Składniki:-0,5 kg owoców dzikiej róży, zebranych po pierwszych przymrozkach i pozbawionych pestek-125 ml spirytusu-250 ml wódki czystej30 dkg cukru
Maminek kulinarnyJeden z placków, najmniej udany łamiemy i wałkujemy na drobną kruszonkę. Zaczynamy przygotowanie kremu.Margarynę lub masło miksujemy,porcjami dodajemy wystudzoną kaszę,na koniec wyciśnięty sok z jednej cytryny i kilka kropli aromatu rumowego.Krem jest gotowy: Dżem miksujemy i rozpoczynamy budowanie tortu.Na pierwszy placek nakładamy cienką warstwę dżemu,następnie porcję kremu. Na to kolejny
Maminek kulinarnysię znajdzie.Należy przede wszystkim zaparzyć szklankę herbaty nalewając 3/4 pojemności, abypozostawić miejsce na nasze lecznicze dodatki.Do gorącej herbaty dodajemy 1 łyżeczkę miodu i mieszamy.Następnie wlewamy 2 łyżeczki soku z cytryny a do tego wyciskamy 1 ząbek czosnku.Na koniec dolewamy 1-2 kieliszki (25-50 ml) nalewki malinowej lub pigwowej lub różanejlub z czarnej porzeczki lub innej.Jeśli
Maminek kulinarnyNaleśniki znają chyba wszyscy.Nie wszyscy jednak znają ogrom ich smaków.Podstawą jest ciasto naleśnikowe, z którego usmażymy cieniutkie, delikatne placuszki.My do naleśników dodamy masę serową
Maminek kulinarnyParowce, lub jak kto woli białe pączki można podawać na wiele sposobów.Dobre są w wersji obiadowej, ale również świetnie smakują jako deser.
Maminek kulinarnyIdealny barszczyk z wykorzystaniem soku z kiszonej kapusty.Składniki:-0,5 l kwasu z kiszonej kapusty-2 l wody-ok. 200 ml kwaśnej śmietany 18%-kilka ugotowanych na twardo jajek-2-3 kiełbasy białe parzone-2 ząbki czosnku-po kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu-kilka listków laurowych-2 czubate łyżki mąki pszennej-majeranek-chrzan-pieprz , sól, cukier
Maminek kulinarnysamo pieczemy drugą połowę ciasta.Placki wyjęte z blaszki studzimy. Przygotowujemy krem.Margarynę ucieramy z cukrem pudrem a następnie dodajemy budyń i miksujemy.Możemy dodać odrobinę soku z cytryny.W piekarniku powstały piękne góry. Na jeden z placków wykładamy większą część kremu. Przykrywamy drugim plackiem i wierzch dekorujemy pozostałym kremem.Gotowe!Smacznego
Maminek kulinarnyCiasto z truskawkami i rabarbarem to kolejna podpowiedź Tereni.Składniki:-3 szklanki mąki-1 szklanka cukru-ponad 1/2 szklanki mleka-1/2 szklanki oleju-sok z jednej cytryny-15 dkg twarogu-mała porcja proszku do pieczenia ( na pół kg mąki )-aromat-truskawki i rabarbarNa kruszonkę:-10 dkg cukru-20 dkg mąki-10 dkg masłaW składnikach nie należy szukać jajek, ponieważ
Maminek kulinarnyPowoli przygotowujemy zapasy na zimę.Dżem agrestowy wykorzystamy do ciast i jako dodatek do pieczywa.Składniki:-2 kg agrestu-1,5 kg cukru
Maminek kulinarnypołówki.Wrzucamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Odstawiamy do czasu rozpuszczenia cukru, co pewien czas potrząsając słojem. Kiedy cukier się rozpuści i powstanie sok, dolewamy wódkę i odstawiamy na 4 tygodnie.Po tym czasie odcedzamy płyn i dolewamy do niego spirytus.Mieszamy i rozlewamy do butelek, które odstawiamy na 3 miesiące.Trzeba trochę poczekać, ale warto.Na
Maminek kulinarnyMłode buraczki, świeży korzeń chrzanu i mamy świetny dodatek do mięs, ryb i kanapek.Składniki:-1 kg ugotowanych buraków-20 dkg świeżego korzenia chrzanu-sól-ocet lub sok z cytryny Buraki i chrzan obieramy a następnie kroimy na mniejsze kawałki.Do maszynki zakładamy sitko z drobniutkimi oczkami a na wylot maszynki woreczek foliowy, do którego będzie wpadała
Maminek kulinarnyŚliwki myjemy i pozbawiamy pestek.Zasypujemy kilogramem cukru i odstawiamy na ok. godzinę. Przekładamy do garnka, dosypujemy pozostały cukier i gotujemy. Gdy pojawi się dużo soku możemy go odebrać, zagotować i przelać do słoików ( nie wymaga dodatkowej pasteryzacji ) a resztę śliwek gotujemy na niewielkim ogniu do zgęstnienia. Gorący dżem
Maminek kulinarnycukier i sól oraz pieprz.Dokładnie wszystko mieszamy. Dodajemy olej i ocet i dokładnie mieszamy.Odstawiamy na ok. godzinę, aby warzywa zwiotczały. Przekładamy do słoików, uzupełniamy sokiem, zakręcamy i wstawiamy do pasteryzacji na 25 minut.Smacznego
Maminek kulinarnyWszystko razem dokładnie mieszamy z oliwą w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy czarnym pieprzem, ale nie solimy- slony smak nada potrawie ser feta (poza tym sól sprawia, że warzywa puszczają sok).Pieczemy około 45 minut- warzywa powinny być upieczone, a nawet gdzieniegdzie przyrumienione. Teraz musimy nastawić piekarnik na maksimum lub włączyć górną grzałkę- grill. Na wierzchu zapiekanki układamy plastry sera feta. Wstawiamy
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:jajko ugotowane na twardofasolka szparagowa ugotowany ziemniakpomidorki koktajlowetuńczyk (najlepiej wysmażony stek lub kawałki z puszki)kilka czarnych oliwekfilety anchois w oliwiecebula pokrojona w krążki, skropiona sokiem z cytryna Sos winegret czosnkowy:2 łyżki oliwy 1 łyżka octu z białego wina1 łyżka musztardy1 łyżeczka cukru lub mioduząbek czosnku, przetartysól, pieprz Przygotowanie:Przygotowanie sałatki jest banalnie proste.Zaczynamy
Smakowity Blog Kulinarny