składniki:115 miękkiego masła (plus więcej do wysmarowania)100 g mąki2 łyżeczki kakao1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonej115 g cukru2 jajka5 łyżeczek dowolnego alkoholu (lub wody z sokiem z cytryny) – do nasączeniaMasa:300 ml gęstej śmietany /w zależności od tego z jakiej śmietany korzystamy może być potrzebny zagęstnik do śmietany/25 g cukru pudru225 g wiśni
UgotujmyTo.plgreckiego2 ząbki czosnkugarść czarnych posiekanych oliweksól, pieprz Bakłażana pokroić w grube plastry, posypać solą z dwóch stron i odstawić na 10-15 minut.Po tym czasie bakłażan powinien puścić sok wtedy należy go opłukać w zimnej wodzie i osuszyć w papierowym ręczniku.Przygotowujemy trzy miseczki. Do jednej wsypujemy mąkę, do drugiej wbijamy jajko, które roztrzepujemy widelcem a do trzeciej wsypujemy
UgotujmyTo.plznaczy, że trzeba jeszcze chwilkę poczekać. Smażymy kilka chwil aż będą złote. Przekładamy do odsączenia na bibułę. 3. Polewam cytrynowym lukrem. Na około 1 szklankę cukru pudru dolewam soku z z pół cytryny i mieszam a następnie dolewam 1-2 łyżki gorącej wody i mieszam na gładką masę. Jeśli jest za rzadki dosypuję więcej cukru.Smacznego Przepis ten został wyróżniony przez
UgotujmyTo.plcóż, wyborne mięso, przepysznie chrupiąca skórka… Czyż można chcieć coś więcej? Serdecznie zapraszam Kaczka w pomarańczach – składniki:2 udka z kaczkibulion warzywnytłuszcz do smażeniaSos:skórka i sok z jednej pomarańczy1/3 łyżeczki chili (u mnie płatki)1/2 łyżeczki cynamonuszczypta gałki muszkatałowej2 łyżki cukru 1. Udka ugotować w bulionie. Osuszyć, doprawić solą i pieprzem i obsmażyć na złoty kolor
UgotujmyTo.ploraz rozkruszone liście laurowe. Mieszanką smarujemy schab i wkładamy do naczynia żaroodpornego, które przykrywamy. Wkładamy do lodówki na 5 dni. Minimum raz dziennie odlewamy zbierające się na dnie naczynia soki. 4. Po pięciu dniach schab przekładamy do – nie używanej – podkolanówki (lub rajstopy) i zawiązujemy na obu końcach. Wieszamy w ciepłym i suchym miejscu np. przy kaloryferze. Zostawiamy
UgotujmyTo.plprzykryć ciasto folią aluminiową, żeby się góra nie przypaliła. Po upieczeniu zostawiamy kilka minut ciasto w foremce a następnie wyjmujemy do wystygnięcia na kratkę.7. Do cukru pudru dodaję sok cytrynowy i rozcieram na jednolitą masę a następnie dodaję po kilka kropel gorącej wody, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Wystudzone ciasto polewam lukrem i posypuję stostowanymi migdałami.Smacznego Inspiracja: http://www.youtube.com
UgotujmyTo.plmielonego twarogu1 opakowanie budyniu waniliowego250 g rozpuszczonego, schłodzonego masłaszczypta solicukier puder do posypania 1. Żółtka utrzeć w misce z cukrem i cukrem waniliowym, dodać skórkę i sok z cytryny, śmietanę i twaróg. Dodać budyń i schłodzone, rozpuszczone masło. (Ja użyłam 1 kg sera z wiaderka i ponieważ nie chciało mi się specjalnie iść po następne wiaderko dodałam 1 kostkę
UgotujmyTo.pldyni.A jeśli macie ochotę eksperymentować dalej, proponuję z tego oleju przygotować sos i polać nim naszą sałatkę:1 łyżka oleju z pestek dyni1 łyżka musztardy francuskiej1 łyżka miodu2 łyżki soku z cytrynyWszystko wymieszać. Polać sałatkę. Sałatka z kurczakiem i bakłażanem – składniki:pierś z kurczakabakłażankawałek sera feta1-2 pomidory suszonesałata i/lub rukolasól, pieprz, paprykaoliwa z oliwek firmy Biolevitaocet
UgotujmyTo.plrodzynkami i żółtym serem. O właściwościach zdrowotnych selera można poczytać tutaj (poradnikzdrowie.pl), a ja tylko pozwolę sobie zacytować mały fragmencik, że seler naciowy „Połączony, w równych proporcjach, z sokiem z jabłek daje napój, bez którego żadna gwiazda Hollywood nie rozpoczyna dnia. Szklanka eliksiru, wypita na czczo, oczyszcza organizm, likwiduje obrzęki, nawilża skórę, wzmacnia włosy i nadaje aksamitną gładkość cerze
UgotujmyTo.plzamiar się o tym przekonać… Polecam!Przepis na skrzydełka imbirowe – składniki:12 skrzydełek2 ząbki czosnkukawałek (około 2,5 cm) świeżego imbiru2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego2 łyżeczki soku z limonki1 łyżeczka płynnego miodu1 łyżeczka sosu chili ( można dodać płatki chili)2 łyżeczki oleju sezamowegosól, pieprz, paprykakawałki limonkiUmyć i osuszyć skrzydełka – ja dodatkowo obcinam końcówki. Doprawić solą, pieprzem
UgotujmyTo.plkremem cytrynowym – składniki:250 g masła miękkiego, niesolonego1 łyżeczka wanilii150 g cukru pudru, przesianego250 g mąki, przesianejKrem:2 jajka, lekko roztrzepane110 g drobnego cukruskórka z jednej cytryny60 ml soku z cytryny30 g masła1. Ubić mikserem masło z wanilią. Dodać cukier puder i dalej ubijać aż masa się zrobi puszysta. Zmniejszyć obroty i po trochu dodawać mąkę aż wszystko się
UgotujmyTo.plskładniki:1 pierś z kurczaka1 kapusta pekińska150 g sera pleśniowego1 czerwona paprykagarść czarnych oliwek200 g ananasa z puszki50 g sezamuoliwa, sos sojowy, sól, pieprzDressing:2 łyżki oleju sezamowego2 łyżki soku z limonki2 łyżki miodu1 łyżka oliwysól0.5 łyżeczki imbiru (opcjonalnie)1. Pierś z kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę. Dodać 1-2 łyżki oleju sezamowego, wymieszać i odstawić do lodówki
UgotujmyTo.pltortownicy o średnicy 23 cm. Docisnąć masę i wstawić do lodówki na minimum pół godziny. 2. Jeżyny opłukać i zasypać 4 łyżkami cukru, zmiażdżyć widelcem i zostawić aby puściły sok (najlepiej przygotować je dzień wcześniej) Gotować około 15 minut a następnie przetrzeć przez sito i zostawić do ostygnięcia. 3. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody a gdy napęcznieje dodać
UgotujmyTo.plniewielkich odległościach od siebie. Piec w temperaturze 190 stopni około 25-30 minut. Ciepłe ślimaczki polukrować – ja zrobiłam lukier cytrynowy. Do około 3/4 szklanki cukru pudru wcisnęłam sok z połowy cytryny, rozmieszałam a następnie po troszku dodawałam gorącej wody – cały czas mieszając – do uzyskania odpowiedniej, kremowej konsystencji. Smacznego Wpis zgłoszony do listy wypieków „Na zakwasie
UgotujmyTo.plszczypta curryśmietana 18% – do podania1. Cukinię umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko posolić i zostawić na pół godziny. Po tym czasie dobrze odcisnąć sok, bo masa nie może być za rzadka. Marchewkę umyć i obrać a następnie zetrzeć na tarce. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pepperoni pokroić w kostkę. Cebulę i pepperoni podsmażyć
UgotujmyTo.pl