oraz wątrobę, cząber ma właściwości bakteriobójcze, reguluje procesy trawienne,bazylia działa rozkurczowo i przeciwbakteryjnie, oregano ma właściwości przeciwzapalne i przeciwskurczowe, szałwia korzystnie wpływa na pracę żołądka, mięta pobudza wydzielanie soków trawiennych, tymianek posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, zaś natka pietruszki korzystnie wpływa na krążenie, pomaga zwalczać anemię i usuwać toksyny z organizmu." (Ziarenkowo)Kupisz je tutaj: ZIARENKOWO.SZPINAK:I teraz się
Wypisz WymalujSkładniki :połowa opakowania 125 g rukolipołowa granatu ( bo mój był duży )pojedynczy filet z kurczakaolej do smażenia, sól, papryka mielona i pieprzPrzygotowanie :Granat obrać, rukolę przebrać
Proste Potrawypuszka kukurydzy 4 cm imbiru, posiekanego 4 ząbki czosnku, posiekanego 200 g makaronu ryżowego 1 papryczka chili 8 łyżek sosu sojowego jasnego 8 łyżek wody 2 łyżki brązowego cukru sok z 1/2 cytryny 6 łyżeczek oleju sezamowego szczypiorek Przygotowanie: Makaron i brokuły ugotować i odcedzić. Filety z kurczaka pokroić w paski lub kostkę, dodać posiekany imbir i czosnek, doprawić białym
cooklifekilka godzin).Porządnie schłodzoną kremówkę z czekoladą ubij na sztywno, dodaj do niej 2,5 posiekanych w drobną kostkę (i obranych ze skórki) pomarańczy,Z pozostałej połówki pomarańczy wyciśnij sok, odmierz 3 łyżeczki i podgrzej go w garnuszku, po czym rozpuść w nim żelatynę. Następnie dodaj ją do posiekanych pomarańczy.Do ubitej kremówki dołóż posiekane pomarańcze i dosyp cukier
Słodko-Słony Świat Ilonymamy i babcie były znacznie bardziej kreatywne jeśli chodzi o przechowywanie czy przetwarzanie produktów. My idziemy na łatwiznę: zamrażarka, a w porywach próżniowe opakowania. Kiedyś przygotowywało się kompoty, soki, domowe wędliny do słoików. Teraz? idziemy do sklepu. Przyznam się, ze był moment, kiedy też zachłysnęłam się dostępnością "wszystkiego", wyrzuciłam słoiki i zamiast do piwnicy, szłam do sklepu. Szybko jednak
Codzienna kuchnia niecodziennapozostałych warzyw. Dodajemy szklankę wody. Wszystko gotujemy na średnim ogniu, często mieszając, aż warzywa będą miękkie. (ok. 20 minut)Rybę wysuszamy ręcznikiem, solimy, pieprzymy, dodajemy troszkę bazylii, skrapiamy sokiem z cytryny i obtoczamy w mące. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż ryba będzie złocista.Nagrzewamy piekarnik do 170'C.Do warzyw dodajemy koncentrat, trochę bazylii, pietruszkę i Maggi
Kitchens Alphabetosolonej wodzie, odcedzamy, dodajemy gałkę muszkatołową oraz mleko i ugniatamy tworząc puree. W tym czasie łososia pozbawiamy skóry, kroimy na pół i przyprawiamy solą, pieprzem cytrynowym oraz sokiem z cytryny. Resztę cytryny kroimy w ćwiartki i układamy na filetach. Łososia umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na 10 minut. Na łyżce oliwy z oliwek smażymy posiekany ząbek czosnku
Mango Papajasprawą suszonych śliwek, anyżu i goździków. Przepis znalazłam na stronie Skumbrie w tomacie. Zapraszam do gotowania!Składniki na 4 porcje gulaszu drobiowego:750 g mięsa drobiowego, pokrojonego w kostkęMarynata:sok z jednej pomarańczy1 duży ząbek czosnku, starty na tarce o małych oczkach3 cm imbiru, starte na tarce o małych oczkach2 liście laurowe1 ziarenko ziela angielskiego5 główek goździków, zmiażdżonych w palcach4
My Culinary ArtZamiast zwyklego soku pomaranczowego na sniadanie,lepiej zmiksowac kilka owocow w calosci i zjesc bardzo pozywnego "drinka".Jest to wlasciwie gesta pulpa owocowa i o to chodzi.Naturalny miazsz owocow zageszcza go i dostarcza naszemu organizmowi cale bogactwo witamin, mnostwo blonnika,ktory wymiecie zlogi cholesterolowe,bedzie zbawienny dla naszej urody i szczuplej sylwetki.Pozadane jest posiadanie porzadnego miksera.Gdy owoce sa dojrzale
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!gosci u mnie w kuchni od wczesnej jesieni gdy tylko pierwsze egzemplarze pojawia sie w sprzedazy az do wykonczenia zapasow w handlu.Wyprobowalam ja ze wszystkimi mozliwymi dodatkami imbirem,sokiem pomaranczowym,jablkiem itd.Uwazam jednak ,ze curry najlepiej komponuje sie ze smakiem dyni.Zreszta wyprobujcie sami.Skladniki na 4 porcje:1/2 sredniej dyni Hokkaido1 cebula1 zabek czosnku2 lyzki oliwy2 lyzki pestek dyni1 lyzka
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!przeciwzapalnie na drogi moczowe i przewod pokarmowy.Maja rowniez zdolnosc rozpuszczania zlogow cholesterolowych.Sa owocem uniwersalnym.Nadaja sie jako nadzienie do pierogow,gofrow,nalesnikow,racuchow i ciast drozdzowych.Z jagod sporzadza sie kompoty,soki,dzemy i konfitury. Galaretki i konfitury z jagod mozna dlugo przechowywac poniwaz zawieraja naturalny kwas benzoesowy i cytrynowy zapobiegajacy rozwojowi bakterii.Jest skladnikem musow,deserow i jogurtow.Nie tylko jagody
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!malin50 g orzechow wloskichSos winegret:3 lyzki oliwy1 lyzka Aceto Balsamico1 pelna lyzeczka mioduSalate umyc,wysuszyc.Maliny rozmrozic(szybko mozna to zrobic w mikrofalowce).Skladniki na sosik dokladnie wymieszac.Dodac sok spod rozmrozonych malin. Orzechy posiekac.Ulozona salate plac sosem,posypac orzechami i malinami.Zycze smacznego
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!odlozyc do lodowki na 1/2 -1 godziny.Rabarbar obrac i pokroic na male kawalki.Wlozyc do rondla,dodac mrozone maliny,dosypac stewie i dusic,az rabarbar z malinami pusci caly sok i lekko zmieknie.Na koniec wsypac 1 lyzke budyniu i dokladnie wymieszac.Odstawic do wystudzenia.Foremki posmarowac maslem ,wylepic rozwalkowynam ciastem.Podziurkowac je widelcem.Nalozyc przestudzona masa owocowa,czesc odlozonego ciasta zetrzec na tarce i posypac
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Moje smoothie jest bez lodu i dodatku wody.Na lod jeszcze przyjdzie czas.Upaly jeszcze nam nie groza.Jest to wlasciwie przepyszna pulpa owocowa,ktora mozna jesc lyzeczka.I tak
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Spitzkohl)maly kubek 200g kwasnej smietany(dalam tym razem jogurt grecki) lub creme fraiche1/4 szklanki wody do podlaniapeczek koperku-duzo,jak najwiecej!1 lyzka maki1 lyzka octu winnego lub soku z cytrynysol,bialy pieprzPrzygotowanie: Wierzchnie liscie z kapusty odrzucic.Przekroic kapuste na pol,wyciac glab i pokroimy w paski. Wrzucic na gotujaca wode,dodac smietane i dusic do miekkosci.Wody dadac tylko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!