sok - 13499 przepisów (strona:713/900)

Białe szparagi w marynacie z czosnkiem niedźwiedzim i pomidorkami koktajlowymi 205

szparagow-500 g250 g pomidorkow koktajlowych na galazce5-6 orzeszkow pistacjowych1 lyzka masla gheeSkladniki na marynate:3 lyzki oliwy cytrynowej1 lyzka bialego octu winnego1 plaska lyzka plynnego miodu1 lyzka soku z cytryny lub otarta skorka z cytryny gdy uzywamy zwyklej oliwysol,swiezo zmielony pieprz8-10 liskow czosnku niedzwiedziego (lub innych ulubionych ziol)Wykonanie: Przygotowac marynate.Oplukac listki czosnku niedzwiedziego,osuszyc

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Truskawka w roli głównej-koktajl truskawkowy 214

 Jejmosc truskawka chcialaby sie Wam przedstawic.Truskawka (Fragaria&anannassa Duchesne) jest mieszancem dwoch gatunkow poziomek:chilijskiej i wirginijskiej,pochodzacych z rodziny rozowatych.Truskawka nie tylko pieknie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pianka truskawkowa z agar-agar 182

uniemozliwia sciecie sie deseru.Skladniki na 4 porcje:300 g truskawek + 2 lyzki cukru lub ksylitolu1 puszka mleka skondensowanego a 170 g 2 pelne lyzeczki agar-agar + 150 ml wody,soku lub kompotu Wykonanie:Puszke mleka musimy schlodzic przez cala noc w lodowce,gdyz tylko mocno schlodzone mleko sie ubije.Truskawki z cukrem umiescic w blenderz i rozbic na miazge.Mleko skondensowane ubic

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z młodej marchewki-expresowa 144

rozgotuje.Zblendowac,rozlac do miseczek.Smacznego!Gdybyscie mieli ochote na zupe krem z marchewki w bardziej wyrafinowanej odslonie,zapraszam na rownie szybka zupe krem z dodatkiem mleka kokosowego i soku z pomaranczy,tutaj klik

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Białe szparagi z masłem tymiankowo-cytrynowym 141

drugi sposob.Na rozgrzanym masle krotko je obsmazyc i dusic pod przykryciem.Czas uzalezniony jest oczywioscie od grubosci szparagow.Moje byly gotowe po 8 minutach.Pod koniec smazenia dodac 2 lyzki wycisnietego soku z cytryny,posiekany tymianek cytrynowy i skorke starta z cytryny.Wylozyc na talerz ,posypac sola gruboziarnista.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Smoothie truskawkowo-gruszkowe 150

Smoothie szturmem zdobywa podniebienia Europejczykow.Wiadomo,chcemy byc zdrowsi,mlodsi i szczuplejsi.Owocowy koktajl idealnie wpisuje sie w tzw."zdrowe odzywianie".Swieze owoce sa bogate w skladniki odzywcze

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Łosoś na szpinakowej kołderce z pestkami granatu 144

swiezego szpinaku 2 zabki czosnku okolo pol granatu sol,pieprz do smaku 1/2 cytryny Wykonanie:Lososia poporcjowac,umyc i osuszyc .Skrapic sokiem z cytryny , posolic i oproszyc pieprzem z mlynka.Specjalnie nie dodaja zadnych ziol,zeby dominowal tu smak szpinaku.Blaszke wylozyc papierem do pieczenia.Ulozyc na niej lososia .Wlozyc do piekarnika nagrzanego do 190 ° C i piec10

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Turbot z lubczykowo-melisowym pesto 179

kazda inna biala ryba)2 garscie lubczyku2 garscie melisy cytrynowej2 zabki czosnku50 g orzechow wloskich4 -5 lyzek oliwy lub dobrego oleju rzepakowego cytryna,solWykonanie:Rybe umyc,osuszycSkropic sokiem z cytryna i posolic.Ulozyc na blaszce wylozonej papierem do pieczenia.Ziola posiekac,czosnek drobno pokroic,orzechy rowniez i rozdrobnic badz w mozdziezu,badz w malym rozdrabniaczu elektrycznym.Na koniec zmmiksowac z oliwa.Doprawic sola

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lemoniada z czarnego bzu 225

przygotowania lemoniady wystarczy jeden sciety kwiatostan,ktory nalezy zalac na noc woda mineralna,najlepiej gazowana.Po tym czasie aromat "przejdzie " do napoju.Po dodaniu lyzki miodu (niekoniecznie,nie dodawalam),soku z cytryny lub kilku listkow miety i kostek lodu otrzymamy orzezwiajacy napoj,doskonaly na letnie upaly.Koniecznie sprobujcie! To jest przepis na lemoniade z bzu,gdy macie jednak troche wiecej cierpliwosci mozecie przygotowac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Lody,lody....niskokaloryczne truskawkowe i chałwowe na bazie jogurtu 180

Skladniki:1 mala puszka mleka skondensowanego 4% tluszczu ( u mnie 170 g)150 g truskawek3 lyzki cukru pudru ( lub innego slodzika)sok z cytrynyWykonanie: Przed planowaniem robienia lodow wszystkie skladniki powinny byc mocno schlodzone.Puszke z mlekiem najlepiej na cala noc umiescic w lodowce.Truskawki,po oberwaniu szypulek razem z cukrem umiescic w blenderze i zblendowac do pozadanej konsystencji.Nie polecam wiekszej ilosci

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Pyszny baklazan zapiekany z ziolami i pomidorami z piekarnika - "al forno" 167

dodac pieprz i dusic pod przykryciem okolo 10 minut.W miedzyczasie umyc baklazany i pokroic wzdluz na 1 cm grubosci plastry.Pokroilam je krajalnica do chleba.Posolic plastry baklazana,odstawic,az puszcza sok (pozbawimy je w ten sosob goryczki).Nastawic piekarnik na 200 ° C.Blache wylozyc papierem do pieczenia.Oberzyny osuszyc,ulozyc na przygotowanej blaszce i przy pomocy pedzla posmarowac oliwa.Posiekac kapary oraz oliwki

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Jagodowe ciasto jogurtowe-Heidelbeerkuchen 163

Idealne ciasto na lato, to ciasto z jagodami.Jagodom doprawdy trudno sie oprzec.Moje ciasto jest mocno jagodowe i przekladane przepysznym kremem jagodowym.Baza kremu jest twarozek,zatem zawiera

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ogórek,czy wart pożądania? 140

owocow nie nalezy mieszac np. w salatkach z innymi warzywami,takimi jak pomidory czy papryka,gdyz ich wzajemne dzialanie eliminuje witaminy.Dopiero dodatek octu winnego neutralizuje dzialanie askorbiny.Dzieki zdolnosciom regenacyjnym soku ogorkowego,znalazl on ogromne zastosowanie w kosmetyce.Platki swiezego ogorka polozone pod oczy doskonale niweluja opuchlizne.A oklady ze swiezych platkow stosowanych na oczy swietnie nawilzaja galke oczna.Ogorki zawieraja kukurbitacyne,ktora odpowiada

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Leczo z cukini i bakłażana 169

puszki.Baklazana pokroic w grube plastry,a potem w gruba kostke.Przygotowuje go odzielnie na patelni przed dodaniem do rondla.Na odrobine tluszczu wsypac kostki baklazana i posolic je.Gdy baklazan pusci sok,ktory wymiesza sie z tluszczem ladnie sie zarumieni.Kielbase slaska kroje w kostke i rowniez odzielnie podsmazam,a wytopionego tluszczu nie dodaje do bigosu.Na koniec pokroic cukinie w kostke i dodac

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Zupa krem z cukinii, z bakłażanem i czarnym sezamem 161

kremowa konsystencje .Gotowac 15-20 minut.W miedzyczasie pokroic w kostke baklazana i podsmazyc do zrumienienia na patelni na 1 lyzeczce masla ghee.W czasie smazania posypuje baklazana sola,pusci wtedy sok i nie wymaga wiekszej ilosci tluszczu,by sie ladnie przyrumienic.Zupe zmiksowac na krem .Na talerzu przybrac podsmazonym baklazanem i posypac sezamem.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania