moczenia śledzi. Płuczę je pod bieżącą zimną wodą, wkładam do większej miski i zalewam zimną wodą, tak by przykryła całkowicie śledzie. Wodę zmieniam 3 razy po 30 minutach. Możesz moczyć je dłużej, w zależności jaką słoność lubisz. Ostatnie moczenie w wodzie możesz zastąpić moczeniem w mleku. Porada: Zamiast śledzi do moczenia możesz wykorzystać śledzie a la matias z oleju
Zasmakuj Kuchniziemniaki ostrożnie wykładamy na talerz, przekrawamy na ćwiartki, lekko solimy i kładziemy listek masła. Dorzucamy do tego śledzia. Tutaj zostawiam dowolność. Ja akurat miałam dziś śledzie wiejskie - z cebulką w oleju. Ale to danie równie dobrze smakuje z rolmopsami czy inną wersją śledzi. Po prostu kto jak lubi! A że to danie bardzo lubię
dobra gospodyni dom wesołym czyniSkładniki: 6- 7 filetów śledziowych 150 ml mleczka kokosowego 1 duża cebula 4-5 łyżek oleju kurkuma pasta curry(w moim przypadku czerwona) szczypiorek Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić na małe kawałki. Mleczko kokosowe, olej, łyżeczkę kurkumy i dwie łyżeczki curry dobrze razem połączyć. Cebulę drobno pokroić posypać solą i cukrem. Wymieszać i odstawić na 30 minut. Śledzie ułożyć
Pysznie & PięknieŚledź z musztardą francuską Seko , 1 jabłko, 1 mała cebula, 1 łyżeczka chrzanu, 200 g śmietany 12 %, 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz, czerwony pieprz. Przygotowanie: Śledzie odsączamy z nadmiaru oleju przy pomocy ręcznika papierowego i kroimy w kostkę. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce (odciskamy z nich sok), dodajemy pokrojoną drobno cebulkę, chrzan i śmietanę. Przyprawiamy solą i pieprzem
Aga w kuchniczasu do czasu lubię przygotować śledzie na kolację, takie same mi nie smakują, ale z różnymi dodatkami to już tak. Przygotowałam je na lekko słodko z cebulą duszoną, suszonymi pomidorami i z bakaliami. Najlepiej smakują dobrze schłodzone i ze świeżym chrupiącym pieczywem. Potrzebujemy: 3 duże cebule 3 spore płaty śledzi ( u mnie takie ze słoika z zalewy(...)łyżki koncentratu pomidorowego 6 sztuk suszonych pomidorów sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku papryka słodka mielona do smaku 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory olej do smażenia szczypta cukru Wykonanie pysznych śledzi: 1. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości często mieszając. Gdy cebula będzie miękka dodajemy pomidory suszone
Izabelawkuchnirobić na wiele sposobów,marynować, podawać z ziemniakami, albo w sałatce ( przepis ). A poniżej znajdziecie przepis na śledzie w śmietanie. ŚLEDŹ w ŚMIETANIE Składniki: 3-4 płaty śledzia marynowanego lub w oleju 1 cebula 1 jabłko 2-3 ogórki kiszone sos śmietanowy: 1/2 szklanki śmietany kremowej 18% np. Zott Natur 1 łyżka majonezu 1 szczypta kawsku cytrynowego 1 szczypta
Bon appetit mon amieśledzie na imprezy lub świąteczny stół. Zawsze dobrym pomysłem jest przygotowanie ich w kilku wariantach, tak aby goście mogli wybrać swoje ulubione. Tradycjonaliści z pewnością polubią śledzie po kaszubsku lub śledzie w śmietanie . Świetnie sprawdzą się również śledzie w musztardzie , z żurawiną lub z suszonymi pomidorami . Do moich osobistych faworytów należą śledzie z orzechami i śliwkami , śledzie korzenne oraz śledzie(...)odtajania w lodówce lub w temperaturze pokojowej. śledzie po sułtańsku Przepis na śledzie po sułtańsku Składniki na śledzie po sułtańsku 400 g filetów śledziowych marynowanych 200 g przecieru pomidorowego 150 g rodzynek sułtańskich 3 cebule ¼ łyżeczki ostrej papryki 2 łyżki soku z cytryny ½ łyżeczki cukru 3 łyżki oleju Sól, świeżo mielony pieprz Jak zrobić śledzie po sułtańsku Rodzynki zalej ciepłą
okolicepalnika.plSkładniki: 5-6 filetów śledziowych matias 1 czerwona papryka 2 cebule 1 łyżka posiekanej pietruszki 4 łyżki octu olej 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego pieprz Wykonanie: Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na około 2-3 godziny. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Wymoczonego śledzia osączamy, kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę, paprykę, śledzia oraz pietruszkę przełożyć do miski
magiczna kuchnia Kasiprzygotowania wrapów możecie użyć tortilli pszennej lub pełnoziarnistej, ale sprawdzą się tu też klasyczne naleśniki . PRZEPIS NA WRAPY ZE ŚLEDZIEM Składniki na wrapy ze śledziem: 500g śledzi solonych lub w oleju 1 cebula 1 szkl śmietany 3 czubate łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 8 tortilli lub naleśników 2 garście drobniutko poszatkowanej kapusty białej lub pekińskiej sól himalajska ogórki korniszony
Dorota Smakujeawokado 2 łodygi selera naciowego cebula czerwona kilka gałązek natki pietruszki 1/2 jabłka 2 łyżeczki soku z cytryny łyżka oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku Jak zrobić tatar ze śledzia? Śledzie(...)najlepiej, aby były niezbyt słone i nie wymagały moczenia. Jeśli jednak wymagają moczenia to moczyć w zimnej wodzie jak najkrócej, po czym dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Śledzie pokroić w kostkę i wymieszać z olejem. Awokado i jabłko obrać i pokroić w kostkę, a następnie skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Łodygi selera oczyścić z twardych
Kuchcik gotujełyżeczka cukru 1 duża cebula 2-3 ogórki korniszony lub kiszone 2 łyżki oleju sól i pieprz świeżo mielony gałązkę kopru do dekoracji Wykonanie: Buraczki gotujemy, studzimy, obieramy ze skórki, kroimy w paski i skrapiamy octem winnym. Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie około 1 godz. Śledzie wyjmujemy z wody osuszamy(...)kroimy w grubsze paski 2- 3 cm. Ogórki, obraną cebulę kroimy w kostkę. Na półmisku lub w szklanej misce układamy buraczki, solimy, pieprzymy, posypujemy cukrem oraz skrapiamy olejem. Na buraczkach układamy kawałki śledzi, pokrojoną cebulę i ogórki, skrapiamy octem winnym. Sałatkę udekorować buraczkami i świeżym koperkiem. Smacznego
kgwjanczewododać prawdziwą fetę. Byczcie się. Składniki: 3 solone śledzie 5 suszonych pomidorów z zalewy 150 g sera feta pół malej cebuli 2 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów pieprz Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy
Kardamonovyszklanki sosu meksykańskiego Fanex 0,5 szklanki ketchupu 2 czerwone papryki 2 cebule Puszka fasoli czerwonej Słodka i ostra papryka Sól do smaku Płatki chili Olej do smażenia Sposób przygotowania: Śledzie przekładamy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez 2 godziny, kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie paski, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Paprykę oczyszczamy
Bajeczna Kuchniafiletów śledzia (marynowany) 1 duża cebula 2 łyżki keczupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 70-80 g pieczarek (malutkich) olej do smażenia sól pieprz szczypta cukru natka pietruszki Śledzie kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w piórko i smażymy na 2 łyżkach oleju razem z pieczarkami w całości kilka minut po czym dodajemy koncentrat i keczup , doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Gotowanie jest łatwe