, bez proszku do pieczenia, lekko słodki, czyli taki jaki kochacie. Nada się do tortu i do sernika na zimno lub do innego ciasta z kremem, musem czy śmietaną. Z podanych składników wyszły mi 4 szt. blatów o grubości około 1,5 cm i jeszcze jeden niepełny – ten który powstał ze ścięcia górki(...)bokami, bo do silikonu gorzej przykleja się biszkopt podczas pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 st. Białka nie lubią czekać na pieczenie, bo opadną. Natychmiast po wymieszaniu wszystkich składników należy ciasto przełożyć do formy i piec w rozgrzanym piekarniku. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao wyspać do miseczki, wymieszać, przesiać, odstawić. Białka oddzielić od żółtek, bardzo dokładnie, tak aby nie dostało się
moj przepis na Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta 390
Szybki keks makowy – ciasto nie tylko na święta 390bakalie to klasyczne świąteczne połączenie, nie potrzebuje reklamy. Niech przekona Was fakt, że to ciasto jest przepysznie wilgotne, lekkie i bardzo aromatyczne. Ten makowy keks zajmuje tylko pół godziny. Tyle czasu w przedświątecznej gorączce na pewno uda Wam się wygospodarować. Zanim zaczniecie – wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Formę keksówkę (używam klasycznej o wymiarach 25/12cm) smarujemy margaryną i wysypujemy(...)będzie odczuwalne. Sodę mieszamy z łyżką mleka. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, najlepiej dwukrotnie, następnie mieszamy ją w misce z makiem. Do tego ciasta mak nie musi być mielony. Bakalie – jeśli używamy tych kupnych, w gotowej mieszance, są one najczęściej już drobno pokrojone. Jeśli używacie własnych – pokrójcie je drobno. Bakalie dobrze zalać na chwilę wrzątkiem
Karo in the Kitchen Makowiec z Ejszeryszek 277
Makowiec z Ejszeryszek 277raczej niewielka manufaktura, w której wszystkiego można dopilnować. I Pani Celina ma na wszystko „ oko” prawie dosłownie. Mieści się on na podwórku przy domu. Akurat trafiliśmy na wypiek sękacza, ciasta które wypiekane już było w średniowieczu przez Jaćwingów, plemię bałtyckie zamieszkujące na północ od Mazowsza. W Polsce za kolebkę sękacza uważane są Bierżniki koło Sejn na Suwalszczyźnie. „ Gotowy sękacz jest(...)podobny do ściętego pnia drzewa z sękami. W wyniku polewania rożna kolejnymi warstwami ciasta w przekroju sękacza widoczne są grubsze warstwy jasnego ciasta przedzielone ciemnymi warstewkami ciasta spieczonego, co przypomina słoje roczne w pniu drzewa. Spływający w trakcie pieczenia nadmiar ciasta tworzy zastygające sople, które w ostatecznym efekcie naśladują sęki.” Sękacz był wypiekany przy otwartych paleniskach przez co uzyskiwał lekko
królestwo garów babeczki z karmelizowanymi orzechami 199
babeczki z karmelizowanymi orzechami 199składniki na ciastu: 130 g mąki 60 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 3 żółtka 75 g masła 1 szczypta soli wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy cukier puder, cukier z wanilią, żółtka oraz sól, wszystko mieszamy za pomocą noża a następnie zagniatamy elastyczne ciasto. Formujemy kulkę, wkładamy do woreczka(...)następnie schładzamy w lodówce przez ok. 60 min. Po tym czasie ciasto wyciągamy i rozwałkowujemy na grubość ok. 4 mm. Wykrawamy małymi foremkami (w których będą pieczone babeczki) i wylepimy foremki. Wylepione ciastem foremki wkładamy do lodówki na czas przygotowania orzechów. składniki na karmelizowane orzechy: 200 g mieszanki orzechów np. migdałów, orzechów laskowych… 50 ml soku pomarańczowego
Domowy Smak Jedzenia Racuchy drożdżowe 175
Racuchy drożdżowe 175przykryć ściereczką – do wyrośnięcia. Gotowy zaczyn drożdżowy dodajemy do mąki, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 30-40 minut (przykryć wilgotną ściereczką, postawić w ciepłym miejscu). Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jeśli robicie racuchy z jabłkami, w czasie gdy ciasto rośnie, obrać jabłka i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce. Gdy ciasto wyrośnie dodać(...)ciasta i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. W głębokiej patelni rozgrzać olej – oleju powinna być przynajmniej 1 cm warstwa. Wrzucić na rozgrzany olej odrobinę ciasta, żeby sprawdzić, czy jest dostatecznie rozgrzany – powinno skwierczeć. Jeśli tak, ogień zmniejszyć – nie chcemy, żeby racuchy się przypalały. Przygotować miskę z ciepłą wodą i łyżkę do nakładania racuchów na patelnię. Łyżkę przed nabraniem
Pociąg Do Kuchni Ciasto Czekoladowe z Masłem Orzechowym, Konfiturą i Bananami 195
Ciasto Czekoladowe z Masłem Orzechowym, Konfiturą i Bananami 195Tort, który w krótkim czasie zrobiłam trzy razy z rzędu. Tort, który zagościł w naszym repertuarze ciast na stałe. Przepisem, na to czekoladowe cudo dzielę się dzisiaj z Wami. Blaty są mocno czekoladowe, wilgotne, z dodatkiem kawy… Przełożone konfiturą porzeczkową, bananami i kremem śmietankowym z dodatkiem masła orzechowego smakują wyśmienicie. Tort jest ciężki, sycący ale nieprzesłodzony. Dla mnie poezja(...)Ciasto z serii tych, które nigdy mi się nie znudzą, i mimo, że staram się ograniczać „cukier”, tak obok tego ciasta nie mogę przejść obojętnie Polecam. Idealne na każdą okazję. Składniki na ciasto: 340 g mąki pszennej 300 g cukru kryształu 100 g kakao 1 łyżka sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka
Made By Mom And Son