oleju 50 g masła 1/2 szklanki zielonej soczewicy 1 jabłko 3 łyżki powideł śliwkowych 20 suszonych śliwek 40 g suszonych grzybów 150 ml brandy lub czerwonego wina 5 łyżek sosu sojowego 1 l bulionu warzywnego lub wody PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 2 łyżeczki: kminku, ziaren kolendry, gorczycy, suszonego oregano, pieprzu ziołowego, tymianku; po 4 kulki: ziaren jałowca(...)jakiś czas mieszamy. Zwiększamy płomień do dużego, dodajemy suszone śliwki wraz z alkoholem w którym się moczyły oraz namoczone grzyby wraz z wodą w której się moczyły, sos sojowy i powidła śliwkowe. Wprost do garnka z bigosem ścieramy na tarce jabłko wraz ze skórką. Mieszamy i dodajemy kiszoną kapustę. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do małego. Gotujemy
cool and mintyTego typu śledzie zawsze są u nas w domu mile widziane. Piszę tutaj o przepisach w stylu śledzi po kaszubsku, giżycku, itp. Musi być sos pomidorowy i ocet. Tym razem dorzuciłam do podstawowych składników powidła śliwkowe domowej roboty i śladowe ilości cynamonu. Tak tak, cy-na-mo-nu. Pomidory i cynamon bardzo się lubią. Ryba, cynamon, święta, te sprawy. Wiecie(...)kostkę cebulę, smażymy do zrumienienia. Dodajemy do tego liść laurowy, pomidory, powidła, ocet, cynamon i pieprz, smażymy całość na wolnym ogniu około 10 minut. Musi z tego wyjść gęsty sos. Śledzie mieszamy z sosem, wkładamy do lodówki
Kardamonovywśród wigilijnych potraw. Składniki: 750g płatów śledziowych Matias 4 ogórki konserwowe 1 czerwona papryka 1 mała papryczka chilli 1 czerwona cebula 100g pora 1 łyżka octu sól pieprz Sos: 3 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 6 łyżek oleju 1/2 łyżeczki brązowego cukru 6 łyżek ketchupu pikantnego 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej pieprz Wykonanie: 1. Filety śledziowe namoczyć w czystej(...)Ogórki konserwowe, cebulę i papryki pokroić w małą kostkę. 3. Por pokroić w plasterki, a następnie na pół. 4. Czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 5. Składniki sosu wymieszać ze sobą, a następnie doprawić pieprzem. 6. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do dużej miski, dodać sos i całość dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą, pieprzem i wstawić do lodówki aby smaki
Szalona Kuchnia Ewelinyrównie dobrze moze stanowić przekąskę, czy kolację. Sałatkę przygotowujemy z ugotowanych buraczków. SKŁADNIKI: 4 ugotowane buraczki 2-3 ogórki kiszone 2 cebulki szalotki lub jedna zwykła sól,pieprz sos winegret WYKONANIE: buraczki, ogórki, cebulę kroimy w małą kostkę, przygotowujemy sos winegret(pamiętajcie dołóżcie 1 łyżkę miodu), warzywa mieszamy ze sosem i gotowe
Kuchnia BeatyPropozycje na świąteczne rybki (będą aktualizacje:) Śledzie w marynacie korzennej Śledzie po kaszubsku - w sosie pomidorowym Ryba po grecku Śledzie po cygańsku Ryba z pieczarkami i papryką w sosie Śledzie z suszonymi pomidorami Śledzie w sosie czosnkowym Śledzie z majerankiem i olejem lnianym Śledzie z rodzynkami - po sułtańsku Śledzie z fasolką czerwoną Śledzie po duńsku Sałatka jarzynowa ze śledziami Śledzie
Uwaga Babcia Gotujemieć zapasik na długi czas. Jesień była bardzo łagodna, więc roszponka niesamowicie obrodziła. Zazwyczaj używam jej do sałatek. Tym razem jednak postanowiłam przygotować z niej pesto, które stało się sosem do makaronu i dodatkiem do zupy z pasternaka . Składniki : 2 duże garści roszponki 10 liści bazylii 2 łyżki mąki arachidowej 2 ząbki czosnku sól 3 łyżki oleju lnianego dwie łyżki(...)opadnie. Wyjąć roszponkę z miski i przepłukać na sicie. Osuszyć. Roszponkę, liście bazylii, czosnek przepuszczony przez praskę, mąkę arachidową, szczyptę soli i łyżkę oleju zmiksować za pomocą blendera. Do sosu dodać ocet jabłkowy i olej. Zmiksować raz jeszcze. Sos doprawić do smaku solą i ewentualnie rozrzedzić olejem
Weekendy w domu i ogrodziekulki mozzarelli 4 łyżeczki zielonego pesto 4 ząbki czosnku 4 łyżeczki miodu po dwa plastry szynki serrano na filet 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich sól , chilli do smaku sos : 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej , mielonej papryki(...)sól do smaku Składniki warzywne z listy sos , siekamy na małe kawałki i podsmażamy na oleju . Jak warzywa się zrumienią , dodajemy ostrą mieloną paprykę . Mieszamy , wlewamy pomidory z puszki , ocet balsamiczny , miód , bazylię sól do smaku . Dusimy aż warzywa zmiękną , następnie blendujemy na gęsty , gładki sos . Filety z piersi kurczaka płukamy , osuszamy ręcznikiem . W każdym robimy nacięcie , kieszonkę na mozzarellę
Ogrodnik w podróżypatelnię pokrywką, żeby ser zdążył nabrać ciepła i lekko się rozpuścić. Na sałacie układamy po plastrze odgrzanego klopsa z serem i plasterki chrupiącego bekonu. Pora na porządny chlust sosu BBQ. plastry pikli i szczyt bułki. Podajemy od razu. Na drugi dzień nasze cheeseburgery zjedliśmy z oscypkiem – kolejność odgrzewania i składania wszystkich elementów zostaje bez zmian, ale sam ser trzeba(...)się źle ale ma jedną ogromną wadę – w czasie podgrzewania przestaje być jednolity, od cheddara oddziela się tłuszcz który wsiąka i w bułkę, i w kotleta, i rozrzedza resztę sosów, a całości dodaje odczuwalnego ciężaru i nieprzyjemnego tłustego posmaku. Mój komentator nie wziął pod uwagę jednego – cheddar to naprawdę kruchy ser i nie ma opcji, żeby go pokroić w plasterki
Karo in the KitchenDziś przedstawiam Wam pierwszy w tym roku pomysł na świąteczne danie;) Rozpływający się w ustach karp zapiekany z pysznym sosem z grzybami leśnymi z pewnością przypadnie do gustu wszystkim przy (nie tylko) wigilijnym stole. Dzięki przygotowaniu w go formie szczelnych “pakiecików” pozostaje soczysty, bardzo delikatny i aromatyczny dzięki leśnym grzybom. Przygotowałam go z pomocą Folii z papierem(...)czym dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę. Wmieszaj mąkę i smaż, mieszając całość przez 1 minutę, dodaj grzyby, bulion i wino i gotuj, często mieszając, aż sos zgęstnieje, przez około 2 minuty, dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne. Umieść 4 kawałki papieru do pieczenia na blaszce do pieczenia, wyłóż na nie grzyby w sosie i na wierzch
karmelowyłyżki soku z cytryny kilka łyżek słonecznika z dynią, uprażonych na suchej patelni Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. W czasie gotowania wody na makaron zacząć przygotowywać sos. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy. Dodać obrane, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Dodać szpinak i odrobinę wody. Dusić aż szpinak zwiędnie. Wlać śmietanę i około 3/4 szklanki wody. Dodać zioła(...)pizzy, skórkę i sok z cytryny. Gotować aż sos nabierze odpowiednią gęstość. Doprawić do smaku solą (jarzynką) i pieprzem. Zdjąć z palnika. Makaron odcedzić, przelać do niego sos i dokładnie wymieszać. Makaron wyłożyć na talerze. Na wierzch zetrzeć parmezan i posypać uprażonymi ziarnami
Czerwień i błękitpropozycja do słoika – najpiękniej się w nim prezentują. Możemy przygotować je nawet 4 dni wcześniej. Są delikatne i orzeźwiające. Idealne do podania z ciemnym pieczywem. Śledzie w sosie musztardowym są bardziej wyraziste, dobrze doprawione i pięknie się prezentują. Znikają jako pierwsze. Najlepsze do białego pieczywa. Śledzie ze śmietaną i jabłkiem to smak tradycji – to po prostu dobry, polski(...)słoik olejem tak, aby wszystkie kawałki były przykryte i wstawiamy do lodówki na dobę. Rowki znajdujące się na nożach Santoku zmniejszają tarcie i zapobiegają przyklejaniu się produktów. Śledzie w sosie musztardowym: 4 filety śledziowe w słonej zalewie lub oleju 4 łyżki gęstej śmietany 18% 4 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy francuskiej (ziarnistej) 1 czubata łyżka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka miodu
Poezja smakuMagda Taki sos na pewno przypadnie do gusty nie tylko wegetarianom – jego sekret to zbiór pysznych zielonych warzyw, które na długo nasycą i zachwycą nawet zagorzałych zwolenników mięsnych obiadów. Do tego kremowy, łagodny serek i zielone pesto, któremu sos zapewnia swój wyjątkowy smak – wszystko to tworzy udaną smakową kompozycję do podania z ulubioną kaszą lub makaronem. Składniki(...)warzywa – cukinie myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w półplasterki – jeśli mamy cukinię z dużymi gniazdami nasiennymi, polecam je wyciąć, aby nie oddały za dużo wilgoci do sosu. Cebulę siekamy na drobno, czosnek obieramy. Na patelnię wlewamy oliwę z oliwek i wrzucamy na nią cebulę – smażymy do zarumienia około 5 minut. Następnie, dodajemy cukinię i wszystko
Smaczna Stronapyszne polędwiczkę wieprzową faszerowaną suszonymi, wędzonymi śliwkami. Niesamowicie smaczne, eleganckie, sycące. Tworzą idealne trio z klasycznymi kopytkami i moją ulubioną surówką z czerwonej kapusty. Świetnym ( i niezbędnym! ) dodatkiem jest sos na bazie wina i śliwek, który powstał podczas duszenia. Idealna kropka nad „i”. Takim daniem zachwyci się z całą pewnością cała rodzina. Zobaczcie jak przygotować pyszną polędwiczkę wieprzową(...)przyprawami i świeżymi ziołami. Na spód naczynia do zapiekania układamy plastry boczku i dość sporo masła. Wlewamy wino, dodajemy gałązki rozmarynu oraz resztę śliwek. Układamy mięso i dusimy podlewając sosem przez ok. 20-25 minut ( aż będzie miękka w środku ). Podajemy na gorąco z kopytkami, surówką z czerwonej kapusty i powstałym sosem na bazie wina i ziół. Smacznego
Ostra na Słodkoczasie zblenduj na gładką masę wraz z czosnkiem, cebulą i mlekiem roślinnym Przełóż wszystko na patelnię, dodaj makaron, płatki drożdżowe dopraw solą, pieprzem, oregano i curry. Często mieszaj by sos nie przywarł, gdy zgęstnieje przełóż na talerz. Smacznego! Artykuł Wegańska propozycja na makaron z serem pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Krewetki w sosie ze śmietanki i świeżego pomidora. Z orzechami włoskimi i brandy, które dodatkowo wzbogacają sos i nadają całości charakteru. Koniecznie z odrobiną soku i skórki otartej z cytryny. Danie łatwe, szybkie i przede wszystkim pyszne. Robi się ekspresowo - jest gotowe w kilkanaście minut. Z lampką wina smakuje wybornie. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 20 g masła 2 łyżki(...)sekund. Wlewamy brandy i gotujemy 1 minutę, aż alkohol wyparuje. Dodajemy śmietankę, ocet balsamiczny i sok z cytryny. Podgrzewamy 2 minuty, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Gęstość sosu regulujemy wodą z gotowania makaronu. Dodajemy ugotowany makaron i podgrzewamy 30 sekund, aby smaki się połączyły. Odstawiamy z ognia, posypujemy natką pietruszki i skórką otartą z cytryny
cool and minty