Cześć Kochani dziś mam dla Was przepis na po prostu obłędne ciasto orzechowe z kremem i masłem orzechowym Choć wygląda niepozornie łączy w sobie wiele smaków, które idealnie współgrają. Mamy tu biszkopt orzechowy, krem, masło orzechowe i chrupiące prażone orzeszki Całość smakuje po prostu wspaniale, bardzo polecam-jeśli lubicie orzechowe smaki to zakochacie się w tym cieście :) Zapraszam(...)Powstały budyń studzimy do temp pokojowej Masło w temp pokojowej ucieramy na puch i stopniowo dodajemy budyń też w temp pokojowej Krem wykładamy na pierwszy spód i przykrywamy drugim Ciasto smarujemy masłem orzechowym ***żeby masło orzechowe dobrze się smarowało polecam zmiksować je mikserem wtedy nabierze fajnej konsystencji i puszystości ORZECHY Na patelnię dajemy masło, cukier puder
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuJeśli jak ja uwielbiacie szarlotki i jabłeczniki to koniecznie musicie spróbować tego z kokosową wkładką i bezą. Przyjemnie kruche ciasto, soczyste jabłka z dodatkiem proszku budyniowego, a na nich warstwa wiórek i beza to połączenie absolutnie pyszne. Dodatek wiórek to takie niby nic wyszukanego a sprawia, że ciasto staje się bardziej efektowne i może zaskoczyć niejednego łasucha Ciasto: 3 szklanki(...)szklanki cukru 2 łyżeczki cukru z wanilią 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 250g masła 5 żółtek 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Robimy to krótko, tylko do połączenia składników. 1/3 ciasta wkładamy do zamrażalnika, pozostałe do lodówki na co najmniej 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki do pieczenia (moja miła 23x33
Cynamonowe szczęścieCiasto kajmakowo-porzeczkowe to pyszny deser, który zaskoczy swoją wyjątkową kombinacją smaków nawet najbardziej wymagającego smakosza. Artykuł Ciasto kajmakowo-porzeczkowe pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plChleb ze starego bloga na prośbę internautki. Chleb bardzo smaczny. Nasiona po namoczeniu tworzą galaretowatą strukturę, która utrzymuje ciasto w ryzach i dodaje wnętrzu chleba elastyczności. Podobnie jak przy użyciu nasion lnu. Namoczona kaszka orkiszowa sprawia, że ciasto w trakcie wyrabiania jest kleiste ale w efekcie po wypieku wzmacnia wilgotność chleba. Drożdże można pominąć. Zyskałam tylko 30 minut(...)reguły bez dodatku drożdży ciasto u mnie rośnie 2,5 godziny w tym przypadku 2 godziny. Ciasto nie wymaga również 2 czy 3 krotnego składania po wyrobieniu a tym samych długiego odpoczynku, jak to zwykle bywa przy chlebach pszennych. Wystarczy 30-40 minut aby wyłożyć do foremek do ostatecznego wyrośnięcia. Można również upiec na kamieniu lub blasze z piekarnika
Leśny ZakątekNiezwykle smaczne, choć proste ciasto, które zachwyci Was swoją puszystością i niebanalnym wyglądem :) Jest też przyjemnie wilgotne, dzięki sporemu dodatkowi oleju. Śliwki pasują do niego idealnie! Robi się je szybko i ze składników, które zawsze mamy pod ręką :) Szybko też znika ze stołu ;) Świetnie smakuje z kubkiem ulubionego gorącego napoju. Bardzo polecam! Składniki : 6 dużych jajek 240 g cukru opakowanie(...)obrotach miksera ). Nie zaprzestając miksowania dodawać po łyżce przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia ( jeżeli się obawiacie, suche składniki możecie wmieszać do jajecznej masy za pomocą rózgi kuchennej ). Ciasto podzielić na 2 części, jedną odrobinę większą od drugiej. Do mniejszej części dodać przesiane kakao oraz wodę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Formę o wymiarach dolnych około 23x33
Opowieści z piekarnikaBardzo proste w przygotowaniu i niesamowicie lekkie ciasto z borówkami i galaretką. To pyszne ciasto z owocami idealnie sprawdzi się na rodzinne spotkania, piknik czy inne okazje w ciągu roku. Artykuł Ciasto z borówkami i galaretką pochodzi z serwisu Przepiski.pl
Przepiski.plangielskie i pieprz. Kontynuuj gotowanie na małym ogniu przez kolejne 1,5 godziny. Rosół powinien tylko delikatnie bulgotać, aby stał się klarowny i pełen smaku. Przygotowanie domowego makaronu: Zagnieć ciasto: Na stolnicy lub w misce przesiej mąkę, zrób w niej zagłębienie i wbij do niego jajko oraz dodaj żółtka. Dodaj sól i łyżkę oliwy lub zimnej wody. Zacznij zagniatać ciasto(...)łącząc mąkę z jajkami. Zagniataj, aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne (może to zająć około 10 minut). Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj odrobinę wody; jeśli za mokre, dodaj trochę mąki. Gotowe ciasto przykryj czystą ściereczką kuchenną i zostaw tak na około 30 minut, aby odpoczęło. Wałkowanie i krojenie makaronu: Podziel ciasto na 2-3 części, aby łatwiej było
Moja Książka Kucharskacukrem waniliowym. Kiedy rozczyn wyrośnie, wlać go do miski z przesianą mąką, następnie dodać ubite jaja, roztopione lekko przestudzone masło, aromat, szczyptę soli i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć je ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1h. W czasie, gdy ciasto rośnie przygotowujemy sobie nadzienie. Mieszamy twaróg z cukrem i cukrem waniliowym. Wyrośnięte ciasto(...)przekładamy na wysypaną mąka stolnicę. Rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości około 0.5 cm. Na ciasto wykładamy masę serową, a na nią jagody. Prostokąt składamy na 3 wzdłuż dłuższego boku tzn. 1/3 część ciasta od dołu zawijamy do góry i 1/3 część ciasta od góry zawijamy do dołu. Kroimy na równe części ostrym nożem i każdy kawałek skręcamy
Walijskie Pichcenieprosty deser, który pokochasz. Oczywiście możesz przygotować je z innymi owocami, które po prostu lubisz. Rożki filo zrobisz bardzo szybko i łatwo. Zobacz! Składniki na 9 rożków: 250 g ciasta filo (rożki możesz przygotować również z ciasta francuskiego, będą inne, ale myślę, że równie smaczne 🙂 ) 300 g borówek (ja przygotowałam z borówek frużelinę , ponieważ były wyjątkowo kwaśne(...)mieszam w misce do połączenia składników. Następnie dodaję owoce, delikatnie mieszam z twarogiem i odstawiam. Jeśli przygotowujesz frużelinę, to nie mieszaj jej z twarogiem – zostaw w osobnym garnuszku. Blaty ciasta filo dzielę na 3 części. U mnie było to 9 cieniutkich blatów ciasta, które podzieliłam na 3 części. Pierwszy blat ciasta smaruję rozpuszczonym masłem, kładę na niego drugi blat, który
Słodki sentymentCześć Kochani, dziś zapraszam Was na jedno z najpyszniejszych ciast. Jako, ze sezon na maliny w pełni chce Wam przedstawić przepis na ciasto Malinowa Krówka :) Jest wspaniałe, kremowe, delikatne . Składa się z biszkoptu karmelowego, kremu kajmakowego, galaretki z malinami. Słodycz kremu idealnie komponuje się z kwaskowymi malinami tworząc rewelacyjny deser. Ciasto znika ekspresowo, wszystkim bardzo smakuje. Zapraszam po przepis(...)smarujemy resztą kremu. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania galaretki Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, dokładnie mieszamy, studzimy, dodajemy maliny, dajemy do lodówki żeby zaczęła lekko gęstnieć, wykładamy na ciasto Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc żeby wszystko się przegryzło, stężało I gotowe :) ciasto pięknie się kroi, pięknie wygląda i jest po prostu wspaniałe :) Polecam serdecznie
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokukilku składników! Ten zielony deser Shrek to doskonały wybór dla miłośników owocowych i orzeźwiających smaków. Deserek nie tylko prezentuje się efektownie dzięki… ZOBACZ PRZEPIS Deser z wiśniami jak ciasto filadelfia – PRZEPIS Deser z wiśniami i kremem jogurtowym, który zainspirowany jest popularnym ciastem filadelfia. Deser ma lekką i orzeźwiającą formę. Ten przepis… ZOBACZ PRZEPIS Czekoladowe ciasto z mascarpone(...)malinami – rolada z mascarpone Przepis na ciasto z mascarpone, skyrem i malinami – to pyszna czekoladowa rolada! Ciasto jest lekkie, delikatne, ale dzięki malinom… ZOBACZ PRZEPIS Jak zrobić kisiel? Przepis na pyszny domowy kisiel malinowy Jak zrobić kisiel w domu? Sprawdź sprawdzony przepis na pyszny domowy kisiel. Zamiast malin możesz użyć również innych owoców –… ZOBACZ PRZEPIS
Via Gustooliwkami zaczynamy od zaczynu, czyli połączenia letniej wody, drożdży, cukru a także kilku łyżek mąki, wymieszaniu całości i odstawieniu do wyrośnięcia. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy ciasto i je również odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto formujemy w bułki, które również muszą wyrosnąć i kiedy gotowe lekko je nacinamy i pieczemy w wysokiej temperaturze. Upieczone i lekko wystudzone bułki(...)letnią wodę i wsypujemy cztery łyżki mąki pszennej chlebowej. Mieszamy, po czym odstawiamy na 15 minut . Następnie dodajemy pozostałą mąkę, wlewamy oliwę z oliwek a także wsypujemy sól. Wyrabiamy ciasto przy pomocy nakładki hak, przez około 5-6 minut. Kolejno, dodajemy pokrojone na plasterki zielone oraz czarne oliwki i wyrabiamy jeszcze przez minutę. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy
MeCookssłoik przykryty folią spożywczą na jakimś spodku/misce), jak jest zimniej czasem potrzeba mu więcej czasu, noc i pół dnia. Tak nakarmiony zakwas używam do chleba. Etap 2 - Przygotowanie ciasta na chleb i pierwsze wyrastanie (czas potrzebny 9-11 godzin) Najpóźniej zacznijcie ten etap wczesnym popołudniem (ok 14). Składniki: 150 g dokarmionego zakwasu 550 g mąki ( ja używam(...)mąki żytniej, można użyć samej chlebowej) 375 g wody 15 g soli Wszystkie składniki odmierzyć za pomocą wagi kuchennej i umieścić w misce. Mieszać dokładnie aż powstanie zwarte, ciężkie ciasto ( początkowo łyżką a potem krótko ręką), przykryć ścierką i odstawić na godzinę. Pozostały w słoiku zakwas wstawić do lodówki do następnego razu. Uwaga - zakwas postoi w lodówce
Smaczny zeszytMamy w domu ustalone, że niedziela to czas domowych wypieków. Czasem, jak poddaję się lenistwu, ograniczam się do jakiejś wersji ciasta czy ciastek na bazie gotowego ciasta francuskiego. No i wtedy wysłuchuję od Najlepszego z Mężów, jaka to ujma na moim honorze gospodyni domowej. Są jednak dwa wyjątki i , co ciekawe, oba to ciacha rodem z Portugalii. Pasteis de nata(...)cukierni. Ciasteczka już kilkakrotnie przygotowywałam jako prezent i zawsze słyszałam słowa zachwytu od obdarowywanych. Zatem polecam i zapewniam, że będzie szybko i łatwo. Przygotować: * 2 płaty ciasta francuskiego * 1 duże jajko * 1,5 łyżki cukru * 1 niepełna szklanka cukru pudru * 1 łyżka soku cytrynowego * ew. cynamon, płatki migdałowe Na początek trzeba pamiętać
I tu będę miała takie te