sok - 13499 przepisów (strona:698/900)

Proste ciasto z truskawkami i rabarbarem ^ 191

margaryny dodać jajka, zmiksować, następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i dokładnie zmiksować. Ciasto wylać do formy (36/24) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.Rabarbar odsączyć z soku, poukładać na cieście, następnie poukładać truskawki. Owoce częściowo wcisnąć w ciasto.Następnie na ciasto z poukładanymi owocami równomiernie rozsypać kruszonkę.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 190 stopni

Mix smaku
Tort z M&Msami 191

cukru (niepełna)2 czubate łyzki dobrego kakao1 łyżka olejuNadzienie:250ml śmietany kremówki2 łyżki cukru pudru,Wiśnie w lekkim syropie (dla dorosłych będę lepsze w likierze ;-))Lekki poncz z wody, soku cytrynowego i cukru do nasączenia biszkoptuDekoracja:400g czekolady  (pół na pół gorzka i mleczna)150g śmietanki kremówkiOdrobina masła2 opakowania M&MsówWafelki czekoladowePiekarnik rozgrzać do 160 st C, żółtka

Kulinarna rozmowa
Zapiekane ostrygi 123

jedna z tych potraw, które wymagają bardzo niewiele pracy a efekty są niesamowite.U nas w domu ostrygi jadamy zapiekane z serem. Wystarczy po otworzeniu skropić każdą kilkoma kroplami świeżego soku z cytryny, tabasco, posypać pieprzem i zetrzeć odrobinę sera. Zapiekać aż ser się rozpuści. Podawać z cząstkami cytryny i białym winem.Smacznego

Kulinarna rozmowa
Hummus 166

Pozostajemy w klimatach egzotycznych. Hummus to potrawa pochodząca z bliskiego wschodu. Jest to połączenie ciecierzycy z pastą thaini (czyli pastą z sezamu). Hummus możne być podawany

Kulinarna rozmowa
Dorsz z sosem pomarańczowo miętowym 135

już poszło. Moja rodzina zjadła wszystko z apetytem a zatem polecam. Składniki:Filet z dorsza2 pomarańczeKilka liści miętyPół łyżeczki cukru trzcinowego.SólSmażymy filet i przyprawiamy, jak lubimy.  Wyciskamy sok z dwóch pomarańczy, dodajemy kilka listków mięty i blendujemy. Wlewamy do garnka stawiamy na małym ogniu i dodajemy troszkę ciemnego cukru.Na talerz wykładamy dorsza, może być w całości (ja mojego

Kulinarna rozmowa
Tagine - marokanskie pikantne kefta z cytryną 113

łyżka oliwy,1 łyżka masła,1 cebula (posiekana),2-3 ząbki czosnku (posiekane),Świeży imbir,1 czerwone chilli,2 łyżki kurkumy,Świeże liście kolendry (posiekane),Świeże liście mięty (posiekane),Sok z jednej cytryny,1 cytryna pokrojona na 6 części (z usuniętymi pestkami).Przygotowanie:Do miski wkładamy mięso a następnie dodajemy cebulkę, przyprawy oraz zioła. Formujemy niewielkie kotleciki i odstawiamy

Kulinarna rozmowa
Pad Thai 159

Aż trudno opisać, jak bardzo kocham kuchnie tajską. Chyba jedną z najbardziej popularnych potraw jest makaron po tajsku, czyli pad thai. Można go robic z różnych

Kulinarna rozmowa
Kruche cytrynowe ciasteczka 183

Czy ktoś już zauważył, że większość moich postów jest o słodkościach? No tak, jestem łasuchem...przyznaję się bez bicia. Ale wolę sama coś upiec i wiedzieć

Kulinarna rozmowa
Ciepła sałatka z marchwi, sałaty i sera 201

średnie marchewki,1 średnia czerwona cebula,2 łyżki oliwy,½ łyżki Bengali (nasiona kozieratki, czarnuszki, kuminu, oraz kopru włoskiego),Świeżo zmielony pieprz,Sałata roszpunka,Kozi serDresing:2 łyżki oliwy,Sok z cytryny,1 ząbek czosnku (wyciśnięty)Wykonanie:Marchew i cebulę włożyć do blaszki do pieczenia. Pogrzać oliwę wsypać nasiona i smażyć około 10 sekund. Następnie polać całość na warzywa włożyć

Kulinarna rozmowa
Barszczyk z uszkami na Nowy Rok 161

Całe życie broniłam się przed zakwaszaniem barszczu czerwonego octem. Gotowałam barszcz dodając  zrobiony wcześniej zakwas lub sok z cytryny. Wiele osób w Rodzinie używało jednak ocet. W tym roku nie nastawiłam wcześniej buraków na zakwas i postanowiłam zaryzykować. Doprawiłam octem - barszcz jest pyszny i ma piękny rubinowy kolor. A , że zostało mi zamrożonych przygotowanych wcześniej uszek to z nimi podałam

Buniabaje w kuchni
Łosoś z salsą awokado 160

oliwek i mieszanką z 1 płaskiej łyżeczki soli i słodkiej papryki.Grillujemy z dwóch stron po 5-6 minut.Awokado obieramy i kroimy w kostkę.Dodajemy posiekaną cebulę, świeżą kolendrę, sok z limonki.Przyprawiamy solą i pieprzem.Łososia przekładamy na talerz i nakładamy po 2 łyżki salsy na rybę.Podajemy z bagietką :)SMACZNEGO

Kredowe Menu
Złociste plaże = złocista sola 178

sklepie na sos Worcestershire!Składniki (2 porcje):1 jajoodrobina oliwy czosnkowejszczypta soli i pieprzukaszka kukurydziana do grubej panierki2 filety z soliolej kukurydziany do smażeniaNa zaostrzony sos tatarski:skórka i sok z połowy cytrynypół łyżeczki soli morskiej w płatkach bądź 1/4 łyżeczki soli zwykłejgęsta kwaśna śmietana (100 g)2 łyżeczki małych kaparów1 ogórek konserwowy lub 50 g korniszonów3 krążki (posiekane) papryczki

Gotowanie to kochanie
Kurczak na porowym puree 134

możesz wyjąć i zmiksować na puree.  Na patelnię z porami dodaj podsmażone filety z kurczaka i duś razem, aż kurczak nie będzie już surowy w środku. Danie skrop sokiem z cytryny i posyp zmielonym czarnym pieprzem. Możesz podawać prosto z patelni, na talerze z przygotowanym puree ziemniaczanym. Smacznego

Gotowanie to kochanie
Krzepiąca zupa 152

Składniki na 5-6 porcji:420 g mięsa mielonego1 cebula pokrojona w kostkę1 ząbek czosnku posiekany w plasterki1 łyżka oleju i 1 łyżka masła klarowanego3/4 puszki kukurydzy (bez soku)1 spora marchewka1 mała cukinia500 g ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę2,5 litra bulionu drobiowo -warzywnego1 pomidor pokrojony w słupki1/2 szklanki kaszy jaglanej (suchej)1 łyżka szczypiorkugarść posiekanej natki pietruszkisól

Gotowanie to kochanie
Przed śniadaniem 181

organizm z toksyn (limonen- związek, który odpowiada za cytrusowy zapach owoców- wspomaga neutralizowanie szkodliwych substancji powstałych przy procesie trawienia)przy pomocy miodu wyeliminujecie z organizmu ołów i metale ciężkiedzięki sokowi z cytryny zwalczycie wolne rodniki , nawilżycie skórę od środkaodświeżycie oddechwspomożecie walkę z wypryskami i zmarszczkamidodacie sobie energii (i to uczucie będzie utrzymywać się cały dzień!)odkwasicie organizmpoprawicie odporność i pracę

Gotowanie to kochanie

Proponowane wyszukiwania