przygotowaniach zaplątał się śledź. A dokładniej przepis na śledzie z przyprawami korzennymi. Polecam! Składniki na 2 słoiki po ok. 350 ml: 400 g śledzi solonych 3 cebule 6-7 suszonych śliwek garść drobnych rodzynek 3 łyżki oleju 4 łyżeczki brązowego cukru ½ szklanki przecieru pomidorowego ½ szklanki wody 2-3 łyżki białego octu winnego 1 listek laurowy kilka ziaren ziela angielskiego kilka(...)piernika ¼ łyżeczki cynamonu szczypta mielonego imbiru sól według uznania Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie przez kilka godzin. Jeżeli są bardzo słone, wodę podczas moczenia można kilka razy wymienić. Gdy będą już odpowiednie, osuszyć na ręczniku papierowym. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Śliwki pokroić w paseczki, rodzynki przepłukać. Na patelni rozgrzać olej. Dorzucić cebulę, oprószyć solą. Gdy będzie szklista dodać cukier
Pełny talerzMIĘTĄ Sałatka ziemniaczano śledziowa: – Smaczna, zdrowa tradycja – Idealna sałatka nie tylko od święta – Śledź, ziemniak, ogórek i tyle – Przepis klasyczny, podstawowy – Zdrowe kiszonki, nieco słone śledzie, pyszne ziemniaki ILOŚĆ PORCJI: 3-4 CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Ziemniaki – 6 sztuk – Płaty śledziowe w oleju – 4 sztuki – Ogórki kiszone – 3 sztuki – Cebula czerwona – 1 sztuka – Majonez – 2 łyżki – Musztarda(...)podstawowy przepis na to danie. Course Breakfast, Dinner, Salad Cuisine Polska Keyword Ogórek kiszony, Sałatka, Sałatka ziemniaczano śledziowa, Śledź, Sałatka rybna, Brzoskwinia Prep Time 40 minutes Cook Time 30 minutes Author Globus Kulinarny Ingredients Ziemniaki – 6 sztuk Płaty śledziowe w oleju – 4 sztuki Ogórki kiszone – 3 sztuki Cebula czerwona – 1 sztuka Majonez – 2 łyżki Musztarda – 1 łyżeczka Natka pietruszki – posiekane
globuskulinarnydodatkiem ogórków konserwowych i marynowanych grzybków. Słone śledzie świetnie pasują podane z delikatnie marynowanymi grzybkami. Jeżeli w Sylwestra chcecie zaskoczyć znajomych to przygotujcie sałatkę śledziową z dodatkiem kiwi - pycha :) Składniki 3-4 filety śledziowe a'la matyjas 2 ogórki konserwowe kilka marynowanych grzybków 1 mała cebulka sól, pieprz olej Filety śledziowe wymoczyć w wodzie(...)Następnie osuszyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i bardzo drobno posiekać. Przelać wrzącą wodą. Ogórki i grzyby drobno pokroić. Do miski wsypać pokrojone śledzie, cebulkę, ogórki i grzybki. Całość delikatnie posolić oraz popieprzyć. Zalać olejem. Tak przygotowaną sałatkę schować do lodówki. Najlepiej smakuje kilka dni po przygotowaniu
UgotowaćSkładniki: 40 dag śledzi marynowanych 1 duża cebula pół słoika ogórków konserwowych 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/4 szklanki oleju ok. 1 szklanki pikantnego keczupu 2 łyżeczki musztardy pieprz do smaku 3 zmiażdżone ząbki czosnku cukier do smaku Sposób przygotowania: Śledzie kroimy w paski. Ogórki kroimy w paski, cebulę w cienkie piórka. Cebulę solimy, gnieciemy, odstawiamy na 10-15 minut
Pobite gary Barbaryukładamy w słoiku, w którym będziemy je marynować . Całą marynatą ze słoika o poj. 500 ml wlewamy do większego słoika z pokrojonymi śledziami, dodajemy jeszcze 1 pokrojoną cebulę, świeży rozmaryn, zawartość słoika uzupełniamy niewielką ilością oleju rzepakowego. W tym roku właśnie mając na uwadze ten przepis na pyszne marynowane śledzie z papryką i rozmarynem przygotowałam odpowiednio więcej słoików
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięfiletów śledziowych z matiasa. Składniki na sos: opakowanie przecieru pomidorowego (200 g), większy por, 15 suszonych śliwek, 3 łyżki oleju, 3 łyżki wody, przyprawy: sól, pieprz, cukier, szczypta cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, łyżeczka curry, płaska łyżeczka majeranku. Przygotowanie: Śledzie moczę 2-3 godziny (co godzinę zmieniam wodę), osuszam ręcznikiem papierowym, kroję w kawałki. Pora kroję w cienkie paseczki, szklę(...)rozgrzanym oleju z dodatkiem soli pod przykryciem. Do pora dodaję pokrojone śliwki, przecier pomidorowy, wodę i przyprawy. Dokładnie mieszam. Sos gotuję przez kilka minut na niedużym ogniu. W razie potrzeby doprawiam do smaku. W szklanym naczyniu lub słoiku układam na przemian warstwę śledzi i gorącego sosu. Odkładam do przestudzenia, a następnie wkładam do lodówki (najlepiej na całą noc, aby smaki
JejKuchniaMatias - solone 300 g cebuli 4 łyżki koncentratu pomidorowego (około 120 g) 1/4 szklanki oleju (około 60 ml) 1 łyżeczka cukru 1 łyżka octu winnego (jabłkowego) przyprawy : 1 listek laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego 3 goździki pieprz do smaku Link do filmu z przygotowania: Śledzie w sosie pomidorowym Przygotowanie : Przed przygotowaniem śledzi, filety śledziowe płuczę w zimnej wodzie(...)zalewam zimną wodą i odstawiam na około 2-3 godziny do namoczenia w międzyczasie zmieniam wodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Teraz przygotuję pozostałe składniki : Cebulę kroję w cienkie półplasterki. Następnie na patelni rozgrzewam cały olej i smażę cebulę przez około 5-6 minut tak żeby się zeszkliła ale nie zrumieniła. Następnie do zeszklonej cebuli dodaję pozostałe składniki
Uwaga Babcia Gotujebalsamicznego 3 łyżki octu jabłkowego 3-4 ziarenka ziela angielsiego 3-4 liście laurowe 1/2 łyżeczki gorczycy wykonanie: Śledzie moczymy, zmieniając wodę 3-4 razy. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę i chwilkę smażymy. Dodajemy cukier, liście laurowe, ziele angielskie oraz koncentrat pomidorowy, mieszamy i chwilkę dusimy. Zdejmujemy
Domowy Smak Jedzeniasmaków: smak dzieciństwa. ;-) Choć jest pracochłonna, bo trzeba ugotować osobno buraki, jajka, wymoczyć śledzie to zapewniam, że jest warta całego tego zachodu. :-) Dla wielbicieli śledzi oczywiście! 2-3 filety śledziowe (u mnie z oleju) 2 buraki 2 ziemniaki 2 ogórki kiszone 2 jajka 1 mała cebula majonez sól, pieprz 1. Filety śledziowe moczymy. Te z beczki minimum(...)godzinie wymieniamy wodę), natomiast te z oleju przez około 15 minut. 2. Burak i ziemniaki gotujemy do miękkości, bez obierania skórki. Jajka gotujemy na twardo. Wszystko studzimy. 3. W misce warstwami układać będziemy kolejno: śledzie, cebulę, majonez, ziemniaki, sól, pieprz, ogórki, majonez, buraki, sól, pieprz, jajka. W takiej kolejności przygotowujemy i od razu układamy w misce warstwowo składniki (dzięki
Szefowa kuchnijakoś nie obfitował w " kasę " dlatego dla gości przygotowałam potrawy z tego co było w spiżarce i w lodówce.Nic mi się niezmarnowało ,nawet olej z konserw , który wykorzystałam do przepisu na śledzie.Okazało się , że wszystko gościom smakowało i nawet nie zdali sobie sprawy jakim tanim kosztem wszystko zrobiłam.Minimum pracy i kosztów.To było najtańsze i najsmaczniejsze przyjęcie
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibardzo. Składniki: 25 dag solonych filet śledziowych 1 burak 1 jabłko kwaskowe 1 cebula 2 ogórki kiszone koperek sól,pieprz Sos: 2 łyżki oleju 1 łyżeczka musztardy sok z 1/2 cytryny Śledzie moczyć w zimnej wodzie.aż będą odpowiednio słone.Osuszyć,pokroić na małe kawałki. Buraka ugotować,obrać,pokroić w kostkę.Jabłko obrać,pokroić na ćwiartki,następnie
Niespełnione zdolności kulinarnespotkań, a śledziki czy fileciki w zalewie można przechowywać dość długo w lodówce i nic się im nie dzieje :) Składniki: 1kg śledzi zielonych (lub filetów z dorsza, czy innej rybki) 2 jajka Sól Pieprz Bułka tarta Olej do smażenia Zalewa octowa: 3 szklanki wody ¾ szklanki octu 3 łyżki cukru 1 ½ łyżki soli Ok. 10 ziarenek ziela angielskiego Ok. 4 listki(...)laurowe Śledzie lub filety solimy, pieprzymy, a następnie kroimy na niewielkie kawałeczki, po czym panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej i pieczemy obustronnie na rozgrzanym oleju na złoty kolor. W gotującej się wodzie rozpuszczamy cukier i sól, na koniec dodajemy ocet, ziele angielskie i listki laurowe. Gdy zalewa się zagotuje, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem, do chwili
Smakowy Rajśledź w zalewie składniki 1 por 2 łyżki oleju 2 łyżki miodu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu spirytusowego 1/2 szklanki wody 5-6 filetów śledziowych ( u mnie matiasów z olejowej zalewy) sól, pieprz sposób przygotowania W niewielkim garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy posiekanego w krążki pora ( tylko białą część), smażąc go na niewielkim ogniu przez
Miód i pieprzjest przepis. Na blogu są też pasty jajeczne, które są również warte polecenia. - Pasta jajeczna. - pasta z jajek z szynką Składniki: 1/2 litra śledzia w pikantnej salsie 1 torebka ryżu parboiled (100 g) opcjonalnie: łyżka oleju sól, pieprz do smaku Gotujemy ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu, studzimy. Śledzia wraz ze składnikami marynaty miksujemy. Rozdrobnionego śledzia mieszamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię