sok - 13499 przepisów (strona:702/900)

Foremki z białej czekolady 164

lubi – bitą śmietaną, masą ze śmietany i mascarpone… owocami… i nie tylko. Wybór jest ogromny.Foremki z białej czekolady wypełniłam masą z ubitej śmietany z dodatkiem serka mascarpone, cytryny (trochę soku i skórki) i ozdobiłam wiśnią z syropu oraz „supełkiem” ze skórki cytrynowej. Foremki to podstawa bardzo szybkiego i prostego deseru. Mogą być z białej czekolady lub ciemnej, ciekawe będą również

mojewypiekiinietylko
Kwaśnica 158

Zgodnie z tym co podaje Wikipedia „Kwaśnica - tradycyjne danie polskiej kuchni góralskiej, zupa otrzymywana z kiszonej kapusty z dużym udziałem soku z kwaszonej kapusty i mięsa, spożywana zwykle z ziemniakami lub chlebem. Dobra kwaśnica jest bardzo kwaśna, zaś tłuszcz z mięsa jest „przegryziony” przez kwas kapusty. Niedopuszczalne jest dodawanie jarzyn jak marchewka itp. bo wówczas powstaje kapuśniak, który

mojewypiekiinietylko
Ryba po grecku 180

jest dorsz, a dodatek jednej przyprawy sprawia, że moja ryba po grecku ma wyjątkowy, bardzo aromatyczny i świąteczny smak.    Składniki:   - filet z dorsza – ok. 1 kg- sól- sok z ½ cytryny- mąka pszenna do panierowania rybySkładniki na sos grecki:- 2 marchewki- kawałek selera- pietruszka- 2 cebule- kawałek pora- 2-3 liście laurowe- kilka ziaren ziela angielskiego- 1 łyżeczka cynamonu

mojewypiekiinietylko
Sałatka z rukoli, koziego sera Saloio Gourmet z ziarnami czarnego pieprzu w sosie z pomarańczy. 164

sobie przypominałam to zdjęcia już były zrobione  :)Pomarańcze porządnie szorujemy, następnie ścieramy całą skórkę. Pomarańcze najlepiej wyfiletować. Na patelnie wrzucamy cukier oraz pomarańcze. Smażymy, aż pomarańcza puści sok i powstanie sos, pod koniec dodajmy masło. Na talerzu układamy rukolę, dodajemy pokrojony cieniutko ser, posypujemy orzechami, układamy pomarańcze z sosu, na końcu polewamy ciepłym sosem... i wcinamy. Smacznego

Delicious Titbits
Ciasto Cassis 402

Biszkopt pieczemy około 30 minut w temperaturze 160 stopni.Biszkopt, by nie był suchy, należy nasączyć. Ja zmieszałam połowę szklanki przegotowanej wody z 2 łyżkami spirytusu z 2 łyżkami domowego soku z czarnej porzeczki.Po nasączeniu, wierzch biszkoptu smarujemy konfiturą z czarnej porzeczki. Na konfiturę będziemy nakładać następujący przepyszny krem. Krem:500 g śmietanki kremówki 30% lub 36%500 g serka

upichcic
Ciasto z całymi gruszkami o zapachu piernika 195

łyżeczki przyprawy do piernika1 łyżeczka proszku do pieczenia40 ml mlekaGruszki obrać, nie odrywając ogonków. Wydrążyć od spodu gniazda nasienne.Cytrynę sparzyć, zetrzeć skórkę do garnuszka, wycisnąć i dodać sok. Wodę, cukier i przyprawy dodać do garnuszka, zagotować. Zmniejszyć ogień, włożyć gruszki. Gotować 10 minut, wyjąć gruszki z syropu na papierowy ręcznik. Ostudzić.Masło utrzeć z cukrem na puszystą, jasną

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Sałatko - surówka z kapsuty pekińskiej 276

cebula 0,5 szt czerwonej papryki 0,5 puszki kukurydzy 1 łyżeczka koperku 1 łyżka majonezu 0,5 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka ketchupu 0,5 łyżeczki oregano kilka kropel soku z cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Kapsutę drobno poszatkować, cebulę pokroić w kostkę, paprykę pociąć w paski. Wszystkie składniki wymieszać, dodać przyprawy, pocięty drobno koperek, ketchup, majonez

cooklife
Czerwony barszczyk na mięsnym wywarze 186

Pyszny czerwony barszczyk. Smak zawdzięcza dodaniu soku z kiszonych buraczków. Prosty do zrobienia. Oczywiście najlepszy z dobrym mięsnym wywarem, ale kiedy go nie mam , zastępuję bulionem z kostki.składniki3 - 4 buraczkiok 500 ml wody4 ząbki czosnkuparę ziarenek pieprzu500 ml wywaru mięsnegook 250 ml kwasu z buraków ( z tego przepisu)majeraneksólpieprzparę suszonych grzybów - opcjonalnieprzygotowanieBuraki obrać, pokroić w grube plastry

Stare Gary
Sałatka z kurczakiem i szynką dojrzewającą, idealna na Sylwestra 903

również ulubionymi kiełkami)3 ogórki konserwowe100 g pomidorków koktajlowychbazylia, oregano, sól, pieprz ziołowy, słodka paprykaSos:3 łyżki jogurtu greckiego2 łyżki majonezu½ łyżeczki musztardy1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę1 łyżeczka soku z cytrynyokoło 4-5 kaparów bardzo drobno posiekanych1 łyżka sosu Worcestershire (opcjonalnie)*sól, pieprz*sos  Worcstershire to popularna na całym świecie przyprawa, można ją trochę porównać z naszym Maggi

Mania Gotowania
papierówki z węgierką na zimę nie tylko do ciasta... 176

Składniki: papierówka 2 kg, śliwki węgierki 3/4 kg, 3:1 żelfix 2 opakowania, cukier 3/4 kg, sok z cytryny 2 łyżki, woda 2 szklanki z umytych papierówek usunąć gniazda nasienne, przekroić na na 4 części i razem ze skórką włożyć do garnka połówki śliwek bez pestek wsypać do jabłek, wlać 2 szklanki wody i zagotować gotować na średnim ogniu mieszając

W Mojej Kuchni Lubię
papierówki w kakaowym cieście... 194

powciskać gęsto duże kawałki papierówek ze skórką, posypać cukrem 3 łyżki ciasto piec w 200C około 45 minut i z blaszki wyjąć jak będzie wystudzone ciasto jest wilgotne od soku pieczonych papierówek................SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA

W Mojej Kuchni Lubię
Rybka w miodzie 184

smażyć w gorącym tłuszczu. SOS SŁODKO-KWAŚNY Cebulę obrać pokroić w pół plastry, zrumienić na oleju, posypać wegetą. Do rondla przełożyć koncentrat pomidorowy, dodać miód , sok z cytryny, listki i olej, lekko podgrzać do połączenia się składników. Zrumienioną cebulę dodać do sosu, wymieszać, chwilę razem poddusić, ostudzić. Do ostudzonego sosu dodać rybę, wymieszać, przełożyć

Kuchnia Danusi
Ryba w ananasie 221

jajku i bułce tartej wymieszanej z mąką. Usmażoną rybę przekładać do naczynia. 3 cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać pokrojonego w kostkę ananasa. Podsmażyć, dodać sok z puszki i ketchup. Wszystko przegotować i zalać ryby

Garnkowe fanaberie
Wigilijny śledź po szwedzku 255

długości około 5 mm i dodałem do cebuli i żurawiny. Do miski dodałem również skórkę otartą z wyparzonej cytryny.Do małej miseczki dodałem dwie łyżeczki ostrej musztardy, dwie łyżeczki miodu, sok z połowy cytryny, jedno żółtko i łyżkę oliwy. Całość bardzo dokładnie wymieszałem, aż do całkowitego połączenia się składników i całkowitego rozpuszczenia się miodu. Sos przyprawiłem czarnym świeżo mielonym pieprzem. Otrzymany

Wyprawy kulinarne

Proponowane wyszukiwania