przy świątecznym stole zdarzyło Ci się zjeść za dużo a później „cierpieć” z tego powodu. Jak temu zapobiec? Ucztując przy wigilijnym stole i kosztując pysznych sałatek czy śledzi staraj się kontrolować poziom swojej sytości. Odejdź od stołu bądź skończ jeść, gdy poczujesz, że jesteś najedzony/a w 80%. To idealny moment, żeby przestać sobie dokładać kolejną porcję. Skosztujesz pysznej babcinej sałatki(...)Zawsze to trochę ruchu a przy tym „spalonych” kalorii! Wybierz wersję fit Do sałatki jarzynowej dodaj jogurt naturalny zamiast majonezu, rybę upiecz zamiast smażyć na głębokim tłuszczu a śledzie zamiast w oleju podaj z sosem chrzanowym na bazie serka bądź jogurtu. Zaoszczędź sobie niepotrzebnych kalorii! Jak to niektórzy mówią… kalorie w święta się nie liczą! Niestety liczą się, ale przede
kuron.com.plprzy świątecznym stole zdarzyło Ci się zjeść za dużo a później „cierpieć” z tego powodu. Jak temu zapobiec? Ucztując przy wigilijnym stole i kosztując pysznych sałatek czy śledzi staraj się kontrolować poziom swojej sytości. Odejdź od stołu bądź skończ jeść, gdy poczujesz, że jesteś najedzony/a w 80%. To idealny moment, żeby przestać sobie dokładać kolejną porcję. Skosztujesz pysznej babcinej sałatki(...)Zawsze to trochę ruchu a przy tym „spalonych” kalorii! Wybierz wersję fit Do sałatki jarzynowej dodaj jogurt naturalny zamiast majonezu, rybę upiecz zamiast smażyć na głębokim tłuszczu a śledzie zamiast w oleju podaj z sosem chrzanowym na bazie serka bądź jogurtu. Zaoszczędź sobie niepotrzebnych kalorii! Jak to niektórzy mówią… kalorie w święta się nie liczą! Niestety liczą się, ale przede
kuron.com.plpojemnika.Zalać maślanką, pojemnik zamknąć lub nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia śledzie wyciągnąć z maślanki.Osuszyć i obtaczać najpierw w mące, następnie w rozbełtanych jajkach i ponownie w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, na złocisty kolor. Zalewa 2 cebule 3 łyżki przecieru(...)pomidorowego 1/2 szkl. octu 2 szkl. wody 1 łyżeczka cukru [dałam ciut więcej] ziele angielskie liść laurowy pieprz Cebule obrać i pokroić w półplasterki. Wrzucić na rozgrzany olej pozostały po smażeniu śledzi. Smażyć do zeszklenia,a następnie dodać przecier pomidorowy, liścia laurowego i kilka ziaren ziela angielskiego. Chwilkę podsmażyć, cały czas mieszając. Wodę wymieszać z octem i wlać na patelnię
Moje domowe kucharzeniekokosowego) 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki kolendry sypkiej 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego sól, pieprz do smaku 2 jajka wierzch 1 płat śledzia wiejskiego w oleju (użyłam śledzików firmy SEKO) 1 ogórek świeży 1 limonka kawałek sera mozzarella Wykonanie Ugotowaną ciecierzycę blendujemy z czosnkiem, solą, przyprawami i oliwą na gładką pastę. Twaróg mielimy dwukrotnie
Raj dla Podniebieniagorące mleko lub wodę, a zgodnie z tradycją litewską sok z cebuli. Posiłek często stanowiły zboża takie jak kasza z dodatkiem owoców czy skwarek, ziemniaki ze śledziami czy śledzie smażone na oleju. Analizując przepisy charakterystyczne dla tego regionu zaszokowało mnie przede wszystkim to jak wiele ciekawych potraw można przygotować z wykorzystaniem ryb oraz kasz. Dobór składników oraz przypraw sprawiają
Życie ze smakiemziół takich jak: pachnotka czy pietruszka, a wszystko to podbite jeszcze smakiem kwaskowatego jabłka tworzy niesamowitą całość. Jestem pewna, że pokochacie to danie! SKŁADNIKI: - 1 x Beczka śledzi filety z olejem wiejskim SEKO - pęczek natki pietruszki - zioła: pachnotka lub melisa - 3 łyżki kwaśnej śmietany - 1 czerwona cebulka - 3- 4 ziemniaki - 1 jabłko kwaskowate - sok z 1/2 cytryny - sól/ pieprz
SMYKWKUCHNIpieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w kostkę. Do miski z jajkami dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i posiekany por. Filety ze śledzia wyjmujemy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do reszty składników wraz z 2 łyżkami cebulki (odsączamy ją z nadmiaru oleju). Następnie dodajemy majonez, doprawiamy solą i pieprzem i wszystko mieszamy
Słodkie okruszkiłyżki musztardy francuskiej 1 papryczka chilli suszone pomidory wraz z oliwą (nie cały słoiczek ok 200g) 1 cebula ok 2-3 łyżki octu balcamicznego świeżo zmielony pieprz olej rzepakowy Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie ok 2 godzin, osuszamy papierowym ręcznikiem,kroimy na kawałki,wrzucamy do miski. Do śledzi dodajemy cebulę posiekaną w piórka(przed dodaniem lekko zgniatam cebulę ręką
Swojskie jedzonkolizać! Ten od SEKO jak dla mnie jest numerem jeden, świetnie komponuje się ze wszystkim z czym go podamy. Składniki: 150 g filetów z olejem wiejskim Beczka śledzi SEKO 15 ziemniaków dużych 1 jabłko 1 czerwona cebula kilka gałązek szczypiorku sól, pieprz łyżka majonezu łyżka śmietany Wykonanie: Ziemniaki gotujemy. 10 ziemniaków wydrążamy , środki drobno
Z Majeczką w kuchniłyżeczka musztardy dijon 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku WYKONANIE: śledzie namoczyć na kilka godzin, odsączyć, gruszkę pokroić w kostkę, orzechy przesiekać, ale niezbyt drobno, śledzie wymieszać z olejem i musztardą, dodać pozostałe składniki, przed podaniem posypać grzybami
Kuchnia BeatySeko , które odbyły sie pod okiem Samar Khanafer - finalista programu Master Chef! 25 Listopada 2016 miałam okazję uczestniczyć w warsztatach poświęconym produktom firmy Seko , a więc śledziom pod każdą postacią. Solone, w oleju, na słono i na słodko. Śledzie uwielbiam więc uczestnictwo w warsztatach na dodatek po raz pierwszy było prawdziwą radością. Spotkanie 20 blogerek kulinarnych odbyło się w Akademii
Życie zaczyna się w kuchnifasolą – przepis: Śledzie namaczamy w zimnej wodzie przez ok. 3 godziny aby pozbyć się nadmiaru soli. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na patelni z odrobiną oleju i odstawiamy do ostygnięcia. Śledzie , ogórki kroimy w kostkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski i mieszamy z musztardą, sokiem z cytryny i oliwą. Doprawiamy do smaku odrobiną pieprzu i solą
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Myślałam ,że ta sałatka to będzie nie wypał,pomyliłam się...znów. Oliwki dodały jej walorów i podkreśliły jej nietypowe połączenie smaków. Możemy dodać też do niej np.śledzie marynowane w oleju, co da jej ostrzejszy smak,świetna do podania z daniami z ryb . 30dag.kapusty kiszonej 1 jabłko 1 cebula 1 marchewka 5 oliwek faszerowanych papryką 1 łyżeczka natki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkisłoika ogórków w plastrach) 1 duża cebula 3 łyżki majonezu 1 łyżka łagodnej musztardy 3 łyżki kwaśnej śmietany posiekana natka pietruszki (mozna pominąć) sól i pieprz do smaku Śledzie odsączyć z oleju, pokroić w kostkę. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne pokroić w kostkę. Korniszony również odcedzić i pokroić w kosteczkę. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zalać wrzątkiem ze szczyptą
Czerwień i błękitpłat kroimy na 3 części.dajemy wyciśnięty czosnek,czosnek niedźwiedzi oraz roztarty majeranek.Całość mieszamy,dolewamy ok 2-3 łyżki oleju.Przekładamy do słoika,ciasno ugniatamy i dolewamy oleju tyle by śledź był przykryty. Oczywiście jest to przepis bardzo znany,jedyna różnica to czosnek niedźwiedzi dodany przeze mnie...uwielbiamy wszystko co dobrze czosnkowe.Jeśli nie macie
Niespełnione zdolności kulinarneprzepisy, przy każdym zdjęciu jest przekierowanie do przepisu...Warto pamiętać , by nie bać się eksperymentować- tak by przepis stał się Waszym przepisem i stał się Waszą tradycją :) Śledzie świąteczne w oleju Makowiec nie tylko świąteczny Najlepsze uszka wigilijne Farsz do uszek wigilijnych Krokiety Świąteczne Łazanki Świąteczne i nie tylko Bigos Świąteczny i nie tylko Sałatka
Smaki Edytypodobnego. Bardzo nam smakowało. W domu postanowiłam, że coś na wzór tego zrobię. No i wymyśliłam. Nic skomplikowanego a jakże smacznie. Koniecznie spróbujcie. Składniki: ½ kostki masła 1 płat śledzie solonego w oleju ( pojedynczy ) Kilka gałązek natki pietruszki Wykonanie: Płat śledziowy wstępnie kroimy na mniejsze kawałki. Kawałki umieszczamy w mikserku. Dodajemy posiekane masło. I razem miksujemy na gładką masę. Pietruszkę kroimy
Smaki Ewycebula – 3 ząbki czosnku – pieprz do smaku (najlepiej świeżo mielony) – mleko (ok. 0,5 l) – papryczka chili – 1 łyżeczka majeranku – szczypior Wykonanie: Śledzie odsączyć z oleju i zamoczyć min. na pół godziny w mleku (nie będą tak słone; najlepiej moczyć kilka godzin). Po odmoczeniu, matiasy kroimy w kawałki (ok. 2 cm), cebulę kroimy
Pociąg Do Kuchnisztuk matiasów, 1 większa cebula lub 2 mniejsze. 5 dag żurawina suszona, 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka soku z cytryny, olej rzepakowy Kujawski – ile potrzeba. Sposób przygotowania : Śledzie wymoczyć 2 razy w mleku po 30 min ( jeżeli są bardzo słone to dłużej !,( UWAGA : są 2 gatunki matiasów- jedne łagodniejsze, a drugie dość słone ). Trzeba(...)mleka i pokroić na 2 cm kawałki i posypać je cukrem i pieprzem. Dodać sok z cytryny, Wsypać wymoczoną żurawinę, oraz drobno pokrojoną cebulkę i wszystko wymieszać . Wlać tyle oleju , aby były przykryte, schować do lodówki najlepiej na noc, żeby smaki się „przegryzły”. Smacznego
Pysznosci Babci Basiwigilijnym stole :) Składniki: 5 filetów śledziowych 2 małe cebule 1/2 słoika suszonych pomidorów razem z zalewą 2 łyżeczki suszonego oregano lub bazylii 3 łyżki oleju łyżka octu winnego pieprz lub chilli Śledzie namoczyć w zimnej wodzie przez co najmniej 2 godziny, pokroić w paski. Suszone pomidory również pokroić w paski. Cebulę pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem(...)sicie. Do miski wrzucić śledzie, pomidory i cebulkę. W mniejszej miseczce wymieszać zalewę z pomidorów, olej, ocet i suszone zioła. Doprawić pieprzem lub chilli i taką marynatą zalać śledzie. Wymieszać i przełożyć do zamykanego pojemnika lub słoika. Wstawić do lodówki na około 3 dni, aby smaki się połączyły
wyzwania kuchennepozostawić na 5 minut, aby lekko zmiękła)) 4 łyżki gęstej śmietany 18% 4 łyżki majonezu szczypta tymianku suszonego sól, pieprz i cukier do smaku PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Śledzie osączamy z nadmiaru oleju, kroimy w paseczki. Krok 2. W miseczce mieszamy śmietanę z majonezem, dodajemy pokrojoną czerwoną paprykę, cebulę, tymianek oraz śledzie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem i mieszamy
Moja Książka Kucharskamusztardy francuskiej 2 łyżki majonezu 3 łyżeczki oleju 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny sól, czarny pieprz do smaku mleko do wymoczenia śledzi Sposób przygotowania: Filety śledziowe opłukać z oleju i zalać mlekiem, tak aby przykrywało rybę. Pozostawić przez około 1h. Spróbować czy nie są jeszcze za słone w razie potrzeby jeszcze wymoczyć. Odcedzić i osuszyć(...)papierowymi ręcznikami. Obie musztardy, miód, sok z cytryny, maggi i olej mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Śledzie układać na talerzach i serwować z dodatkiem musztardowego sosu. Śledzie można również pokroić w kawałki i wymieszać z sosem. Trudność przygotowania: łatwe Ilość porcji: 2 Kaloryczność: 370 kcal/porcja
Pyry na GazSkładniki: 1 kg śledzi solonych 5 ogórków konserwowych 5 kawałków marynowanej papryki 1 duża cebula sos: 2 musztardy delikatesowe 3 łyżki miodu 2-3 łyżki oleju 8 goździków sól, pieprz Sposób przygotowania: Śledzie dokładnie moczymy odlewając co jakiś czas wodę. Kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki i paprykę kroimy w cienkie słupki, cebulę w piórka. Musztardę mieszamy z olejem i miodem
Pobite gary Barbarymarchwi, 2 cebule czerwone, 1 mała puszka przecieru pomidorowego, 60 g rodzynek, 1/3 szklanki oleju ryżowego, pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku. Przygotowanie: Śledzie przełóż na sito do odcedzenia z nadmiaru oleju. Marchewki ugotuj w całości (powinny być lekko twarde). Ostudź, obierz ze skórki i pokrój w cienkie paski. Cebule obierz i pokrój na osiem części. Wrzuć je na patelnię(...)zimny olej, duś często mieszając, aż stracą swą surowość (nie podsmażaj). Dodaj do niej rodzynki, marchew i przecier pomidorowy. Śledzia pokrój w centymetrowe paski i dodaj do wystudzonych warzyw i wymieszaj. Dodaj szczyptę pieprzu, dla wyostrzenia smaku. Przełóż do słoika i szczelnie przykryj. Wstaw do lodówki, żeby wszystkie smaki się połączyły. Smacznego
Moniki SmakołykiSkładniki: 6 płatów śledzi a'la matias 1 jabłko kilka marynowanych papryczek jalapeno mała cebula 1/2 cytryny olej lniany(...)rzepakowy 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 18% 2 łyżki musztardy francuskiej Śledzie wymoczyć przez 1 godzinę w wodzie. Odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki. Zalać olejem i odstawić na 2 doby. Po tym czasie śledzie przełożyć do miseczki, skropić cytryną, dodać po pół łyżki majonezu i śmietany oraz 1 łyżkę musztardy. Wymieszać. Jabłko obrać, pokroić na ćwiartki i na mniejsze
kulinarnyswiatdomiNavi , której produktów użyłam. Do śledzi w cieście piwnym wykorzystałam Śledzie po kołobrzesku . Wraz z tym przepisem chciałabym Was zachęcić do eksperymentowania oraz odkrywania śledzi na nowo! Czy kiedykolwiek odważylibyście się na takie połączenie? Spędzając więcej czasu w domu możemy bawić się smakami, bo to przecież sprawia tak wiele radości 🙂 Chcę Was zapewnić, że śledzie mogą być także doskonałym produktem(...)sody łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 150 ml jasnego piwa szklanka oleju do smażenia FRYTKI: 2 bataty 2 łyżki oleju sól SAŁATKA: pół główki sałaty lodowej 2 ogórki 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy francuskiej łyżka octu winnego Przepis 1 Śledzie wyjmujemy z pojemnika, płuczemy pod bieżącą wodą i wykładamy na ręcznik papierowy oraz wycieramy
Kuchnia Bazyliipapryka, szczypta pieprz kolorowy świeżo mielony, do smaku sól (opcjonalnie) – uwaga: filety bywają mocno słone! Wykonanie Filety śledziowe osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru oleju, kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do miski. Do pokrojonego śledzia dodajemy musztardę francuską, przecier pomidorowy, szczyptę ostrej papryki i dokładnie mieszamy. Dokładamy drobno pokrojone ogórki, obie cebule, koperek – całość doprawiamy świeżo zmielonym(...)pieprzem. Dobrze mieszamy i wykładamy na talerze (najlepiej przy pomocy pierścienia kucharskiego do formowania potraw). Na końcu dekorujemy świeżym koperkiem. Tatar ułożony warstwowo Tatar ze śledzia Filety śledziowe osuszamy ręcznikiem papierowym z nadmiaru oleju, kroimy w drobną kosteczkę i przekładamy do miski. Do pokrojonego śledzia dodajemy musztardę francuską, przecier pomidorowy, pokrojony koperek, szczyptę ostrej papryki, delikatnie pieprzymy i dokładnie mieszamy
iMadzik.plładnie prezentuje się na talerzu. Placki ziemniaczane ze śledziem Składniki (na 4 porcje): placki: 4 ziemniaki 1 cebula 1 jajko sól pieprz olej do smażenia sałatka śledziowa: 3 filety śledziowe (użyłam filetów SEKO beczka śledzi ) 1 czerwona cebula 1 ogórek konserwowy 1 jabłko 1 płaska łyżka majonezu pieprz(...)ugotowane na twardo jajka natka pietruszki lub koperek do dekoracji Ziemniaki i cebulę obrać zetrzeć na tarce, sok zlać. Dodać jajko, doprawić do smaku, wymieszać. Na oleju usmażyć placki, osączyć na ręczniku papierowym. Śledzie pokroić drobno. Jabłko i cebule obrać, razem z ogórkiem pokroić w drobną kostkę. Dodać majonez, doprawić pieprzem, wymieszać. Jajka pokroić w plastry lub ćwiartki. Na placki
Obiad gotowySkładniki: śledzie 1 kg/tuszki nie duże, sok z cytryny 1 łyżka, kucharek 1,5 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony - ile potrzeba kupiłam nie duże świeże śledzie tuszki (bez głów), usunęłam ości - tuszkę położyć na grzbiecie na desce i palcem środkowym przeciągnąć wdzłuż naciskając po ości, ość lekko odchodzi od mięsa i jest ładny filet obrane z ości(...)zostawić na całą noc w lodówce przed pieczeniem śledzie wysypać np do zlewu i z powrotem je włożyć do miski, teraz je wymieszać z olejem blacha z folią do pieczenia - układać na folii śledzie składając filety do siebie posypać pieprzem świeżo mielonym piekarnik nagrzać na 200 C, grzanie góra/dół, poziom 2 piec 20 minut - następnie ustawić na termoobieg
W Mojej Kuchni LubięŚledzie smażone w cieście, a następnie zamarynowane w pomidorowej zalewie z dodatkiem kiszonych ogórków. Smaczny i ciekawy pomysł na śledzie, których oczywiście nie może zabraknąć na świątecznym stole. 8 filetów śledziowych w oleju 4 jajka 1/2 szklanki mąki pszennej szczypta soli olej rzepakowy do smażenia ZALEWA: 3 cebule 1/2 szklanki oleju rzepakowego 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu(...)cieście. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron. Odsączyć na papierowym ręczniku. Cebulę pokroić na piórka i smażyć na oleju, aż będzie miękka. Dodać pozostałe składniki zalewy i zagotować. Ogórki pokroić w małą kostkę i dodać do pomidorowej zalewy. Usmażone śledzie przekładać w słoiku pomidorową zalewą. Odstawić w chłodne miejsce na 3-4 dni. Smacznego
https:KKuchniaMniam