Składniki: 1 kg świeżych śledzi 2-3 cebule 1 marchewka mąka olej do smażenia zalewa octowa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 4 łyżki cukru 1 łyżka soli 5-6 liści laurowych 10 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu Wykonanie: Wszystkie składniki na zalewę wlewamy do garnka, zagotowujemy, odstawiamy do przestygnięcia. Śledzie czyścimy, myjemy i osuszamy. Tak przygotowane(...)obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zrumienią. Cebulę pokroić w plasterki, a marchewkę w cienkie krążki. Do miski wrzucamy połowę cebuli i marchewki na to układamy usmażone śledzie i dodajemy pozostałą cebulę i marchewkę. Całość zalewamy letnią zalewa, odkładamy w chłodne miejsce i gdy ostygnie wstawiamy do lodówki by się przegryzły. Śledzie
magiczna kuchnia Kasipolska specjalność. Kojarzy się ze świętami, choinką, biesiadowaniem i wyjątkowymi smakami. Jednocześnie takie połączenie jest dużo zdrowsze niż gdybyśmy zjedli same bakalie. Nie są też zalane toną oleju, więc są całkiem dietetyczne. Śledzie z wiśniami robię zwykle z większymi kawałkami śledzia i wiśniami z octu tak jak w tym przepisie. Ich wersją na specjalne okazje są mini koreczki śledziowe(...)dekoracji Przepis na koreczki śledziowe z wiśniami na słodko Rozwijamy koreczki śledziowe, żeby pozbyć się cebuli i nadmiaru oleju. Układamy je skórą do dołu. Na każdy koreczek potrzebujemy 2 wiśnie, które zlepiamy palcami w kulkę i zawijamy wokół niej rulonik ze śledzia. Z 200 g opakowania koreczków wyszło mi 11 sztuk (tyle było większych śledzików nadających się do zawinięcia). Okłądamy
Ugotowane pozamiataneprzed Świętami czy Nowym Rokiem polecają się serdecznie. Przed Państwem – śledź z suszoną śliwką i żurawiną. Potrzebujemy: 1 kg filetów śledziowych, które moczymy w mleku 3-4 godz. 3 spore cebule garść żurawiny lub rodzynek garść drobno pokrojonych suszonych śliwek łyżeczkę cukru pieprz ziarnisty sok z jednej cytryny olej liść laurowy dwa ziarenka ziela (rozgniecione). Wymoczone filety(...)kroimy na odpowiadające nam kawałki. W garnku gotujemy pokrojoną w piórka cebulę z cukrem, solą, pieprzem i listkiem laurowym. Cebula ma zmięknąć. W słoiku układamy cebulę, śledzie i suszone owoce. Zalewamy sosem – olej, sok z cytryny, sól i pieprz. Zamykamy szczelnie i zostawiamy. Prosto i pysznie. Smacznego! Post Śledzie z suszoną śliwką i żurawiną pojawił się poraz pierwszy w LADY
ladykitchenmoczenia śledzi. Płuczę je pod bieżącą zimną wodą, wkładam do większej miski i zalewam zimną wodą, tak by przykryła całkowicie śledzie. Wodę zmieniam 3 razy po 30 minutach. Możesz moczyć je dłużej, w zależności jaką słoność lubisz. Ostatnie moczenie w wodzie możesz zastąpić moczeniem w mleku. Porada: Zamiast śledzi do moczenia możesz wykorzystać śledzie a la matias z oleju
Zasmakuj Kuchniziemniaki ostrożnie wykładamy na talerz, przekrawamy na ćwiartki, lekko solimy i kładziemy listek masła. Dorzucamy do tego śledzia. Tutaj zostawiam dowolność. Ja akurat miałam dziś śledzie wiejskie - z cebulką w oleju. Ale to danie równie dobrze smakuje z rolmopsami czy inną wersją śledzi. Po prostu kto jak lubi! A że to danie bardzo lubię
dobra gospodyni dom wesołym czyniSkładniki: 6- 7 filetów śledziowych 150 ml mleczka kokosowego 1 duża cebula 4-5 łyżek oleju kurkuma pasta curry(w moim przypadku czerwona) szczypiorek Wykonanie: Śledzie wymoczyć i pokroić na małe kawałki. Mleczko kokosowe, olej, łyżeczkę kurkumy i dwie łyżeczki curry dobrze razem połączyć. Cebulę drobno pokroić posypać solą i cukrem. Wymieszać i odstawić na 30 minut. Śledzie ułożyć
Pysznie & PięknieŚledź z musztardą francuską Seko , 1 jabłko, 1 mała cebula, 1 łyżeczka chrzanu, 200 g śmietany 12 %, 1/2 łyżeczki cukru, sól, pieprz, czerwony pieprz. Przygotowanie: Śledzie odsączamy z nadmiaru oleju przy pomocy ręcznika papierowego i kroimy w kostkę. Jabłko obieramy i ścieramy na tarce (odciskamy z nich sok), dodajemy pokrojoną drobno cebulkę, chrzan i śmietanę. Przyprawiamy solą i pieprzem
Aga w kuchniczasu do czasu lubię przygotować śledzie na kolację, takie same mi nie smakują, ale z różnymi dodatkami to już tak. Przygotowałam je na lekko słodko z cebulą duszoną, suszonymi pomidorami i z bakaliami. Najlepiej smakują dobrze schłodzone i ze świeżym chrupiącym pieczywem. Potrzebujemy: 3 duże cebule 3 spore płaty śledzi ( u mnie takie ze słoika z zalewy(...)łyżki koncentratu pomidorowego 6 sztuk suszonych pomidorów sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku papryka słodka mielona do smaku 1 łyżeczka przyprawy suszone pomidory olej do smażenia szczypta cukru Wykonanie pysznych śledzi: 1. Cebulę obieramy, kroimy w cienkie półplasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i dusimy do miękkości często mieszając. Gdy cebula będzie miękka dodajemy pomidory suszone
Izabelawkuchnirobić na wiele sposobów,marynować, podawać z ziemniakami, albo w sałatce ( przepis ). A poniżej znajdziecie przepis na śledzie w śmietanie. ŚLEDŹ w ŚMIETANIE Składniki: 3-4 płaty śledzia marynowanego lub w oleju 1 cebula 1 jabłko 2-3 ogórki kiszone sos śmietanowy: 1/2 szklanki śmietany kremowej 18% np. Zott Natur 1 łyżka majonezu 1 szczypta kawsku cytrynowego 1 szczypta
Bon appetit mon amieSkładniki: 5-6 filetów śledziowych matias 1 czerwona papryka 2 cebule 1 łyżka posiekanej pietruszki 4 łyżki octu olej 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego pieprz Wykonanie: Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na około 2-3 godziny. Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę. Wymoczonego śledzia osączamy, kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę, paprykę, śledzia oraz pietruszkę przełożyć do miski
magiczna kuchnia Kasiprzygotowania wrapów możecie użyć tortilli pszennej lub pełnoziarnistej, ale sprawdzą się tu też klasyczne naleśniki . PRZEPIS NA WRAPY ZE ŚLEDZIEM Składniki na wrapy ze śledziem: 500g śledzi solonych lub w oleju 1 cebula 1 szkl śmietany 3 czubate łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 8 tortilli lub naleśników 2 garście drobniutko poszatkowanej kapusty białej lub pekińskiej sól himalajska ogórki korniszony
Dorota Smakujeawokado 2 łodygi selera naciowego cebula czerwona kilka gałązek natki pietruszki 1/2 jabłka 2 łyżeczki soku z cytryny łyżka oleju rzepakowego świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku Jak zrobić tatar ze śledzia? Śledzie(...)najlepiej, aby były niezbyt słone i nie wymagały moczenia. Jeśli jednak wymagają moczenia to moczyć w zimnej wodzie jak najkrócej, po czym dokładnie osuszyć ręcznikiem papierowym. Śledzie pokroić w kostkę i wymieszać z olejem. Awokado i jabłko obrać i pokroić w kostkę, a następnie skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Łodygi selera oczyścić z twardych
Kuchcik gotujełyżeczka cukru 1 duża cebula 2-3 ogórki korniszony lub kiszone 2 łyżki oleju sól i pieprz świeżo mielony gałązkę kopru do dekoracji Wykonanie: Buraczki gotujemy, studzimy, obieramy ze skórki, kroimy w paski i skrapiamy octem winnym. Płaty śledziowe moczymy w zimnej wodzie około 1 godz. Śledzie wyjmujemy z wody osuszamy(...)kroimy w grubsze paski 2- 3 cm. Ogórki, obraną cebulę kroimy w kostkę. Na półmisku lub w szklanej misce układamy buraczki, solimy, pieprzymy, posypujemy cukrem oraz skrapiamy olejem. Na buraczkach układamy kawałki śledzi, pokrojoną cebulę i ogórki, skrapiamy octem winnym. Sałatkę udekorować buraczkami i świeżym koperkiem. Smacznego
kgwjanczewododać prawdziwą fetę. Byczcie się. Składniki: 3 solone śledzie 5 suszonych pomidorów z zalewy 150 g sera feta pół malej cebuli 2 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki oleju z suszonych pomidorów pieprz Śledzie moczymy godzinę w zimnej wodzie, co jakiś czas trzeba wodę wymieniać. Jeżeli po godzinie nadal są za słone, trzeba je moczyć dłużej. Następnie śledzie bardzo dokładnie osuszamy
Kardamonovy