sosy - 72234 przepisów (strona:1245/4816)

Smalec wegański 110

ugotowanej 4 suszone śliwki 2 cebule 1 goździki, 1 ziarno jałowca, 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki majeranku 2-3 łyżeczki oleju do smażenia sól, pieprz świeżo mielony 1 łyżka sosu sojowego Przygotowanie : Na rozgrzanym oleju przesmażyć cebulkę z dodatkiem goździka, jałowca i liści laurowych Gdy cebulka się zeszkli, zbrązowieje- przyprawy wyjąć Fasolę zmiksować na gładką masę dodając sól, pieprz(...)sos sojowy i majeranek oraz 1/4 szklanki zimnej wody -odstawić. Śliwki pokroić w spore kawałki Podsmażoną cebulkę oraz śliwki dodać do fasoli, całość zmiksować krótko na małych obrotach Doprawić ponownie jeśli potrzeba solą, pieprzem, czy sosem  sojowym. Schłodzić w lodówce.                          Smalec smakuje z ogórkiem kiszonym :) Jeśli

Proste Potrawy
Wegański kebab 131

sprawia, że nie ma wymówki, tylko trzeba wejść do kuchni i działać Jeśli chcecie wykonać podpłomyka w taki sposób jak ja, będzie Wam potrzebne kilka dodatków. Wegański colesław oraz sos czosnkowy możecie z powodzeniem wykorzystać również w inny sposób, bo colesław to świetny dodatek do głównego dania, a sos czosnkowy jest dobry do… wszystkiego! Tak więc bez obaw(...)się nie zmarnuje Ważne: – Powyżej podałem linki do przepisów na sos i surówkę. Jeśli nie chce Wam się robić surówki, to od biedy można użyć np. kapusty pekińskiej, albo pominąć, ale… to już nie będzie to samo – Tortille można wykonać samemu ( przepis ) lub kupić gotowe w markecie. Artykuł Wegański kebab pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna

Blendman
SPRING ROLLS 183

Spring rolls to rodzaj sajgonek podawanych na świeżo, bez smażenia. To świeże warzywa zawinięte w papier ryżowy. Najlepiej smakują z ostro-słodkim sosem chili. Są banalnie w wykonaniu i wystarczy niecałe 15 minut, aby były gotowe! Idealnie sprawdzą się jako przekąski na wieczór z przyjaciółmi.  Ja postawiłam na  fit przekąski, bezglutenowe i wegańskie... z sałatą, marchewką, papryką(...)tylko warzywa, ale też ugotowany makaron, np. sojowy, usmażone krewetki czy kurczaka... Składniki: 6 arkuszy papieru ryżowego 6 listków mini sałaty rzymskiej 1 marchewka 1/2 czerwonej papryki 1/2 awokado sos słodka chili Wykonanie: Sałatkę myjemy i osuszamy. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w cienkie słupki. Paprykę myjemy, usuwamy nasionka i kroimy w cienkie paseczki. Awokado obieramy ze skóry i kroimy

Kuchnia MagdaLeny
Pyszny strogonow drobiowy 243

wywaru warzywnego (może być rosół) 3 ząbki czosnku 1 cebula (około 70 g) 2 łyżki mąki pszennej (może być ziemniaczana) 1 łyżka masła około 1 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki czosnku granulowanego ½ łyżeczki soli szczypta pieprzu, papryki ostrej sól, pieprz do smaku olej do smażenia natka pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem(...)około 1 minuty. Następnie dodaję pieczarki i smażę około 5 minut. Teraz do pieczarek dodaję masło i gdy się roztopi dodaję mąkę i przez chwilę smażę. Następnie dodaję mięso, sos sojowy, wywar, dokładnie mieszam i duszę około 3 minut. Na koniec strogonowa zabielam śmietaną. Do śmietany dodaję kilka łyżek sosu, dokładnie mieszam i dodaję do strogonowa. Dokładnie mieszam i jeszcze

Uwaga Babcia Gotuje
Kotleciki brokułowe z makaronem 124

łyżka pestek z dynii – 1 łyżeczka kolendry – ½ ząbka czosnku – ½ łyżeczki ostrej papryki – 1-2 łyżeczki cząbru i oregano – szczypta pieprzu i soli – ok. 200 g ulubionego makaronu spaghetti – sos pomidorowy np. z tego przepisu Przygotowanie: Przygotuj brokuły, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ugotuj soczewicę ( ale uważaj, żeby nie była za miękka ale bardziej zbliżona do al dente). Wrzuć(...)orkiszowej i wszystko wymieszaj łyżką. Formuj brokułowe kuleczki i smaż na małej ilości oleju, co chwilę obracając, by usmażyły się ze wszystkich stron na złotobrązowo. Odsącz na papierowych recznikach.Przygotuj sos z tego przepisu  (1/2 porcji) i ugotuj makaron al. dente. Brokułowe kotleciki podawaj z makaronem i sosem pomidorowym. Smacznego. Artykuł Kotleciki brokułowe z makaronem pochodzi z serwisu I LOVE

I LOVE LIFE
Sałatka z rukolą, kiszonymi buraki, awokado i granatem 173

którzy lubią chrupać będą zachwyceni smakiem tej sałatki. To za sprawą selera naciowego, kiszonych buraków i tryskających słodkim sokiem owocem granatu do tego  sos vinaigrette z angielską musztardą opakowanie  rukoli kiszone buraki seler naciowy owoc granatu awokado pestki dyni i słonecznika od kiełki lucerny Sos vinaigrette: sok z połówki cytryny 2 łyżeczki angielskiej musztardy 2 łyżki oleju(...)pestek winogron pieprz Pestki prażymy na patelni. Seler i awokado kroimy w plastry. Na rukolę rozkładamy warzywa, posypujemy owocem granatu i prażonymi pestkami dyni i polewamy sosem vinaigrette

AZgotuj!
Surówka z kapusty pekińskiej i pora 138

wasz wybór. Bardzo polecam do spróbowania. Drukuj Surówka z kapusty pekińskiej i pora Szybka do zrobienia surówka o oryginalnym smaku. Składniki 6 liści kapusty pekińskiej 1/2 średniego pora Sos 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu szczypta soli, cukru i pieprzu Wykonanie Por i kapustę myjemy i kroimy Warzywa wrzucamy do miski. Składniki sosu mieszamy i doprawiamy według uznania. Warzywa mieszamy(...)sosem Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej i pora pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory

Mieszam w Garnku
Zapiekana brukselka z pulpecikami w sosie pomidorowym 130

wysmarowania formy Pulpety: 480g mielonego mięsa z szynki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki natki z pietruszki 1 jajko 1 bułka kajzerka sól pieprz vegeta klarowane masło Sos pomidorowy: 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki pikantnego ketchupu 30g masła sól pieprz Wykonanie: 1. Mięso przełożyć do dużej miski(...)jajko, posiekaną natkę z pietruszki i bułkę namoczona wcześniej w wodzie. Masę dokładnie wyrobić, doprawić solą, pieprzem i vegetą. Uformować pulpeciki wielkości brukselki i usmażyć na klarowanym maśle. 2. Sos pomidorowy: Pomidory z puszki przełożyć do garnka, dodać masło, ketchup, cukier i papryki. Całość zagotować, doprawić solą i pieprzem. 3. Brukselkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie. 4. Do żaroodpornego

Szalona Kuchnia Eweliny
Pulpety w sosie grzybowym 161

sosu możemy dodać grzyby świeże lub mrożone. Dzięki nim jest tak bardzo aromatyczny. Najlepiej smakuje z ziemniakami i buraczkami.  Pulpety: 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk 1 mała cebula Sos: 500g grzybów świeżych lub mrożonych (u mnie podgrzybki) 2 cebule 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego duży pęczek natki pietruszki 150ml(...)bulionu, posiekaną natkę pietruszki, dusimy do miękkości przez 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy śmietankę i mąkę rozmieszaną w odrobinie wody. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami. Przekładamy pulpety do sosu, dusimy jeszcze kilka minut

Szefowa kuchni
Szybki makaron z papryką, groszkiem cukrowym i ziemniakami 100

garść groszku cukrowego 1/4 zielonej papryki 2 małe ziemniaki (odmiana przeznaczona do pieczenia i sałatek) 1/4 żółtej papryki 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego Przygotowanie: Papryki kroimy w paski. Groszek cukrowy kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Ziemniaki ze skórką kroimy w słupki. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy(...)ziemniaki, papryki i groszek cukrowy oraz czosnek. Smażymy tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Makaron dodajemy do warzy na patelni, dodajemy sos sojowy. Podsmażamy jeszcze chwile, dokładnie mieszamy makaron z warzywami i sosem. Doprawiamy do smaku, jeśli potrzeba. Podajemy zaraz po przygotowaniu

Moja smaczna kuchnia
Falafel 208

już tylko i wyłącznie od Ciebie. Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów gdzie królują pieczone warzywa: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze  przepisy na kolację –  bataty z sosem awokado –  kurczak z batatami –  carpaccio z buraka –  sałatka z żółtym burakiem –  sałatka z kolorowych buraczków –  frytki z batatów –  chipsy z batatów – zbiór przepisów(...)Sklejaj niewielkie kulki z ciecierzycy i wrzucaj je na rozgrzany olej. Smaż przez około 2 minuty z każdej strony a następnie wyjmij na papierowy ręcznik który wchłonie nadmiar tłuszczu. Sos: zblenduj wszystkie składniki sosu. Podawaj z usmażonymi falafelami. SMACZNEGO! Artykuł Falafel pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Łosoś w marynacie sezamowo- musztardowej 101

łososia. Spróbujecie? Składniki: – 1 kilogram filetu z łososia – 1 kopiasta łyżka musztardy słodkiej – 2 łyżki oleju sezamowego – 1 łyżka octu ryżowego – 1 łyżka sosu sojowego – sok z połówki jednej cytryny Wszystkie składniki sosu wymieszać w misce. Rybę pokroić na spore kawałki, włożyć do miski z sosem, obtoczyć z każdej strony i schować do lodówki

Smaki Armine
Sałatka z pęczakiem, tuńczykiem i serem feta 193

pęczak, to bardzo często wymyślam sałatki z dodatkiem tej właśnie kaszy. Dziś na drugie śniadanie zrobiłam sałatkę z kaszą pęczak w roli głównej Dodałam trochę papryki, tuńczyka, fety i sosu sriracha. Wyszło pysznie. Spróbujecie? Składniki: – 200g kaszy pęczak – 1 papryka czerwona – 150g sera feta – 1 puszka tuńczyka w kawałkach (w oleju) – 5-6 rzodkiewek(...)puszki kukurydzy konserwowej – 1/2 pęczka pietruszki – sos sriracha wg smaku Kaszę pęczak wypłukać bardzo dokładnie, ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Paprykę, fetę i rzodkiewki pokroić w kostkę. Wystudzoną kaszę przełożyć do dość dużej miski, dodać tuńczyka (razem z olejem), drobno posiekaną pietruszkę i resztę składników. Dodać sos i przyprawy wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę

Smaki Armine
Pieczeń wieprzowa nadziewana 109

gotowania go zmieniam od tak... Tym razem miałam przygotować pieczeń nadziewaną według przepisu z książki Jak gotować Marii Disslowej, z 1930 roku. Nadzienie przygotowałam według starej receptury, natomiast z sosem pokombinowałam. Nie dodałam pomidorów, zamiast nich dałam grzyby suszone. Mięso przygotowałam w garnku rzymskim. 1 kg mięsa wieprzowego (szynka – cienki płat, schab), 40 g słoniny, 4 anchois, 20 g grzybów(...)przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około godziny (jeśli pieczemy w garnku rzymskim to do zimnego piekarnika). Upieczone mięso wyjąć i trzymać w cieple. Sos zmiksować i przetrzeć przez sito. Zagotować. Można sos zagęścić mąką. zastawa

królestwo garów
Recenzja książki Slow West Wege - Katarzyny Kędziory a także przepis na ziołowe kulki... 94

Ziołowe kulki.  Składniki; ok. 50 dag ugotowanych ziemniaków mix ziół - 3 łyżeczki ( poszatkowana bazylia, tymianek, rozmaryn) sól i pieprz do smaku 2 łyżki siemienia lnianego olej roślinny Sos; 150 g jogurtu naturalnego świeże zioła - bazylia, pietruszka... sól i pieprz Przygotowanie; Siemię lniane należy uprażyć na suchej patelni, pod przykryciem a następnie gorące ziarna mielimy w moździerzu lub młynku(...)kawy. Następnie przygotowujemy sos, jogurt doprawiamy do smaku, mieszamy z ziołami i gotowe.  Ugotowane ziemniaki tłuczemy, dodajemy posiekane zioła a także doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy. Z powstałej masy formujemy kulki o średnicy około 3cm.  Kulki panierujemy w zmielonym siemieniu i smażymy na łyżce oleju z każdej strony na rumiano. Podajemy oprószone ziołami z sosem jogurtowym. Pycha! Szybko

Radość kipiąca uśmiechem.

Proponowane wyszukiwania