czasie dokładnie odsączamy bakłażana na papierowym ręczniku. Sól nie tylko wyciągnie gorycz, ale przede wszystkim sprawi, że bakłażan nie będzie chłonął tłuszczu.W czasie gdy bakłażan puszcza sok, przygotowujemy warzywa. Papryki kroimy w takie kawałki na jakie pokroiliśmy bakłażana. Pomidory sparzamy wrzątkiem, zostawiamy je w nim na 1 minutę, po czym obieramy skórkę. Kroimy miąższ pomidorów w kostkę wycinając całe
Poezja smakulodowa2 duże pomidory1 długi ogórek zielony1 czerwona cebulaczarne oliwki ser fetaSos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek oraz po łyżce: octu winnego (jeśli nie macie możecie zastąpić sokiem z cytryny), miodu i musztardy, przyprawić solą, pieprzem oraz można dodać zioła prowansalskie oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki sosu trzeba dokładnie wymieszać, najlepiej potrząsać w zamkniętym słoiczku
upichcickostkę cebulę, podsmażyć. Pod koniec smażenia dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy.Następnie partiami dodajemy umyte, pokrojone w dość dużą kostkę mięso.Mięso ma się smażyć, nie może puścić soków dlatego dodajemy następną partię dopiero po podsmażeniu poprzedniej lub podsmażamy na patelni i dodajemy podsmażone do garnka (ja tak właśnie robiłam).Podsmażone mięso doprawiamy solą oraz świeżo mielonym pieprzem, dodajemy
Smaczne Zdroweziemniaczana1 jajkoksylitolmąka kokosowaolej kokosowyPrzygotowanie:1/ Kroimy dwa grube plastry pomarańczy, odkrajamy skórę, panierujemy w roztrzepanym jajku posłodzonym ksylitolem a następnie w mące kokosowej i tak dwukrotnie. 2/ Wyciskamy sok z 1/4 granata słodzimy ksylitolem, podgrzewamy w małych garnku i gdy będzie wrzał zagęszczamy roztworem mąki ziemniaczanej i wody.3/ Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni, smażymy z obu stron panierowane pomarańcze
Kuchnia PROzdrowotnausunięciu gniazda kroimy na pół i siekamy na drobne plastry, wykładamy na talerz. Z rukoli zawijamy gniazdko. Dodajemy pomidorki, kruszony ser i zgniecione w moździerzu orzechy. Skrapiamy olejem i sokiem z limonki.Prosto, łatwo, a jak smakuje
BaRepasWłaśnie to zainspirowało mnie do stworzenia tej szybkiej przekąski.Co niezbędne?Pesto:-rukola-ząbek czosnku-orzeszki pinii (garść); opcjonalnie orzechy nerkowca-oliwa; dwie łyżki-parmezan; łyżeczka-pieprz, sól-limonka; sok jedna łyżkaDo kanapki:-bagietka-ser rokpol, mozzarella. i cheddar -pomidorki cherryWszystkie składniki na pesto miksujemy w blenderze na jedną masę.Przekrojoną bagietkę na skórce przecieramy mokrą ręką. Wewnętrzną stronę smarujemy
BaRepasziół. Zamykamy w foli i pieczemy jednocześnie z kaczką ok. 45 minut.Surówka-kapusta włoska-ogórek zielony-ocet wina musującego-koperekKapustę siekamy i zgniatamy w garści, by puściła soki, dodajemy starty ogórek odsączony z wody. Solimy, pieprzymy, dodajemy koperek i łyżeczkę octu. Mieszamy i gotowe
BaRepasPesto można zrobić na wiele sposobów z rozmaitymi ziołami. Ja lubię najbardziej to oryginalne na rukoli.Co potrzebujemy?-rukolę-oliwę; dwie-trzy łyżki-orzechy nerkowca; duża garść-sok z połowy cytryny-dwa ząbki czosnku-sól i pieprz-parmegiano regiano; łyżkaWszystkie składniki miksujemy w blenderze.Ugotowany makaron w osolonej wodzie przecedzamy NIE zalewamy zimną wodą. Skrapiamy oliwą.Wykładamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy pesto
BaRepaszasadzie to chyba nigdy, więc czemu nie.Zatem, użyłem:-łosoś wędzony-awokado-cytryna-pomarańcza-mięta cytrynowa; ew. trawa cytrynowa-prażone nerkowce-sól, pieprz-oliwa-szalotkaŁyżkę oliwy z sokiem z połowy cytryny i ćwiartki pomarańczy mieszamy. Dodajemy pieprzu i soli, mięty, bądź trawy. Odstawiamy.Łososia, awokado, szalotkę drobno siekamy. Uprażone nerkowce również. Łączymy razem.Zalewamy łyżką wcześniej przygotowanego sosu. Mieszamy.Jeżeli masa
BaRepasSkładniki: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, twaróg 60 dag, jogurt grecki 400 ml, budyń śmietankowy 1 opakowanie, skórka pomarańczowa kandyzowana 4 łyżki, sok z pomarańczy 1/4 szklanki, polewa czekoladowa - w opisie, skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki cukier, jajka "L" utrzeć w misie robota z 5 minut na większych obrotach dodać twaróg śmietankowy tłusty, jogurt grecki i mieszać
W Mojej Kuchni Lubięwanilii, szczypta gałki muszkatołowejPrzygotowanie:Wodę zagotowujemy, sporządzamy napar. Obrany imbir kroimy na średnie cząstki i blendujemy (lub siekamy nożem) go do uzyskania bardzo rozdrobnionej konsystencji pasty. Do dzbanuszka wyciskamy sok z jednej mandarynki oraz połowy cytryny. Wlewamy do niego wrzącą wodę, dodajemy rozdrobniony imbir, plasterki jabłka, miód oraz napar herbaciany. Całość przyprawiamy nasionkami wanilii, cynamonem i gałką muszkatołową, finalnie mieszamy
Symfonia Smakówjedzenia ;-)!Przepyszny krem z sycylijskich cytryn. Krem jest boski w smaku. A naleśniki z nim obłędne!SKŁADNIKI NA NALEŚNIKI LANE:- 3 jajka- 1 szklanka mąki- 0,5 szklanki soku z pomarańczy- 1 łyżka lemon curd- proszek do pieczenia (max. 0,5 łyżeczki)- słodzik lub cukierZa pomocą trzepaczki utrzyj masę. Masa powinna być gęstsza niż na standardowe naleśniki. Masę przelej
SMYKWKUCHNIpiekarniku przetestowany!;-)Zapraszam na chrupiącego kurczaka z rożna!SKŁADNIKI:-1 szt kurczaka- 2 łyżki octu winnego- 3 łyżki oleju- 1 łyżka przyprawy do kurczaka- 1 łyżka sosu sojowego- imbir- sok z cytryny- sproszkowane chiliKurczaka nacieramy mieszanką przypraw i marynujemy 3 godziny w lodówce. Pieczemy na rożnie (ten ważył 2 kg) piekłam 1,5 godziny w temp. 215 stopni
SMYKWKUCHNIcukier zagotowuję, aby masło się rozpuściło. Odstawiam do całkowitego wystudzenia. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia. Owoce obieram, kroję w cząstki,obtaczam w mące, aby ta wchłonęła sok i nie powstał zakalec. Białka ubijam na sztywno. Do wystudzonej masy kakaowej dodaję żółtka,energicznie mieszam, dosypując porcjami mąkę. Na samym końcu,bardzo delikatnie mieszam wszystko z pianą z białek
W kuchni Karmel-itki