kogo: dla fanów delicji dla mających ochotę na wykwintne, ale nieprzesłodzone ciasto dla miłośników przepisów Siostry Anastazji Składniki na biszkopt: 6 jajek szklanka cukru szklanka mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciasto makowo-kokosowe: 6 białek szklanka cukru 200g wiórków kokosowych pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki suchego maku Składniki na krem: 6 żółtek(...)łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej pół litra mleka 250g masła szklanka cukru mała torebka cukru waniliowego Składniki na galaretkowy wierzch ciasta: 2 galaretki pomarańczowe 2 małe lub 1 duża paczka delicji o smaku pomarańczowym Wykonanie biszkoptu: Ubij białka na sztywną pianę, dodaj rozbełtane żółtka wraz z cukrem. Następnie dosyp delikatnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszaj
Mania Wypiekaniaubitych białek razem z aromatami i delikatnie wymieszać łyżką. Dodać skórkę cytrynową, wymieszać. 5. Następnie w 3 partiach dodać mąkę, po każdym dodaniu delikatnie wymieszać łyżką. 6. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23-24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45-50 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić(...)całkowitego ostygnięcia. Nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i przekroić je w poziomie 2 razy. Otrzymamy 3 krążki ciasta. 7. Jeden krążek ciasta włożyć z powrotem do tortownicy i zamknąć obręcz. Składniki do nasączenia wymieszać razem i 1/3 gotowego płynu nasączyć ciasto w tortownicy. Nadzienie: 8. Białą czekoladę drobno połamać i roztopić na parze lub w mikrofalówce. Następnie odstawić
Mała CukierenkaDzisiaj zapraszam na kruche ciasto z rabarbarem , budyniem i pianką . Ciasto jest pyszne o lekko kwaskowym smaku Składniki na ciasto kruche : około 3,5 szklanki mąki 1 kostka margaryny 2 cukry waniliowe 1 szklanka cukru 3 łyżki wiórek kokosowych 2 łyżki kwaśnej śmietany 3 jajka 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia Masa budyniowa ; 1 l mleka 4 budynie(...)łyżki cukru Pianka : 7 białek 1,5 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny około 9 pałek rabarbaru Wykonanie ciasta Do miski przełożyć wszystkie składniki podane na kruche ciasto , wyrobić mikserem na grudkowatą masę. Przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na około
Sama słodycz i szczypta chilimoja pierwsza tak udana szarlotka. Świetne kruche ciasto, z "Szarlotki na sposób wiedeński" z książki Zofii Zawistowskiej "Desery i wypieki domowe", którą dostałam od Mamy na Mikałaja pamiętnego roku 1991. ;) Notabene robiłam wiele ciast z tej książki i wszystkie się udawały. A pomysł na przyprawienie jabłek kardamonem pochodzi od mamy Prezydenta, nomen omen też Zofii(...)Podczas ostatniego pobytu w Polsce jadłam właśnie u niej to ciasto i byłam zaskoczona niezwykłym smakiem tej szarlotki. Polecam wszystkim, którzy nie przepadają za cynamonem lub po prostu chcą spróbować czegoś innego. ;) Składniki: 300 g mąki 150 g masła 2 żółtka 2 łyżki gęstej śmietany sok i skórka starta z połowy cytryny 3 łyżki cukru 3 łyżki rozkruszonych biszkoptów
Kuchnia Prezydentowejkolejne po szarlotce z kardamonem ciasto, które przyjechało za mną z Polski. ;) Tak, dokładnie, przyjechało ZA mną, ponieważ ten przepis spisałam sobie z miesięcznika "Ciasta Domowe" nr 9/2011. To był co prawda numer z ciastami z jabłkami na wszelkie sposoby, ale jak tylko przeczytałam przepis, wiedziałam, że to ciasto powinno być zrobione z jakimiś innymi owocami. To oczywiście tylko moje(...)subiektywne zdanie, dyktowane smakiem, na pewno wielu osobom posmakuje takie ciasto z jabłkami, ale według mnie chałwa i jabłka jakoś nie idą w parze. Wybrałam banany. Dobrze zrobiłam, mówię Wam! :) Składniki: 1 kostka masła (miękkiego) 150 g cukru + 5 łyżek (do pianki) 220 g mąki 7 jajek duża szczypta soli 1 cukier waniliowy (dałam własną esencję waniliową 2 łyżki
Kuchnia PrezydentowejMoje pierwsze ślimaki drożdżowe, bardzo smaczne, idealne do kawy lub mleka. Powstały bardzo spontanicznie i miały być pierwotnie zwyczajnym ciastem drożdżowym ze śliwkami i kruszonką. Ale chyba nikt nie będzie miał im za złe, że przybrały taką postać. One same wydają się też być zadowolone, chociaż zniknęły w ciągu kilku godzin(...)Ciasto drożdżowe z serkiem homogenizowanym, które niezmiernie przypadło mi do gustu sprawdziło się także tutaj znakomicie. Myślę też, że sprawdzą się każde inne owoce; miałam śliwki wyjątkowo twarde i kwaśne, które w pieczeniu lekko zmiękły i prawie nie puściły soku. Ich mocno kwaśny smak przyjemnie kontrastował ze słodyczą brązowego cukru i lagodnością migdałowych płatków. Idealne bułeczki do mleka lub kawy
Kuchnia Prezydentowejmalinowej - 100g konfitury z malin i czekolady Wawel Ilość powyższych składników wystarczy na 9 części naszej gwiazdy, a każda z nich jest wielkości średniej sklepowej drożdżówki Zaczynamy od przygotowania ciasta. Przesiewamy mąkę i mieszamy ją z cukrem, solą i drożdżami. Następnie dodajemy roztopione masło, ciepłe mleko (żeby aktywować drożdże) i żółtka (białka zostawiamy na później). Wszystko razem mieszamy w misce(...)następnie wykładamy na blat i wyrabiamy – gdzieś 10-15 minut aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie się rozwarstwiać. Po wyrobieniu wkładamy ponownie do miski i przykrywamy folią spożywczą jednocześnie odstawiając w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny (ciasto winno przynajmniej podwoić swoją objętość – moje nawet potroiło ). Kiedy ciasto nam już wyroście wykładamy na blat i dzielimy
Kuchenne WariacjeJedno z moich ulubionych ciast. Często je zamawiam jedząc na mieście, ale nieskromnie przyznam, że odkąd poznałam smak tejże właśnie szarlotki, moje podniebienie stało się wybredne :) Spróbujcie koniecznie - w mojej opinii jest to szarlotka idealna :) Składniki (na dużą tortownicę o śr. 28 cm): Ciasto: 4 szklanki (o poj. 250 ml) mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka masła(...)waniliowy 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego Nadzienie z jabłek: 2 kg jabłek 1 cukier waniliowy 1 łyżka bułki tartej 3 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Ciasto: Ręcznie : Posiekać masło z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i cukier waniliowy. Palcami rozetrzeć grudki, dodać żółtka, całe jajka i jogurt/ śmietanę. Zagnieść ciasto, uformować
Domowa Cookierenka AgiKochani! Koniec z wymówkami typu "nie piekę ciast, bo nie mam piekarnika". Piekarnik w tym przypadku wcale nie jest potrzebny, ale bez kuchenki min. jednopalnikowej i patelni się nie obędzie :) Początkowo wątpiłam w powodzenie tego przepisu, ale ciasto wyszło :) Co prawda wyglądem nie powala, bo z jednej strony troszkę za bardzo się przypiekło, ale w końcu spędziło na patelni(...)więc chyba można przymknąć na to oko :). Najważniejsze, że wszystkim smakowało. Nikt nie wierzył, że to ciasto z patelni. Polecam serdecznie. Składniki: 3 jajka 120 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 250 g jogurtu naturalnego 60 ml oleju 375 g mąki 16 g proszku do pieczenia 2 jabłka cukier puder do posypania Przygotowanie: 1. Do misy miksera wbić jajka
Domowa Cookierenka Agidużo z nim zachodu. Nic bardziej mylnego! Maku nie musiałam mielić, bo kupiłam gotowy zmielony, sięgnęłam po przepis niezawodnej siostry Anastazji i przygotowałam tego oto smacznego makowca z ciasta drożdżowego topionego, które jest mniej czasochłonne. Przepis polecam w szczególności mojej przyjaciółce Magdalenie ;) Składniki: Ciasto: 750 g mąki 350 g masła 80 g świeżych drożdży 3 żółtka 2 łyżeczki proszku(...)łyżki ekstraktu migdałowego lub 1 olejek migdałowy pół szklanki cukru 4 żółtka 6 białek 1/3 łyżeczki soli Lukier mandarynkowy: 1 szklanka cukru pudru sok z połowy mandarynki Przygotowanie: Ciasto: Masło posiekać z mąką, solą i proszkiem do pieczenia. Zrobić rozczyn z drożdży i cukru. Gdy będzie płynny - wlać do mąki. Dodać żółtka i śmietanę. Dobrze wyrobić ciasto. Utoczyć kulę
Domowa Cookierenka AgiOstatnio zostałam poproszona o upieczenie ciasta na komunię. Oczywiście się zgodziłam. Długo zastanawiałam się co przygotować, nie mógł być to sernik, bo dwa już będą, miało to być coś prostego, nie zbyt wymyślnego, bo ciocia "nie chciała mnie obciążać robotą" , ale że dla mnie upieczenie ciasta to sama przyjemność, a panią walewską mam w planach od dłuższego czasu to postanowiłam(...)stawić jej czoło teraz ;) I wiecie co? To ciasto tylko wygląda na bardzo skomplikowane i pracochłonne w przygotowaniu, ale jest proste! A poza tym, przepyszne. Połączenie kruchego ciasta z bezą, płatkami migdałów i kremem budyniowym tworzy słodki kwartet smakowy, który jest przełamany kwaskowatym dżemem z czarnej porzeczki. Nie bez powodu druga nazwa tego ciasta to pychotka ;) PANI WALEWSKA (PYCHOTKA) źródło
chili & sugarUwielbiam też patrzeć jak wyrasta... W przypadku tego ciasta dwa razy uciekło mi z miski ;) Chyba jak najszybciej chciało znaleźć się w piekarniku ;) A co nie łączy się z ciastem drożdżowym lepiej niż owoce i kruszonka? To połączenie idealne! CIASTO DROŻDŻOWE Z TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ przepis autorski // tortownica 22cm (lub większa) wszystkie składniki powinny mieć temperaturę(...)mąkę, dodać cukier, jajka, mleko i masło. Wymieszać składniki i wyrobiać ok. 5 minut, im dłużej tym lepiej (ja wyrabiałam drewnianą łyżką w misce, ale można też ręcznie). Odstawić ciasto do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. ~300-400g truskawek ~łyżka cukru Truskawki pokroić w ćwiartki i wymieszać z cukrem, odstawić. ~4 łyżki mąki ~2 1/2 łyżki masła ~2 łyżki
chili & sugarOstatnio, gdy dodawałam przepis na czekowiśnię , napisałam, że połączenie wiśni i kakao / czekolady jest obłędnie pyszne! Myślę, że nie macie co do tego wątpliwości? :) Owe ciasto jest...właśnie obłędnie pyszne. Pachnie czekoladą, chociaż jest w nim tylko kakao. Słodkie, kakaowe ciasto, lekko wilgotne w środku, tworzy idealny duet z kwaskowatymi wiśniami. Zachęcam do upieczenia go, póki jeszcze można znaleźć(...)sklepach wiśnie :) CIASTO KAKAOWE Z WIŚNIAMI źródło przepisu: Wypieki Beaty // keksówka o dł. 25cm ~2 szklanki mąki pszennej ~1/4 szklanki oleju (użyłam rzepakowego) ~2 łyżeczki proszku do pieczenia (u mnie łyżeczka proszku dp. i pół łyżeczki sody, bo proszku zabrakło... :)) ~3/4 szklanki cukru ~3 łyżki kakao (u mnie czuuuubate! :)) ~3/4 szklanki mleka + ok. 7 łyżek, bo ciasto wyszło bardzo gęste
chili & sugarprzebywaniu w kuchni na praktykach będzie mi się chciało spędzać czas jeszcze w domowej kuchni? Zobaczymy...ale do świąt przecież jakoś przygotować się trzeba więc nie będę mieć wyboru :) Ciasto z tego przepisu może jest bardziej jesienne niż zimowe, ale mimo że (przynajmniej w moim mieście) spadł już pierwszy śnieg to jeszcze mamy jesień, więc jak najbardziej pasuje je upiec(...)wilgotne i pełne pysznych jabłek oraz obłędnie cynamonowe. A wiadomo, że cynamon i jabłka to nieśmiertelne połączenie :) Zamiast cukru użyłam ksylitolu i podmieniłam połowę ilości mąki na razową, więc ciasto jest też zdrowsze i nawet osoby na diecie mogą zjeść kawałek bez wyrzutów sumienia :) I proszę jeszcze o jedno...A mianowicie - wybaczcie mi te zdjęcia! Nienawidzę fotografować w sztucznym świetle
chili & sugarPada... Ciągle pada... Lubię deszcz... Ale jeszcze bardziej lubię takie chwile jak dzisiaj, kiedy atmosfera za oknem zachęca do upieczenia ciasta. By można później usiąść z kubkiem cappucino przy oknie i rozkoszując się wypiekiem patrzeć jak deszcz dzwoni cichutko o szyby... Uwielbiam ten charakterystyczny zapach jesiennych wypieków, który unosi się w całym domu pod postacią szarlotek, cynamonu(...)orzechów... Dzisiejszy torcik z pewnością zalicza się do tych jesiennych ciast. Cynamonowy spód, jabłkowa masa oraz cynamonowa śmietanka. Bardzo zgrane trio z cynamonowym akcentem. A przecież jesień bez cynamonu to jak zima bez śniegu..:) Zatem może się skusicie na kawałeczek?;) Ciasto wykonałam na podstawie przepisu z czasopisma "Pyszne ciasta domowe", nr 3/2012, wprowadziłam jednak kilka zmian. Tortownica
My simple kitchen