łyżek cukruWszystkie składniki dajemy do garnka i zagotowujemy (ilość cukru zależy od kwaskowatości owoców). Gotujemy kompot przez ok. 10-15 minut aż owoce będą miękkie i puszczą sok. Najlepszy schłodzony :)kompot z poziomek i agrestu
Bon Appetit Małgorzatybazylii (najlepiej cała doniczka) 2 gałązki rozmarynu4 łodygi tymiankuwiązanka koperkusól (u mnie morska jodowana)pieprz2 łyżki masła 2 cytrynyPstrągi myjemy pod wodą. Suszymy ręcznikiem papierowym. Skrapiamy ryby sokiem z cytryny. Nacieramy czosnkiem przeciśniętym przez praskę, masłem, solą, pieprzem na zewnątrz jak i w środku ryby. Do środka ryby dajemy duuuuuuużą wiązankę wszystkich ziół. Podstawa to natka pietruszki
Bon Appetit Małgorzatydokładniej wcieramy przyprawy. Układamy w brytfannie. Na sam koniec posypujemy siekanym rozmarynem.Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Po 30 minutach pieczenia polewamy kurczaka jego sokami z pieczenia. Czynność powtarzamy za kolejne 30 minut. W sumie pieczemy kurczaka 1,5 h. i 3 razy podlewamy. Jeśli pod sam koniec pieczenia skórka za bardzo się rumieni, można
Bon Appetit Małgorzatycukier waniliowy600 g mąki tortowej, 3 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia+ 1 paczka cukierków M&M’sSkładniki na lukier różowy:pół szklanki soku z cytryny albo z grapefruita 2,5 szklanki cukru pudru. pół łyżeczki barwnika spożywczego czerwonegoWystarczy te dwa składniki połączyć ze sobą i lukier gotowy. Jeśli ktoś chce lukier
Bon Appetit Małgorzatydużych ilościach ponoć ma właściwości narkotyczne. Tak więc uwaga na mleko makowe! Ma wielką moc ;) Zamiast cukru czy miodu zastosowałam Syrop z agawy, czyli nektar lub sok z rdzenia rośliny jest wg mnie lepszy niż popularny biały cukier czy miód :) Pierwsza blogerka kulinarna, która wpadła na pomysł przygotowania własnego mleka makowego to: From movie to the kitchen
Bon Appetit Małgorzatyspóźniony? Ponieważ tę zupę robiłam we wrześniu i zapomniałam pochwalić się przepisem :) Jest to mój drugi sposób na wyrazisty smak zupy dyniowej. Pierwszy: to zupa krem z dyni z sokiem z pomarańczy i mleczkiem kokosowym z dodatkiem sera pleśniowego a drugi...widnieje poniżej. :) Zapraszam na aromatyczną i wyrazistą zupę z dyni. Składniki:1 mała dynia hokkaido
Bon Appetit Małgorzatywaniliowej albo sezamowej)250 g śmietanki 30 %opcjonalnie cukier puder wg uznania1/2 tabliczki gorzkiej czekoladykilka listków mięty do dekoracjiUbijamy na sztywno śmietanę, dodajemy pokruszoną chałwę oraz skórkę i sok z połowy pomarańczy. Nadal przez chwilę miksujemy. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy. Jeśli deser jest dla nas za mało słodki dodajemy odrobinę cukru pudru. Dekorujemy tartą czekoladą. Dekorujemy listkami mięty
Bon Appetit MałgorzatyOgród, łagodne promienie Słońca, zapach młodej mięty, sok z brzozy. Tym kojarzy mi się kwiecień. Oraz słodkim śniadaniem w ogrodzie. Nie ma to jak rozpocząć dzień od pysznego i zdrowego deseru! :)Składniki:200 g naturalnego, gęstego jogurtu250 g serka ricotta1 koszyczek borówek amerykańskich1/2 szklanki syropu.soku z malin (u mnie mój domowy, ale może być sklepowy do rozcieńczania z wodą
Bon Appetit MałgorzatyCukinię kroimy na cieniutkie plasterki, przy pomocy obieraczki do warzyw. Tagliatelle z cukinii blanszujemy 3 minuty w osolonym wrzątku. Następnie odcedzamy. Porzeczki gotujemy w rondelku aż do oparowania 1/2 soku. dodajemy cukier i karmelizujemy.Finał: Burgera układamy na liściu jarmuża, obok układamy podgrillowany camembert i sos porzeczkowy, zestawiamy z tagliatelle z cukinii. przyprawa do kebaba Edmir
Bon Appetit Małgorzatyduża marchewka1 cebulaSos:2/3 szklanki majonezu1/2 szklanki mleka4 łyżeczki cukru pudru2 łyżeczki octu balsamicznego (może być ocet winny z białego wina lub zwykły 10% - wtedy 1 łyżeczka)1 łyżka soku z cytryny1 łyżeczka soli1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzuSposób przygotowania:1. Kapustę, obraną marchewkę oraz cebulę szatkujemy w robocie kuchennym lub ręcznie na tarce.2. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki sosu. Zalewamy
Kuchnia domowa Anicukrem waniliowym, dodajemy kaszę i gotujemy na małym ogniu, mieszamy aż kasza zgęstnieje.2. Truskawki i odrobinę cukru pudru do smaku miksujemy. W osobnym naczyniu miksujemy banany z sokiem z cytryny.3. Herbatniki kruszymy. Wsypujemy na dno szklaneczek. Układamy warstwę kaszy, na to warstwa truskawek, potem znów kasza i na koniec mus bananowy. Całość posypujemy tartą czekoladą.4. Deser stawaimy
Kuchnia domowa AniOto mój ukochany obiad z dzieciństwa. Teraz niestety nie robię placków ziemniaczanych tak często jakbym chciała, bo mąż za nimi nie przepada. Ale raz na jakiś
Kuchnia domowa Aniuprażonych migdałówSposób przygotowania:1. Masło i masę krówkową połączyć, delikatnie podgrzać na gazie. 2. Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać cukier, po jednym żółtku, dodać sok z cytryny. Do ubitej masy jajecznej dodać masę kajmakową z masłem i obydwie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, wymieszać za pomocą drewnianej łopatki.3. Blaszkę wysmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą
Kuchnia domowa Ani