sok - 13499 przepisów (strona:708/900)

Barszcz wigilijny 462

Łączymy oba wywary w jednym garnku - doprowadzamy do wrzenia. Następnie zdejmujemy z ognia, dolewamy zakwasu buraczanego.Doprawiamy barszcz do smaku solą, pieprzem, majerankiem, a jeśli trzeba to odrobiną cukru i/lub soku z cytryny.Barszcz przed podaniem zagrzewamy - nie zagotowujemy, gdyż straci wtedy swój ładny, intensywny, czerwony kolor.We Wigilię podajemy z uszkami, ale w inne dni idealnie sprawdzi się pity z kubeczka

W kuchni Katie
Grillowane filety z okonia z cytrusową glazurą 122

Wyjątkowe filety rybne, które możemy podać nawet na wigilijną kolację. składniki: 2 filety z okonia mogą być też z dorsza, każdy około 2-3 cmdo marynaty: sok z połowy różowego grejpfrutasok i skórka z dwóch mandaryneksok i skórka z połowy limonkiskórka z jednej pomarańczy2 łyżki posiekanego estragonu1 ½ łyżeczki miodu1 łyżka białego octu winnego1 łyżka oliwy z oliwekPrzygotowanie: W płytkim szklanym

naRuszcie
Karp pieczony w korzeniach 291

Carp baked in the rootsSkładniki.1 filet z karpia1 łyżeczka kminku rzymskiego1 chilli czerwone małe1 wiązka kolendry1 łyżeczka soli1 łyżka soku z cytryny5 łyżek oliwy z oliwek1 pomidor10 pieczarek6 oliwek zielonych1/2 cytrynyWykonanie.Kminek prażyć, aż uwolni się jego zapach. W rozdrabniaczu zmiksować wszystkie przyprawy razem z 2 łyżkami oliwy.Rybę umyć, osuszyć i naciąć skórę. W nacięcia wetrzeć zmiksowane przyprawy, przykryć

Kulinarny karnet Christophera
Rurki z kremem z białek 168

białka na sztywną pianę Tak ubite białka stawiamy na parze ( tzn.w garnku zagotowujemy wodę i na tym garnku stawiamy metalową miskę z pianą ) i dolewamy strużką syrop cukrowy i sok cytrynowy- ubijamy dość długo, bo około 20 min. W ten sposób białka się zaparzą Taki krem przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy upieczone, przestudzone rurki. Jest bardzo słodki. Moje uwagi

Proste Potrawy
Smażony karp wigilijny i jak błyskawicznie usunąć śluz z ryby 3018

cebulę i pokrój w plastry.Układaj warstwami: cebula,ryba,cebula.Naczynie przykryj folią i ustaw na balkonie lub w lodówce na całą noc lub nawet dwiebezpośrednio przed smażeniem skrop karpia sokiem z cytryny,obtocz w jajku i bułce tartej i smaż powoli na rozgrzanym maśle ghee z każdej strony.Podawaj prosto z patelni.Jeśli smażysz większą ilość,złóż do naczynia i przechowaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kaczka w sosie śliwkowym 184

miód, dodać sos sojowy. Dorzucić drobno posiekane ząbki czosnku,  ocet balsamiczny, 1 łyżeczkę kolendry, 1 łyżeczkę pokrojonej papryczki, suszone śliwki , odrobinę wody, gotujemy.Dodać sok z 1 cytryny.  Jeszcze przez chwilę podgotowujemy na małym ogniu.kaczkaKaczkę wyjąć  z lodówki 30 minut przed rozpoczęciem gotowaniaZ kaczki wyciąć uda i piersi. Od udek  odciąć

Stare Gary
placuszki z cukinii - kolokithokeftedes 126

Greckie placuszki z cukinii i fety, przepis tutaj. Najlepsze jadłam w tawernie na Zakinthos  w Zakinthos. Dostałam nawet przepis , ale gdzieś zaginęła karteczka..... 

Stare Gary
pizza na cienkim spodzie 184

łyżeczek soli1 łyżeczka cukru oliwaSospuszka pokrojonych pomidorówsól i pieprzkilka ząbków czosnkuoliwaoreganocebula pokrojona w kostkę Dodatki -  np. mozzarella i liście bazyliiPrzygotowaniePrzygotować sos:Pomidory wraz z sokiem przełozyć do rondelka. Dodać cebulę, czosnek, sól, pieprz, oregano i kilka łyżek oliwy. Zagotować mieszając a następnie podgrzewać na małym ogniu przez ok 40 min - sos zrobi się gęstyWyrobić ciasto:Metoda pierwsza

Stare Gary
ostre kotleciki jagnięce czyli kofta kebabs 166

grill położyć tortille i podgrzewać przez 30 sek.Przenieść tortille na talerze, na każdym placku położyć po parę kawałków sałaty, skropić oliwą z oliwek i ewentualnie sokiem z cytryny, na to położyć mięso, łyżkę jogurtu, Posypać posiekaną chili, można dodać natkę pietruszki lub kolendrę .Zrobiłam małe kotleciki (zamiast 4 - 8) , tym razem  smażyłam na patelni a nie grillowałam

Stare Gary
Kalafior kiszony 139

już następnego dnia stały u mnie 4 słoiki! Za mało!  Wczoraj, po ok tygodniu,otworzyliśmy jeden, i został wchłonięty tak szybko, że nawet zdjęć nie zdążyłam zrobić ! Sok też pyszny. Pyza w przepisie dodaje do zalewy 1 łyżkę cukru - ja cukier pominęłamskładniki ( na 4 słoiki 0,5l)1 średni kalafior8 dużych ząbków czosnku w łupinkach2 duże pęczki koperku

Stare Gary
Gravlax w burakach czyli łosoś po szwedzku 213

tackę lub deseczkę i dobrze ją obciążyć  , kamieniem, butelkami z wodą.  Włożyć do lodówki na 48 godzin. Po dwóch dniach wyjąć rybę z lodówki, zlać z naczynia soki  i  oczyścić łososia ze wszystkich dodatków. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Rybę ułożyć na desce, skórą w dół i za pomocą ostrego, długiego noża, zaczynając od ogona, odciąć mięso

Stare Gary
Placek z suszonymi śliwkami - bardzo słodki 200

godziny. Po tym czasie do garnuszka ze śliwkami dodać wino, cukier waniliowy, cukier ( o ile używamy), cynamon i gotować na małym ogniu bez pokrywki przez 30 min. Odcedzić , sok odparować do uzyskania gęstego syropu. Masło z cukrem utrzeć na gładką masę , dodawać stopniowo mleko i jajka.  Wymieszać z migdałami i mąką. Wyrabiałam w malakserze, ciasto wyszło dosyć klejące. Przełożyć

Stare Gary
Makaron muszle ze szpinakiem, boczkiem i jajkiem 218

parmezan. Dodać sól i pieprz. Jeżeli masa wydaje nam się rzadka można ją zagęścić 1 - 2  łyżkami jakiegokolwiek białego serka. Na dno naczynia do zapiekania wylać pomidory z sokiem. Posolić , popieprzyć , można posypać ziołami. polać oliwą. Muszle wypełniać nadzieniem i układać obok siebie. Wstawić, bez przykrywania, do piekarnika nagrzanego do 200 st.C, na 40 - 50 minut, aż masa

Stare Gary
Sałata rzymska z dodatkami 170

rzymskie1 czerwona cebula1 świeży pomidor1 świeży ogórekoliwa1 cytrynabiały ocet winnysól, pieprzPrzygotowanieLiście sałaty umyć i drobno pokroić. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, pomidora i ogórka. Doprawić sałatkę dwiema łyżkami oliwy, sokiem z połowy cytryny, odrobiną białego octu winnego, szczyptą soli i pieprzu; wymieszać. Smacznego

Stare Gary
Rosół grzybowy 158

wody, odstawić na godzinę do namoczenia. Ugotować w wodzie w której się moczyły. Rosół zagotować, dodać wywar z grzybów i pokrojone w drobne paski grzyby. Doprawić solą , pieprzem, ewentualnie sokiem z cytryny. Podawać z grzankami, przybrać pietruszką . Smacznego

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania