smażeniaSkładniki na sos:200-300 g pieczarek1/2 cebuli100-150 g śmietany kremówki Wykonanie:rybę pozbawioną skóry pokroić ostrym nożem w drobną kostką i dodatkowo jeszcze przesiekać.Skropić sokiem z cytryny,posolić i oprószyć pieprzem.Cebulkę obrać i również pokroić w drobna kosteczkę.Kapary odsączyć z zalewy i drobno pokroić.Wszystko dokładnie wymieszać,dodać jajko i bułkę tartą.Uformować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!1 mała kapusta pekińska1 pęczek rzodkiewek1 por ( biała część )1/2 pęczka natki pietruszkisól do smakupieprz do smakucukier do smakusok z cytryny do smakukilka łyżek oleju
Ewa w kuchniCiasto cynamonowe z kremem moim ulubionym bo kokosowym, ale Ty możesz zrobić bez dodatku wiórek i będzie śmietankowo. Dlatego nie ma w tytule z
Pasje Jolkistrony solą czosnkową i papryką wędzoną. Ostatniego dnia wyjmujemy schab i układamy na ruszcie piekarnika nagrzanego do 80 stopni. Pod rusztem kładziemy inną blachę do której będzie ściekał sok z mięsa. Suszymy schab przez 1 godz. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 50 stopni, włączamy termoobieg i suszymy schab 4 godziny. Obsuszony schab obwiązujemy sznurkiem do wędlin
kulinarnyswiatdomispód tortownicy o średnicy 28 cm. Wstawić tortownicę na około 30 minut do lodówki.2. Żurawinę opłukać (można odłożyć kilka do dekoracji) przełożyć do rondelka, dolać 2 szklanki wody, sok z połowy cytryny i około 2 szklanek cukru- do smaku. Gotować aż żurawina się lekko rozgotuje, około 10 minut. Gorącą zmiksować i przetrzeć przez metalowe sito, aby pozbyć się łykowatych
UgotujmyTo.plzagotowuję miód, dodaję pokrojoną w kosteczkę cebulę i czosnek. Po zeszkleniu dodaję kaszankę nieco rozdrobnioną (bez osłonki). Kiedy kaszanka się już całkowicie rozpadnie dodaję łyżkę oliwy, pół łyżeczki curry, sok i startą skórkę z całej cytryny. Duszę wszystko aż nieco odparuje i zgęstnieje. Na sam koniec dodaję w kosteczkę pokrojone jabłko mieszam i ściągam z ognia. 2. Dorsza kroję
Mechanik w kuchniznowu dzieckiem!;-))))) Pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temp. 185 stopni C z termoobiegiem.Lukier:- 3/4 szklanki cukru pudru bardzo bardzo dobrze zmielonego- 1 małe białko- 1/3 łyżeczki soku z cytrynyUcieramy trzepaczką na lśniący kolor.Składamy domek:Na talerzyk wylej troszkę lukru, tak abyś mogła dobrze przykleić domek do podłoża, składamy tak jak domki z kart. najpierw boki potem
SMYKWKUCHNIdodaję kurczaka. Smażę chwilę aż kurczak się lekko obsmaży.Przekładam składniki do rondelka, dodaję mleko kokosowe, kurkumę, imbir. Gotuję kilka minut po czym dodaję ananasa pokrojonego w kostkę-bez soku. Jeśli sos jest zbyt rzadki zagęszczam 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Przed końcem gotowania dodaję umytą i poszatkowana pietruszkę. Smacznego Post Kurczak w sosie ananasowo-kokosowym pojawił się poraz pierwszy
UgotujmyTo.plciepło. Pycha! Najlepiej smakuje z winem…Grilowana gruszka z serem pleśniowym i orzechami – składniki:1-2 gruszkikawałek sera pleśniowegogarść posiekanych orzechów100 ml wina czerwonego lub portoMarynata:sok z 1 cytrynycynamon (sypany lub laseczka cynamonu)kilka goździkówkilka gwiazdek anyżuok. 2-3 łyżek wody na 500 ml wody Obieram gruszki i kroję na połówki. Wydrążam gniazda nasienne i wstawiam
UgotujmyTo.plesencji waniliowejNa krem:250 ml śmietany 30-36%cukier puderok. 5 łyżek kremu cytrynowego (tzw. lemon curd – przepis poniżej) Etap 1:Przygotować lemon curd:90 ml wyciśniętego soku z cytrynypół łyżeczki otartej skórki cytrynowej90 g cukru1-2 jajka60 g masłaWszystko razem wymieszać i gotować na wolnym ogniu kilka minut aż zgęstnieje. Bardzo uważać, bo tak jak budyń lubi
UgotujmyTo.plkiszonych2-3 łyżki majonezuŚledzie namaczam krótko w wodzie. Odcedzam i kroję w dużą kostkę. Cebule i jabłka obieram i kroję w kostkę. Ogórki kroję w kostkę i lekko odciskam sok. Składniki łączę i mieszam z majonezem. Wstawiam do lodówki na kilka godzin…. i już ;)!Smacznego Post Sałatka ze śledzi pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plpieczemy 50-60 min. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem czy jest w środku suche.Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostawiamy na chwilę na bok do lekkiego ostygnięcia, a w tym czasie sok cytrynowy z resztą cukru (ok 25g) podgrzewamy w małym rondelku aż do rozpuszczenia cukru.Patyczkiem robimy dziurki w ciepłym cieście i gorący syrop wylewamy delikatnie na ciasto aż do całkowitego jego
UgotujmyTo.pltwarogowego (u mnie zmielony z wiaderka)3 jajka1/2 szklanki cukru1/2 szklanki oleju słonecznikowego1opakowanie budyniu waniliowego ( minus 1 łyżka odłożona do piany)1 opakowanie cukru waniliowego2 szklanki mleka (przegotowanego zimnego)sok z połowy cytrynyPianka:3 białka1/2 szklanki cukru1 łyżka proszku budyniowego 1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść i wyłożyć na blachę (spód i boki) wysmarowaną tłuszczem i posypaną mąką lub wyłożoną
UgotujmyTo.plZaczęłam się zastanawiać jaką przystawkę zrobić na Święta… może wytrawne ptysie z musem z łososia? Już słyszę ten szmer oburzonych głosów… Wytrawne ptysie? Odpowiadam
UgotujmyTo.pl