Co roku na wielkanocnym stole w moim domu gości mazurek z kajmakiem. Mimo całej mojej wielkiej miłości do tego krówkowego specjału, tym razem postanowiłem zamienić go
Food Squaresernik wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.Jeśli sernik za mocno Wam wyrośnie, nie martwcie się, po wystudzeniu nieco opadnie, a paski z ciasta nie powinny się naruszyć.Lukier:sok z 1 cytryny1 białko200 g cukru pudruWszystkie składniki na lukier utrzeć i posmarować nimi wystudzony już sernik. Ciasto można udekorować z wierzchu również skórką pomarańczową
Food Squareosuszamy. Układamy nań pokrojone truskawki, kawałki mandarynek, ciecierzycę i podpieczone orzechy nerkowca. Przygotowujemy dressing.Dressing z tahini:3 łyżki pasty tahini (z ok. 80 g sezamu)*mały ząbek czosnku2 łyżki soku z cytryny1 łyżka miodu6 łyżek syropu pozostałego po odsączeniu mandaryneksól morskabiały pieprzWszystkie składniki na dressing blendujemy na gładki sos. (Syrop polecam dodawać powoli, kontrolując konsystencję dressingu.) Doprawiamy solą i pieprzem
Food Squareryżu. Z papryczek chili wybieramy ziarenka, które odstawiamy, a papryki drobno siekamy. Orzechy lekko podpiekamy na suchej patelni. Rodzynki, orzechy i paprykę wrzucamy do miski.Do osobnej salaterki wyciskamy sok z całej limonki. Dodajemy czosnek, imbir, sos sojowy, cukier i sól. Wszystko razem mieszamy, a następnie zalewamy sosem sałatkę. Dokładnie mieszamy i doprawiamy ewentualnie solą lub cukrem, jeśli okaże się
Food Squaresię do gotowania. :)"W malinowym chruśniaku, przed ciekawych wzrokiem Zapodziani po głowy, przez długie godziny Zrywaliśmy przybyłe tej nocy maliny. Palce miałaś na oślep skrwawione ich sokiem."B. Leśmian, "W malinowym chruśniaku" Rolady z łososia w nori (4 porcje):duży filet łososia norweskiego (600-800 g)8 płatów alg noriolej sezamowy lub arachidowysól morskaFilet podzielić
Food SquareTort ten powstał na bardzo specjalne zamówienie. Dwuletnia już jubilatka, dla której był robiony zażyczyła sobie, by był niebieski i miał pszczoły. Jego wizja kształtowała się
Food SquareLato to najlepszy okres na faszerowane warzywa. Papryki, cukinie, bakłażany aż się proszą, by napełnić je przepysznym farszem. Możliwości jest mnóstwo. Ja tymczasem przygotowałem papryki faszerowane
Food Squaremiękkiego masła150 g drobnego cukru do wypieków1 łyżeczka ekstraktu waniliowego3 jajka180 g mąki1 łyżeczka proszku do pieczenia200 ml mleka1/2 łyżeczki soliLukier:80 g cukru pudru2-3 łyżki wrzątkukilka kropili soku z cytryny (opcjonalnie)maliny do dekoracjiPrzygotowanie:Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać olejek waniliowy oraz kolejno jajka (po każdym miksując, aby dokładnie połączyło się z masą). Mąkę wymieszać
Food Squareporcje):4 figi, pokrojonych na cząstki200 g porwanych liści jarmużu200 g pieczonej dyni, pokrojonej w kostkę4 łyżki płatków migdałów, podprażonych na patelniCynamonowy dressing:6 łyżek pasty tahini2 łyżki soku z cytryny2 łyżki syropu klonowego lub syropu z agawy2 łyżki octu jabłkowego1 płaska łyżeczka cynamonu1 ząbek czosnkukilka łyżek wodysól, pieprzPrzygotowanie:Na talerzu ułożyć liście jarmużu, figi pokrojone na ćwiartki oraz dynię
Food Squarerazem w płaszczykach.Wybieramy 15-20 średnich jabłek, najlepiej słodkich i twardych. Obieramy i wydrążamy gniazda nasienne. Aby jabłka zachowały jędrność i nie puszczały soku, w trakcie pieczenia musimy jeugotować w syropie:-gotujemy 3 szklanki wody z 2 szklankami cukru-kiedy syrop zacznie wrzeć wsypujemy 1,5 łyżeczki kwasku cytrynowegoDo tak przygotowanego syropu wkładamy wydrążone jabłka
Maminek kulinarnyPrzyda nam się porcja świeżych witamin w postaci soku z grapefruita a przy okazjizrobimy lampion dla poprawienia nastroju.Odcinamy ok. 1/4 owocu. Wydrążamy miąższ i robimy z niego soczek. Skórkę nacinamy w fantazyjne wzorki. Wstawiamy podgrzewacze. Lampiony gotowe. Piękny efekt
Maminek kulinarnyTradycyjny jabłecznik, choć troszkę zmodyfikowany.Ok. 2 kg jabłek obieramy, tarkujemy, dosładzamy do smaku i zagotowujemy w garnku(należy uważać, aby ich nie rozgotować, czyli
Maminek kulinarnySkładniki:-0,5 kg owoców dzikiej róży, zebranych po pierwszych przymrozkach i pozbawionych pestek-125 ml spirytusu-250 ml wódki czystej30 dkg cukru
Maminek kulinarnyJeden z placków, najmniej udany łamiemy i wałkujemy na drobną kruszonkę. Zaczynamy przygotowanie kremu.Margarynę lub masło miksujemy,porcjami dodajemy wystudzoną kaszę,na koniec wyciśnięty sok z jednej cytryny i kilka kropli aromatu rumowego.Krem jest gotowy: Dżem miksujemy i rozpoczynamy budowanie tortu.Na pierwszy placek nakładamy cienką warstwę dżemu,następnie porcję kremu. Na to kolejny
Maminek kulinarnysię znajdzie.Należy przede wszystkim zaparzyć szklankę herbaty nalewając 3/4 pojemności, abypozostawić miejsce na nasze lecznicze dodatki.Do gorącej herbaty dodajemy 1 łyżeczkę miodu i mieszamy.Następnie wlewamy 2 łyżeczki soku z cytryny a do tego wyciskamy 1 ząbek czosnku.Na koniec dolewamy 1-2 kieliszki (25-50 ml) nalewki malinowej lub pigwowej lub różanejlub z czarnej porzeczki lub innej.Jeśli
Maminek kulinarny