sledzie w oleju - 2894 przepisów (strona:71/193)

Wielkanocna przystawka śledziowa – serniczek z ciecierzycy ze śledzikiem, świeżym ogórkiem i limonką 144

kokosowego) 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kolendry sypkiej 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego sól, pieprz do smaku 2 jajka wierzch 1 płat śledzia wiejskiego w oleju (użyłam śledzików firmy SEKO) 1 ogórek świeży 1 limonka kawałek sera mozzarella Wykonanie Ugotowaną ciecierzycę blendujemy z czosnkiem, solą, przyprawami i oliwą na gładką pastę. Twaróg mielimy dwukrotnie

Raj dla Podniebienia
#2 – Warmia i Mazury 151

gorące mleko lub wodę, a zgodnie z tradycją litewską sok z cebuli. Posiłek często stanowiły zboża takie jak kasza z dodatkiem owoców czy skwarek, ziemniaki ze śledziami czy śledzie smażone na oleju. Analizując przepisy charakterystyczne dla tego regionu zaszokowało mnie przede wszystkim to jak wiele ciekawych potraw można przygotować z wykorzystaniem ryb oraz kasz. Dobór składników oraz przypraw sprawiają

Życie ze smakiem
Śledzik na każdą okazję! Pyszne przepisy i KONKURS 176

ziół takich jak: pachnotka czy pietruszka, a wszystko to podbite jeszcze smakiem kwaskowatego jabłka tworzy niesamowitą całość.  Jestem pewna, że pokochacie to danie! SKŁADNIKI: - 1 x Beczka śledzi filety z olejem wiejskim SEKO - pęczek natki pietruszki - zioła: pachnotka lub melisa - 3 łyżki kwaśnej śmietany - 1 czerwona cebulka - 3- 4 ziemniaki - 1 jabłko kwaskowate - sok z 1/2 cytryny - sól/ pieprz

SMYKWKUCHNI
Śledziowa sałatka z czerwoną papryką 245

pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Do miski z jajkami dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i posiekany por. Filety ze śledzia wyjmujemy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do reszty składników wraz z 2 łyżkami cebulki (odsączamy ją z nadmiaru oleju). Następnie dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem i wszystko mieszamy

Słodkie okruszki
Śledzie z musztardą francuską i suszonymi pomidorami 225

łyżki musztardy francuskiej 1 papryczka chilli suszone pomidory wraz z oliwą  (nie cały słoiczek ok 200g) 1 cebula ok 2-3 łyżki octu balcamicznego świeżo zmielony pieprz olej rzepakowy Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie ok 2 godzin, osuszamy papierowym ręcznikiem,kroimy na kawałki,wrzucamy do miski. Do śledzi dodajemy cebulę posiekaną w piórka(przed dodaniem lekko zgniatam cebulę ręką

Swojskie jedzonko
SAŁATKA ŚLEDZIOWA W ZIEMNIAKACH 168

lizać! Ten od  SEKO  jak dla mnie jest numerem jeden, świetnie komponuje się ze wszystkim z czym go podamy.  Składniki: 150 g filetów z olejem wiejskim Beczka śledzi  SEKO 15 ziemniaków dużych  1 jabłko 1 czerwona cebula kilka gałązek szczypiorku sól, pieprz łyżka majonezu łyżka śmietany Wykonanie: Ziemniaki gotujemy. 10 ziemniaków wydrążamy , środki drobno

Z Majeczką w kuchni
Sałatka śledziowa z orzechami. 154

łyżeczka musztardy dijon 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku WYKONANIE: śledzie namoczyć na kilka godzin, odsączyć, gruszkę pokroić w kostkę, orzechy przesiekać, ale niezbyt drobno, śledzie wymieszać z olejem i musztardą, dodać pozostałe składniki, przed podaniem posypać grzybami

Kuchnia Beaty
Relacja z warsztatów Seko na fali smaku 235

Seko , które odbyły sie pod okiem Samar Khanafer - finalista programu Master Chef! 25 Listopada 2016 miałam okazję uczestniczyć w warsztatach poświęconym produktom firmy Seko , a więc śledziom pod każdą postacią. Solone, w oleju, na słono i na słodko. Śledzie uwielbiam więc uczestnictwo w warsztatach na dodatek po raz pierwszy było prawdziwą radością. Spotkanie 20 blogerek kulinarnych odbyło się w Akademii

Życie zaczyna się w kuchni
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą 216

fasolą – przepis: Śledzie namaczamy w zimnej wodzie przez ok. 3 godziny aby pozbyć się nadmiaru soli. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na patelni z odrobiną oleju i odstawiamy do ostygnięcia. Śledzie , ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy z musztardą, sokiem z cytryny i oliwą. Doprawiamy do smaku odrobiną pieprzu i solą

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
SAŁATKA Z KISZONEJ KAPUSTY Z OLIWKAMI 199

Myślałam ,że ta sałatka to będzie nie wypał,pomyliłam się...znów. Oliwki dodały jej walorów i podkreśliły jej nietypowe połączenie smaków. Możemy dodać też do niej np.śledzie marynowane w oleju, co da jej ostrzejszy smak,świetna do podania z daniami z ryb .   30dag.kapusty kiszonej 1 jabłko 1 cebula 1 marchewka 5 oliwek faszerowanych papryką 1 łyżeczka natki

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Prosta sałatka śledziowa 151

słoika ogórków w plastrach) 1 duża cebula 3 łyżki majonezu 1 łyżka łagodnej musztardy 3 łyżki kwaśnej śmietany posiekana natka pietruszki (mozna pominąć) sól i pieprz do smaku Śledzie odsączyć z oleju, pokroić w kostkę. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne pokroić w kostkę. Korniszony również odcedzić i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zalać wrzątkiem ze szczyptą

Czerwień i błękit
ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM I MAJERANKIEM 151

płat kroimy na 3 części.dajemy wyciśnięty czosnek,czosnek niedźwiedzi oraz roztarty majeranek.Całość mieszamy,dolewamy ok 2-3 łyżki oleju.Przekładamy do słoika,ciasno ugniatamy i dolewamy oleju tyle by śledź był przykryty.    Oczywiście jest to przepis bardzo znany,jedyna różnica to czosnek niedźwiedzi dodany przeze mnie...uwielbiamy wszystko co dobrze czosnkowe.Jeśli nie macie

Niespełnione zdolności kulinarne
Przepisy Wigilijne 2152

przepisy, przy każdym zdjęciu jest przekierowanie do przepisu...Warto pamiętać , by nie bać się eksperymentować- tak by przepis stał się Waszym przepisem i stał się Waszą tradycją :) Śledzie świąteczne w oleju  Makowiec nie tylko świąteczny  Najlepsze uszka wigilijne  Farsz do uszek wigilijnych Krokiety Świąteczne Łazanki Świąteczne i nie tylko  Bigos Świąteczny i nie tylko  Sałatka

Smaki Edyty
Masło śledziowe 205

podobnego. Bardzo nam smakowało. W domu postanowiłam, że coś na wzór tego zrobię. No i wymyśliłam. Nic skomplikowanego a jakże smacznie. Koniecznie spróbujcie. Składniki: ½ kostki masła 1 płat śledzie solonego w oleju ( pojedynczy ) Kilka gałązek natki pietruszki Wykonanie: Płat śledziowy wstępnie kroimy na mniejsze kawałki. Kawałki umieszczamy w mikserku. Dodajemy posiekane masło. I razem miksujemy na gładką masę. Pietruszkę kroimy

Smaki Ewy
Aromatyczna sałatka z matiasów z chilli 183

cebula – 3 ząbki czosnku – pieprz do smaku (najlepiej świeżo mielony) – mleko (ok. 0,5 l) – papryczka chili – 1 łyżeczka majeranku – szczypior Wykonanie: Śledzie odsączyć z oleju i zamoczyć min. na pół godziny w mleku (nie będą tak słone; najlepiej moczyć kilka godzin). Po odmoczeniu, matiasy kroimy w kawałki (ok. 2 cm), cebulę kroimy

Pociąg Do Kuchni
Śledzie matiasy z żurawiną i cebulą w oleju babci Basi 273

sztuk matiasów, 1 większa cebula lub 2 mniejsze. 5 dag żurawina suszona, 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, olej rzepakowy Kujawski – ile potrzeba. Sposób przygotowania : Śledzie wymoczyć 2 razy w mleku po 30 min ( jeżeli są bardzo słone to dłużej !,( UWAGA : są 2 gatunki matiasów- jedne łagodniejsze, a drugie dość słone ). Trzeba(...)mleka i pokroić na 2 cm kawałki i posypać je cukrem i pieprzem. Dodać sok z cytryny, Wsypać wymoczoną żurawinę, oraz drobno pokrojoną cebulkę i wszystko wymieszać . Wlać tyle oleju , aby były przykryte, schować do lodówki najlepiej na noc, żeby smaki się „przegryzły”. Smacznego

Pysznosci Babci Basi
Śledzie z suszonymi pomidorami 140

wigilijnym stole :)  Składniki: 5 filetów śledziowych 2 małe cebule 1/2 słoika suszonych pomidorów razem z zalewą 2 łyżeczki suszonego oregano lub bazylii 3 łyżki oleju łyżka octu winnego pieprz lub chilli Śledzie namoczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2 godziny, pokroić w paski.  Suszone pomidory  również pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem(...)sicie. Do miski wrzucić śledzie, pomidory i cebulkę. W mniejszej miseczce wymieszać zalewę z pomidorów, olej, ocet i suszone zioła. Doprawić pieprzem lub chilli i taką marynatą zalać śledzie. Wymieszać i przełożyć do zamykanego pojemnika lub słoika.  Wstawić do lodówki na około 3 dni, aby smaki się połączyły

wyzwania kuchenne
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z MARYNOWANĄ PAPRYKĄ I CZERWONĄ CEBULĄ 195

pozostawić na 5 minut, aby lekko zmiękła)) 4 łyżki gęstej śmietany 18% 4 łyżki majonezu szczypta tymianku suszonego sól, pieprz i cukier do smaku PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Śledzie osączamy z nadmiaru oleju, kroimy w paseczki. Krok 2. W miseczce mieszamy śmietanę z majonezem, dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę, cebulę, tymianek oraz śledzie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem i mieszamy

Moja Książka Kucharska
Śledź w sosie musztardowym 152

musztardy francuskiej 2 łyżki majonezu 3 łyżeczki oleju 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny sól, czarny pieprz do smaku mleko do wymoczenia śledzi Sposób przygotowania: Filety śledziowe opłukać z oleju i zalać mlekiem, tak aby przykrywało rybę. Pozostawić przez około 1h. Spróbować czy nie są jeszcze za słone w razie potrzeby jeszcze wymoczyć. Odcedzić i osuszyć(...)papierowymi ręcznikami. Obie musztardy, miód, sok z cytryny, maggi i olej mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Śledzie układać na talerzach i serwować z dodatkiem musztardowego sosu. Śledzie można również pokroić w kawałki i wymieszać z sosem.    Trudność przygotowania: łatwe Ilość porcji: 2 Kaloryczność: 370 kcal/porcja

Pyry na Gaz
Musztardowe śledzie z goździkami 187

Składniki: 1 kg śledzi solonych 5 ogórków konserwowych 5 kawałków marynowanej papryki 1 duża cebula sos: 2 musztardy delikatesowe 3 łyżki miodu 2-3 łyżki oleju 8 goździków sól, pieprz Sposób przygotowania: Śledzie dokładnie moczymy odlewając co jakiś czas wodę. Kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki i paprykę kroimy w cienkie słupki, cebulę w piórka. Musztardę mieszamy z olejem i miodem

Pobite gary Barbary
Śledź po grecku 401

marchwi, 2 cebule czerwone, 1 mała puszka przecieru pomidorowego, 60 g rodzynek, 1/3 szklanki oleju ryżowego, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku. Przygotowanie: Śledzie przełóż na sito do odcedzenia z nadmiaru oleju. Marchewki ugotuj w całości (powinny być lekko twarde). Ostudź, obierz ze skórki i pokrój w cienkie paski. Cebule obierz i pokrój na osiem części. Wrzuć je na patelnię(...)zimny olej, duś często mieszając, aż stracą swą surowość (nie podsmażaj). Dodaj do niej rodzynki, marchew i przecier pomidorowy. Śledzia pokrój w centymetrowe paski i dodaj do wystudzonych warzyw i wymieszaj. Dodaj szczyptę pieprzu, dla wyostrzenia smaku.  Przełóż do słoika i szczelnie przykryj. Wstaw do lodówki, żeby wszystkie smaki się połączyły.  Smacznego

Moniki Smakołyki

Proponowane wyszukiwania