sledzie w oleju - 2468 przepisów (strona:77/165)

Śledzie smażone marynowane 143

mąka do panierowania 1 jajko                          Przygotowanie: _______________________ Śledzie umyć i  panierować w mące,  rozbełtanym jajku, po czym ponownie w mące. Na patelni  dobrze rozgrzać olej i ułożyć ryby. Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu około 15-20 min , przewracając z jednej strony na drugą(...)momentu aż cebula zmięknie, następnie dodać ocet i zagotować. Ja lubię zalewę słodko-kwaśną, wiec nie żałuję cukru i zdarza mi się czasem jeszcze na koniec ją dosłodzić. Śledzie przełożyć do miki,  zalać gorąca marynatą.Odstawić do ostygnięcia , a potem na kilkanaście godzin umieścić w lodówce. Smacznego

Gosia gotuje
ŚLEDZIE PO WĘGIERWSKU + FILMIK 125

cebulą, pieczarkami i papryką. Przełożone smakują wybornie, delikatne, lekko słodkawe i pikantne. Polecam.  SKŁADNIKI :  1 kg śledzi solonych ( wymoczonych ) 1 kg cebuli  1 czerwona papryka 3-4 kawałki papryki konserwowej 300 g poszatkowanych pieczarek 200 ml oleju(...)łyżki cukru 3-4 łyżki octu 3 duże łyżki przecieru pomidorowego  sól pierz do smaku 3 papryczki chilli  PRZYGOTOWANIE : Śledzie należy dobrze wymoczyć, odsączyć i pokroić w większe kawałki.  Na patelnię wlewamy olej, dajemy pokrojoną w talarki cebulę, pieczarki i paprykę ( bez konserwowej ). doprawiamy solą i pieprzem. Prużymy aż wszystko zmięknie. Następnie dodajemy paprykę konserwową i przecier

Kulinarne Fantazje Marioli
Salsa ze śledziem z kukurydzą i ananasem 142

family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Cambria; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Salsa ze śledziem z kukurydzą i ananasem 1 opakowanie filetów śledziowych (250g) 2 duże cebule olej do smażenia 1 czerwona papryka mały przecier pomidorowy 2 łyżki miodu sok z połowy cytryny 150 g kukurydzy konserwowej 3 plastry ananasa(...)syropu Śledzie umyć i przesuszyć a następnie pokroić w paski. Cebulę pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Paprykę pokroić w kostkę i dodać do cebuli, lekko podsmażyć. Dodać miód, sok z cytryny, 4 łyżki wody (albo zalewy z ananasa) i przecier – dusić ok 5 minut. Na patelnię dodać kukurydzę i pokrojonego w kostkę

Smaczny zeszyt
Śledzie z cebulką na chiński sposób! Na wigilijny stół! 124

się je z dodatkiem sosu sojowego o aromacie goździka i pomarańczy. Sos jest bardzo smaczny. Śledzie znikają od razu ze stołu ;-)SKŁADNIKI:- 10 dobrej jakości filetów śledzi- 2 cebule białe- 5 łyżek oleju- 4 łyżki sosu sojowego z nutą pomarańczy i goździka (do kupienia w sklepach z kuchniami świata)- łyżka sosu sojowego jasnego- chili świeże- 1 jabłko pokrojone w kostkę(...)gruszka pokrojona w kostkęwykonanie:Na patelnię wlej olej, dodaj pokrojoną cebulę, duś na oleju. Cebula nie może się zrumienić!Dodaj chili i owoce. Duś pod przykryciem 15 minut. Dodaj przyprawy duś kolejne 10 minut. Podlej sosem sojowym. Duś 3 minuty bez pokrywki.Wystudź całkowicie masę.Śledzie wypłukuj pod wodą (dobrze jest je moczyć w zimnej wodzie co najmniej godzinę

SMYKWKUCHNI
ŚLEDZIE PO KASZUBSKU Z PAPRYKĄ I KORNISZONAMI 240

cebule 4 ogórki korniszony 3-4 płaty czerwonej papryki konserwowej 4-5 kulek ziela angielskiego 3 liście laurowe Zalewa: (aby zalewa porządnie przykryła śledzie, ja podwoiłam ilość wszystkich składników) 1 szkl. wody 1/4 szkl. oleju  2 łyżki octu 1 łyżka cukru 2 łyżki ketchupu pikantnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego pieprz sól do smaku 3 liście laurowe 4 kulki ziela(...)angielskiego Wykonanie: Śledzie moczymy (aby pozbyć się nadmiaru soli) w wodzie lub mleku ok 2-3h. Po wymoczeniu kroimy w kawałki ok 2cm. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę, smażymy do zezłocenia ,po czym dodajemy po kolei wszystkie składniki zalewy, mieszamy - ew. doprawiamy, aby uzyskać ulubiony smak. Zagotowujemy. Dorzucamy pokrojone w paseczki korniszony i konserwową paprykę. W wysokim

Walijskie Pichcenie
Śledzie w sosie pomidorowym 170

może zabraknąć na imprezowym menu. Proste i szybkie w wykonaniu do tego bardzo smaczne a wszystko to przy niewielkim nakładzie pracy. Śledzie w sosie pomidorowym Składniki: 5 płatów śledziowych solonych a’la matias 3 cebule 3 łyżki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego „Pudliszki” 1 łyżeczka octu winnego 1/3 szklanki przegotowanej wody ½ łyżeczki cukru Sól Pieprz Śledzie w sosie pomidorowym Przygotowanie(...)wymieniamy wodę, następnie odcedzamy i kroimy na dwu-centymetrowe kawałki, takie w sam raz na jeden raz. W czasie moczenia śledzi przygotowujemy sos, obieramy cebulę i kroimy w piórka, następnie w rondelku lub patelni rozgrzewamy trzy łyżki oleju, wsypujemy cebulę i smażymy do momentu aż się zeszkli. Do zeszklonej cebuli dodajemy dwie łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki, łyżeczkę octu winnego

Księga-Smaku
Śledź w sosie czosnkowym 401

Wigilia i śledź to dwa nieodłączne elementy, przynajmniej w  naszym domu. Śledzia jadamy w  wersji tradycyjnej, czyli w oleju z cebulka oraz w śmietanie z jabłkiem i cebulką. Kilkanaście lat temu moja teściowa wynalazła gdzieś przepis na śledzie w sosie czosnkowym, posmakował nam bardzo i od tego momentu wszedł  na stałe do naszego świątecznego menu. Za jego

Kulinarne przygody Gatity
Śledzie po wiejsku 183

Składniki zalewy: 1 szklanka (250 ml) wody 100 ml octu 10% 150 ml oleju 3 listki laurowe kilka ziarenek pieprzu 3 ziarenka ziela angielskiego 1/2 łyżeczki cukru              Wykonanie: Śledzie wymoczyłam poprzedniego dnia, zmieniając kilkakrotnie wodę. Wymoczone pokroiłam w kawałki. Każdy płat na 3 części. Cebulę pokroiłam w półkrążki. Marchewkę starłam na tarce jarzynowej(...)gotowałam jeszcze 2 minuty. Wyłączyłam gaz i wlałam ocet. Wymieszałam zalewę i wystudziłam.   Na dno słoja włożyłam część cebuli, następnie warstwę   śledzi, delikatnie oprószyłam pieprzem i położyłam kilka plasterków ogórka i zalałam 2 łyżkami oleju. Następnie powtórzyłam układanie składników do słoja aż do wyczerpania składników.     Na wierzchu rozłożyłam cebulę i wszystko zalałam wystudzoną zalewą. Słoik wstawiłam

Kuchnia u Krysi
Śledzie w potrawce z sosem pomidorowym 156

przepisów ! zapraszam !!! Ten przepis jak i inne można znaleźć w lewym bocznym pasku! Śledzie w potrawce z sosem pomidorowym. Składniki : 5 filetów śledzie w zalewie solnej 5-6 dużych główek cebuli  sól morska i pieprz  olej do smażenia  1 czerwona papryka 3 ziela angielskie  2,3 liście laurowe 3 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego 4 czubate łyżki(...)ketchupu ( ja dodaje ostrego) 2 łyżki cukru Przygotowanie: Śledzie wkładamy do głębokiego naczynia i zalewamy zimną wodą aby całe się pokryły i odstawiamy 3-4 h aby straciły słoność. Cebulkę kroimy w piórka, paprykę w kostkę i na wolnym ogniu dusimy w patelni z olejem. Po 15 min duszenia dodajemy 2,3 liście laurowe i 3 ziela angielskie i dusimy

Sprawdzone przepisy kulinarne
śledziowe filety na pyszny obiad... 178

Składniki: śledzie świeże duże 6 sztuk, sól ziołowa - ile potrzeba, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1 kg, kiszona kapusta 50 dag, cebula 1 sztuka, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, olej słonecznikowy - ile potrzeba, szczypiorek 1 pęczek filety śledziowe solić przed samym smażeniem, nie puszczą wody i nie są suche = duże świeże śledzie oczyścić, odciąć łebki, płetwy(...)każdej strony surówka z kiszonej kapusty: cebulę drobno pokroić w kostkę, posypać cukrem, pieprzem mielonym, wlać olej słonecznikowy i dodać pokrojoną kiszoną kapustę, wymieszać ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuć tłuczkiem do ziemniaków filety podać z kapustą, ziemniakami, posypać pokrojonym szczypiorkiem - śledzie idealnie smakują na obiad jako filety, kupuję świeże śledzie od rybaków i sama je czyszczę i filetuję........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Paprykarz ze śledzi i kaszy bulgur 114

Pyszny paprykarz w nie więcej niż 30 min? Dlaczego nie. Składniki 2 puszki śledzi w pomidorach 100 g kaszy bulgur 3 młode marchewki 2 łyżki oleju rzepakowego 50 ml białego wina wytrawnego mielona słodka papryka mielona ostra papryka sól(...)pieprz Przygotowanie Kaszę gotujemy na sypko, przekładamy na sitko, przelewamy zimną wodą i osączamy. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, podsmażamy na rozgrzanym oleju i dusimy przez chwilę w winie. Płyn odparowujemy. Śledzie razem z sosem przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem, dodajemy kaszę i marchew, mieszamy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i paprykami

R'n'G Kitchen
Śledzie w musztardowym sosie z koperkiem 424

łyżki miodu 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżeczka musztardy francuskiej z całą gorczycą 1 łyżka majonezu Winiary 200 ml oleju roślinnego 1/2 pęczka koperku sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Śledzie moczymy kilka godzin w mleku aby pozbyć się soli. Śledzie osuszamy i kroimy w paski i doprawiamy pieprzem. Przygotowujemy mieszankę z miodu, octu, obu rodzaju(...)musztard i majonezu, łączymy je w misce za pomocą trzepaczki. Następnie dolewamy stopniowo olej, cały czas mieszając trzepaczką, uważamy, aby sos się nie zważył, wlewamy też odrobinę zimnej wody. Pod koniec dodajemy do sosu posiekany koperek, doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie solą. Śledzie i sos układamy w słoikach warstwami, możemy też śledzie wymieszać z sosem przed włożeniem do słoików

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie w pomidorach z rodzynkami. 155

znany, ja dostałam go od koleżanki. Zachwalała, że takie pyszne śledzie i rzeczywiście miała racje! To co, zapraszam. Składniki; 40 dag solonych śledzi 15 dag rodzynków Skworcu 4 cebule słoiczek przecieru pomidorowego 20 dag ok 1/3 szklanki oleju sól himalajska Skworcu  do smaku pieprz  burbonese Skworcu  do smaku 1-2 łyżki miodu lipowego Skworcu   Przygotowanie; Śledzie(...)talarki. Rodzynki namoczyć kilka minut we wrzątku aby zmiękły. Na patelnie wlać olej, wrzucić cebulę i smażyć aż się zrumieni i zmięknie. Dodać koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku miodem, solą i pieprzem. Dodać odsączone rodzynki i dusić kilka minut. Przestudzić. W salaterce układać warstwami, najpierw śledzie a na nie cebulę i tak do wyczerpania. Odstawić do lodówki najlepiej na cała

Radość kipiąca uśmiechem.
Śledzie z grzybami 140

innych. Grzyby suszone też kojarzą się ze smakami świąt, dlatego proponuję śledzie z grzybami. Przepis funkcjonujący od wielu, wielu lat. 4 płaty solonych śledzi*, 1 cebula, 30 - 40 g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki), 4 – 5 łyżek oleju do smażenia, cytryna, sól, cukier Grzyby włożyć do garnuszka, zalać wodą i odstawić na kilka godzin. Następnie ugotować je do miękkości w wodzie(...)wylewać płynu z gotowania grzybów!!! Będzie można dodać go do barszczu grzybowego . Grzyby odstawić do ostudzenia. Pokroić niezbyt drobno. Płaty śledzi namoczyć w zimnej wodzie. Odstawić na około 2 godziny. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki. Poddusić na oleju ze szczyptą soli. Gdy będzie miękka dodać grzyby i razem poddusić. Doprawić do smaku solą, cukrem i kilkoma kroplami soku z cytryny

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania