Sezon na cukinie w pełni :) Sposobów na ich wykorzystanie jest ogrom. Ja zrobiłam sympatyczne placuszki z cukinii i quinoy, a do tego prosty i orzeźwiający sos miętowy, z którym doskonale się komponują. Składniki: 1 szklanka ugotowanej quinoy 2 małe cukinie 1 jajko garść natki pietruszki 1 łyżka mąki ziemniaczanej olej do smażenia 1 szklanka listków mięty 1/3 szklanki oliwy(...)mieszamy z cukinią, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałe w ten sposób ciasto nakładamy łyżką na rozgrzany na patelni olej i smażmy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z sosem miętowym. Sos jest bardzo prosty w wykonaniu - miętę blendujemy z oliwą i sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem i przecieramy przez sitko. Gotowe
Quinoa Raz!sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego, szczypta chili i curry w proszku 2 łyżki mąki DO PODANIA: bułki, np. z tego przepisu , pomidor, czerwona cebula SOS RANCZERSKI 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1/2 ząbka czosnku 1 płaska łyżka syropu klonowego lub płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego sól GUACAMOLE(...)awokado 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z limonki sól i świeżo zmielony czarny pieprz WYKONANIE GUACAMOLE: awokado rozgniatamy widelcem, doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i sokiem z limonki. Mieszamy. SOS RANCZERSKI: czosnek ścieramy na tarce i łączymy w miseczce z pozostałymi składnikami. Pomidora kroimy w plastry, cebulą w cienkie krążki. Soczewicę wkładamy do rondelka i zalewamy 1 szklanką wody. Lekko
cool and mintyDelikatny smak sosu włoskiego od Folwak , cudownie wplata się w smaki warzyw, nadając im orzeźwienie. Składniki 1 pęczek sałaty liściastej 1 strąk czerwonej papryki 1 cebula czerwona 1 młoda marchew 5 szt rzodkiewki 2 saszetki sosu włoskiego od Folwark Przygotowanie Sałatę myjemy, osuszamy i kroimy (nożem ceramicznym). Paprykę kroimy w paski. Marchew ścieramy. Cebulę kroimy w piórka. Rzodkiewki ścieramy(...)tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki przekładamy do miski i polewamy sosem. Przed podaniem, schładzamy
R'n'G KitchenWczoraj naszła mnie ochota na taką sałatkę. Bardzo ją lubię, dlatego robię ją dość często. Warzywa i sos czosnkowy to moje ulubione połączenie. Dodatkowo warzywa są grubo pokrojone, więc robi się ją szybko. Polecam Wam tym bardziej, że właśnie teraz jest najlepszy czas na robienie takich sałatek, ponieważ warzywa są najsmaczniejsze. Składniki: 1 brokuł 1/2 opakowania sera feta(...)jajka 1 papryka czerwona 1/2 puszki kukurydzy 1 czerwona cebula kilka pomidorków koktajlowych sól, pieprz Sos czosnkowy: 3 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 3 średnie ząbki czosnku sól, pieprz Wykonanie: Jajka i brokuła ugotować. Wystudzony brokuł podzielić na małe różyczki. Jajka i warzywa pokroić w dużą kostkę. Wszystko wrzucić do miski. Dodać odsączoną kukurydzę i pokrojony w kostkę
Agusiowe smakołykiCiepłe i chrupiące tosty z chleba z dodatkiem miękkiego i lekko roztopionego sera camembert, świeżych czereśni oraz listków mięty i płatków migdałowych, skropione słodkiem sosem balsamicznym- prosta, a zarazem wyborna propozycja. Konieczne do wypróbowania w sezonie czereśniowym 🍒 Z amiast czereśni można również wykorzystać inne owoce sezonowe, teraz fantastycznie sprawdzą się np. świeże brzoskwinie czy truskawki. 2 porcje: * chleb/bułka(...)kromek * ser brie- 2 opakowania * czereśnie- około 140 g * świeża mięta- po 3-4 listki na kromkę * płatki migdałowe- garść * sos balsamiczny- do polania Kromki chleba ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika na 3-4 minuty. Ser brie pokroić na 4 plastry. Na lekko podpieczony chleb ułożyć plasterki sera brie
Kraina Miodem PłynącaSkładniki: 300 g makaronu, 1/2 laski kiełbasy, 30 dag małych pieczarek, większa marchewka (ugotowana), duży pomidor, 200 g przecieru pomidorowego, 5 łyżeczek śmietany, łyżeczka cukru (lub więcej, jeśli sos będzie zbyt kwaśny od pomidorów), sól, pieprz, zioła prowansalskie, łyżka oleju. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie. Pomidora sparzam, obieram ze skórki, kroję w drobną kostkę. Kiełbasę i marchewkę kroję(...)marchewkę i pomidory. Po 5 minutach dodaję przecier, cukier oraz przyprawy - sól, pieprz i zioła prowansalskie. Gotuję razem jeszcze 3-4 minuty. Na koniec dodaję śmietanę, dokładnie łączę z sosem. W razie potrzeby doprawiam do smaku. Sos podaję z ugotowanym makaronem
JejKuchniaolejem oraz oliwą. Blendować na najwyższych obrotach blendera przez 3 minuty. Po tym czasie wciąż blendując bardzo powoli wlewać olej, a następnie powoli wlewać oliwę aż do momentu, kiedy sos osiągnie odpowiednią konsystencję. Odstawić do lodówki. Po schłodzeniu sos lekko zgęstnieje. W niedużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli. Brokuły podzielić na mniejsze części i włożyć do gorącej wody. Blanszować(...)świeżymi warzywami i dressingiem. Smacznego! N ajważniejsze podczas przygotowywania dressingu na bazie aquafaby jest, aby całość miksować w wysokim i wąskim naczyniu blendera i bardzo powoli wlewać olej. Jeśli sos z jakiegoś powodu się nie uda wystarczy włożyć go na pół godziny do lodówki, a kiedy się rozwarstwi zmiksować ponownie. Artykuł Kotlety z brokułów i kaszy pęczak z wegańskim dressingiem
olalacookingsól i rozkłócone jajko i wszystko razem mieszamy widelcem lub ręką, aż składniki dobrze się połączą. Ciasto przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na godzinę. W międzyczasie przygotowujemy sos wiśniowy, który możemy podgrzać na chwilę przed podaniem dania. Do rondelka przekładamy wydrylowane wiśnie, dodajemy do nich cukier i stawiamy na średnim ogniu. Gotujemy, od czasu do czasu mieszając(...)wiśnie się rozpadną, a sok z nich delikatnie zgęstnieje. Następnie, mieszamy skrobię z wodą i mieszając wiśnie, wlewamy zawiesinę, aby zagęścić konsystencję sosu. Odstawiamy do chwili podania. Jeśli podajemy kluski z płatkami migdałowymi, płatki prażymy na złocisto na suchej patelni, od czasu do czasu podrzucając. Odstawiamy do chwili podania. Zagotowujemy duży garnek wody. Wodę odrobinę solimy. Ze schłodzonego
Smaczna Stronadwóch lanczy, a smażony indyk stał się podstawą jednego obiadu i dodatkiem do zupy instant. Całe menu na ten tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Sushi bowl Wtorek: Pieczony kalafior z sosem romesco Środa: Zupa instant Czwartek: Indyk piccata Piątek: Makaron z kalafiorem al forno Pobierz menu na tydzień Codziennie będziemy wrzucać przepisy na dania z tego menu A tu obiecana wcześniej(...)międzyczasie ugotował się bulgur i ryż. Czas na indyka. Zapanierowane polędwiczki trafiły na patelnię i po kilku minutach były gotowe. Powoli zbliżał się finał. Wyciągnęliśmy główkę upieczonego kalafonia. Zmiksowaliśmy sos romeco. Teraz ryż. Dwie porcje do kalafiora zostały posolone i wymieszane ze szczypiorem. Dwie porcje do sushi bowl zmieszaliśmy z sosem słodko-kwaśnym. Ostatnia z gotowych dań jest zapiekanka. Wyciągamy
Niedzielny kucharzpokrojony w plastry na kanapkach z dodatkiem pomidorów lub kiszonych ogórków. Można go również odgrzać w plastrach na drugi dzień na patelni i podać z ulubioną surówką lub sosem. Bardzo polecam! Pasztet jaglany z pieczarkami jest lżejszą alternatywą dla wszelkiego rodzaju mięsnych pasztetów, a do tego jest o wiele zdrowszy. Kasza jaglana posiada funkcje oczyszczające organizm z toksyn oraz obniża(...)się tkanki tłuszczowej. [embed]https://youtu.be/sp8pu7y77vs[/embed] Składniki: 300 g kaszy jaglanej 400 g pieczarek cebula 100 g suszonych pomidorów w oleju 100 ml oleju około 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 100 ml mąki (dałam pszenną, ale może być inna) sól, pieprz, suszona pietruszka, suszony czosnek, papryka ostra, kurkuma Przygotowanie Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry, cebulę drobno
e-PrzepisyKulinarnemenu restauracji „Ricard Camarena”. Są odzwierciedleniem najlepszej i nowoczesnej kuchni basenu Morza Śródziemnego, oto one: kwiaty cukinii nadziewane mięsem z norweskiego homara, policzki dorsza z białych szparagów w sosie holenderskim i innych potraw dla najbardziej wyrafinowanych odbiorców. Mogę powiedzieć, że byłem bardzo optymistycznie nastawiony gdy dowiedziałem się, że będę miał praktyki właśnie w tej restauracji, ponieważ już w Polsce zastanawiałem(...)naprawdę pasjonują się kuchnią i chcą poświęcić się dla tej pięknej sprawy… Filet z żabnicy Ogródek restauracji-miejsce odpoczynku, gdzie podawane są desery i kawa Mango z tajskim sosem z kolendry, kopru, bazylii i mięty Cococha z buliionem warzywnym - uwielbiana przez Hiszpanów Galeria w restauracji Ricarda Camarena Bulion z krewetek Carpaccio z jagnięciny z bakłażanem i sosem z estragonu
Gotuj po hiszpańskuMakarony z sosem i dodatkami czy w formie zapiekanek to zawsze pyszny i szybki sposób na obiad. Jeśli szukacie ciekawych przepisów na dania z makaronem znajdziecie je TUTAJ . Będąc pewnego dnia na zakupach zaopatrzyłam się w temperówkę do warzyw, dzięki której mogę przygotować makaron z warzyw. Na pierwszy ogień poszła cukinia, która okazała się strzałem w dziesiątkę. W dzisiejszym przepisie(...)takiego makaronu proponuję sos pomidorowy oraz maleńkie klopsiki. Składniki: 2 duże cukinie, dokładnie umyte i osuszone 400ml pomidorów z puszki 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę mała cebulka drobno posiekana oliwa sól, pieprz, oregano suszone, bazylia suszona 500g mięsa mielonego kajzerka namoczona przez noc w wodzie jajko bułka tarta do obtoczenia klopsików olej do smażenia Przygotowanie: Mięso, kajzerkę, jajko, sól
Życie ze smakiemCałość zalewamy wodą, dodajemy suszone grzybki, ziele angielskie, listek laurowy, jagody jałowca, rozmaryn oraz majeranek. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 25 minut *** *** Po tym czasie do sosu dodajemy pokrojone w kostkę ogórki kiszone oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy i gotujemy jeszcze około 15 minut *** *** Następnie przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i gotujemy jeszcze przez chwilę aby smaki(...)się połączyły *** *** Jeżeli sos będzie zbyt gęsty rozrzedzamy go dodając niewielką ilość wody, jeżeli natomiast sos będzie zbyt rzadki możemy zagęścić go dodając łyżeczkę mąki rozpuszczonej w kilku łyżkach wody *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY
Blog z ApetytemCzerwony to kolor krwi, która w tym przypadku się nie poleje, bo przygotujemy wegański obiad z użyciem sosu z czerwonej soczewicy Otręby, które dodałam do potrawki imitują mięso, ale nie daj się zwieźć – sos jest wegański, zdrowy, mega szybki, prosty i tani! Zapraszam // Składniki: 100 g czerwonej soczewicy 400 ml wody 1 marchewka 1 cebula 1/2 dużego pomidora
Via Gusto