sok - 13499 przepisów (strona:720/900)

Krokiety z łososiem i mozzarellą 172

sól – 1 szczypta * olej – 3 łyżkiFARSZ:* tatar z łososia Suempol – 200 g* mozzarella – 150 g* sól – do smaku* pieprz – do smaku* sok cytrynowy – do smaku* świeży koperek – 1 pęczekDODATKOWO:* jajko + bułka tarta do panierowania* olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:NALEŚNIKI:Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą mieszamy.Smażymy dość spore cienkie naleśniki.Odkładamy

Ostra na Słodko
Ciasto czekoladowe z gruszkami 158

Sady , targi i stragany obfitują w przepysznym gruszkach!Każdego roku z niecierpliwością wyczekuję jesieni, by móc cieszyć się ich smakiem.Lubię zarówno te niesamowicie soczyste, przy których sok kapie po rękach …. jak i te twarde, przy których zęby można połamać!Dziś mam dla Was przepis na przepyszne ciasto czekoladowe z gruszkami i bitą śmietaną.Fantastyczny pomysł zarówno do popołudniowej

Ostra na Słodko
SMAŻONE TOFU 149

łyżeczka* sól – do smaku* mąka pszenna – 2 łyżki* oliwa do smażenia  SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Tofu odsączamy z zalewy, kroimy w plastry, delikatnie nakłuwamy w kilku miejscach.Miód i sok z cytryny mieszamy, a następnie smarujemy tofu.Z każdej strony posypujemy ziołami , solą i odstawiamy na ok. 10 minut.Obtaczamy w przesianej mące i smażymy na złoto na mocno rozgrzanym oleju.Smacznego

Ostra na Słodko
Pierniczki na kubek 193

szklanki cukru25 g przyprawy do piernika1,5 łyżeczki sody130 g miodu0,5 kostki margaryny2 jajkaSkładniki na lukier:1 białko1 szklanka cukru pudru0,5 łyżeczki winianu sodu lub kilka kropel soku z cytryny U mnie robienie pierniczków zawsze zaczyna się od odkopania odpowiednich foremek :)Do tego przepisu możecie wykorzystać gotowe foremki z otworem na brzeg kubka...... lub całkiem zwyczajne świąteczne

Ciastkozercy
Hummus 136

kuchni pojawił się hummus czyli pochodząca z Libanu potrawa popularna na Bliskim Wschodzie w kuchni arabskiej.Przyrządzacie? Lubicie? Smacznego!Składniki :* puszka ciecierzycy * 4 łyżeczki pasty sezamowej tahini * sok z połowy cytryny* ząbek czosnku* 2 łyżki oliwy z oliwek * sól, świeżo mielony czarny pieprzPrzygotowanie :Wszystkie składniki przekładam do malaksera i ucieram na gładką masę. Próbuję, doprawiam do smaku. Idealnie

Magiczne Życie Marty
Krokiety rybno ziemniaczane 207

gadżety jednak ułatwiają i umilają pracę w kuchni.50 dkg dowolnej rybysok z cytrynyprzyprawa do ryb40 dkg obranych i ugotowanych ziemniaków2 jajka1 cebulaszczypiorekpieprz, sól, wegetaFilety rybne pokroić na kawałki , skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawą do ryby.Ułożyć na sicie cudu kuchennego , zalać gotującą wodą , przykryć.Odstawić na około 20 minut.Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę.Dodać ugotowaną i rozdrobnioną rybę, jajka

Moje domowe kucharzenie
Orientalny karp duszony w sosie pomidorowym / Asian style carp cooked in tomato sauce 454

rybnego1 łyżeczka cukru brązowego3 dymki posiekane wraz ze szczypiorkiemgarść świeżej posiekanej natki kolendrytabasco, sól i pieprz do smakuPrzygotowanie:W dużej misce wymieszaj krojone pomidory, cebulę, czosnek, liście laurowe i sok z limonki, włóż rybę, dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie wyjmij rybę z marynaty, wyrzuć liście laurowe i odstaw.Umieść pozostałą marynatę wraz

karmelowy
Mięso pieczone w cieście 223

swoje mięso piekłam 70 min.                               Podczas pieczenia z mięsa wypływają soki, które po upieczeniu możemy wykorzystać do sosu lub zrobić domowe kostki mięsne.Po wystudzeniu mięsa, ciasto zdejmujemy i raczej wyrzucamy, kiedy nasiąknie trudno będzie się go pozbyć. Pewnie taką wersję pieczenia wymyślił ktoś

Proste Potrawy
Sałatka z fetą, awokado i pomidorem posypana pestkami słonecznika 588

dodatki (tutaj mamy ogromne pole do popisu!). Teraz czas na dressing, aczkolwiek według mnie nie jest on konieczny. W swoich sałatkach unikam dressingów lub polewam sałatkę oliwą z oliwek, sokiem z cytryny... Po co dodawać sałatkom kaloryczności, skoro same w sobie są pyszne.Składniki:garść rukoli, umytej i osuszonej 30 gram sera fety, kroimy w kostkę 10 pomidorków koktajlowych, kroimy

Mango Papaja
Halibut niebieski dzwonko 178

halibut jest gotowy , kładziemy patelnie do grillowania na ogniu i rozgrzewamy dość mocno. Wykładamy rybę na patelnię do grillowania i  zaczynamy ładnie grillować/dusić.Ryba zacznie puszczać soki i aromat rozniesie się po całej kuchni. Aromat bardzo naturalny, gdyż przypawy Skworcu nie mają chemii .Halibut zetnie się szybko. Jest niesamowicie biały i delikatny.Podałam tę wyjątkową rybę

Z Kuchni Do Kuchni
PIERNICZKI SIOSTRY ANASTAZJI 428

Ucierać białko z cukrem pudrem tak długo, aż masa stanie się gęsta i pulchna.Przyprawić szczyptą kwasku cytrynowego. Dla uzyskania innego koloru można dodać odrobinę kakao lub kilka kropel soku z buraka czerwonego.Ozdobić pierniczki.rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Kapusta na ciepło z ciecierzycą i grzybami 223

ziela angielskiego1 listek laurowyWykonanie:Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez noc. Następnie rano gotujemy je przez 20 minut, po czym odcedzamy i drobno kroimy . Kapustę odciskamy  z nadmiaru soku i kroimy. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy na 2 łyżkach oleju, następnie dodajemy do niej grzyby, kapustę i ciecierzycę wraz z zalewą. Wszystko przyprawiamy i dusimy na małym ogniu

Kulinarne przygody Gatity
Świąteczny mak pitny z orzeszkami 200

czasie mak zalewamy wrzątkiem, pozostawiamy na 15 min i odcedzamy. Mak mielimy przez maszynkę na najmniejszych oczkach 4 razy aby puścił jak najwięcej soków. Zmielony mak przerzucamy do wody i dodajemy miód. Woda musi być ciepła aby miód się rozpuścił jednak nie może być za gorąca aby miód nie stracił swoich wartości.Gotowy mak pitny pijemy w szklaneczkach

Niezły Młynek
TURECKIE CHLEBKI BEZGLUTENOWE Z INDYKIEM, PAPRYKĄ, KUKURYDZĄ I ZIARNAMI. 181

oraz wątrobę, cząber ma właściwości bakteriobójcze, reguluje procesy trawienne,bazylia działa rozkurczowo i przeciwbakteryjnie, oregano ma właściwości przeciwzapalne i przeciwskurczowe, szałwia korzystnie wpływa na pracę żołądka, mięta pobudza wydzielanie soków trawiennych, tymianek posiada właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne, zaś natka pietruszki korzystnie wpływa na krążenie, pomaga zwalczać anemię i usuwać toksyny z organizmu. Używając naszych mieszanek, możecie rozstać się

Wypisz Wymaluj
Drobiowy pasztet z pomarańczą / Chicken pate with orange 193

blendera, dodajemy pół kostki masła, sól, pieprz i miksujemy wszystko. Masę przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki do ścięcia na minimum 30 minut. Robimy galaretkę pomarańczową. Wyciskamy sok z jednej pomarańczy i wlewamy go do garnka. Dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu. Później dodajemy 2 łyżki żelatyny lub jeden listek, mieszamy aż do rozpuszczenia się żelatyny (nie zdejmujemy

Projekty ze smakiem

Proponowane wyszukiwania