sok - 13499 przepisów (strona:724/900)

Banawino - delikatnie alkoholowy drink na babskie ploteczki, czyli nektar bananowy i czerwone wino 246

oprócz najróżniejszych kaw na zimno, chciałoby się wypić coś równie chłodnego, a wieczorem może i "z charakterem" ;) Bazując na dość popularnym już chyba drinku z bananowego nektaru, soku z czarnej porzeczki i wódki, stworzyłam moją własną jego wersję: banan i wino. Napój smaczny, oryginalny i w sam raz na typowo kobiece spotkania :) Nazwałam go Banawino

Codzienna kuchnia niecodzienna
Aksamitny dżem jeżynowo - porzeczkowy 195

minutach.Na koniec dokładnie przetrzeć dżem przez sito, aby uzyskał delikatną, aksamitną konsystencję. Jeśli wolimy gęstsze dżemy, wtedy przed gotowaniem należy odlać część soku - wykorzystujemy go na przykład do napojów. Można też gotować znacznie dłużej dżem, wtedy woda odparowuje w znacznie większym stopniu.Ilość cukru podałam orientacyjnie. Polecam wsypać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasztet wieprzowy z czerwoną fasolą 161

tworzyć pyszne, pachnące pasztety. Składniki:40 dkg wątroby wieprzowej,70 dkg karkówki,2 średnie cebule,5 większych ząbków czosnku,0,4 - 0,5 l. gęstego soku pomidorowego,1 puszka czerwonej fasoli,sól, grubo mielony pieprz,1 łyżka suszonych ziół prowansalskich,1 łyżka słodkiej mielonej papryki,1 łyżka majeranku,3-4 łyżki oleju.Mięso

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dyniowe ciasto pełne korzennego aromatu 188

łyżeczka mielonego kardamonu,3-4 łyżeczki rozpuszczalnej kawy.Jajka ubić cukrem, dodać olej, sodę, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon i kawę. Połączyć razem. Następnie dodać odcisnąć dynię jeśli puściła dużo soku i dodać. Po wymieszaniu, na samym końcu dodać mąkę i dokładnie wszystko połączyć.Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez około

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domek Baby Jagi z piernika 220

udekorować połówką migdała. Oprócz tego wyciąć komin, i paski na płot. Piec ok 12-15 minut. Z białek i soku z cytryny ucieramy bardzo gęsty lukier. Dom sklejamy  i dekorujemy według własnego uznania, cukierkami i pierniczkami :)Wesołych Mikołajek

Niezły Młynek
Sałatka gyros 193

Następnie nałożyłam ketchup na ogórki i wyłożyłam odsączoną kukurydzę i fasolę. Wszystko to zalałam majonezem wymieszanym z jogurtem i czosnkiem. Kapustę poszatkowałam, doprawiłam szczyptą cukru, soli i odrobiną soku z cytryny.Dlatego, że przygotowywałam wszystko z połowy porcji sałatki było też połowę miski i ciężko zobaczyć warstwy jednak jak wykonamy sałatkę z całej porcji zmieści się w misce i będzie też

NA MOIM TALERZU
Kotlety mielone i ćwikła 189

tego dania.Ćwikła składniki:buraki ok. 4 małych (ugotowane obrane i starte na tartce)chrzan 2 łyżki (ilość zależy od ilości buraków)ocet balsamiczny mała łyżeczka (lub trochę soku z cytryny)szczypta cukru pieprz ziołowy/czarny mielonysól

NA MOIM TALERZU
Kwaśny kapuśniaczek 187

siekamy lekko kapustę i dorzucamy do cebuli, przyprawiamy pieprzem, solą, dodajemy czosnek i chwilę smażymy. Nie odciskam ani nie przepłukuję kapusty, gdyż uwielbiam kwaśny kapuśniak, często też podlewam kapustę sokiem ze słoika. Gdy warzywa będą już miękkie dorzucamy kapustę, mieszamy i chwilę gotujemy. W tym czasie smażymy kiełbasę, ja czasami dodaję do niej przyprawy do mięsa. Pod koniec gotowania dorzucamy

NA MOIM TALERZU
Sałatka z serem camembert 1417

prostu bajka!:)Musicie koniecznie spróbować!Składniki: (na jedną porcję)4-5 liści sałaty lodowejpół pomidora1/4 czerwonej cebulipół papryki czerwonejser camembertjajkobułka tartaolej do smażenia Sos do sałatki:3 łyżki olejułyżka soku z cytrynyłyżeczka mioduząbek czosnkupieprz czarny, sól Ser obtaczamy w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, a następnie w bułce tartej. Takie obtaczanie powtarzamy 3 razy. Smażymy ze wszystkich

Czerwona Porzeczka
Tarta z dorszem i grillowaną papryką 263

piekarnika na 15 min, zdjąć folię i piec dalej przez 15 min. Po tym czasie skręcić piekarnik na 180 stopni. Wyciągnąć tartę. Dorsza pokroić na paski i skropić sokiem z cytryny. Do miski wbić jajka, doprawić solą, pieprzem, dodać pietruszkę, śmietankę i roztrzepać całość widelcem. Masę jajeczną przelać na upieczony spód i ułożyć na przemian paprykę i dorsza. Piec przez

cooklife
Pączki hiszpańskie 278

zanurzeniu papier odejdzie, usunąć go. Pączki smażyć z każdej strony 4-5 minut. Odsączyć na ręczniku papierowym i odstawić do wystudzenia. Glazura:200 g cukru pudru1 łyżka soku z cytryny2 lub 3 łyżki gorącej wodySkładniki na glazurę utrzeć w misie i dekorować nią pączki. Smacznego

Food Square
Sushi w tempurze 161

Tempura to charakterystyczny sposób przyrządzania potraw w kuchni japońskiej. Polega na smażeniu na głębokim oleju różnych produktów obtoczonych w cieście, np. ryb, owoców morza, czy warzyw

Food Square
Pesto z liści rzodkiewki 132

makaronem, do sałatek, jako pasta do pieczywa, czy po prostu zdrowy dip do warzyw.Składniki:2 garści (z 2 pęczków) liści młodej rzodkiewki1 garść pestek słonecznika2 ząbki czosnku1 łyżka soku z cytryny100 ml oliwy z oliwek lub oleju arachidowego (ja daję pół na pół)sól morska do smakuPrzygotowanie:Liście oddzielić od rzodkiewki i umyć. Słonecznik podprażyć na suchej patelni

Food Square
Sałatka Londyn-Tokio 157

Jeśli tak się stanie, można włożyć ją na chwilę do pieca. Jeśli jest dobra odstawić do wystygnięcia i dopiero wtedy kroić (na cienkie kawałki), w innym wypadku stracimy cały sok. Kaczkę można również upiec w piekarniku, jeśli Wam wygodniej.Makaron ugotować w lekko osolonej wodzie, tak, aby był al dente. Po ugotowaniu ostudzić zimną wodą. Z granatu wybrać ziarenka. Mango obrać

Food Square
Grillowany łosoś w sosie teriyaki w towarzystwie buraczków na rukoli 352

kompozycję. Danie szybkie, proste i smaczne i trochę mniej banalne niż zwykle. Polecam!Składniki na 2 porcje:2 filety z łososia50 ml sosu teriyaki (polecam domowy z tego przepisu)sok z cytrynysól morskaPrzygotowanie:Rybę umyć, posolić, skropić cytryną, a na końcu wmasować w nią sos teriyaki. Odstawić na czas przygotowania sałatki, a następnie usmażyć na patelni grillowej

Food Square

Proponowane wyszukiwania