pieczeniaMasa z bitej śmietany:800g śmietanki 30%500g świeżych malin3 łyżeczki żelatyny4 łyżki cukru pudru1/2 szklanki mlekaDo nasączenia biszkoptu:1/2 szklanki przegotowanej zimnej wody1,5 łyżeczki cukru1 łyżka soku z cytrynyDodatkowo:po dwa rządki czekolady białej, mlecznej i deserowejPrzygotowanie:Biszkopt:Tortownicę o średnicy 24 cm delikatnie nasmarować masłem i oprószyć mąką. Białka z cukrem dobrze ubić, dodać żółtka, proszek
Oryginalny smakWymieszaj i chwilę gotuj. Włóż pokrojoną rybę i duś, aż sos się zredukuje, a ryba będzie ugotowana. Dopraw solą.Gotowe rybne curry posyp posiekana kolendrą. Możesz również delikatnie skropić sokiem z limonki. Podawaj z chlebkiem naan lub z ryżem.Smacznego
Oryginalny smakłyżeczki ziaren kolendryszczypta cukrusólPrzygotowanie:Kumin i kolendrę prażyć na suchej patelni przez około 2, 3 minuty. Rozgnieść w moździerzu. Ogórka umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, nadmiar soku odcisnąć (np. przez gazę). Kawałek papryczki chilli bardzo drobno posiekać.Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.Do miseczki wlać jogurt, dodać ogórka, chilli, cukier, czosnek i przyprawy (małą szczyptę zostawić
Oryginalny smakszklanki mąki1/2 szklanki oleju (użyłam rzepakowego)1 łyżeczka suszonego imbiru1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia1 płaska łyżeczka sody oczyszczonejszczyptę soliPolewa:50 g białej czekolady5 łyżek cukru pudru1 łyżeczka soku z cytryny2 łyżki musu z dyniPrzygotowanie:* Aby zrobić mus z dyni należy dynię umyć, pokroić na kawałki i za pomocą łyżki wydrążyć miąższ z pestkami. Ułożyć na blaszce do pieczenia (skórą
Oryginalny smakziemniaka i ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do parowaru na 25 minut. Filet z piersi kurczaka zawsze układam na folii aluminiowej i zaginam końcówki, żeby nic z soków nie uciekało na dół, tylko żeby się parował we własnym sosie.Zabieramy się za cukinię. Myjemy ją i kroimy kilka plasterków zwykłym obierakiem. Z plasterków można uformować takie kształty jak u mnie
Parowar Facetacukier roztrzepać na jednolitą masę. Dodać olej i mąkę, wymieszać. Na koniec połączyć z proszkiem zakwaszonym octem. Ciasto żółte wylać na białe, wyrównać łyżką. Piec ok. pół godziny. 3. Sok z brzoskwiń dopełnić wodą tak, by było pół litra płynu, na nim ugotować budyń. Do gorącego budyniu wsypać galaretkę, wymieszać i wystudzić. Masło ukręcić, dodając po łyżce zimny budyń
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawaniliowy. Wlać do gotującego się mleka i energicznie mieszając pogotować . Ostudzić.1/2 margaryny3/4 szkl cukru pudruMiękką margarynę utrzeć z cukrem, stopniowo dodawać chłodny budyń i miksować, w trakcie dodać soku z cytryny ( ewentualnie kwasku cytrynowego) i 2 krople aromatu cytrynowego.Jeden z upieczonych płatów ciasta smarujemy kremem, a drugim przykrywamy. Następnie całość posypujemy cukrem pudrem.I ostatni kawałek
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawyższe brzegi. Przygotowujemy jabłka.Nadzienie:1,5 kg jabłekcukiercynamonbułka tartaJabłka obieramy i kroimy na półplasterki dodajemy cukier i cynamon do smaku i bułką tartą żeby ciasto nie nasiąkło sokiem.( cukier, cynamon i bułkę tartą dajemy wg własnych upodobań , kwaśności i soczystości jabłek , ja dodałam ok 4 łyżek cukru i 3 bułki tartej) Mieszamy razem i wykładamy na ciasto, lekko
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaśmietanę. Na koniec mąkę ziemniaczaną.Wszytko dokładnie wymieszać. Po wyjęciu ciasta kakaowego wylać masę kokosową i podpiec około 10 minutWarstwa jabłkowa:6 dużych jabłekcynamonJabłka zetrzeć na tarce, odcisnąć sok, gdy ciasto się podpiecze - wyjąć rozłożyć na białym cieście jabłka posypać cynamonem, na to wszystko zetrzeć na tarce ciasto kakaowe, które było w zamrażarce. Piec w 180 stopniach ok 30 minut
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniapaprykę pokroić w krótkie paseczki, czosnek obrać i podzielić na ząbki. Wszystkie warzywa razem wymieszać i zalać składnikami zalewy. Zostawić na ok 2 godziny, aż warzywa puszczą sok, co jakiś czas można przemieszać. Sałatkę przełożyć do garnka i od momentu zagotowania ,gotować ok 4 - 5 minut, następnie gorącą włożyć do słoików i zakręcić. Odstawić do wystygnięcia. Słoików nie trzeba
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniałyżeczki cynamonu 2- 3 łyżki bułki tartej Jabłka obieramy, kroimy w cienkie półplasterki, dodajemy do smaku cukier, cynamon i trochę bułki tartej żeby ciasto nie nasiąkło sokiem, wszystko razem mieszamy, lekko rozgniatamy jabłka ręką. Wykładamy na spód ciasta, obduszamy jabłka i na wierzch wykładamy drugą rozwałkowaną część ciasta. Sklejamy dobrze brzegi i robimy kilka nakłuć na wierzchu placka
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawlewamy do tego jogurt naturalny. Dodajemy słodzik i dokładnie miksujemy. Dodajemy żelatynę i dalej wszystko mieszamy. Ja do masy serowej dodałam jeszcze pokrojoną w kostkę galaretkę.Galaretka :- 1/2 szkl soku-2 szkl wody-2 łyżki żelatynyNa pierwszy placek wykładamy masę serową i przykrywamy to następnym plackiem. Wkładamy do lodówki na 30 min i możemy jeść ! ;)Ze względu na taką ilość
charlotte gotujeblachę papierem do pieczenia. Kładź na niego łyżką ciasto i wstaw ciasteczka do nagrzanego piekarnika (180 st.) na 15 minut. Zdejmuj, gdy całkiem ostygną. Maczałam je w kefirze z sokiem malinowym - nie wiem dlaczego ale to uwielbiam i jem kiedy tylko mam okazję :) Smacznego
charlotte gotujejabłekmargarynacynamonrodzynkiPrzygotowanie:Mąkę, cukier, kaszę manne i proszek do pieczenia mieszamy dokładnie ze sobą. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach i mocno wyciskamy z soku. Prodiż natłuszczamy masłem i wysypujemy 1/3 'ciasta' - tak aby było zakryte dno. Wykładamy 1/2 jabłek, tak jak w przypadku 'ciasta' kładziemy warstwę i tak na zmianę do skończenia składników
charlotte gotuje