trwa to zwykle ok. 20 minut). Gdy ryż będzie gotowy dodajemy cukier, energicznie mieszamy i przekładamy do miseczki. Ryż na mleku podajemy z owocami, dowolnymi konfiturami, dżemami, polewami, sokami itp. według upodobań. Moje posty
Słodka Stronagłówki sałaty lodowej2 awokadomajonezczarny sezam (opcjonalnie)Roladki z Tortilli na Zimno z Łososiem Wędzonym i Awokado - Sposób przygotowania: Awokado obieramy, a następnie kroimy w drobną kosteczkę (możemy skropić sokiem z cytryny - awokado nie ściemnieje tak szybko). Sałatę i łososia również kroimy na mniejsze kawałki. Każdą tortillę smarujemy cienką warstwą majonezu. Następnie wykładamy łososia, awokado, sałatę lodową i zwijamy w rulon
Słodka Stronastopni piec ok. 30 -35 minut.*Ciasto wyszło mało słodkie mimo łyżki słodzika, mi to nie przeszkadza, siostra trochę marudziła, więc wystarczy trochę słodzika wymieszać z odrobiną soku z cytryny i odrobiną wrzątku na lukier i polać nim ciasto na pewno będzie słodsze. A słodzik na diecie nie przeszkadza (i jest zastępnikiem cukru i cukru pudru).Smacznego
Moje pyszne gotowanieNadzienie:Jabłka pokroić w plasterki i oprószyć je cukrem i cynamonem, wedle uznania. delikatnie pomieszać, aby nie połamać.Nasz spód lekko oprószyć bułką tartą (nasz spód nie zmięknie pod sokiem z jabłek). Wyłożyć jabłka. Piekarnik nastawić na 180 stopni.Białka ubić, dodać cukier puder i jeszcze chwilę ubijać. Wyłożyć na jabłka. Na górę zetrzeć nasze ciasto z zamrażalki
Moje pyszne gotowaniestarłam na grubej tarce, a pomidora pokroiłam w plastry.pizza przed włożeniem do piecaZanim ułożyłam wszystko na cieście, posmarowałam je lekko keczupem. Można również zrobić sos pomidorowy z przecieru lub soku, dodając do tego szczyptę soli, trochę pieprzu, wyciśnięty ząbek czosnku i łyżkę ziół prowansalskichPizzę piekłam w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut, aż do zrumienienia sera.Pizza była pyszna. Pachniała
Codzienna kuchnia niecodziennasobie namiastkę nowalijek: zrobiłam sałatkę z kiełków.Użyłam do niej kiełków słonecznikowych, z brokuła, rzodkiewki i lucerny. Zmieszałam je w miseczce i polałam oliwą wymieszaną ze szczyptą soli i sokiem wyciśniętym z cytryny.Prosto, szybko i zdrowo :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennamożliwości użyć świeżych truskawek, wiśni czy innych sezonowych owoców. Ja mam na to sposób. Otóż używam owoców mrożonych, ale zalewam je galaretką zanim rozmrożą się. Wtedy owoce nie puszczają soku i smakują jak świeże.Taką piankę możemy przygotować na cieniutkim biszkopcie i/lub poprzekładać małymi biszkopcikami. Wtedy stanie się "konkretniejszym" deserem ;)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennabardzo poręczne, ale moim zdaniem za duże. Wystarczyłoby o połowę mniejsze, gdyż tabletki i tak ledwo zakrywają dno.Cena 1 opakowania wynosi około 70 zł.Skład:1 tabletka zawiera:Sproszkowany sok z aloesu 10mgBłonnik owsiany 100mgSuchy wyciąg z mniszka lekarskiego 25mgSuchy wyciąg ze skrzypu 25mgChrom 20µg* (50%)*RDA – procent dziennego zapotrzebowania na minerały #Przeciwwskazania:Ciąża i okres karmienia. Nadwrażliwość
Codzienna kuchnia niecodziennaktórej natrafiłam na przepis. Troszkę zmałpowałam, troszkę po swojemu zrobiłam ;)Składniki na pastę:1 puszka czerwonej fasoli,1 duża cebula,5 ząbków czosnku,200 ml przecieru pomidorowego (lub soku),3 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich,5 łyżek oliwy,ostra papryka mielona, sól - do smaku.Cebulę pokroić w piórka, a czosnek w kostkę i wszystko lekko podsmażyć na oliwie. Dodać odsączoną
Codzienna kuchnia niecodziennadrugą stronę. Kiedy jajko zetnie się, wtedy na wierzchu rozsmarowujemy ulubiony dżem lub konfiturę, brzegi zakładamy do środka i zsuwamy na talerz. Ja użyłam najprostszej gruszki uduszonej we własnym soku z dodatkiem imbiru, którą przygotowałam jesienią i zawekowałam. Jeśli mamy kwaskowate nadzienie, wtedy możemy lekko posypać nasz omlet cukrem pudrem. Dwa, tak przygotowane omlety w zupełności zaspokajają
Codzienna kuchnia niecodziennalekkiego zrumienienia. Dekorujemy według uznania. Ja przygotowałam mój ulubiony i najprostszy na świecie lukier cytrynowy.Składniki:cukier puder,cytryna.Do miseczki wsypujemy cukier puder, do którego wyciskamy sok z cytryny i mieszamy do uzyskania pożądanej konsystencji. Ja swoje rogaliki po polukrowaniu lekko obsypałam brązowym cukrem.Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaśredniej kaczki to około 3 godziny. Ja, żeby być pewna, że kaczka jest upieczona nakłuwam ją patykiem od szaszłyka. Jeśli patyk wchodzi lekko i wypływa bezbarwny sok, wtedy kaczka jest gotowa.Po wyjęciu jej z piecyka daję jej "odpocząć" przez około 5 minut i dopiero wtedy ją kroję.noga, kawałek piersi, placuszki i buraczki :)Jako dodatek do kaczki
Codzienna kuchnia niecodziennausmażeniu smarujemy twarożkiem i składamy na cztery, w tzw. chusteczkę. Na sos owocowy potrzebujemy:1 średni grapefruit,1 limonka,5-6 łyżek brązowego cukru,4 łyżki masła.Wyciskamy sok z owoców i wlewamy go na patelnię. Dosypujemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodajemy masło i jeszcze przez chwilę gotujemy. Wkładamy przełożone twarożkiem naleśniki
Codzienna kuchnia niecodziennasmażyć (naleśniki mogą się rwać). Trzeba wyczuć odpowiednią gęstość :)Naleśniki smażymy na średnim ogniu na lekko natłuszczonej patelni. Nie rumienimy ich zbyt mocno.Sos pomidorowy:ok. pół szklanki gęstego soku pomidorowego,3 łyżki kwaśnej śmietany,1 łyżka ziół prowansalskich,1 większy ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę,pieprz, sól.Wszystkie składniki połączyć razem i odstawić do lodówki na 10 minut.Przygotowa
Codzienna kuchnia niecodziennałyżki majonezu.sos czosnkowy: śmietana, czosnek, sól i pieprzSos czosnkowyDo przygotowanej bazy dodajemy kilka ząbków czosnku. Ile? To już kwestia naszego smaku. Można też dodać kilka łyżek keczupu bądź soku pomidorowego.Sos chrzanowyDodajemy łyżeczkę lub dwie dobrego chrzanu.KoperkowyDodajemy posiekany drobniutko koperek. Można też dać odrobinę chrzanu, ale musi to być naprawdę odrobina, żeby lekko zaostrzyć smak.ZiołowyDodajemy drobno posiekaną pietruszkę, koperek
Codzienna kuchnia niecodzienna