serem i kruszonką w kształcie kwiatuszków. Takie bułeczki są bardzo łatwe do zrobienia i na prawdę przepięknie wyglądają. Robi się je bardzo ławo, nie trzeba nawet wałkować ciasta. Super zabawa i pyszne bułeczki. Nadzienie serowe jest kremowe, wilgotne po prostu musicie ich spróbować :) tradycyjnie zapraszam na film SKŁADNIKI ***z tych proporcji wyszło mi ok 10 dużych(...)drożdżówek*** *szklanka u mnie to zawsze 250ml* CIASTO -40g świeżych drożdży -500g mąki pszennej tortowe +troszkę do podsypania -2 jajka -3/4 szkl cukru -cukier waniliowy -ok 60g masła lub margaryny -200ml ciepłego mleka NADZIENIE SEROWE -1 jajko -250g sera półtłustego -ok 3 łyżki cukru -3 łyżki kwaśnej śmietany KRUSZONKA -20g masła lub margaryny -cukier
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokulubi domowej pizzy? Wiadomo, że ona smakuje trochę inaczej jak ta serwowana w restauracji. Jednak mimo wszystko jest pyszna. W Internecie można znaleźć bardzo dużo różnych przepisów na ciasta do pizzy. Jednak czy ktoś w ogóle wie, że można je zrobić nie używając do tego w ogóle drożdży? Na pewno bardzo dużo ludzi w tym momencie stwierdzi, że na pewno(...)naturalnego. Do tego wsypujemy1/3 łyżeczki soli, pół łyżeczki proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody oczyszczonej. Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać. Robimy to łyżeczką, a po chwili wyrabiamy ciasto chwilę dłońmi. Ciasto musi stać się jednolite. Następnie na dużą, drewnianą deskę lub na stolnicę wysypujemy odrobinę mąki. Ciasto przekładamy z miski na stolnicę. Jeszcze chwilę wyrabiamy rękoma. Gotowa kula
Marcepanowa kuchniaherbatki. Można zawinąć w nie odrobinę dżemu lub orzechowego kremu. Albo posypać kokoskami, kakao lub cynamonem. Ewentualnie cukrem pudrem po upieczeniu. Nie bójcie się, że przygotowanie jest skomplikowane. Ciasto na truboczki na kefirze lub jogurcie jest wyjątkowo elastyczne, jak plastelina. I bardzo dobrze się lepi. Truboczki na kefirze: Składniki: na 20 sztuk 1 jajko 50 g cukru(...)puszystą masę, aby cukier się rozpuści ł . 3. Dodać kefir i krótko wymieszać. 4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na masą jajeczno- maślaną. Zagnieść na elastyczne ciasto. 5. Nakryć ściereczką lub folią spożywczą i zostawić na 10 minut, żeby ciasto odpoczęło. 6. Ciasto podzielić na 20 części. Stolnicę lekko podsypać mąką i uformować 20 kulek z ciasta
dolcevitainmykitchenrolada , idealna na święta jak i inne okazje . Biszkopt z dodatkiem kakao , wypełniony bitą śmietaną z dodatkiem serka mascarpone i całość oblana gorzką czekoladą z dodatkiem posiekanych orzechów . To ciasto jest bez wątpienia spełnieniem marzeń każdego miłośnika czekolady. Pyszne i delikatne ciasto . Gorzka czekolada ma wykwintny, cierpki smak i wspaniale wpływa na poprawę naszego humoru. Ten charakterystyczny posmak czekolada zawdzięcza(...)wypieków, lodów, naleśników. Witaminy jakie znajdziemy w mleku owsianym to: B1, B2, B3, B6, E. Składniki mineralne to: wapń, potas, żelazo, magnez, cynk, miedź, fosfor. Składniki jakie będą potrzebne: Ciasto: – 4 jajka – 100 g erytrytolu – 1 łyżka gorącej wody – 100 g mąki orkiszowej – 20 g kakao – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta soli
Zdrowy Styl JoannySkładniki: Ciasto kokosowe: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru kokosowego 150 g jogurtu kokosowo migdałowego 1,5 szklanki wiórków kokosowych 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 250 g margaryny 300 g borówki amerykańskiej Masa waniliowa: 2 opakowania budyni waniliowych 0,5 szklanki cukru 250 g margaryny 0,5 litra mleka 0,5 łyżeczki aromatu(...)cukru pudru 2 x 1 łyżka żelatyny 2 x 0,5 łyżeczki aromatu waniliowego w proszku Dodatkowo: garść płatków czekoladowych lub ok. ok. 50 g startej gorzkiej czekolady Przygotowanie: Ciasto kokosowe - borówkę amerykańską dokładnie wypłukać pod bieżącą zimną wodą i odcedzić.. Margarynę rozpuścić i odstawić do przestudzenia. Mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać wiórki kokosowe. Ubić jajka
Ciastka - domowe słodkościPyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem – Zapraszam na nowe, wspaniałe ciasto w Małej Cukierence. Jest bardzo smaczne, wilgotne, kremowe, na kakaowym, puszystym biszkopcie. Wygląda apetycznie posypane pokruszonymi bezami i uprażonymi płatkami migdałowymi. W przygotowaniu jest proste i szybkie, polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony zjemto.blog ). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał(...)Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem Składniki: Biszkopt: 4 duże jajka – osobno żółtka i białka 150g cukru 80g mąki pszennej (użyłam tortowej) 35g kakao bez cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 90ml oleju Do nasączenia: 80ml wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru Krem: 500g serka
Mała Cukierenkaklapą. Nie poddam się bez walki i jeszcze tą babkę przygotuję. Ale jednak najpierw należało się zająć tym co już miałam i jakoś to wykorzystać. Przecież nie wyrzucę tyle ciasta. A w sumie było smaczne tylko tak suche, że mogłoby zastąpić bułkę tartą. Zdjęcie mojej nieudanej babki znajdziecie poniżej. Postanowiłam ją zblendować i wykorzystać jako spód ciasta bez pieczenia(...)związku z tym, że babka zawierała już cukier dodałam do niej masło orzechowe i nie dosładzałam więcej. Wyszło naprawdę świetnie Nieudana babka Co zrobić z nieudanej babki? Czyli ciasto bez pieczenia krok po kroku: Blaszka 20×20 cm: SPÓD: Zblendowana babka ( lub ewentualnie herbatniki ) – około 100g 3-4 łyżki masła orzechowego. Spod robiłam trochę na oko. Masło
Relaxtimeczym pozostawiamy na kilka minut aby rozczyn drożdżowy zaczął pracować. Do rozczynu wlewamy resztę wody i rozmącone jajko oraz wsypujemy odmierzoną ilość mąki i soli po czym zaczynamy wyrabiać ciasto. Gdy składniki się połączą dodajemy miękkie masło. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie miękkie i elastyczne. Do wyrabiania ciasta najlepiej użyć robota kuchennego, ale możemy również wyrabiać ciasto ręcznie. Wyrobione(...)ciasto odstawiamy przykryte bawełnianą ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 45min. Następnie ciasto przekładamy na stolnicę, chwilę wyrabiamy, dzielimy na 12 równych części po około 70g. Na jeden obwarzanek używamy dwa kawałki ciasta po 70g każdy. Bierzemy dwa kawałki ciasta z których formujemy wałki o długości 35-40cm i średnicy około 1,5cm, następnie układamy je równolegle
Księga-Smakuwypieków i pysznych inspiracji Wam życzę. Potrzebujemy: Na rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki tortowej pół szklanki ciepłego mleka Na ciasto: 2 jajka pół szklanki cukru 2 cukry waniliowe 3 szklanki mąki tortowej 5 dag masła 82 % 10 dag daktyli suszonych od HELIO Na kruszonkę: 5 dag zimnego masła(...)daktylami: 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z ciepłym mlekiem i cukrem, dodajemy mąkę i mieszamy. Rozczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut. 2. Ciasto: Daktyle ciekamy w na dowolne kawałki. Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Masło roztapiamy i lekko studzimy. Mąkę przesiewamy do większej miski, dodajemy utarte jajka, pokrojone daktyle, rozczyn
IzabelawkuchniPowoli zaczuna się sezon na rabarbar, który najczęściej jest wykorzystywany w ciastach drożdżowych. Jednak ja postanowiłam zrobić tartę z rabarbarem na kruchym cieście z migdałową masą. Dla miłośników rabarbaru i lekko kwaśnych smaków ten deser będzie bardzo smaczny, gdyż masa migdałowa równoważy nam tą lekko kwaskowość rabarbaru. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Potrzebne składniki: 8 – 10 gałązek rabarbaru Spód(...)cukier z masłem za pomocą miksera na kremową masę. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę i ubijamy przez około minutę. Dodajemy mąkę i sól, mieszamy do połączenia się składników, zagniatamy ciasto. Blaszkę na tartę wysmarowujemy masłem, wykładamy ciastem, wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie, nakładamy na to pergamin, wysypujemy suchy ryż, fasolę, ziarna aby obciążyć ciasto. Pieczemy pod obciążeniem na rumiany
Do Garów!Ciasto drożdżowe dla leniwych to świetny smakołyk, który zawsze się udaje. Ciasto nie wymaga wyrabiania, jest proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Może stanowić znakomitą propozycją na podwieczorek do popołudniowej kawy lub herbaty. składniki na formę 25×35 cm ciasto ( szklanka 250 ml ) 5 jajek 100 g świeżych drożdży 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka oleju(...)puder, olej, zimne mleko, mąkę oraz cukier wanilinowy. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 3-4 godziny do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie wszystko dokładnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do formy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką i dokładnie rozprowadzamy. Do miski wsypujemy mąkę oraz cukier, dodajemy zimne masło i wszystko łączymy, delikatnie rozcierając w palcach do momentu
Smakowite DaniaDziś zapraszam na pyszne ciasto na specjalne okazje. Nie robiłam go już dawno, oj dawno i zapomniałam jakie jest pyszne. Teraz gdy szukałam czegoś ekstra na święta przypomniałam sobie o nim i upiekłam. Po spróbowaniu zaczęłam się zastawiać czemu gości u nas tak rzadko, bo jest absolutnie pyszne. Orzechowe biszkopty, krem brzoskwiniowo budyniowy, delicje nasączone w kawie i jeszcze galaretka(...)pełna soczystych brzoskwini i to całe dobro zamknięte w jednym małym kawałeczku ciasta. Trzeba przyznać, że kora orzechowa nie należy do najtańszych ciast, a jeśli liczyć łuskanie i mielenie orzechów to wymaga sporo pracy i czasu, ale jeśli szukacie czegoś ekstra to naprawdę warto ją upiec. Ciasto: 200g (1 i 3/4 szklanki) zmielonych orzechów włoskich (mogą być laskowe
Cynamonowe szczęściePyszny i delikatny sernik, który gościł na moim Wielkanocnym stole. Połączenie sera, kruchego ciasta, brzoskwiń z zalewy i bezy sprawdza się jak zawsze idealnie. Samo przygotowanie sernika jest również bardzo proste. Sernik można upiec na mniejszej blaszce, której wymiary podaję lub na większej. SKŁADNIKI Ciasto kruche: 400 g mąki pszennej tortowej 200 g masła 5 żółtek 80 g cukru pudru(...)esencji waniliowej 100 g stopionego masła 1 opakowanie budyniu waniliowego skórka starta z 1 cytryny 1 duża puszka brzoskwiń Beza: 5 białek szczypta soli 200 g cukru WYKONANIE Kruche ciasto: Mąkę i cukier puder wsypać do miski. Następnie dodać żółtka, posiekane zimne masło i zagnieść jednolite ciasto. 1/4 ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki. Pozostałym ciastem wylepić
Passions hobbies lifePamiętacie z dzieciństwa jak babcia lub mama robiły pyszny krem do ciasta, który wyjadało się palcem lub łyżką prosto z miski? Ostatnio chodził za mną taki smak – krem lekki, delikatny, gładki, maślany… taki właśnie robiła moja babcia do karpatki. I ta karpatka była najlepsza na świecie…Przepis odnalazła moja ciocia i oto jest… Składniki: Ciasto(...)mąki 1 kostka margaryny 5 jajek Krem ½ l mleka 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 kostka masła 1 szklanka cukru pudru Przygotowanie: Ciasto W szklance wody rozpuszczamy kostkę margaryny i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy z kuchenki i dodajemy cały czas mieszając 1 szklankę mąki. Trzeba uważać żeby nie zrobiły się grudki
Kulinarna Patilogiapiekłam do tej pory. Wychodzi mięciutka, wilgotna i mięsista, z wyczuwalną goryczką kawy, która przełamana jest słodką polewą z mlecznej czekolady. Idealna dla osób, które nie przepadają za przesłodzonymi ciastami. Prosty i szybki przepis, który wyjdzie każdemu. Należy pamiętać jedynie, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Składniki: 4 jajka 200 g miękkiego masła 1 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki(...)miksowania. Kolejno dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kawę rozpuszczalną i wodę. Miksujemy wszystko do połączenia składników. Na końcu dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy szpatułką. Ciasto przenosimy do formy z kominem (średnica 21-22 cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45-50 min., do suchego patyczka. Studzimy
Kuchnia MagdaLeny