linkiem- potrawy rybne na Wigilię-klik Przepis bierze udział w akcji #jednazdwunastu zorganizowanej przez firmę SEKO Rolada buraczkowa ze śledziami Rolada buraczkowa 1 duży burak 1 jajko 130-150 g mąki 200 ml mleka 1 łyżka oleju sól Nadzienie serowe 250 g serka kremowego śmietankowego 2 duże ogórki kiszone koperek, natka pietruszki 3-4 filety śledziowe SEKO Beczka śledzi Rolada(...)ściereczkę bawełnianą i delikatnie zdjąć papaier. Zwinąć w roladę i zostawić do wystudzenia. Nadzienie serowe : serek śmietankowy wymieszać z pokrojonym w kostkę ogórkami i posiekanymi ziołami. Śledzie wyjąć z zalewy, ususzyć z nadmiaru oleju ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na pół. Roladę biszkoptową delikatnie rozwinąć, posmarować serkiem a na brzegu wzdłuż krótszego boku ułożyć paski śledzi. Zwinąć ściśle w roladkę
Pieguskowa KuchniaSkładniki: 6 płatów śledzi a'la matjas słoiczek pomidorów suszonych w oleju 1/2 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki koncentratu pomidorowego cebula 2 łyżki octu winnego Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę. Osuszamy i kroimy na małe kawałki. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Przekładamy na sitko i polewamy wrzątkiem. Ciepłą wkładamy do miski, dodajemy koncentrat, mieszamy. Dodajemy olej z pomidorów, pokrojone
kulinarnyswiatdomioctowej zalewie, to jedno z dan które darze szczególnym sentymentem. składniki 1 kg świeżych śledzi ( już oczyszczonych i bez głów) sól, pieprz 3-4 łyżki oleju ok 100 g mąki zalewa 8-10 ziaren ziela angielskiego 1/2 łyżeczki ziaren gorczycy 4 liście laurowe 2 cebule 1 łyżka soli(...)zalewy gotujemy na małym ogniu przez dziesięć minut, a następnie odstawiamy do wystygnięcia. Rybę wyjmujemy z lodówki dokładnie obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym na patelni oleju (z każdej strony smażymy śledzia nie za długo, tak aby tylko "złapał kolor"). Teraz usmażone ryby przekładamy do słoików i zalewamy octową zalewą ( razem z cebulą i przyprawami). Słoje zakręcamy trzymamy
Miód i pieprzSkładniki: - kilogram solonych śledzi - tyle samo cebuli - 3 – 4 suszone prawdziwki - pół puszki wędzonych szprotek (w oleju lub w pomidorach) - mała puszka przecieru pomidorowego - jeden większy lub dwa małe korniszony - olej do smażenia ------------------------------- Przygotowanie: Na noc namoczyć śledzie i grzyby (oczywiście, osobno). Następnego dnia śledzie obrać z ości i pokroić(...)bardzo drobno posiekać. Szprotki rozgnieść widelcem na miazgę. Drobno pokrojoną w kostkę cebulę przysmażyć na oleju, ale tylko tyle, by się zeszkliła, a nie zmieniła koloru. Do cebuli dodać grzyby, korniszony, szprotki, przecier pomidorowy i ewentualnie pieprz do smaku. Tą gęstą zalewą przekładać warstwy śledzi. Wstawić do lodówki. W wersji awaryjnej suszone grzyby i korniszony można zastąpić posiekanymi grzybkami
w mojej kuchnifiletów śledzi solonych, ostra papryka (u mnie 10 papryczek czerwonych rawit), 2 – 3 garście suszonych pomidorów ( u mnie suszone pomidorki koktajlowe), 3 – 4 łyżki kaparów, olej rzepakowy (najlepiej z nierafinowany), Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie. Pokroić na kawałki. W słoiku układać warstwami śledzie przesypując suszonymi pomidorami, kaparami i ostrymi papryczkami (papryczki rozcinam wzdłuż). Wierzchnia warstwa powinna być z pomidorków
królestwo garówprzepis. Pomyślcie też o aranżacji świątecznego stołu. Pomoże Wam w tym Ambition - marka,która o to, aby każde święta były wyjątkowe. ŚLEDZIE w MORELACH Składniki: 4-5 filetów śledziowych 100 g moreli 250 ml oleju 2 łyżki octu 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka koncentratu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki majeranku Przygotowanie: Śledzie płuczemy w zimnej wodzie. Wymieniamy(...)czasie śledzie kroimy na małe kawałki. Morele zalewamy gorącą wodą i moczymy, aby zmiękły. Miękkie morele kroimy w cienki paski. Robimy zlewę. Mieszamy olej, ocet, miód, koncentrat,majeranek i zioła prowansalskie. Kawałki śledzi mieszamy z pokrojonymi morelami, zalewamy zalewą, odstawiamy zamknięte w słoiku na około 24 godziny. inspiracja: Gotuje,bo lubię
Bon appetit mon amiecebule 200 gram pieczarek 1/2 małego słoika koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka miodu lub cukru 2 łyżki octu sól,pieprz 0,5 szklanki oleju olej do smażenia Do wymoczenia śledzi: 2 szklanki wody 0,5 szklanki octu Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie z octem.Kroimy na mniejsze kawałki,2 cm. szerokości. Cebulę obieramy i kroimy w pióra(...)smażymy na patelni na oleju do momentu aż będzie szklista.Pieczarki kroimy w plasterki i na osobnej patelni obsmażamy do momentu aż woda z nich odparuje. Dodajemy do cebuli razem z koncentratem pomidorowym,miodem,,majerankiem,octem i olejem.Całość doprawiamy solą i pieprzem .Smażymy jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Do ostudzonego sosu dodajemy pokrojone śledzie. Śledzie najlepiej smakują
Bajeczna Kuchniapieczarek 1/2 łyżeczki posiekanego koperku 1 łyżeczka oleju (użyłam słonecznikowego) mielone suszone płatki chilli lub świeżo mielony pieprz dodatkowo: krakersy (kupione w sklepie lub własnoręcznie upieczone ) Śledzia, szalotkę, pieczarki, koperek i olej wymieszać razem. Pokruszyć krakersy i na nich ułożyć śledziowego tatara. Ja przygotowałam ciasto na krakersy (bez kminku) i część upiekłam w postaci kruszonki. Na talerzyku ustawiłam(...)środka wsypałam kruszonkę krakersową. Na kruszonkę nałożyłam tatara i docisnęłam go delikatnie łyżeczką nadając odpowiedni kształt. Dopiero wtedy delikatnie usunęłam pierścień. Jeśli szukacie innych pomysłów na potrawy ze śledzi to zerknijcie to tego zestawienia , które przygotowałam
Codzienna kuchnia niecodziennasezonu to ja rozumiem! Oprócz standardowych dań serwowanych na grillu, takich jak kiełbaski, szaszłyki czy apetyczne sałatki, znalazło się miejsce również dla niekonwencjonalnych dań na grilla! Grillowane bagietki ze śledziem i warzywami niesamowicie pozytywnie zaskoczyły wszystkich! Każdy z wielką przyjemnością zjadł bułę do końca! Taka gorąca smakowała fantastycznie! Byli i tacy, którzy zawołali o dokładkę! Zobaczcie! Może na weekend zainspiruje(...)strony dobrej jakości masłem i nacieramy czosnkiem, grillujemy. Pokrojoną w piórka cebulę grillujemy. Kukurydzę smarujemy masłem, nacieramy solą, grillujemy. Ciepłe bułki podajemy ze świeżym szpinakiem, grillowaną kukurydzą, śledziem odsączonym z nadmiaru oleju wraz z cebulką, świeżym ogórkiem i kukurydzą. Zajadamy na gorąco. Smacznego! WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ SEKO
Ostra na SłodkoSkładniki: śledzie 1,5 kg, kucharek 2 łyżki, olej rzepakowy RAPSO 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cytryna 1 duża kupiłam nieduże świeże śledzie tuszki /bez głów/, wyfiletowałam je, opłukałam i na ręczniku papierowym osuszyłam śledzie włożyć do szklanej miski /miska plastikowa przejdzie zapachem ryb/ wsypać kucharek, pieprz mielony, wlać olej rzepakowy RAPSO Beach Flower-BACKMIT , pełną ofertę pyszności(...)cytryny, polać resztą marynaty piekarnik nastawić na 220 C, grzanie góra/dół, pod przykryciem piec 25 minut, zdjąć przykrycie i nastawić termoobieg 180 C i piec 15 minut śledzie są soczyste, smaczne i smakują na ciepło i na zimno...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięWersja na słodko z dodatkiem rodzynek i żurawiny połączonych miodem. Składniki 500 g filetów ze śledzia 5 cebul 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 ml oleju 100 ml miodu garść suszonych grzybów szklanka rodzynek szklanka suszonej żurawiny Przygotowanie Śledzie dzień wcześniej moczymy w wodzie (co najmniej dwukrotnie) ,kroimy na kawałki ok. 5 cm. Grzyby moczymy i gotujemy. Kroimy(...)paski. Cebule kroimy w piórka ,szklimy na oleju ,dodajemy przecier pomidorowy ,grzyby ,rodzynki ,żurawinę i miód. Podgrzewamy (cały czas mieszając) i studzimy. Dodajemy śledzie ,dokładnie ze sobą łączymy ,przekładamy do pojemników i wstawiamy do lodówki na 48 godzin
R'n'G Kitchenszklanka sosu słodkie chili 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 duża cebula Mała puszka kukurydzy z chili Bonduelle Mała puszka czerwonej fasoli Bonduelle Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy prze 2 godziny, kroimy na 2 cm. kawałki. Cebulę obieramy i drobno siekamy, oczyszczone papryki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość(...)oleju, podsmażamy pokrojone warzywa. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy, dodajemy do warzyw, wlewamy sos chili, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, pozostawiamy do ostudzenia. Do sosu dodajemy pokrojone śledzie, delikatnie mieszamy, przekładamy do lodówki. Śledzie najlepiej smakują na drugi dzień
Bajeczna Kuchniacebule Garść rodzynek królewskich 5 łyżek keczupu 1 szklanka wody 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki octu Sól Pieprz Ostra czerwona papryka Olej do smażenia Ze śledzi usuwamy skórę, kroimy na 2 cm paseczki. Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy na patelni. Rodzynki kroimy na mniejsze, dodajemy do cebuli. Gdy cebula zmięknie podlewamy ją wodą. Dodajemy keczup
VioletoweKucharzenie