grzybową nutą. Możemy podać je z ryżem, młodymi ziemniakami lub zjeść z pieczywem. Pod każdą postacią będzie pyszne. Mięso można przygotować na wodzie, ale tak jak ja na bulionie. Sos wtedy jest bardziej aromatyczny. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 4 szklanki bulionu warzywnego 3 garście grzybów mrożonych (np. borowiki) sól pieprz tymianek 2-3 łyżki mąki 1 cebula olej Mięso(...)mięso. Dodajemy grzyby i podsmażamy aż woda wyparuje. Cebulę z grzybami przekładamy do mięsa i dusimy wszystko ok 90 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem mięso w czasie duszenia aby sos nabrał smaku. Jeżeli sos wyszedł zbyt gęsty możemy dodać więcej bulionu. Mięso najlepiej smakuje na gorąco
Kuchnia w oparachFarfalle z kurczakiem i groszkiem w kremowym sosie z sera Roquefort oraz białego wina Proporcje dla dwóch osób: Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka (u mnie suszona) 1 garść młodego groszku (u mnie mrożony) 150 g sera Roquefort 100 ml białego wytrawnego wina 100 g śmietanki kremówki 1 szczypta soli morskiej(...)dorzucić papryczkę, smażyć minutkę, dodać pokrojone na małe kawałki mięso, podsmażyć całość, podlać winem, zdeklasować, a następnie dodać ser oraz śmietanę. Całość dusić do momentu rozpuszczenia się sera, zredukowania sosu, około kilku minut. Ugotować w osolonej wodzie farfalle al dente (jak na opakowaniu), pod koniec gotowania się makaronu dorzucić groszek na około minutę przed końcem, przecedzić i odrazu dodać
Wino Francja Kuchniastosunek sera do makaronu musi wynosić jak 0,5 do 2, inaczej zapiekanka będzie za sucha. W klasycznej wersji (tylko z serem) rzeczywiscie tak jest. W naszym przepisie sos i mięso dodają dodatkowej wilgoci i makaron wychodzi ładnie przypieczony, ale i soczysty. Jeśli chcecie żeby zapiekanka była bardziej chrupiąca, posypcie wierzch bułką tartą wymieszaną z tartym parmezanem. Czas: około(...)łyżki mąki. Zamieszaj i lekko podsmaż, jak zasmażkę. Wlej mleko i energicznie mieszaj, żeby rozprowadzić mąkę w mleku. Gotuj na wolnym ogniu około 5 minut, aż uzyskasz gładki sos. Zdejmij z ognia, chwilę przestudź i dodaj szklankę tartego sera, gałkę muszkatołową, pieprz kajeński i sól do smaku. Krok 4 Przełóż mięso i makaron do żaroodpornego, posmarowanego olejem naczynia (naczynie
Niedzielny kucharzłyżka oregano 3 łyżki oleju Sól Panierka 1/2 szklanki bułki tartej 1 łyżeczka tymianku 1 ząbek czosnku 2 jajka 2 łyżki musztardy dijon 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżki oleju Sos Majonez Gęsty jogurt Chrzan 1 łyżka siekanych kaparów 1/2 łyżeczki soki z cytryny 1/2 tartej skórki z cytryny Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Na górną półkę wstaw(...)przykryj i odstaw. Wyjmij frytki, przemieszaj, żeby zapiekły się też z drugiej strony i wstaw do piekarnika pod sam grill jeszcze na 5 minut. Krok 6 W międzyczasie przygotuj sos. Wymieszaj 2 łyżki majonezu z 2 łyżkami gęstego jogurtu. Dodaj łyżkę posiekanych drobno kaparów, łyżeczkę soku z cytryny i łyżeczkę tartej skórki z cytryny (wcześniej dokładnie umyj i sparz wrzątkiem
Niedzielny kucharzzawijania (otrzymacie około 20 średniej wielkości gołąbków): 70 dag kapusty, 70 dag mielonego mięsa, 100g ryżu, 2 jajka, bułka tarta, sól i pieprz do smaku. Składniki potrzebne do przygotowania sosu: 1 litr bulionu, 5 czubatych łyżeczek koncentratu pomidorowego, 2 czubate łyżki maki. Sposób przygotowania gołąbków bez zawijania: Gotuję ryż na sypko. Kapustę szatkuję, solę, zgniatam i odstawiam na chwilę(...)można było formować gołąbki. Gołąbki baz zawijania Obsmażam gołąbki na patelni aby zarumieniły się z obu stron i układam je w naczyniu żaroodpornym. Gołąbki baz zawijania Przygotowuję sos. Do gorącego bulionu dodaję koncentrat pomidorowy i mieszam. Mąkę rozrabiam w kubeczku z zimną wodą tak aby nie było grudek i wlewam do bulionu, mieszam przez
Gotuj Się Kto MożeKurczak curry Kurczak w sosie curry wspaniałe i aromatyczne danie pachnące podróżą na daleki wschód o której marzę :) Dziś namiastka, czyli indyjskie smaki na obiad. Delikatne mięso kurczaka idealnie pasuje do tego ostrego sosu (choć ja i tak przyrządzam mniej pikantną wersję) a całość harmonizuje słodycz mleka kokosowego. Nic dodać nic ująć, trzeba spróbować(...)przez około 12 minut. Dodaję mleko kokosowe i duszę jeszcze przez 5 minut. Kurczaka curry podaję z ryżem basmati i posypuję posiekaną natką pietruszki. Kurczak w sosie curry gotowy. Kurczak curry SMACZNEGO
Gotuj Się Kto Możepyszne sycące i na ogół da się je dość szybko przygotować wykorzystując przeróżne składniki znajdujące się akurat w domu. Dziś zapiekanka kalafiorowa z makaronem i sosem beszamelowym, czyli szybki i niedrogi pomysł na obiad lub kolację. Wypróbujcie :) Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanki kalafiorowej. 1 średniej wielkości kalafior, 250g makaronu, garść płatków migdałowych, 25g masła(...)długo aż będą już miękkie, odcedzam je i przekładam do miski. Makaron gotuję w sposób zgodny z instrukcja na opakowaniu, odcedzam i dodaję do kalafiora. Przygotowuję sos: Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach. W rondlu rozpuszczam masło i dodaję do niego mąkę, mieszam przez chwilę intensywnie rozprowadzając wszystkie grudki i jeszcze
Gotuj Się Kto Możeprzygotowania kurczaka w cieście francuskim: 1 podwójny filet z kurczaka lub kawałek fileta z indyka, 1 arkusz ciasta francuskiego, 1 kulka mozarelli, 1 jajko, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka posiekanego rozmarynu, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania kurczaka w cieście francuskim: Mięso płuczę i osączam papierowym ręcznikiem. Każdy filet z kurczaka(...)kroję wzdłuż na 2 duże plastry, rozbijam delikatnie, oprószam niewielką ilością soli i pieprzu, wkładam do miseczki, zalewam sosem sojowym i posypuję rozmarynem po czym mieszam aby każda cześć mięsa była pokryta sosem, odstawiam na minimum godzinę do lodówki. Przygotowanie mięsa Mozarellę ścieram na tarce o grubych oczkach lub rozrywam rękami. Rozkładam
Gotuj Się Kto Możeciepło. Dziś proponuję zapiekankę brokułową na bazie makaronu. Palce lizać ;) Spróbujcie koniecznie :) Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanki brokułowej: Podstawa zapiekanki: 1 brokuł, 250g makaronu, 200g boczku. Sos: 1 szklanka mleka, 1 łyżka masła, 1 kopiasta łyżka mąki, 125g sera feta, gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania zapiekanki brokułowej: Brokuły płuczę, dzielę(...)masło, dodaję mąkę mieszam i podsmażam przez minutkę a następnie dodaję mleko partiami ciągle mieszając. Dodaję pokruszoną fetę i mieszam aż do powstania jednolitego gęstego sosu, doprawiam do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym łączę ze sobą makaron, brokuły i boczek, zalewam sosem, delikatnie mieszam i zapiekam
Gotuj Się Kto Możeugotowanej komosy ryżowej, 1 puszka ciecierzycy, 2 niewielkie pomidory, 2 laski selera naciowego, kawałek (około 1/3) ogórka, 2 garści liści jarmużu, sól i pieprz do smaku Składniki na sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka octu balsamicznego, 2 niewielki ząbki czosnku. Sposób przygotowania sałatki z komosy, jarmużu i ciecierzycy: Ugotowaną komosę ryżową(...)kroję w kostkę, pomidora kroję w kostkę, selera kroję na kawałeczki o grubości około 0,5 cm. Mieszam wszystkie składniki. W kubku mieszam wszystkie składniki sosu z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaję sos do sałatki, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Sałatka z komosy, jarmużu i ciecierzycy gotowa
Gotuj Się Kto Możepieprz, gałka muszkatołowa majeranek,oregano,bazylia,papryka,czosnek Na patelni przesmażamy mięsko doprawiamy sola, pieprzem, bazylią, majerankiem, oregano, czosnkiem i papryką. Następnie dodajemy pomidory w puszcze i chwilkę dusimy. Sos mięsny mamy gotowy. Teraz pora na beszamel, w rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy 2 łyżki mąki - mieszamy trzepaczką, a następnie do powstałej papki dodajemy stopniowo partiami mleko. Powinna(...)powstać konsystencja gęstej śmietany. Na koniec beszamel doprawiamy sola pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy sosy mamy gotowe można układać wszystko w naczyniu żaroodpornym. W moim przypadku z tych proporcji w naczyniu żaroodpornym, które mamy idealnie wchodzi 3 warstwy. Na dół naczynia wylewam troszeczkę beszamelu aby makaron nie przywarł do naczynia i kolejno 1/3 surowe płaty makaronu
Smacznie Pysznie Kalorycznieskładniki. CIASTO: 300 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka wody FARSZ: 1 opakowanie sosu grzybowego WINIARY 300 ml bulionu papryka 10 g. kurek kabanos cebula kukurydza ser żółty natka pietruszki sól pieprz oregano W misce mieszamy mąkę pszenną i kukurydzianą z solą. W drugiej(...)zalewamy gorącym bulionem i odstawiamy na 1 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.Następnie gotujemy grzyby przez 5 minut w bulionie. Grzyby odcedzamy od bulionu. Następnie do bulionu dodajemy sos grzybowy WINIARY i przygotowujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę, cebulę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce. Kabanosa kroimy w plastry. Do rożków dodajemy pokrojonego kabanosa a następnie
Kuchnia w oparachmnie to na przywitanie powiedział, że "Przecież obiecałaś". Przygotowałam więc szybkie muffiny tostowe w klimacie jesiennym. Składniki: 6 kromek pieczywa tostowego 6 plastrów szynki ulubionej garść kurek 1 op. sosu grzybowego WINIARY 1 cebula starty ser sól pieprz bazylia olej rzepakowy Cebulę kroimy w kostkę i szklimy. Dodajemy oczyszczone grzyby i podsmażamy. Przyprawiamy. Sos WINIARY przygotowujemy wg opakowania. Dolewamy(...)grzybów i dusimy do uzyskania miękkości. Chleb tostowy rozwałkujemy wałkiem. Wykładamy nim formy do muffinów. Na to wykładamy szynkę. Na sam spód dodajemy ser a na to grzyby w sosie. Posypujemy pieprzem. Pieczemy ok 10-15 minut w temp 180 st. Przed podaniem posypujemy bazylią Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
Kuchnia w oparachłyżki ketchupu z piekła rodem KOTLIN 3 żółtka 1/2 szklanki śmietanki 36% 1/4 szklanki cukru 3 żółtka 5 szklanek mleka sok z 1/2 cytryny 45 ml likieru cytrynowego SOS KARMELOWY POMIDOROWY: 1/4 szklanki wody 1 pomidor żółty lub czerwony 1 szklanka cukru Przygotowujemy lody: Żółtka ucieramy z cukrem. Pomału dolewamy oliwę. W garnku podgrzewamy mleko, śmietankę i ketchup z piekła(...)powstał lód. Przygotowujemy karmel: Pomidora przecieramy przez sito. Gotujemy wodę z cukrem do postania jasnego karmelu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 1/2 szklanki puree z pomidora. Jak sos się skrystalizuje wstawiamy znów na ogień i mieszamy do momentu kiedy grudki rozpuszczą się. Studzimy sos i podajemy z lodami. Możemy zetrzeć dodatkowo odrobinę parmezanu
Kuchnia w oparach