sosy - 72234 przepisów (strona:1240/4816)

Słodkie placuszki twarogowe 124

tego są dziecinnie proste i szybkie. Baza jak na biszkopt, lekka i puszysta a z niej kawałki kremowego twarogu. Wystarczy odrobina cukru pudru do podania, nie mówiąc już o sosie owocowym. Składniki (na 3-4 porcje): 250g chudego twarogu 3 jajka 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru waniliowego – u mnie domowej roboty szczypta soli 5 łyżek mąki pszennej olej(...)smażenia Do podania: cukier puder sos truskawkowy jak z tego przepisu   Oddzielamy białka od żółtek. Białka przekładamy do dużej miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na gęstą puszystą pianę. Nie przestając ubijać, dodajemy cukier. Dalej ubijając, dodajemy po jednym żółtku, dokładnie rozprowadzamy. Do masy przesiewamy mąkę i już za pomocą łyżki delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Na sam koniec kruszymy

Smaczna Strona
Musaka 103

Ułożyć plasterki bakłażana, pokropić z wierzchu pozostałymi dwiema łyżkami oliwy. Wstawić do piekarnika na 10 do 15 minut. W połowie pieczenia poodwracać bakłażana na drugą stronę. Następnie trzeba zrobić sos z mięsa i pomidorów. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, zieloną pietruszkę posiekać. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać mielone mięso i smażyć, aż przestanie być surowe(...)poddusić. Dodać koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki, wsypać oregano, chili, posiekaną pietruszkę, cukier, sól i pieprz. Całość dusić około 40 minut, od czasu do czasu mieszając. Potrzebny będzie jeszcze sos beszamelowy. W rondelku rozpuścić masło. Powoli, mieszając, dodawać mąkę. Następnie stopniowo dolewać mleko, gałkę muszkatołową, szczyptę soli, zagotować. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Ułożyć warstwę podpieczonych plasterków bakłażana, następnie część mielonego

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Tosty z parówką 153

masło do posmarowania -2  parówki z szynki -50 ml piwa -3 łyżki startego żółtego sera  -żółtko -szczypta cynamonu Piwo, ser, cynamon i żółtko zmiksować na gładki sos. Kromki chleba posmarować z dwóch stron margaryną lub masłem, obsmażyć  na  suchej, gorącej patelni na zloty kolor. Piekarnik rozgrzać do 180°. Parówki przekroić na pół w poprzek i wzdłuż(...)Ułożyć po dwie na toście, polać sosem piwnym, ułożyć na blasze i zapiekać w gorącym piekarniku 5 minut. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. Znakomitym dodatkiem będą  pomidory i mieszanka sałat polana sosem winegret

Kulinarne przemyslenia
Udka po wiejsku , pieczone z boczkiem 148

Pyszne udka po wiejsku . Jak to na wsi bywa , boczek i kury zawsze są w spiżarce Tak więc trudno ich nie połączyć . Taki duet to doskonale zgrane smaki , uzupełnione sosem BBQ i majonezem… Dodatek cukru trzcinowego , nadaje swoje nuty , a całość za sprawą gorącego piekarnika zamienia się w niebiański posiłek Chociaż fakt , żeby go wypocić warto zostać farmerem(...)przynajmniej rzucić okiem na siłownię Cóż pyszne potrawy nigdy nie są fit Składniki : 4 udka ( tak zwane L ) kawałek mocno kopconego , wędzonego boczku sos BBQ 2 łyżki gęstej musztardy 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 płaska łyżka brązowego , cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki sól do smaku chilli do smaku ( do doprawienia boczku , ilość

Ogrodnik w podróży
Zapiekanka warzywna z mięsem mielonym i mozzarellą 161

Danie jest nieco pracochłonne, więc polecam je przygotować w weekend. Dawno nie jadłam tak pysznej i sytej zapiekanki, która niemal ma wszystkie smaki! Składniki: Sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ketchupu o obniżonej zawartości cukru 1 łyżeczka musztardy delikatesowej Zapiekanka: 200g mięsa mielonego drobiowego 250g mrożonych warzyw po włosku 50g suchej kaszy jęczmiennej  125g (1 kulka) mozzarelli przyprawy(...)czosnek granulowany, pieprz czarny, kurkuma, papryka wędzona, zioła prowansalskie  olej do smażenia Sposób przygotowania: W naczyniu przygotowujemy sos. Do wrzącej osolonej wody wrzucamy kaszę, gotujemy do wchłonięcia wody. Między czasie na suchej patelni rozmrażamy warzywa. Następnie dodajemy mięso mielone i olej. Smażymy ok. 5 minut. Dodajemy przyprawy i kaszę smażymy kolejne 5 minut. Wyłączamy patelnie, dodajemy sos i dokładnie

Truskawkowa Fiesta
Placki ziemniaczane z sosem gulaszowym 180

Składniki: Placki ziemniaczane: 1200 g ziemniaków 2 cebule 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej sól, pieprz olej do smażenia Sos gulaszowy: 1000 g mięsa wieprzowego (łopatka) 2 cebule 250 g pieczarek 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki suszonego tymianku 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego sól, pieprz olej(...)solą i pieprzem i dokładnie mieszamy. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu placki układamy na ręczniku papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Sos: Mięso kroimy w małą kostkę (ok. 1 cm), a następnie obtaczamy je w mące pszennej.  Kawałki mięsa wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy na złoty kolor

Qchnia po prostu
donburi z wieprzowiną teriyaki 218

Składniki: okrągły ryż (jak do sushi, risotto lub paelli) 1/4 główki sałaty lodowej karkówka wieprzowa (po plastrze na osobę) grzyby mun por (albo dymka) sos teriyaki Ryż ugotować tak, żeby był kleisty. Sałatę posiekać w cienkie paski. Mięso, najlepiej przez noc, zamarynować w sosie teriyaki. Można też zostawić je w sosie na kilkanaście minut. Grzyby namoczyć i pokroić w paski

stajnia gołębie od kuchni
Pulpety z gotowanego mięsa drobiowego 195

majeranku, koperek i wyrobić dokładnie Z masy uformować małe okrągłe pulpeciki, wrzucać je na wrzątek z liściem laurowym, pieprzem i cebulą, gotować ok. 5 min. Pulpety wyjąć i przyrządzić sos- zagotować, potem włożyć do niego wszystkie pulpety i krótko ponownie gotować pulpeciki w sosie .   Jeśli zmielone mięso jest bardzo suche to można dodać kilka łyżek rosołu gdy takim dysponujemy(...)mięso, (najczęściej z rosołu) i nie ma na nie amatorów to pulpeciki będą odmianą:) Gotujemy je w wodzie z pokrojoną cebulą, liściem laurowym i kilkoma ziarnami pieprzu mielonego. A sos proponuję zrobić wg tego przepisu  ( od punktu

Proste Potrawy
Sałatka Waldorf z krewetkami. Shrimp Waldorf Salad. 142

puszka 85g kukurydzy (opcjonalnie) Jak przygotować sałatkę Waldorf z krewetkami? Jeśli nie macie już ugotowanych krewetek, to trzeba je ugotować na parze (ok. 3 minuty) potem je ostudzić. Przygotowanie sosu: W misce wymieszać majonez, jogurt, sok z cytryny i musztardę. Doprawić sos solą i pieprzem do smaku. Jeśli uważacie, że krewetki są za duże to można je pokroić na mniejsze(...)kawałki, ale ja je zostawiłam w całości. Po 2 szt. zostawiłam do dekoracji. Krewetki wymieszać w dużej misce z jabłkami, selerem, mandarynką, ananasem, kukurydzą i orzechami. Dodać tyle sosu, aby dobrze pokrył wszystkie składniki. W razie potrzeby skosztuj i dodaj więcej soli, pieprzu lub soku z cytryny. Można dodatkowo sałatkę posypać siekanym szczypiorkiem, jeśli go używasz. Podawaj sałatkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szybkie curry z ziemniaków i groszku, z jogurtem i miętą 154

czyli odmiany Bryza, Tajfun, Mazur, Legenda, Jurata, Irys, Jurek, Jutrzenka, Ditta… Ziemniaki twarde, sałatkowe z grupy A, te o niskiej zawartości skrobi, będą za twarde i nie zagęszczą sosu. Ziemniaki bardzo mączne, z grupy C, czyli te dobre do wykorzystania w kuchni na kluski i ciasta ziemniaczane – tutaj się zwyczajnie porozpadają (więcej o ziemniakach pisałam m.in. w TYM wpisie(...)małym ogniu gotujemy do miękkości ziemniaków, już bez przykrycia . Kiedy ziemniaki zrobią się miękkie potrawę kilka razy mieszamy – podczas ocierania się o siebie ziemniaki uwalniają skrobię która zagęszcza sos – żadnych innych zagęstników tu nie ma. Gdy część rosołu odparowała a sos już się zagęścił i zrobił się szklisty od mieszania – próbujemy i dosalamy curry do smaku. Wsypujemy zielony groszek

Karo in the Kitchen
Śledzie w musztardowym sosie 194

śledzie-jak możne ich nie lubić.....Ja je kocham i to w każdej postaci,tym razem w musztardowym sosie,pyszne spróbujcie bo przecież karnawał trwa...... Składniki: 6 filetów śledziowych składniki na marynatę do śledzi:  1 szklanka wody  1/4 szklanki octu jabłkowego ( 6 %  )  1/4 szklanki cukru  2 szczypty soli 3 ziarna ziela angielskiego  2 liście(...)laurowe  1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu  na sos: 3 łyżki musztardy francuskiej ( z  ziarnami gorczycy)  2 łyżki musztardy miodowej  2 łyżki majonezu  5  łyżek gęstej śmietany lub naturalnego jogurtu   2 łyżki soku z cytryny   1 łyżeczka miodu  1 duża biała cebula   2 jabłka   pieprz  Przygotowanie

Swojskie jedzonko
Currywurst 178

ulicach Berlina. Podobno historia tej kiełbaski zaczęła się już w 1949 roku! Musiałam wypróbować ten przepis i powiem Wam, że to jest pyszne! Generalnie jest to kiełbasa w pikantnym sosie podana w bułce i posypana posiekanymi korniszonami. To jest przepyszne! Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Currywurst (4 porcje) Składniki: 500 g kiełbasy pokrojonej w grube plasterki(...)konieczne, włóż cebulę i podsmaż do zeszklenia. Następnie dodaj ocet, miód i 4-5 łyżek wody i smaż przez około 3 minuty. Dodaj passatę wraz z przyprawami, gotuj aż sos zgęstnieje, po czym wmieszaj kiełbasę. Wydrąż spody bułek z miąższu nie naruszając dna, nałóż kiełbasę w sosie, posyp korniszonami i przykryj drugą częścią bułki. Podawaj natychmiast. Smacznego! English version Currywurst

karmelowy
Menu na tydzień: Zdrowa dieta słoikowa 174

zjecie na lancz. My robiliśmy to np. tak: Pakując sałatki do słoika trzymajcie się zasady, żeby na samo dno kłaść dresing. Kolejną warstwę powinny tworzyć składniki, które nie nasiąkają sosem, czyli surowe lub pieczone warzywa. Dopiero potem do słoika wkładacie makaron, albo kaszę, potem mięso, a na wierzch sałatę. Całe menu na ten tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Sałatka COBB Klasyczne(...)danie kuchni amerykańskiej, kolorowy zestaw warzyw i mięs o różnych smakach i teksturze: od chrupiącej sałaty i wysmażonego (wypieczonego) boczku, po kremowe awokado i delikatne jajko. Do tego prosty sos na bazie jogurtu. Zobacz przepis Wtorek: Sałatka z kozim serem i granatem Niezwykle prosta sałatka, która świetnie sprawdza się w roli lekkiego lanczu, ale idealnie nadaje się na danie

Niedzielny kucharz
Sałatka ziemniaczana z salami i ogórkiem kiszonym 102

kiszonym ogórkiem. Pełna dowolność smaków! Składniki: 0,5 kg ziemniaków, ugotowanych 20 dag salami z czarnym pieprzem lub innymi dowolnymi przyprawami 6 większych ogórków kiszonych 3 łyżki posiekanego koperku sos: mały kubeczek jogurtu naturalnego, 3 łyżki śmietany, sól, pieprz, 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę Przygotowanie: Przygotowujemy sos. Do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy śmietanę oraz przyprawy. Całość mieszamy i odstawiamy(...)minut. Ziemniaki, salami oraz ogórki kiszone kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Dodajemy posiekany koperek, wlewamy przygotowany wcześniej sos. Całość dokładnie mieszamy, ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smacznego

Życie ze smakiem

Proponowane wyszukiwania