sledzie w oleju - 2894 przepisów (strona:74/193)

Śledzie po kaszubsku 235

cebule 200 gram pieczarek 1/2 małego słoika koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka miodu lub cukru 2 łyżki octu sól,pieprz 0,5 szklanki oleju  olej do smażenia Do wymoczenia śledzi: 2 szklanki wody 0,5 szklanki octu Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie z octem.Kroimy na mniejsze kawałki,2 cm. szerokości. Cebulę obieramy i kroimy w pióra(...)smażymy na patelni na oleju do momentu aż będzie szklista.Pieczarki kroimy w plasterki i na osobnej patelni obsmażamy do momentu aż woda z nich odparuje. Dodajemy do cebuli razem z koncentratem pomidorowym,miodem,,majerankiem,octem i olejem.Całość doprawiamy solą i pieprzem .Smażymy jeszcze przez 5 minut na małym ogniu. Do ostudzonego sosu dodajemy pokrojone śledzie. Śledzie najlepiej smakują

Bajeczna Kuchnia
Tatar śledziowy z marynowanymi pieczarkami na krakersowej kruszonce 180

pieczarek 1/2 łyżeczki posiekanego koperku 1 łyżeczka oleju (użyłam słonecznikowego) mielone suszone płatki chilli lub  świeżo mielony pieprz dodatkowo: krakersy (kupione w sklepie lub własnoręcznie upieczone ) Śledzia, szalotkę, pieczarki, koperek i olej wymieszać razem.  Pokruszyć krakersy i na nich ułożyć śledziowego tatara. Ja przygotowałam ciasto na krakersy (bez kminku) i część upiekłam w postaci kruszonki. Na talerzyku ustawiłam(...)środka wsypałam kruszonkę krakersową. Na kruszonkę nałożyłam tatara i docisnęłam go delikatnie łyżeczką nadając odpowiedni kształt. Dopiero wtedy delikatnie usunęłam pierścień. Jeśli szukacie innych pomysłów na potrawy ze śledzi to zerknijcie to tego zestawienia , które przygotowałam

Codzienna kuchnia niecodzienna
GRILLOWA UCZTA NIE TYLKO W TRADYCYJNYM WYDANIU! 170

sezonu to ja rozumiem! Oprócz standardowych dań serwowanych na grillu, takich jak kiełbaski, szaszłyki czy apetyczne sałatki, znalazło się miejsce również dla niekonwencjonalnych dań na grilla! Grillowane bagietki ze śledziem i warzywami niesamowicie pozytywnie zaskoczyły wszystkich! Każdy z wielką przyjemnością zjadł bułę do końca! Taka gorąca smakowała fantastycznie! Byli i tacy, którzy zawołali o dokładkę! Zobaczcie! Może na weekend zainspiruje(...)strony dobrej jakości masłem i nacieramy czosnkiem, grillujemy. Pokrojoną w piórka cebulę grillujemy. Kukurydzę smarujemy masłem, nacieramy solą, grillujemy. Ciepłe bułki podajemy ze świeżym szpinakiem, grillowaną kukurydzą, śledziem odsączonym z nadmiaru oleju wraz z cebulką, świeżym ogórkiem i kukurydzą. Zajadamy na gorąco. Smacznego! WPIS POWSTAŁ WE WSPÓŁPRACY Z MARKĄ SEKO

Ostra na Słodko
śledzie pieczone w piekarniku... 163

Składniki: śledzie 1,5 kg, kucharek 2 łyżki, olej rzepakowy RAPSO 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cytryna 1 duża kupiłam nieduże świeże śledzie tuszki /bez głów/, wyfiletowałam je, opłukałam i na ręczniku papierowym osuszyłam śledzie włożyć do szklanej miski /miska plastikowa przejdzie zapachem ryb/ wsypać kucharek, pieprz mielony, wlać olej rzepakowy RAPSO Beach Flower-BACKMIT , pełną ofertę pyszności(...)cytryny, polać resztą marynaty piekarnik nastawić na 220 C, grzanie góra/dół, pod przykryciem piec 25 minut, zdjąć przykrycie i nastawić termoobieg 180 C i piec 15 minut śledzie są soczyste, smaczne i smakują na ciepło i na zimno...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Śledzie na słodko z rodzynkami i żurawiną 284

Wersja na słodko z dodatkiem rodzynek i żurawiny połączonych miodem. Składniki 500 g filetów ze śledzia 5 cebul 1 łyżka koncentratu pomidorowego 100 ml oleju 100 ml miodu   garść suszonych grzybów szklanka rodzynek szklanka suszonej żurawiny Przygotowanie   Śledzie dzień wcześniej moczymy w wodzie (co najmniej dwukrotnie) ,kroimy na kawałki ok. 5 cm. Grzyby moczymy i gotujemy. Kroimy(...)paski. Cebule kroimy w piórka ,szklimy na oleju ,dodajemy przecier pomidorowy ,grzyby ,rodzynki ,żurawinę i miód. Podgrzewamy (cały czas mieszając) i studzimy. Dodajemy śledzie ,dokładnie ze sobą łączymy ,przekładamy do pojemników i wstawiamy do lodówki na 48 godzin

R'n'G Kitchen
Śledzie w sosie chili 166

szklanka sosu słodkie chili 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 duża cebula Mała puszka kukurydzy z chili Bonduelle Mała puszka czerwonej fasoli Bonduelle Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Śledzie zalewamy zimną wodą i moczymy prze 2 godziny, kroimy na 2 cm. kawałki. Cebulę obieramy i drobno siekamy, oczyszczone papryki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość(...)oleju, podsmażamy pokrojone warzywa. Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy, dodajemy do warzyw, wlewamy sos chili, zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, pozostawiamy do ostudzenia. Do sosu dodajemy pokrojone śledzie, delikatnie mieszamy, przekładamy do lodówki. Śledzie najlepiej smakują na drugi dzień

Bajeczna Kuchnia
Śledzie z ananasem i papryką 82

lekko słodką i pikatną nutą: ananas + papryka w pomidorach. Składniki: 800 g filetów śledziowych, puszka ananasa w syropie, papryka czerwona, pomidory krojone w puszce,  łyżeczka oleju, 2 łyżki pikantnego ketchupu   Przygotowanie: Śledzie moczymy w wodzie, aby odsączyć z nadmiaru soli - co 30 minut wymieniamy wodę. Powtarzamy min. dwa razy - przed krojeniem sprawdzić czy są odpowiednio słone. Paprykę kroimy(...)kostkę, wrzucamy do garnka - podsmażamy na łyżeczce oleju. Dodajemy ananasa pokrojonego w kostkę, pomidory w puszce, ketchup. Mieszamy, podgrzewamy przez 3-4minuty. Studzimy, dodajemy do śledzi. Całość mieszamy, odstawiamy na noc do lodówki

Lena Gotuje
Śledzie z rodzynkami królewskimi 204

cebule Garść rodzynek królewskich 5 łyżek keczupu 1 szklanka wody 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 0,5 łyżeczki cukru 2 łyżki octu Sól Pieprz Ostra czerwona papryka Olej do smażenia Ze śledzi usuwamy skórę, kroimy na 2 cm paseczki. Cebulę kroimy w kosteczkę, przesmażamy na patelni. Rodzynki kroimy na mniejsze, dodajemy do cebuli. Gdy cebula zmięknie podlewamy ją wodą. Dodajemy keczup

VioletoweKucharzenie
Śledzie po tatarsku 121

Śledzie po tatarsku lub śledzie w sosie tatarskim to kolejna moja propozycja na podanie tych ryb. Pikantny i wyrazisty w smaku sos tatarski to świetny dodatek do jajek lub wędlin, ale ze śledziami też smakuje wyśmienicie. Śledzie po tatarsku to pokrojone w nieduże kawałki płaty śledziowe z dodatkiem chrupiących ogórków konserwowych, marynowanych grzybków leśnych i cebuli. Całość łączy sos majonezowo(...)śmietanowy. Wszystkie składniki doskonale do siebie pasują, a całość doprawiłam jedynie świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Nie dodawałam soli, ponieważ śledzie są dosyć słone. Robiąc śledzie po tatarsku wykorzystałam filety śledziowe a’la matias w oleju, których wcześniej nie moczyłam w wodzie. Natomiast jeśli do sałatki dodajemy solone płaty śledziowe to najpierw trzeba je wymoczyć w wodzie z nadmiaru soli

Danka Pichci
Opiekane śledzie w zalewie octowej 173

Składniki: 1 kg świeżych śledzi 2-3 cebule 1 marchewka mąka olej do smażenia zalewa octowa: 5 szklanek wody 1 szklanka octu 10% 4 łyżki cukru 1 łyżka soli 5-6  liści laurowych 10 ziarenek ziela angielskiego 10 ziarenek pieprzu Wykonanie: Wszystkie składniki na zalewę wlewamy do garnka, zagotowujemy, odstawiamy do przestygnięcia. Śledzie czyścimy, myjemy i osuszamy. Tak przygotowane(...)obtaczamy w mące, smażymy na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zrumienią.  Cebulę pokroić w plasterki, a marchewkę w cienkie krążki. Do miski wrzucamy połowę cebuli i marchewki na to układamy usmażone śledzie i dodajemy pozostałą cebulę i marchewkę.  Całość zalewamy letnią zalewa, odkładamy w chłodne miejsce i gdy ostygnie wstawiamy do lodówki by się przegryzły. Śledzie

magiczna kuchnia Kasi
Koreczki śledziowe z wiśniami 189

polska specjalność. Kojarzy się ze świętami, choinką, biesiadowaniem i wyjątkowymi smakami. Jednocześnie takie połączenie jest dużo zdrowsze niż gdybyśmy zjedli same bakalie. Nie są też zalane toną oleju, więc są całkiem dietetyczne. Śledzie z wiśniami robię zwykle z większymi kawałkami śledzia i wiśniami z octu tak jak w tym przepisie. Ich wersją na specjalne okazje są mini koreczki śledziowe(...)dekoracji Przepis na koreczki śledziowe z wiśniami na słodko Rozwijamy koreczki śledziowe, żeby pozbyć się cebuli i nadmiaru oleju. Układamy je skórą do dołu. Na każdy koreczek potrzebujemy 2 wiśnie, które zlepiamy palcami w kulkę i zawijamy wokół niej rulonik ze śledzia. Z 200 g opakowania koreczków wyszło mi 11 sztuk (tyle było większych śledzików nadających się do zawinięcia). Okłądamy

Ugotowane pozamiatane
Śledzie z suszoną śliwką i żurawiną 184

przed Świętami czy Nowym Rokiem polecają się serdecznie. Przed Państwem – śledź z suszoną śliwką i żurawiną. Potrzebujemy: 1 kg filetów śledziowych, które moczymy w mleku 3-4 godz. 3 spore cebule garść żurawiny lub rodzynek garść drobno pokrojonych suszonych śliwek łyżeczkę cukru pieprz ziarnisty sok z jednej cytryny olej liść laurowy dwa ziarenka ziela (rozgniecione). Wymoczone filety(...)kroimy na odpowiadające nam kawałki. W garnku gotujemy pokrojoną w piórka cebulę z cukrem, solą, pieprzem i listkiem laurowym. Cebula ma zmięknąć. W słoiku układamy cebulę, śledzie i suszone owoce. Zalewamy sosem – olej, sok z cytryny, sól i pieprz. Zamykamy szczelnie i zostawiamy. Prosto i pysznie. Smacznego! Post Śledzie z suszoną śliwką i żurawiną pojawił się poraz pierwszy w LADY

ladykitchen
Gyros z grilla ze śledziem 67

lubianych śledzi po Kołobrzesku od Kapitan Navi. Możecie je dodać bez grillowania, grillować na papierze do pieczenia lub podobnie jak ja tym razem zrobić panierkę i grillować na aluminiowej tacce do grilla. W każdej wersji Twój gyros będzie pyszny, sam spróbuj! Śledzie po Kołobrzesku to pyszne, wyraziste w smaku i bardzo mięsiste kawałki śledzia, cebulka, zalewa na bazie oleju rzepakowego

nietylkopasta.pl
Sałatka śledziowa z buraczkami 92

moczenia śledzi. Płuczę je pod bieżącą zimną wodą, wkładam do większej miski i zalewam zimną wodą, tak by przykryła całkowicie śledzie. Wodę zmieniam 3 razy po 30 minutach. Możesz moczyć je dłużej, w zależności jaką słoność lubisz. Ostatnie moczenie w wodzie możesz zastąpić moczeniem w mleku. Porada: Zamiast śledzi do moczenia możesz wykorzystać śledzie a la matias z oleju

Zasmakuj Kuchni
Smaki z dzieciństwa - ziemniaki w mundurkach ze śledziem 216

ziemniaki ostrożnie wykładamy na talerz,  przekrawamy na ćwiartki, lekko solimy i kładziemy listek masła.  Dorzucamy do tego śledzia. Tutaj zostawiam dowolność. Ja akurat miałam dziś śledzie wiejskie - z cebulką w oleju.  Ale to danie równie dobrze smakuje z rolmopsami czy inną wersją śledzi.  Po prostu kto jak lubi!  A że to danie bardzo lubię

dobra gospodyni dom wesołym czyni