sok - 13499 przepisów (strona:700/900)

Eksperymenty Brasileiro 253

kawałki3 duże marchewki 1 duży ząbek czosnku1 papryka czerwona1 cebulagarść świeżej mięty1 cytrynasólkumin1 łyżka przecieru pomidorowego1 łyżka oliwyPrzygotowanie: 1) Pierś kurczaka nacieramy czosnkiem, solą i kuminem, skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy łyżkę przecieru pomidorowego. 2) Pokroić w kostkę cebulę i paprykę czerwoną. 3) Kroimy marchewki w talarki.Gotowanie i duszenie:1) Rozgrzewamy oliwę w woku lub też

Smaki Brazylii
Moqueca de bacalhau 192

teraz.... rwiemy nasz płat ryby na "strzępki" tak aby odseparować wszystkie ości. Przygotowanie moqueca:Płaty dorsza  marynujemy z startymi 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami kuminu, sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut.Kroimy cebule, pomidory, paprykę w kręgi a kolendrę drobniutko.Bierzemy głęboką patelnię. Na dnie układamy warstwę warzyw (cebula, papryka, pomidory), a następnie płaty bacalhau. Na wierzchu sypiemy

Smaki Brazylii
Porada dla bohaterek "Kto poślubi mojego syna" 189

przygotowanego sosu i mieszamy. Makaron mamy już gotowy czas na część dla mięsożerców. Pierś z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki, solimy, marynujemy startym czosnkiem i kuminem, skrapiamy sokiem z cytryny.  Następnie kroimy w kostkę paprykę zieloną, cebulę czerwoną. Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone kawałki kurczaka i podsmażamy pod przykrywką. Następnie wrzucamy skrojoną cebulę i paprykę oraz

Smaki Brazylii
Feijoada, feijoada, feijoada.... 193

farinhy do feijoady odczekajmy, aż potrawa ostygnie lekko. Jeśli mamy ostrą przyprawę (tu odsyłamy do naszego przepisu) również dodajmy kilka kropel. Feijoada nie jest potrawę lekkostrawną dlatego sok z pomarańczy czy też coca cola wskazane:-)Smacznego

Smaki Brazylii
Schab wg pomysłu Brasileiro 130

osiągalnych. Wystarczy:1) opakowanie (np.400 g) schabu bez kości pokrojonego na kotlety2) 2 ząbki czosnku3) cytryna4) 2 łyżeczki kuminu5) szczypta soliPrzygotowanie: Nacieramy kotlety miksturą z startego czosnku, soli, wyciśniętego soku z cytryny i kuminu. Odstawiamy na 2 godziny. Po dwóch godzinach smażymy kotlety na patelni z rozgrzaną oliwą. I gotowe

Smaki Brazylii
Mandarynkowy drink czyli Tangerinarosca 120

lodu- 40 ml wódki- pasek cytrynySposób przyrządzenia:Na dno szklanki wrzucamy pokrojoną w kawałki mandarynki i zasypujemy 2 lub 3 łyżkami cukru. Wgniatamy cukier w kawałki mandarynek, aż puszczą sok. Następnie wrzucamy kostki lodu i zalewamy wódką. Na samym końcu dodajemy kilkanaście kropel cytryny.Mały szczegół ale ważny - te drinki pijemy przez rurkę

Smaki Brazylii
"Moqueca de bacalhau a baiana" czyli potrawka z dorsza (wersja druga) 171

łyżki oleju palmowego dende2 łyżki kuminu w proszkugarść świeżej kolendry zielonej Przygotowanie: Płaty dorsza  marynujemy z startymi 2 ząbkami czosnku, 2 łyżkami kuminu, sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut. Odmiennie niż przy sierpniowej moqueca tym razem kroimy cebule, pomidory, paprykę w kostkę a kolendrę drobniutko. Bierzemy głęboką patelnię (najlepiej wok). Wrzucamy

Smaki Brazylii
Abacaxirosca czyli drink ananasowy czy wariacje nt caipirosca 122

więcej, kwestia gustu)- kilka kropel cytryny.Sposób przyrządzania: Na dno szklanki/shakera do drinków wrzucamy pokrojone kawałki ananasa i zasypujemy cukrem. Wgniatamy cukier w owoc, aż do puszczenia soku. Wrzucamy kostki lodu i zalewamy alkoholem. Nie zapomnijcie proszę o rurce.Och jakie przepyszne:-) W sam raz na początek tygodnia

Smaki Brazylii
Pina Colada po brazylijsku 129

łyżek mleka kokosowego5) 80 mililitrów wódki6) syrop truskawkowy7) lódPrzygotowanie:Do wysokiego naczynia wrzucamy pokrojone kwałki ananasa i dodajemy 3 łyżki wody. Następnie miksujemy, przecieramy na sitku aby uzyskać naturalny sok ananasowy który wlewamy do shakera do drinków. Dodajemy łyżkę cukru, 10 łyżek mleka kokosowego, 80 mililitrów wódki oraz kostki lodu. Potrząsamy.Bierzemy 2 wysokie szklanki lub kieliszki

Smaki Brazylii
Pieczone ogony langusty 266

przypraw może ją pozbawić wspaniałego smaku. Dlatego, szukając inspiracji wybrałam najprostszy sposób  przygotowania.     Składniki:- 2 zamrożone ogony langusty (280g)     - ok. 120g masła (najlepiej sklarowane)- czosnek w płatkach- 2 łyżki soku z cytryny- sól- biały pieprz- szczypta słodkiej papryki- koperek (świeży lub mrożony)      Langustę rozmrozić. Nożycami naciąć powłokę z dwóch stron i usunąć ją, aby dostać się do mięsa. Lekko podważyć

mojewypiekiinietylko
Gołąbki na dziko 261

kaszy manny- 250 g wędzonego boczku- 2 średnie cebule- 3 ząbki czosnku- sól i pieprz do smaku- mąka pszenna  Kapustę cienko szatkuję, lekko solę, wygniatam, odlewam powstały sok. Boczek przesmażam z cebulą. Wszystkie składniki, a więc mięso, kapustę, boczek z cebulą, drobno pokrojony czosnek, kaszę, jajka, ryż, sól i pieprz wyrabiam na jednolitą masę. Formuję okrągłe lub owalne

mojewypiekiinietylko
Faworki drobiowe 1469

Przy dzisiejszym daniu trudno mówić o przepisie. Jest to bardziej sposób  podania. Nie wiem kto jest jego autorem, czy autorką, bo krąży po internecie od bardzo

mojewypiekiinietylko
Kurczak pieczony na butelce 196

kurczaka – 1 godzina. Co jakiś czas kurczaka polewamy sosem z brytfanki i obracamy. Po wyjęciu z piekarnika, zanim go pokroimy, odczekajmy ok. 10 minut, aby wszystkie soki się wchłonęły. Pamiętam z rodzinnego miasta „budkę”, w której moi Rodzice kupowali kurczaki z rożna. Były, i są, najlepsze w mieście. Smak przygotowanego kurczaka na butelce przypomina mi właśnie tamten smak. Był

mojewypiekiinietylko
Domowe hamburgery 206

piekarniku nagrzanym do temp. 200°C  przez 20 minut. Upieczone, przestudziłam na kratce. Majonez do sosu zrobiłam z 2 surowych żółtek (jajka wcześniej wyparzyłam przez 30 sek.), 220ml oleju, soku z cytryny, musztardy i soli. Wszystkie składniki umieściłam w wąskim naczyniu i zmiksowałam przy użyciu blendera (popularna „żyrafa”). Do gotowego majonezu, który jest podstawą sosu, dodałam pół drobno posiekanej cebuli

mojewypiekiinietylko
Szynka domowa 154

piekarnika nagrzanego do 185°C. Na 10 minut przed końcem pieczenia, woreczek rozcinam, aby wierzch szynki się zrumienił. Po wyjęciu, przed krojeniem, należy odczekać 15-20 minut, aby soki się wchłonęły.Lubię  mięso, ale bez przesady. Dlatego jeżeli mam coś zjeść, to wybieram dobre, albo wcale. I właśnie to zawsze mnie skłania i motywuje do przerzucania moich kulinarnych przemyśleń

mojewypiekiinietylko

Proponowane wyszukiwania