jabłka, robiąc z nich okręgi, aż do środka ciasta. Ułóż pierwszą warstwę, a na nią wysyp część żurawiny. Te większe możesz przeciąć lub rozgnieść w palcach tak, by trochę soku wytrysnęło na jabłka. Ułóż następną warstwę jabłek, wysyp kolejną część żurawiny. Czynność powtarzaj aż do wyczerpania owoców. Zalej jabłka ciastem.Górę ciasta posyp cynamonową kruszonką, delikatnie przyklej
Gotowanie to kochaniebułeczkami serowymi zwanymi biskwitami, jest doskonałą propozycją na jednodaniowy obiad.Składniki:500g cebuli3 łyżki masła1 ząbek czosnku3 łyżki mąki pszennej2,5 szkl.wywaru z warzyw2,5 szkl. mleka2-3 łyżeczki soku z cytryny lub limonki1 liść laurowy1 marchewka grubo startasól, pieprznatka pietruszkiBiskwity serowe1,5 szkl. mąki pszennej razowej2 łyżeczki proszku do pieczenia1\4 szkl. masła4 łyżki startego parmezanujajko1\3szkl. mleka
Anioły w kuchnichoć trochę się zamarynowało :) Po czym przekładamy do parowaru na tacce z folii aluminiowej i ustawiamy czas w urządzeniu na 20 minut. Grejpfruty przekładamy na sitko, żeby odsączyć sok, a rukole myjemy, chyba że kupimy już umytą i gotową do spożycia.Po 20 minutach przekładamy wszystko na talerz i można jeść :)Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis
Parowar Facetarozpoczynasz od kieliszka wina – sumiennie trzymaj się go do końca wieczoru. Ta sama zasada się tyczy drinków – im więcej kolorów i rodzajów – tym gorzej dnia następnego.Wódkę popijaj wodą, sokiem lub herbatąZrezygnuj z napojów gazowanych, bowiem nie tylko sprawiają, że alkohol szybciej uderza do głowy, ale również bardzo obciążają pracę wątroby, która odpowiada za odtruwanie organizmu.Zrezygnuj z niezdrowych przekąsekIm więcej
W kuchni KatieImpreza Sylwestrowa na pewno nie obędzie się bez napojów wyskokowych. Polecam zestaw drinków, które pojawiły się na moim blogu.Whiskey z rumem i sokiemDrink szarlotkaDrink a
W kuchennym oknie EwyBardzo szybka, prosta i pyszna sałatka dla miłośników szpinaku :)SKŁADNIKI2 garście szpinaku3 jajka ugotowane na twardo150g wędzonej makreli1 czerwona cebulakilka pomidorków koktajlowychsos:3 łyzki musztardy3 łyżki
Moje Kuchenne Rewelacjeminut; czas grillowania: 6 minutSkładniki: 2 ½ kg krewetek jumbo (śmiało je można również zastąpić mniejszymi)¼ szklanki oliwy z oliwek¼ szklanki posiekanej kolendry½ szalotka pokrojona w drobną kostkę3 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka suszonej bazylii1 wyciśnięty ząbek czosnku½ łyżeczki soliPrzygotowanie: Krewetki obieramy, nacinając nożyczkami pancerz na grzbiecie, następnie delikatnie obieramy zostawiając głowę i końcówkę ogona. Usuwamy niepotrzebne części i płuczemy
naRuszcieprzed podaniem. S.O.S Kiedy zabraknie Wam miodu jest na to sposób. 2 łyżki musztardy + 2 łyżki oleju + 2 łyżki ciepłej wody, odrobine cukru, sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszać. Na początku wygląda na zważony ale po kilku minutach nabiera aksamitnej konsystencji
pieprzny smaczekDzisiaj propozycja kolejnego drinka na Sylwestrową imprezę.SKŁADNIKI20 mililitrów rum brązowy, 20 mililitrów whiskey, 2 łyżki lodu 20 mililitrów likieru bananowego, 80 mililitrów soku pomarańczowego WYKONANIELód dodać do wysokiego naczynia o pojemności 150 mililitrów. Zalać płynami wymieszanymi w shakerze. Można od razu podawaćSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie
W kuchennym oknie Ewykwadratów. Wiśnie oddzielamy od kompotu. Z całej ilości kompotu odlewamy 1/3 szklanki, resztę możemy wypić J Przekładamy wiśnie do rondelka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy do momentu aż puszczą sok. 1/3 szklanki kompotu który wcześniej odlaliśmy mieszamy z mąką ziemniaczaną i zalewamy mieszanką wiśnie.Gotujemy na małym ogniu do momentu aż masa zgęstnieje (musimy uzyskać konsystencję dżemu).Jeśli masa będzie
Mania Gotowaniaposiekanych orzechów włoskich 3 łyżki miodukilka kropel aromatu migdałowego1 łyżka masła o temp. pokojowej6 białek1 łyżeczka cynamonu1/2 szkl. kandyzowanej skórki pomarańczowejLukier :1 szkl. cukru pudru3 łyżki ciepłej wodykilka kropel soku z cytryny Sposób wykonania:Ciasto:Z drożdży przygotować rozczyn : świeże drożdże , 3 łyżki mąki pszennej , 1 łyżka cukru, 1 /4 szkl. letniego mleka. W miseczce rozkruszamy drożdże i zasypujemy
Słodkości i nie tylkogodziny w przygotowanej przez nas marynacie - naturalnej a nie jakiś gotowych spreparowanych proszkach. 2 ) Mięso przed pieczeniem musi być obsmażone na patelni, aby zamknąć pory i uniknąć wpływaniu soku. 3 ) Pieczemy w piekarniku 1 godzinę na każdy kilogram mięsa np jeśli waży 1,5 kg to pieczemy przez 1,5 godziny.SKŁADNIKI1,5 kg mięsa wołowegokilka gałązek rozmarynukilka listków szałwiikilka
zielonacukinkaorzechów laskowych100 g suszonej żurawiny80 g sera gorgonzola1 łyżeczka słodkiej papryki, curryszczypta chili sól, pieprz, sos2 łyżeczki musztardy dijon30 ml oliwy z oliwek2 łyżeczki płynnego miodupołówka soku z cytrynysól, pieprz do smakuWszystkie składniki dobrze ze sobą mieszamyPrzygotowanie:Kurczaka myjemy i tniemy na małą kosteczkę, doprawiamy mieszanką przypraw i grillujemy na patelni grillowej bez tłuszczu. Roszponkę myjemy, osuszamy
Niezły Młynekłyżeczki musztardy 1 łyżeczka ketchupu sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka natki pietruszki Farsz łososiowy: 100 g łososia wędzonego 4 rozgniecione żółtka 1 łyżeczka koperku kilka kropli soku z cytryny sól i pieprz do smaku 1 łyżka jogurtu naturalnego Farsz sałatkowy: 4 rozgniecione żółtka 1/6 czerwonej papryki 0,5 szt małej czerwonej cebuli 2 łyżki kukurydzy 1 łyżka majonezu
cooklifeSkrzydełka, skrzydełka dla Brasileiro najsmaczniejsza część kurczaka. Mogą być serwowane jako przystawka, przegryzka czy jako część obiadu. Przepis prosty a rezultat przepyszny. Co potrzebujemy?Po
Smaki Brazylii