pieprz, gałka muszkatołowa majeranek,oregano,bazylia,papryka,czosnek Na patelni przesmażamy mięsko doprawiamy sola, pieprzem, bazylią, majerankiem, oregano, czosnkiem i papryką. Następnie dodajemy pomidory w puszcze i chwilkę dusimy. Sos mięsny mamy gotowy. Teraz pora na beszamel, w rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy 2 łyżki mąki - mieszamy trzepaczką, a następnie do powstałej papki dodajemy stopniowo partiami mleko. Powinna(...)powstać konsystencja gęstej śmietany. Na koniec beszamel doprawiamy sola pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy sosy mamy gotowe można układać wszystko w naczyniu żaroodpornym. W moim przypadku z tych proporcji w naczyniu żaroodpornym, które mamy idealnie wchodzi 3 warstwy. Na dół naczynia wylewam troszeczkę beszamelu aby makaron nie przywarł do naczynia i kolejno 1/3 surowe płaty makaronu
Smacznie Pysznie Kalorycznieskładniki. CIASTO: 300 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka wody FARSZ: 1 opakowanie sosu grzybowego WINIARY 300 ml bulionu papryka 10 g. kurek kabanos cebula kukurydza ser żółty natka pietruszki sól pieprz oregano W misce mieszamy mąkę pszenną i kukurydzianą z solą. W drugiej(...)zalewamy gorącym bulionem i odstawiamy na 1 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.Następnie gotujemy grzyby przez 5 minut w bulionie. Grzyby odcedzamy od bulionu. Następnie do bulionu dodajemy sos grzybowy WINIARY i przygotowujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę, cebulę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce. Kabanosa kroimy w plastry. Do rożków dodajemy pokrojonego kabanosa a następnie
Kuchnia w oparachmnie to na przywitanie powiedział, że "Przecież obiecałaś". Przygotowałam więc szybkie muffiny tostowe w klimacie jesiennym. Składniki: 6 kromek pieczywa tostowego 6 plastrów szynki ulubionej garść kurek 1 op. sosu grzybowego WINIARY 1 cebula starty ser sól pieprz bazylia olej rzepakowy Cebulę kroimy w kostkę i szklimy. Dodajemy oczyszczone grzyby i podsmażamy. Przyprawiamy. Sos WINIARY przygotowujemy wg opakowania. Dolewamy(...)grzybów i dusimy do uzyskania miękkości. Chleb tostowy rozwałkujemy wałkiem. Wykładamy nim formy do muffinów. Na to wykładamy szynkę. Na sam spód dodajemy ser a na to grzyby w sosie. Posypujemy pieprzem. Pieczemy ok 10-15 minut w temp 180 st. Przed podaniem posypujemy bazylią Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
Kuchnia w oparachłyżki ketchupu z piekła rodem KOTLIN 3 żółtka 1/2 szklanki śmietanki 36% 1/4 szklanki cukru 3 żółtka 5 szklanek mleka sok z 1/2 cytryny 45 ml likieru cytrynowego SOS KARMELOWY POMIDOROWY: 1/4 szklanki wody 1 pomidor żółty lub czerwony 1 szklanka cukru Przygotowujemy lody: Żółtka ucieramy z cukrem. Pomału dolewamy oliwę. W garnku podgrzewamy mleko, śmietankę i ketchup z piekła(...)powstał lód. Przygotowujemy karmel: Pomidora przecieramy przez sito. Gotujemy wodę z cukrem do postania jasnego karmelu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 1/2 szklanki puree z pomidora. Jak sos się skrystalizuje wstawiamy znów na ogień i mieszamy do momentu kiedy grudki rozpuszczą się. Studzimy sos i podajemy z lodami. Możemy zetrzeć dodatkowo odrobinę parmezanu
Kuchnia w oparachporcje) cebula 2-3 ząbki czosnku ok. 200 g makaronu tagliatelle ok. 400 g pieczarek puszka cieciorki 400 g (lub wcześniej ugotowanej) wiązka natki pietruszki 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz, tymianek masło do podsmażenia Pokrojoną drobno cebulę podsmażamy na maśle, dorzucamy czosnek, a następnie umyte i pokrojone w kostkę pieczarki. Kiedy już zaczną mięknąć(...)podlać sosem sojowym i dalej dusić. Pod koniec dołożyć cieciorkę, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i pozwolić by smaki sobą przeszły. Wmieszać jogurt i poszatkowaną natkę pietruszki. Makaron ugotować al dente, wymieszać z sosem. Smacznego
Nie do chrzanu!Wykonane ze schabu z cienką, białą kiełbasą i ogórkiem kiszonym, uduszone w aromatycznym sosie piwnym z dodatkiem miodu. Różne smaki, które harmonijnie się uzupełniają dając doskonały kawałek mięsa na niedzielny obiad. Łatwe i szybkie w wykonaniu. Polecam 😊 Składniki - na dwa zrazy 2 kawałki schabu 2 cienkie, białe kiełbaski 2 średnie ogórki kiszone sól, pieprz, tymianek, estragon 1/2 szkl(...)wzdłuż ogórka kiszonego i zwinąć ciasno w rulonik. Spiąć wykałaczkami. Zwinięte zrazy obsmażyć na złoto na rozgrzanym smalcu. Po obsmażeniu podlać 1/2 szkl wody i 1/2 szkl piwa. Sos doprawić tymiankiem, estragonem, solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem do momentu aż większość płynu wyparuje, wtedy dodać miód. Kiedy cały płyn wyparuje a resztka zacznie się mocno pienić, podlać
Ze smakiem bez glutenubigos, czy fasolka. Coś co możemy ugotować dziś i jeść przez kilka dni. Niżej przedstawiam propozycję takiego obiadu, przygotowanego z kwaśnej kapusty z kiełbasą, łopatką i wołowiną w sosie własnym. Składniki 2 kg kapusty kiszonej 500 gram łopatki wieprzowej 2 pętka kiełbasy 1 puszka wołowiny w sosie własnym 1 cebula 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego olej(...)ugotowanej kapusty. Teraz na tej samej patelni, na rozgrzanym oleju smażymy mięso z łopatki. Usmażone i miękkie mięso również dodajemy do kapusty. Zostaje nam jeszcze wołowina w sosie własnym. Mięso wyjmujemy z puszki, kroimy w grubszą kostkę lub kawałki i dodajemy do kapusty i pozostałych mięs. Ponownie doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do bigosu. Mieszamy dokładnie i dusimy
Życie zaczyna się w kuchniPyszna tołpyga z chrzanem i szpinakiem na szybki obiad. Rybę można podać z ryżem, grzankami. Sos jest obłędny. Lubię takie obiady w jednym naczyniu zapiekane. Nawet na zimno ryba jest dobra. 40 dkg filetu z tołpygi 250 g szpinaku baby sól, pieprz przyprawa do ryb 2 ząbki czosnku olej czosnkowy sos: 1 cebula 3 łyżeczki chrzanu tartego(...)zapiekania. Na szpinaku układam kawałki ryby. Na patelni przesmażam cebule na oleju, dodaję wino i redukuję, dolewam śmietany i chwile podgrzewam. Na końcu dodaję chrzan, doprawiam, solą, pieprzem. Sos wylewam na rybę. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni góra dół, wstawiam naczynie i zmniejszam do temperatury 170 stopni. Piekę 15 minut. Przed podaniem posypuję koperkiem, i pokrojonymi pomidorami suszonymi
wesoła kuchniaOsączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy przygotowaną panierką. Dip: Masło wkładamy do garnka, gdy zacznie się rozpuszczać dodajemy mąkę, intensywnie mieszamy. Dodajemy mleko w trzech porcjach ciągle mieszając. Jeśli sos jest zbyt intensywnie rozgrzany, zdejmujemy ze źródła ciepła, lekko studzimy po czym ponownie grzejemy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ser ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy do gorącego sosu. Mieszamy(...)uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Ilość dodanego sera jest uzależniona od preferencji, czy chcemy uzyskać sos bardziej gęsty i ciągnący czy rzadki
Słodki Zakątekwędzonym łososiem i mozzarellą z dodatkiem pomidorów i papryki to świetne połączenie smaków. Błyskawiczna w przygotowaniu i smakowita przekąska w sam raz dla niespodziewanych gości. Smak sałatki dodatkowo podkreśla sos musztardowy-miodowy. składniki na 2 porcje 100 g rukoli 10-12 pomidorków papryczkowych lub koktajlowych 1 czerwona papryka 125 g sera mozzarella 125 g wędzonego łososia(...)sos 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny czarny pieprz sól przepis Do małej miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy musztardę, miód oraz sok z cytryny, całość doprawiamy szczyptą soli oraz czarnym pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Umyte pomidorki papryczkowe lub koktajlowe przekrawamy na pół. Ser mozzarella kroimy w większą kostkę
Smakowite DaniaWiosenna, bardzo dobra i prosta w wykonaniu sałatka, która sprawdzi się zarówno na lunch, jak i przekąskę dla niespodziewanych gości. Z mozzarellą, pomidorami i awokado. Doprawiona rewelacyjnym sosem miodowo-musztardowym i odrobiną startego czosnku. Polecam. SKŁADNIKI / 2 porcje 1/2 opakowania mieszanki sałat lub 1/4 sałaty lodowej 1 kula białej mozzarelli garść pomidorków koktajlowych lub duży pomidor pokrojony w dużą kostkę(...)mały ząbek czosnku, starty na tarce 1 łyżeczka musztardy miodowej lub 1/2 łyżeczka miodu + 1/2 łyżeczki musztardy 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy sól WYKONANIE Przygotowujemy sos: w miseczce mieszamy starty czosnek ze szczyptą soli i musztardą miodową. Dolewamy sok z cytryny i energicznie mieszając, stopniowo dodajemy oliwę. Sałatę opłukujemy i osuszamy, przekładamy do salaterki (jednej większej
cool and mintycebule 1 szklanka passaty lub koncentrat pomidorowy z wodą 1 łyżeczka cukru czosnek granulowany 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka wędzonej papryki , słodkiej 1 łyżeczka ostrej papryki sól do smaku sos beszamelowy : duża łyżka masła , duża łyżka mąki , 0,5 szklanki słodkiej śmietanki 12% 0,5 szklanki mleka 1,5% , szczypta soli i mielonej gałki muszkatołowej do smaku Wszystkie warzywa , cienko(...)być tak cienkie , że można z nich zrobić szkła do okularów Czerwoną fasolkę odcedzamy z zalewy i płukamy pod bieżącą wodą na sitku ,żeby nie barwiła zapiekanki . Przygotowujemy beszamelowy sos -do małego garnka wrzucamy masło i na nie wsypujemy mąkę, na małym ogniu podgrzewamy wszystko, mieszając, aż uzyskamy gładką masę do której stopniowo dolewamy mleko i śmietankę nie przestając mieszać
Ogrodnik w podróżysię nauczę ładnie zawijać to zrobię) . Składniki na nadzienie: 80 gram krewetek 80 gram owoców morza ½ szklanki grzybów shiitake ( lub inne ) 1 ząbek czosnku 1 mała cebula 2 łyżki sosu sojowego imbir sos sojowy świeża kolendra Składniki na ciasto: (około 12-15 pierożków) 1 szklanka mąki ziemniaczanej ½ szklanki wody 1 ½ łyżki oliwy szczypta soli Przygotowanie: Krewetki, owoce morza gotujemy(...)później to trzeba szczelnie zawinąć je w folię. Pierożki bezglutenowe gotujemy na parze przez około 10-15 minut w zależności jakie grube jest ciasto. Serwujemy ciepłe z np. sosem sojowym. Smacznego! Artykuł Pierożki bezglutenowe, mega prosty przepis pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifezmęczysz się! Smacznego! Orecchiette z pomidorkami od Jamiego Oliviera To jeden z naszych ulubionych przepisów na sałatkę makaronową. Jest prosta, ale ma głęboki smak co jest zasługą pysznego sosu. A do tego pięknie wygląda! Można ją jeść na zimno i na ciepło. Makaron gryczany po japońsku Ten makaron z mąki gryczanej naprawdę jest super szybki! W 15 minut zrobisz doskonałe(...)propagatorką wegańskiej kuchni. Wzbogaciliśmy go krewetki i rzodkiewki. Jeśli nie lubisz krewetek możesz zastąpić je kurczakiem, albo w ogóle pominąć, też będzie pysznie! Tagliatelle z cukinii z kurczakiem i sosem pomidorowym Trzy składniki plus przyprawy, 15 minut gotowania i powstaje pyszny i zdrowy makaron warzywny. Delikatna cukinia z lekko pikantnym sosem pomidorowym smakuje doskonale. To ogromna przyjemność jedzenia bez wyrzutów
Niedzielny kucharz