sok - 13499 przepisów (strona:714/900)

Sernikobrownies z malinami 156

brownies:200 g gorzkiej czekolady(75 %)80 g masla120 g cukru2 jajka1/2 extraktu z wanilii105 g maki1/4 lyzeczki sody oczyszczonej1/4 lyzeczki solinalozenie:240 g twarozku100 g cukru2 lyzki soku z cytrynay1 jajko1/2 extraktu z wanilii20 g maki ziemniaczanejszczypta soli200 g malin1 lyzka cukruWykonanie:Czekolade z maslem powoli rozpuscic w kapieli wodnej.Wymieszac z cukrem i extraktem z wanilii. Odstawic do wystygniecia.Foremke

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Boczniaki z grilla-rarytas dla smakoszy 212

chetnie korzystaja wegeterianie,ale miesozercy takze powinni wlaczyc je do swojej diety.Dobra wiadomosc dla liczacych kalorie,boczniaki sa niskokaloryczne. A teraz przepis:300-400 g boczniakow4 lyzki oliwy1 lyzeczka soku z cytrynysol,pieprzkilka galazek swiezego tymianku3 zabki czosnkuWykonanie:Z podanych skladnikow przygotowac marynate i obtoczyc w niej grzyby.Grzybow nie mylam,ani nie czyscilam.Kupilam zafoliowane na tacce i byly idealnie czyste.Uzywamy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smoothie arbuzowo-melonowo-truskawkowe 148

Nieprzetworzonych,surowych owocow nigdy nie za wiele ! Gdy spozyjemy je w tej postaci ,obdarza nas  ogromem swych dobroczynnych wlasciwosci.Nie polecam dodatku cukru do tego 

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Konfitura morelowa z płatkami róż i rozmarynem 144

ladnie zgestnieja,ale wieksze kawalki moreli beda widoczne i o to wlasnie chodzi.Przed napelnieniem sloiczkow wyparzyc je i dokladnie osuszyc.Pzred napelnieniem sloikow konfiture ostatni raz doprowadzic do wrzenia,dodac sok z cytryny i wylowic galazke rozmarynu.Napelnic sloiczki i gorace zaraz zakrecic.Przy tak duzym udziale cukru i zachowaniu nalezytej czystosci podczas pracy nie ma potrzeby pasteryzacji.Sam cukier jest tu zreszta swietnym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Fenkuł pieczony z łososiem 160

plastry.Nie ma potrzeby usuwania glaba.Dzisiejsze odmiany maja glab miekki i jadalny.Patelnie grillowa posmarowc oliwa i przypiec posolone i popieprzone plastry fenkula z obu stron.Lososia skropic sokiem z cytryny i posolic.Lososia i przygotowany fenkul ulozyc w naczyniu do zapiekania lub na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Skropic oliwa i ulozyc galazki tymianku cytrynowego.Zapiekac w piekarniku nagrzanym do 200 ° C 15-20 minut.Zycze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z białej kapusty 176

naszych wlosow,paznokci i skory.Ma opinie pospolitej jarzynki.Chyba calkiem nieslusznie.Najczesciej ja dusimy ze smietana lub laduje w bigosie.Zrobmy z niej czasem takze pyszna,zdrowa surowke.Zmienmy jej niepochlebny wizerunek.Sprobujcie zamiast soku z cytryny lub octu winnego zakwasic ja octem ryzowym,od razu nabierze bardzo szlachetnego,wyrafinowanego smaku.Skladniki na 3-4 porcje:pol glowki kapusty2 marchewki1 cebula1 jablko-opcjonalniesol,pieprz2 lyzki octu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Powidła śliwkowe-najlepsze 112

umyc ,usunac pestki i przepolowione wlozyc do duzego,plaskiego rondla o grubym dnie.Nie podlewam sliwek woda,tylko w pierwszej fazie przykrywam rondel pokrywka,wtedy sliwki szybciej puszcza sok.Gdy puszcza soki,rondel odkryc i rozpoczac smazenie. Smazyc na malym ogniu okolo 3 godzin pierwszego dnia.Smazymy nasze powidla przez 3 dni.Im wiecej wody odparuje i stana sie gesciejsze,mieszamy czesciej

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Dżem jeżynowy z tymiankiem i niezwykłe właściwości prozdrowotne jeżyn 133

przez sito.Pulpe owocowa bez pestek umiescic w szerokim rondlu,zasypac cukrem,dodac tymianek zwiazany nitka i gotowac na malym ogniu do pozadanej konsystencji.  Pod koniec smazenia dodac sok z cytryny.Tymianek oddal aromat,wiec pozbywamy sie go.Goracym dzemem napelnic wyparzone sloiczki i zakrecic wieczka.Pasteryzowac 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 120 ° C  minut (gorace sloiczki wstawic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pomidor w roli głownej-zdrowotne właściwosci pomidora 136

walce z nadwaga,cukrzyca i chorobami ukladu krazenia.Trzeba jednak pamietac,iz pomidory z upraw ekologicznych zawieraja 3 razy wiecej dobroczynnych skladnikow niz te z upraw tradycyjnych.Niektorzy twierdza,ze szklanka soku pomidorowego dziennie chroni niemal przed wszystkimi chorobami,a zwlaszcza zima przed przeziebieniem. Jednak nie wszystkim pomidory wyjda na zdrowie.Ostroznym nalezy byc w przypadku chorob watroby i drog zolciowych,chorob wrzodowych

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Suszone pomidory w oleju z rozmarynem i oregano 140

warunkach nadaje sie idealnie.Jesli robimy wieksza ilosc suszonych pomidorow,postepujemy identycznie jak wyzej,tylko na koniec pomidory zalac  olejem i dodac lyzke octu.Ocet pelni tu identyczna role jak sok z cytryny przy przygotowaniu dzemow.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kruche ciasto ze śliwkami z kruszonką 463

maki125 g masla75 g cukru1 lyzka cukru waniliowego1 jajkoskorka otarta z 1 catrynySkladniki na kruszonke :125 g masla175 g maki75 g cukruszczypta soli1/2 lyzeczka cynamonuDodatkowo: 1 kg sliwek250 ml soku pomaranczowego (moze byc sliwkowy,wisniow)+ 50 ml wody do rozpuszczenia budyniu1 opakowanie budyniu waniliowego40 g maki ziemniaczanej (2 lyzki)100 g cukruWykonanie:Make,cukier ,maslo,cukier waniliowy,skorke z cytryny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Domowy kisiel jeżynowy 167

Dawno zapomniany deser,bo kto dzisiaj robi jeszcze kisiel ?Moze warto przypomniec stary dobry przepis na poczciwy deser, lubiany przeciez nie tylko przez dzieci.Banalnie prosty,bo

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety rybne z łososia w panierce z sezamu, z sosem z orzeszków ziemnych i kapustą pok-choi 224

dzieciom tez beda smakowyly.Znakomite rowniez na zimno np. do kanapek.Bardzo polecam.Skladniki na kotlety:600 g filetu z lososia1 czerstwa buleczka2 lyzki bulki tartej2 lyzki sosu rybnego (moze byc sojowy)sok z 1/2 limonki1/2 lyzeczki imbiru (swiezy jeszcze lepszy)1 jajko sol3-4 lyzki sezamu do panierowniaSkladniki na sos z orzeszkow ziemnych:100 g orzeszkow ziemnych(u mnie solonych z puszki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Surówka z marchewki 167

marchewki1 spore jablkosok z malej cytryny1 lyzka miodu lub 2 lyzeczki trzcinowego cukru1 lyzka oleju lnianegoWykonanie:Obrana marchewke i jablko zetrzec na najmnieszych oczkach tarki.Wymieszac z miodem,olejem i sokiem z cytryny.Podawac zaraz po przygotowaniu.Posypac natka pietruszki.Uwagi:Bardzo smaczna jest z dodatkiem startego imbiru ( 1-1,5 cm) lub z dodatkiem lyzki chrzanu

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Barszcz czerwony zabielany na zakwasie buraczanym-wegeteriański wg Kuchni Polskiej 157

soli,pol lyzeczki cukru,swiezo zmielony pieprz,naciety,obrany zabek czosnku i doprowadzic calosc do wrzenia.Gdy barszcz bedzie za kwasny dodac szczypte cukru,jesli jest nie dosc kwasny dodac soku z cytryny,octu lub dolac zakwas.Na koniec zabielic jogurtem lub smietana.Do jogurtu dodac niewielka ilosc gorcego barszczu,2-3 lyzki i wlac do garnka dopiero po dokladnym wymieszaniu.Do barszczu podac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania