Sałatka na sobotnie wieczory ze znajomymi, lub jako smaczna kolacja po ciężkim dniu pracy. Z racji tego, że ryby warto jeść, a dodatkowo śledzie uwielbiam w wersji z olejem i ziołami to taki połączenie jest dla mnie idealne. I Ty "WYHACZ RYBKĘ" i spróbuj swoich ulubionych połączeń smakowych :) Składniki (1 porcja): 2 filety śledzia z suszonymi ziołami 4 pomidorki
ChilliJemyrewelacyjne. Składniki 0,5 kg śledzi solonych 2 cebule mały słoik koncentratu pomidorowego sok wyciśnięty z jednej cytryny 1/3 szklanki oleju łyżeczka cukru 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego rodzynki Sposób Śledzie namoczyć w wodzie na 2 godziny. Po tym czasie opłukać je i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić(...)łyżce oleju. Dodać koncentrat, sok z cytryny, olej, cukier, liście laurowe, ziele angielskie oraz rodzynki. Wszystko razem pogotować przez 2 minuty. Gotowy sos po ostygnięciu połączyć ze śledziami
Kuchenne aromatyOstatnia już propozycja przed świętami na wykorzystanie śledzia. Tym razem pyszny śledź po litewsku z aromatem wędzonych szprotek. Składniki: 4 filety ze śledzia 4 szprotki wędzone z oleju 2 ogórki kiszone ½ słoiczka koncentratu pomidorowego 1 cebula (opcjonalnie 2 małe) 40g suszonych grzybów Olej Sól, pieprz Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godz. Następnie przelewamy do garnka i gotujemy około
Kolizje Smakówzostawisz komentarz… Przepis ten zdobyłam na spotkaniu kulinarnym STOWARZYSZENIA” KRZEMIANKI ” , na którym to danie było zaprezentowane. Śledzie po zbójnicku Świetnie się nadają jako przekąska na domowych imprezach. Składniki : 60 dag matiasów solonych, 3 cebule, 3 łyżki oleju, łyżka koncentratu pomidorowego. łyżeczka musztardy, jajko, pieprz, mielona ostra(...)papryka, natka pietruszki, szczypiorek, jabłka. sałata ( niekoniecznie ) Sposób przygotowania : Śledzie moczymy w wodzie . Następnie drobno kroimy w kostkę. Cebulę siekamy na drobno i łączymy ze śledziem. Dodajemy koncentrat, musztardę i przyprawy. Mieszając, wlewamy olej ( masa powinna mieć konsystencję tatara ). Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i drobno kroimy. Natkę i szczypiorek siekamy. Z masy rybnej formujemy niewielkie kulki, które posypujemy jajkiem
Pysznosci Babci Basiinternecie, przeszukałam zapasy i z tego co było powstała moja sałatka. Jak się przegryzła po 2 h to wyszła bomba smakowa. Gorąco polecam. Składniki 2 opakowania śledzi a'la matias w oleju (400 g) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 3-4 ogórki kiszone 1 jabłko duże 1 cebula średnia 3 jajka ugotowane na twardo majonez pieprz Śledzie
Piekielna Kuchnia Patirównież na wigilijny stół. Kilka marynowanych płatów śledziowych obieramy ze skórki i dzielimy na kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Na półmisek wlewamy odrobinę oleju, posypujemy pieprzem i cebulką. Układamy na tym warstwę śledzia i ....posypujemy pieprzem i cebulką. Całość zalewamy olejem i dekorujemy szczypiorkiem. Znakomicie smakuje z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego
Maminek kulinarnyktórym piekę chleb. Do ciasta dodałam też tarte buraki, co wzbogaciło bliny o charakterystyczny słodkawy smak, który dobrze komponuje się z chrzanowym majonezem, słonym śledziem i kawiorem. Do przygotowania blinów i domowego majonezu wykorzystałam olej rzepakowy, który jest neutralny i delikatny w smaku i jednocześnie doskonale nadaje się do smażenia. Ale to nie wszystko. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów(...)łyżeczka soli Majonez chrzanowy: 1 jajko 1 łyżka soku z cytryny 1/2 łyżeczki cukru 1/3 łyżeczki soli szczypta pieprzu 1 łyżeczka musztardy 200 ml oleju rzepakowego 2 łyżeczki świeżo tartego chrzanu Dodatki: 6 filetów śledzi a'la matias lekko słonych kawior koperek Przygotowanie: Bliny: Białka jajek ubijamy z solą na sztywną pianę. W drugiej misce łączymy zakwas, mąkę, miód
Smakowity Blog Kulinarnyfiletów śledziowych a'la matias 4 cebule 6 ząbków czosnku 1 korzeń imbiru 6 goździków 4 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 300 ml oleju rzepakowego pieprz czarny świeżo mielony koper Przygotowanie: *Śledzie dobrze jest wcześniej namoczyć w wodzie lub mleku (na około godzinę przed przygotowaniem). Następnie opłukać, odsączyć na sitku i pokroić na kawałki. Cebulę obieramy i kroimy(...)kostkę, czosnek i imbir w cienkie plasterki. Wszystko mieszamy razem z przyprawami. W słoiku układamy warstwami śledzie, gałązki kopru oraz cebulę z imbirem i przyprawami. Na koniec wlewamy olej i odstawiamy do lodówki. Potrzebują 2-3 dni aby się zamarynować
Smakowity Blog Kulinarnymniejsze kawałki (ok. 2 cm) Cebulkę kroimy w piórka, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę z pieczarkami, następnie dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy. Odstawiamy sos do wystygnięcia. Kiedy sos wystygnie mieszamy go z pokrojonymi śledziami. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc żeby się smaczki "przegryzły".śledzie z pieczarkami i cebulką
Bon Appetit MałgorzatyPrzedstawiam kolejną przystawkę ze śledzia, winną i lekko słodką przełamaną solonym śledziem,wspaniałe królewskie danie. 60 dag.matiasów 1 szkl.mleka 30 dag.winnych jabłek 2 łyżki oleju 2 łyżki przecieru(...)pomidorowego po łyżce suszonego majeranku , cukru , soku z cytryny 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny mielona ostra papryka sól pieprz kilka plastrów cytryny natka pietruszki ******************************************* Śledzie zalać mlekiem,zostawić na 2 godziny.W rondelku rozgrzać olej,wrzucić obrane i pokrojone w ósemki lub plastry jabłka.Chwilę smażyć, dodac majeranek, otartą skórkę z cytryny i sok,sól i pieprz , paprykę.Wymieszać
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkizagoszczą u mnie na stałe. Jeśli lubicie śledzie w śmietanie, a w takim wydaniu jeszcze nie jedliście, to konieczne musicie spróbować. Składniki: 5 filetów śledziowych a'la matjas 1/2 cebuli 1 nieduże jabłko 3 jajka 2 małe śmietany (200 g. każda) sól, pieprz Wykonanie: Śledzie namoczyć. Ja miałam w oleju więc moczyłam tylko godzinę. Jeśli są słone
Agusiowe smakołykisolonych filetów śledziowych 2 marchewki 1 średnia cebula 200 ml wody 100 ml octu 10% 3-4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki cukru 3 listki laurowe 6-7 ziaren ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka soli 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu Śledzie moczymy w wodzie kilka godzin, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. W tym czasie przygotować zalewę: wodę zagotować, zestawić(...)wymieszać i zostawić do wystygnięcia. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić na ćwierć talarki. Posiekaną marchewkę i pokrojoną cebule, olej i pieprz mielony dodać do pokrojonych śledzi. Delikatnie wymieszać i przełożyć do litrowego słoika dodając ziele angielskie i liście laurowe. Zalać śledzie ostudzoną zalewą, zakręcić i wstawić do lodówki. Śledzie muszą się przegryzać
talerz przyjemnościBardzo lubię śledzie i robię je na wiele sposobów. Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pyszne śledzie w pomidorach. Tu znajdziecie kilka ciekawych przepisów na śledzia Składniki : 500 g śledzi matias 3 cebule 2-3 łyżki przecieru pomidorowego olej do smażenia 1 łyżka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki papryki czerwonej 1/4 łyżeczki kurkumy 1 łyżka majeranku miód(...)sól, pieprz Wykonanie: Śledzie płuczę, wkładamy do zimnej wody i odstawiamy na 2-3 godzin, by się wymoczyły. Cebulę kroję w półksiężyce. Na patelni rozgrzewam olej i szklę cebulę. Następnie dodaję paprykę, kurkumę, majeranek i przecier pomidorowy. Smażę przez 2 minuty i dolewam 1/2 szklanki wody, doprawiam miodem i pieprzem. Duszę, aż woda odparuje i sos się zgęstnieje. Studzę. Śledzie
magiczna kuchnia Kasibłyskawiczne sałatki. Moja jest śledziowa, idealna na Sylwestra Składniki filety śledziowe w oleju czerwona cebula grzyby marynowane olej np.rzepakowy tłoczony na zimno Pokrój śledzia w paski, cebulkę posiekaj drobno, grzyby również. Wszystkie składniki włóż do salaterki, przemieszaj, dodaj oleju ,dosmacz solą i gotowe! Smacznego
Z Kuchni Do KuchniSmakoszom śledzia proponujemy sałatkę z pysznej kuchni litewskiej. Składniki pół kg płatów śledziowych 4 średnie cebule olej 1 puszka koncentratu pomidorowego Przyprawy: 5 goździków 2 ziarna pieprzu kawałek gałki muszkatołowej 5 listków laurowych(...)pół łyżeczki cynamonu 5 ziarenek ziela angielskiego 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki cukru pudru Przygotowanie Wszystkie przyprawy dokładnie zmiksowałem. Cebulę pokroiłem w piórka i zeszkliłem na oleju. Dodałem koncentrat pomidorowy i przestudziłem. Śledzie ułożyłem na półmisku, posypałem przyprawami. Zostawiłem na noc w chłodnym miejscu. Następnego dnia płaty śledzia pokroiłem na kawałki. Ułożyłem w dwóch warstwach, przykryłem gruba warstwą cebuli
R'n'G KitchenŚledź w zalewie octowej Taką rybkę można przygotować kilka dni wcześniej. Doskonała, pyszna przekąska na różne uroczystości lub święta. 20 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: · 1 ½ kg śledzi świeżych niesolonych · 4 szklanki wody · 1 szklanka octu(...)smażenia · 3 cebule · Mąka do panierki Sposób przygotowania: 1. Śledzie myjemy i usuwamy płetwy, solimy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Po usmażeniu ryby układamy w pojemniku z przykrywką. 2. Robimy zalewę, wlewamy do garnka wodę, ocet, wsypujemy cukier
Kulinarna Chwila