ciasto - 162322 przepisów (strona:1230/10822)

Piernik staropolski cz.1 – ciasto 116

Czas zrobić ciasto na świąteczny piernik staropolski! Wiem, że do świąt jeszcze zostało trochę czasu, ale jeśli chodzi o zrobienie piernika, to jest to już ostatni dzwonek. Jeśli marzy Wam się prawdziwy piernik, kruchy, aromatyczny i wilgotny, to ciasto należy zrobić już teraz. To ono jest kluczem do najpyszniejszego świątecznego wypieku pod słońcem oraz pysznych mięciutkich pierniczków z nadzieniem(...)pierniku i pierniczkach będzie później, a dziś skupimy się na samym cieście, w którym nie ma właściwie nic trudnego poza oczekiwaniem. Cierpliwość, cierpliwość i jeszcze raz: cierpliwość. A prawda jest taka, że im jest jej więcej i im dłużej pozwalamy ciastu odpoczywać, tym lepsze i smaczniejsze wypieki otrzymamy. Absolutne minimum to według mnie 4 tygodnie, ale warto dać mu około

Analiza Smaku
Biszkoptowe omleciki z kremem i truskawkami 103

zwanego suchego patyczka. Upieczone biszkopciki przestudź. Następnie ostrożnie odklej je od papieru do pieczenia, możesz przewrócić je do góry nogami i delikatnie odrywać papier do pieczenia od ciasta. Każde ciasto złóż formując łódeczkę i ułóż je blisko siebie w głębszym naczyniu lub kartonowym pudełku. Nie układaj biszkopcików zbyt ciasto, zostaw nieco miejsca wewnątrz łódek na śmietankowe nadzienie. ŚMIETANKOWY KREM Białą(...)u017a. Nast\u0119pnie ostro\u017cnie odklej je od papieru do pieczenia, mo\u017cesz przewr\u00f3ci\u0107 je do g\u00f3ry nogami i delikatnie odrywa\u0107 papier do pieczenia od ciasta.","text":"Upieczone biszkopciki przestud\u017a. Nast\u0119pnie ostro\u017cnie odklej je od papieru do pieczenia, mo\u017cesz przewr\u00f3ci\u0107 je do g\u00f3ry nogami i delikatnie odrywa\u0107 papier

ProstePesto.pl
Pierniczki korzenne z pomarańczą 92

kakao, przyprawę do piernika i skórkę otartą z pomarańczy. Suche składniki przesyp na stopnicę i uformuj w nich dołek. Wbij do niego jajka i wlej mieszankę miodową. Zagnieć jednolite ciasto, uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do zamrażarki. Mocno schłodzone ciasto o wiele łatwiej wałkuje się i wykrawa. Schłodzone ciasto wyłóż na blat kuchenny(...)pomara\u0144czy. Suche sk\u0142adniki przesyp na stopnic\u0119 i uformuj w nich do\u0142ek. Wbij do niego jajka i wlej mieszank\u0119 miodow\u0105. Zagnie\u0107 jednolite ciasto, uformuj z niego kul\u0119, owi\u0144 foli\u0105 spo\u017cywcz\u0105 i wstaw na 30 minut do zamra\u017carki. Mocno sch\u0142odzone ciasto o wiele \u0142atwiej wa\u0142kuje si\u0119

ProstePesto.pl
Bułki do burgerów 97

przepis jest na najlepsze bułki do burgerów . Bułki są łatwe do przygotowania, niezwykle miękkie i smaczne. Podstawą bułek jest mąka pszenna połączona z drożdżami, wodą oraz masłem. Do ciasta nie dodawałam jajek, gdyż według mnie są one w nim zbędne. Domowe bułki do burgerów zdecydowanie różnią się smakiem od tych sklepowych. Te kupione w sklepie są zazwyczaj bardzo słodkie(...)bułek świeżo robionych. Znajdziesz mnie na Instagram:  mecooksblog  oraz Facebook:  MeCooks Bułki do burgerów Składniki na bułki do burgerów. 40 dkg mąki pszennej + odrobina do podsypania ciasta 21 dkg letniej wody 1,5 dkg świeżych drożdży 1,5 łyżki cukru kryształu 5 dkg miękkiego masła 1 i 1/4 łyżeczka soli Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka płynnego masła

MeCooks
Paluchy chlebowe z makiem i sezamem 110

push({}); Sposób przygotowania: Wszystkie suche składniki wymieszaj ze sobą w misie: mąkę pszenną, suche drożdże, sól i cukier. Stopniowo dolewaj olej roślinny i ciepłą wodę. Wyrób ręcznie gładkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformuj w misie w kulę, oprósz po wierzchu mąką. Okryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć dłońmi, podziel(...)/prostepesto.pl\/paluchy-chlebowe-z-makiem-i-sezamem\/#wpzoom-rcb-direction-step-5faae58bb9ea7","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Stopniowo dolewaj olej ro\u015blinny i ciep\u0142\u0105 wod\u0119. Wyr\u00f3b r\u0119cznie g\u0142adkie, elastyczne ciasto. Ciasto uformuj w misie w kul\u0119, opr\u00f3sz po wierzchu m\u0105k\u0105. Okryj \u015bcierk\u0105 i odstaw w ciep\u0142e miejsce do wyro\u015bni\u0119cia na 60 minut

ProstePesto.pl
Bułki pszenne ekspresowe 542

ciepłej wody Dodatkowo jajko do posmarowania bułeczek. Do miski przesiać mąkę dodać suche drożdże, sól, cukier, olej i wymieszać. Następnie wlać ciepłą wodę i ponownie wymieszać, ciasto przełożyć na blat i zagniatać ciasto ok 5 minut do momentu aż będzie gładkie i elastyczne. Jeżeli ciasto zbyt mocno klei się do blatu można podsypać odrobiną mąki. Następnie ciasto dzielimy(...)równych części. Można zważyć ciasto na wadze kuchennej i wagę ciasta podzielić na odpowiednio równe części  ( moje miały każda po 90 gramów) Drugi sposób to z ciasta uformować wałek i podzielić go na równe części. Z ciasta uformować bułeczki, ułożyć w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić  w ciepłe miejsce

Andzia Pichci
Rogale z masą orzechową ( bez maku) 129

pisali- nie przepadają za nim. A więc powstały rogale proste w wykonaniu, ze smacznym , sycącym orzechowo – pomarańczowym nadzieniem ; ) Polecam. Z podanych proporcji wyjdzie ok. 20 sporych sztuk. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru Pozostałe składniki: 2 jaja 1/2 szklanki ciepłego mleka 1/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego(...)mieszamy lekko i przykrywamy bawełnianą ściereczką na 10 minut( odstawiamy w ciepłe miejsce). Gdy rozczyn podwoi swoje rozmiary, dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i miksujemy ciasto mikserem z hakami około 5 minut( aż będzie w miarę gładkie)Następnie wlewamy rozpuszczone, przestudzone masło i miksujemy jeszcze 5 minut. Ciasto przykrywamy posypujemy mąką i przykrywamy ściereczką Odstawiamy

Domowe ciasta
Tradycyjne świąteczne pierniki choinkowe 89

cytryny (jeśli chcesz mieć smak cytrynowy) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Miód, masło i cukier podgrzewamy mieszając, do czasu aż cukier się stopi. Ostudźmy. Dodajmy pozostałe składniki i wyróbmy ciasto. Następnie porcje ciasta wałkujmy na stolnicy lekko podsypując mąką. Z placków o grubości około 3 mm wykrawajmy kształty ciastek. Słomką do napojów w każdym ciastku wytnijmy otworek do powieszenia(...)lukier do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Lukier powinien spływać z łyżeczki strumieniem. Wtedy jego konsystencja jest właściwa i możesz przystąpić do dekorowania pierniczków. Uwagi: Porada – jeżeli podczas zagniatania ciasto wyda nam się zbyt sypkie, dodajmy wtedy jeszcze odrobinę miodu, aby dobrze związał składniki. Należy też wiedzieć, że ciasto na pierniczki lepiej się wałkuje, jeżeli zostanie schłodzone. Ciasto o temperaturze

ProstePesto.pl
Pączki serowe oponki z białym twarogiem 104

twarogowy dwukrotnie przeciśnij przez praskę lub zmiel w maszynce do mielenia. Mielony twaróg dodaj do suchych składników wraz z olejkiem waniliowym, żółtkami, kwaśną śmietaną i spirytusem. Zagnieć dłońmi jednolite ciasto. Ciasto podziel na 4 części, każdą z nich rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką na grubość 1 centymetra. Szklanką wycinaj większe kółka, a środki tych kółek wycinaj jeszcze kieliszkiem(...)sposób otrzymasz 2 kształty pączków: oponki i okrągłe kuleczki. Olej rozgrzej w garnku do temperatury 170 – 180 stopni, najlepiej mierz ją przy pomocy termometru kuchennego. Kawałki ciasta wkładaj na rozgrzany tłuszcz i smaż z każdej strony przez 60 sekund. Usmażone oponki i pączusie wyjmuj łyżką cedzakową i odkładaj na ręczniku papierowym, odsączając nadmiar tłuszczu. Przestudzone pączki możesz oprószyć cukrem

ProstePesto.pl
Szarlotka super łatwa i szybka – szarlotka sypana 98

Szarlotka super łatwa i szybka znana bardziej jako szarlotka sypana, ciasto z PRL-u. Bardzo szybka i łatwa w przygotowaniu. Ciasto bez jajek. Ciasto : szklanka mąki pszennej, szklanka kaszy manny, szklanka cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 200 g zmrożonego masła (w oryginale 250 g), jabłka : 1,5 kg kwaśnych jabłek, cukier waniliowy lub cynamon, Jabłka obrać, wyciąć gniazda(...)nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wymieszać z cukrem waniliowym lub cynamonem (około 2 łyżeczek). Do miski wsypać wszystkie sypkie składniki ciasta: mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia. Wymieszać. Formę do pieczenia ciast (u mnie kwadratowa o boku 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Trochę więcej niż połowę suchej masy wsypać do formy i równomiernie rozłożyć. Wygładzić

królestwo garów
Ciasto orzechowa pychotka 116

Dzisiaj na blogu przepis na jesienne połączenie jabłek, orzechów i odrobiny cytryny. Na koniec chrupiąca beza. Jest moc smaku. Koniecznie spróbujcie.   ORZECHOWA PYCHOTKA Składniki: (forma 20x30cm) ciasto orzechowe: 260 g mąki 100 g orzechów włoskich 100 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 żółtka 170 g masła beza: 3 białka 150 g cukru drobnego 1 łyżka soku(...)skórka otarta z 1 cytryny 200 g masła dodatkowo: 3 duże jabłka 2 łyżki cukru sok z 1 cytryny 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej  1 łyżka wody   Przygotowanie: ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, posiekane drobno orzechy i cukier. Dodajemy żółtka i masło, zagniatamy ciasto. Ciasto owijamy folią i odkładamy do lodówki na ci najmniej 30 minut

Bon appetit mon amie
Ciasto Leon 90

Ciasto Leon to mega pyszne miodowo – biszkoptowe ciasto z jabłkami i masą budyniową. Przyznam, że nie spodziewałam się aż takiego głośnego odzewu przez kosztujących tę słodkość. Idealne ciasto na imprezę, na której ciasta muszą postać nawet całą noc, to ciasto nie popłynie i spokojnie można je przygotować.Robiąc ciasto Leon wzorowałam się na przepisie Siostry [...] Artykuł Ciasto Leon pochodzi

Pieprzyć z Fantazją
Kubdari z jagnięciną 91

interesujących potraw wybraliśmy kubdari z jagnięciną . Jest to drożdżowy placek nadziewany mielonym mięsem i doprawiony aromatycznymi przyprawami. Gruzińskie placki drożdżowe kubdari są łatwe do przygotowania, zwłaszcza że do zrobienia ciasta można użyć drożdży instant. Nadzienie niekoniecznie musi być z mielonej jagnięciny, więc jeżeli zrobiliśmy Wam smaka, to gruzińskie kubdari możecie zrobić także z mielonym mięsem wieprzowo-wołowym. Udostępnij Kubdari(...)jagnięciną – składniki Drożdżowe ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 200 ml maślanki w temperaturze pokojowej 1 opakowanie drożdży instant (7 g) 1 / 2 łyżeczki soli 1 / 2 łyżeczki cukru Nadzienie z jagnięciny: 400 g mięsa mielonego z jagnięciny 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka kozieradki

niecodziennikpary
Petit fours 95

białek ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i gorącą wodą na jednolitą masę, a następnie dodać ubitą pianę, mąkę pszenną oraz mąkę ziemniaczaną i delikatnie wymieszać.  Ciasto rozsmarować na wyłożonej papierem do pieczenia największej blaszce z piekarnika (fot.1)  i piec około 15 minut w temp. 200ºC (grzanie góra-dół). Ciasto nie może zacząć się rumienić, ponieważ(...)tych miejscach, gdzie się przypiecze za mocno - będzie się kruszyć. Gdy ciasto wystygnie - pokroić je na 3 pasy jednakowej szerokości  (fot.2) .   Pierwszy pasek wyłożyć rozwałkowanym surowym marcepanem  (fot.3) . Delikatnie docisnąć go do ciasta. Przykryć drugim paskiem, posmarować marmoladą  (fot.4) . Marmolada musi być gęsta i idealnie gładka - jeżeli taka nie jest, to musimy przetrzeć ją przez

Świat Ciasta
MOŁDAWSKIE PLACINDY Z DYNIĄ 87

smaku stanowi lekko kwaśny jogurt grecki ze świeżą miętą. Są absolutnie rewelacyjne. Placindy z dynią.      Utarta, rozpływająca się w ustach dynia, zamknięta w ciepłej sakiewce z ciasta jogurtowego, to  mołdawski, jesienny przysmak pachnący dojrzałą dynią. Jest to jedna z tych przekąsek, które najlepiej smakują na ciepło ze śmietaną lub jogurtem i koniecznie ze świeżą miętą. Placindy(...)smażone są na patelni. Można je także zapiec w piekarniku, uprzednio smarując z wierzchu olejem.  Rewelacyjne ciasto kefirowe.      Przepis na ciasto kefirowe jest fantastyczny. Możecie przygotować je z podwójnej ilości składników i nałożyć dowolny ulubiony farsz np. z białego sera i szpinaku. Do tej ilości dyni, podane składniki na ciasto kefirowe są w zupełności wystarczające. Należy

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania