marynacie z octem balsamicznym, czosnkiem i anchois Grillowane plastry bakłażana marynowany z ziołami i czosnkiem Marynowany czosnek z ziołami lub ostrą papryką Marynowana czerwona cebula Sos sweet onion a'la sos kanapkowy z Subway Słodko-kwaśny sos chilli Dla pani domu, która dużo piecze świetnym pomysłem będzie przygotowanie domowego cukru waniliowego lub esencji waniliowej . Zapakowane
Codzienna kuchnia niecodziennapapryki czerwonej 1/2 papryki żółtej cebula 2-3 ząbki czosnku 1 spora marchew natka pietruszki 2 jajka sól pieprz olej Przyprawy, które lubicie-u mnie kumin, ostra papryka SOS: 0,5 litra passaty pomidorowej kilka łyżek śmietany 30 % sól pieprz ew. cukier (zależy od jakości użytej passaty) PRZYGOTOWANIE: Liście kapusty oddzielamy i parzymy. Na olej wsypujemy drobno posiekaną cebulę(...)dokładnie mieszamy. Passartę wlewamy do niedużego garnka, doprawiamy i dodajemy śmietankę.Formę do zapiekanki smarujemy olejem, następnie wykładamy liśćmi kapusty- na to masa mięsna,, którą polewamy nabierką sosu i przykrywamy liśćmi kapusty, W tem sposób przygotowujemy kilka warstw-ostatnią musi stanowić kapusta, Przy pomocy płytkiego talerza lub deski do krojenia, przewracamy tort na drugą stronę, wyciągamy z formyna blaszkę
Kopystką po garachdokładniej z tuńczykiem. Jak w przypadku większości naszych przepisów, przygotowanie tego pysznego dania nie powinno sprawić nikomu problemu, a zapewniamy, że zasmakuje wszystkim. Przepis: Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym cebula, my użyliśmy świeżej zielonej cebulki puszka pomidorów 200 ml śmietany 500 g gnocchi 150g potartego sera łyżka oliwy do smażenia 2 ząbki czosnku sól, pieprz, suszone włoskie zioła(...)puszkę pomidorów. Całość chwilkę smażymy i dodajmy śmietanę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami. Czekamy aż się zagotuje i gotowe. Na dno formy do zapiekania dajemy troszkę sosu z tuńczykiem, następnie wysypujemy gnocchi i na górę reszta sosu. Posypujemy potartym serem. Piec rozgrzewamy do 200’C i pieczemy około 15 minut, tak żeby ser ładnie się zapiekł. Smacznego
KasiaiKrzysiu.plząbki czosnku 1 papryczka chilli (lub 1/2 łyżeczki chilli w proszku) 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 cm kawałek imbiru 4 łyżki orzechów nerkowca 2 łyżki sezamu 8 łyżek sosu sojowego 5 łyżek octu ryżowego 5 łyżek wody 3 łyżki cukru olej z orzechów ziemnych sól, pieprz 400 g ryżu (lub kasza kuskus) 1/2 pęczka grubego szczypioru Sposób wykonania: Ścinamy(...)miski a na patelnię dodajemy trochę oleju i wrzucamy mięso. Przesmażamy je również na dużym ogniu tak aby było rumiane ze wszystkich stron. W szklane mieszamy wodę z sosem sojowym, octem ryżowym i cukrem. Tak przygotowanym sosem podlewamy smażące się mięso. Wrzucamy przesmażone wcześniej warzywa oraz sezam i orzechy. Zmniejszamy ogień i podgrzewamy jeszcze przez 2-3 minuty od czasu
Qchnia po prostuDzisiaj podam przepis na klasyczne gołąbki, bardzo smaczne. Przygotowuję je tak jak moja babcia i mama, zawsze się udają i szybko znikają. W dodatku podaję je z sosem który przygotowuję z wywaru gotowanych gołąbków. Są przepyszne, polecam mój przepis. SKŁADNIKI : 1 duża kapusta ( około 2 kg ) 0,5 kg ryżu 700 g mięsa mielonego, mieszanego 2 cebule(...)ząbków czosnku 1łyżka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka pomieszanych papryk (słodka, ostra ) 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 litr wody 1 łyżka jarzynki 3 łyżeczki przecieru pomidorowego do sosu - 1 łyżka mąki, 1 łyżka śmietany
Kulinarne Fantazje MarioliOjca" z pieczarkami, kulkami mozzarelli, szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi. Takie śniadanie na pewno zasmakuje każdemu, będzie też proste i szybkie do wykonania, a świąteczny charakter zapewni pyszny, gęsty sos chrzanowy z kaparami. Całość smakuje i wygląda świetnie. Samo przygotowanie dania zajmie Wam maksymalnie 10 minut, resztę zrobi piekarnik, bo kto w Święta Wielkanocne chciałby stać w kuchni przy gotowaniu(...)pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, - całość zalej masą jajeczną na wierzch dodaj po kuleczce mozzarelli - wstaw do nagrzanego piekarnika na 25- 30 minut temp. 180 stopni C SOS CHRZANOWY: - 4 łyżki chrzanu - 6 łyżek gęstej śmietany - 2 łyżki jogurtu greckiego - sól dodatkowo: kapary W/w składniki wymieszaj na jednolity krem. Na talerz wyłóż 2 -3 łyżki sosu, ułóż upieczone muffiny
SMYKWKUCHNImięso na słodko. Do tego pieczone frytki i surówka z białej rzodkwi. Mega! Przygotowanie wszystkiego, około 15 min. Składniki: 1 kg skrzydełek 3 łyżki mąki Marynata: 1 łyżka cytrusowego sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu lipowego 2 łyżki sosu hoisin 4 łyżki oleju arachidowego 1 łyżka sosu ostrygowego Przygotowanie: Skrzydełka oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy mąką
R'n'G Kitchencukru kryształ 3 łyżeczki (10-11 g) żelatyny 1 laska wanilii 1 łyżka ekstraktu waniliowego niewielka ilość oleju lub roztopionego masła do wysmarowania foremek Składniki na sos: 250 g mrożonych malin 50 g borówek amerykańskich 100 ml wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki soku z cytryny 70 g cukru trzcinowego szczypta kardamonu szczypta cynamonu Wykonanie(...)godziny. 5. Mrożone maliny i borówki zasypujemy cukrem i podgrzewamy na patelni mieszając. Dodajemy wino,sok z cytryny oraz przyprawy : szczyptę kardamonu i cynamonu. Całość zredukować do zagęszczenia sosu. 5. Przed podaniem, foremki z zastygniętym deserem zanurzamy na kilka chwil w ciepłej wodzie ( uważając, żeby woda nie nalała się do foremek) lub ogrzać za pomocą palnika, a następnie wyjąć
vaniliowoczekoladowamięsa mielonego podana w formie od babki. Dodatek jajek, groszku i marchewki dodatkowo urozmaiciły smak. 500 mięsa mielonego wieprzowego 3 jajka 5 łyżek bułki tartej 1 cebula 3 łyżki sosu tatarskiego 3 łyżki zielonego groszku konserwowego 2 ugotowane marchewki 2 jajka (ugotowane na twardo) 7 plastrów boczku wędzonego Sól Pieprz Czosnek granulowany Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z jajkami i bułką(...)tartą. Dodajemy cebulkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Do mięsa dodajemy również odsączony groszek konserwowy, pokrojoną w kostkę ugotowaną marchewkę oraz sos tatarski. Całość ponownie wyrabiamy na jednolitą masę. Dno foremki do babki (moja jest silikonowa) wykładamy plastrami wędzonego boczku. Na boczek rozkładamy równomiernie mięso mielone. Ugotowane, obrane i pokrojone w plastry jajka wciskamy
VioletoweKucharzeniegruzińska Carpaccio z pieczonych buraków ze świeżym tymiankiem i kozim serem Carpaccio z buraków z granatem i serem pleśniowym Zielona sałatka z brokuła, brukselki i fasolki szparagowej ze szpinakowym sosem Sałatka z soczewicy z papryką i orzechami Sałatka z fasoli i mango Sałatka z fasolą Sałatka z dynią Kolorowa sałatka makaronowa Z kaszą Sałatka z komosą ryżowa i burakiem pieczonym(...)tuńczykiem Sałatka makaronowa z brokułem, tuńczykiem, dynią i suszonymi pomidorami Włoska sałatka makaronowa z tuńczykiem i suszonymi pomidorami Sałatka ziemniaczana z wędzonym łososiem Sałatka z krewetkami i melonem w sosie mango Surówki Sałatka z kwiatami forsycji Surówka z granatem Surówka z koprem włoskim i olejem arganowym Sałatka z surowego brokuła Sałatka brokułowa z kurczakiem Surówka z selera naciowego i pomarańczy
Dorota Smakujemielonego z indyka * odrobina soli do smaku * odrobina przyprawy do kurczaka * 1 nieduża marchewka * 3-4 gałązki posiekanej natki koperku * woda do gotowania * mąka wymieszana z wodą do przygotowania sosu Wykonanie: Do miski włożyć mięso, wsypać sól, przyprawę do kurczaka, wymieszać mięso. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, koperek drobno posiekać. Do garnka wlać wodę (tyle, by mięso było(...)między czasie z mięsa uformować małe pulpeciki. Gdy woda zacznie się gotować włożyć do niej pulpety. Gotować je na małym ogniu około 20 minut. Jeśli chcemy przygotować sos to należy wymieszać mąkę z wodą i taką zawiesiną zaciągnąć sos, doprawić do smaku
Zrób to smacznienich nie należy. Ale jest lepszy niż cokolwiek o czym w życiu mogłeś pomyśleć, zamarzyć. Wyobraź sobie delikatne i chrupiące naleśniki, które polane zostały najlepszym na Świecie sosem na bazie michałków białych z nadzieniem z owoców leśnych, a najlepiej w ogóle malin. Takie moje małe niebo, zresztą sam spójrz, wygląda jak chmurka. Składniki: 1/2 szklanki mąki jajko(...)szklanka mleka olej do smażenia szczypta soli konfitura do przełożenia Sos z michałków białych 10 michałków 1 szklanka śmietany 30% laska wanilii 1/3 szklanki mleka Mąkę, mleko, jajo i sól dokładnie wymieszaj. Na rozgrzanej patelni smaż naleśniki, następnie przełóż je konfiturą. W garnku podgrzej mleko, śmietanę, ziarenka wanilii oraz pokrojone drobno michałki
Mango Papajaobiadowa, w formie zapiekanych pulpetów. SKŁADNIKI Pulpety: 0,6 kg mięsa mielonego, 1 kajzerka, 1 jajko, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżka ziół prowansalskich sól, pieprz, mąka do obtoczenia Sos: 1 puszka krojonych pomidorów, 1szkl. bulionu, 2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 2 ziarna pieprzu, 2 ząbki czosnku, szczypta cukru, 1 łyżeczka bazylii WYKONANIE Pulpety(...)jajkiem, namoczoną w mleku a następnie odciśniętą bułką, przyprawami i musztardą. Masę dobrze wyrabiamy, formujemy kulki, obtaczamy w mące. Obsmażamy na oleju ze wszystkich stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Sos: Na patelni podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę, dodajemy pomidory z puszki, koncentrat i bulion,dusimy jeszcze ok. 5 minut, blendujemy. Doprawiamy do smaku przyprawami. Tak przygotowanym sosem zalewamy pulpety. Pieczemy
słodki bratekgarść drobno posiekanej zieleniny (u mnie koperek i pietruszka) – przyprawy wg smaku (u mnie papryka słodka wędzona, pieprz cayenne, czubryca zielona, kurkuma, sól i pieprz) Składniki na sos: – 2 cebule czerwone średniej wielkości – 1 duża marchewka – 150g koncentratu pomidorowego Pudliszki – 300ml wody – 1 łyżka masła lub oleju (u mnie masło klarowane(...)dużych oczkach i smażyć pod pokrywką z dziurką przez około 7 minut, aż marchewką nieco zmięknie. W miseczce wymieszać koncentrat z wodą, cukrem, przyprawami i posiekanym koperkiem, dodać sos na patelnie i wszystko dokładnie wymieszać. Kotleciki wyłożyć na warzywa, delikatnie zanurzyć w sosie i dusić na małym ogniu pod pokrywką z dziurką przez około 20 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami
Smaki ArmineSkładniki: 1 puszka łososia w sosie pomidorowym 5 jajek 200 g ciecierzycy z puszki 200 g kukurydzy z puszki 400 g czerwonej fasoli 1 czerwona papryka 1/2 czerwonej cebuli 2 garście rukoli 3 łyżki majonezu 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz Sposób wykonania: Jajka gotujemy na twardo. Do miski wsypujemy odsączoną ciecierzycę, kukurydzę oraz fasolkę. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę(...)cebulę. Mieszamy. Na warzywa układamy poszarpane kawałki łososia oraz pokrojone w dzwonka jajka. Posypujemy listkami rukoli. Majonez mieszamy z koncentratem oraz sosem pomidorowym z łososia. Doprawiamy sos solą oraz pieprzem do smaku i polewamy nim wierzch sałatki
Qchnia po prostu