sledzie w oleju - 2468 przepisów (strona:78/165)

Sałatka śledziowa z burakiem i jabłkiem - obowiązkowa na świątecznym stole 120

Składniki: 1. Buraki ugotowane 2 średniej wielkości 2. Śledzie 400 g ( u mnie w oleju) 3. Ogórki konserwowe 3 średniej wielkości 4. Jabłko małe 1/2 5. Cebula mała 6. Majonez Kielecki 3 łyżki 7. Sól 8. Pieprz 9. Szczypiorek do dekoracji Przygotowanie: Do miski przekładamy pokrojone w kostkę buraki. Kolejno dodajemy pokrojone śledzie, ogórki, jabłko oraz cebulkę.  Całość doprawiamy

Kulinarne przygody
Śledzie po węgiersku z papryką 100

zielona 2 cebule czosnkowe/białe (ewentualnie 2 spore cebule zwykłe czyli żółte) szklanka passaty pomidorowej 2 szklanki wody pół szklanki octu pół szklanki oleju łyżka cukru ostra papryka, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe   Przygotowanie Śledzie moczymy przez kilka godzin wodzie, następnie kroimy w około 3 cm paski. Cebule kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Papryki przekrawamy(...)zdejmujemy skórę i papryki kroimy w paski. Do rondelka wlewamy wodę, passatę pomidorową, ocet, olej. Dodajemy cukier, paprykę ostrą, sól i pieprz do smaku oraz po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych. Całość zagotowujemy i gotujemy na wolnym ogniu około 6-7 minut. Śledzie, cebule i papryki mieszamy ze sobą w misce, a całość zalewamy lekko przestudzoną zalewą. Czekamy

e-PrzepisyKulinarne
Recenzja SEKO 197

Przecinam nożem folię,w oczy od razu rzuca się to , że widać trzy płaty śledzia na których leżą pokrojone kapary i oliwki. Widelcem podnoszę śledzia, czekam chwilkę by odsączył się z oleju, przekładam na talerz i kroje je w mniejsze kawałki ,muszę przyznać że mi smakuje,nie spodziewałam się takiego smaku. Śledzie nie są za słone ani mdłe

Różowa kuchnia
Śledzie z marynowanymi grzybkami i ogórkami. Sałatka śledziowa. 207

czerwona cebula 3 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżki octu jabłkowego kilka gałązek koperku sól, pieprz czarny do smaku olej (rzepakowy lub słonecznikowy) Przygotowanie: Płaty śledziowe namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut, aby usunąć nadmiar soli. Czas moczenia śledzi zależy od też jak bardzo słone płaty kupiliśmy. Ryby do tej sałatki nie powinny być zbyt słone. Następnie p łaty pokroić(...)żeby cebula zmiękła. Do cebuli dodać pokrojone ogórki, grzybki, musztardę, przyprawić solą i pieprzem.  Składniki sałatki układać warstwami w słoiku*, na przemian nakładając warstwę śledzi i pozostałych pokrojonych składników. Dodać taką ilość oleju, aby zakrył sałatkę. Sałatkę odstawić do lodówki na kilka godzin, aby się ,,przegryzła". * z podanych składników przygotowałam 2 słoiki (0,5 l) sałatki śledziowej Smacznego

Codziennik Kuchenny
Śledzie z żurawiną i orzechami 104

Dodatkowo: 250 g płatów śledziowych a'la matias 1 cebula czerwona 50 g żurawiny 50 g orzechów włoskich olej Przygotowanie: W garnuszku umieścić wodę i przyprawy, zagotować. Na małym palniku pogotować około 5 min, ostudzić. Gdy będzie chłodne, dodać ocet. Śledzie pokroić na kawałki 2 cm, włożyć(...)zalewy. Moczyć aż zbieleją, około 2 godzin. Odsączyć z zalewy. Cebulę pokroić w piórka, na sicie sparzyć wrzątkiem. W słoiku układać cebulkę, żurawinę, orzechy, śledzie - aż do skończenia składników. Na końcu zalać olejem aż do zakrycia składników. Słoiki wstawić do lodówki do przegryzienia. Najlepsze po kilku dniach gdy wszystkie smaki się przegryzą. Smacznego

Kocham..lubię..gotuję..
Śledzie z pieczarkami i papryką konserwową 194

zalewy, przekładamy do miski i zalewamy wodą lub mlekiem. Odstawiamy na 1,5-2 godziny. Po tym czasie śledzie kroimy na mniejsze kawałki.2. Cebulę obieramy, kroimy w talarki. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, chwilę dusimy, po czym dodajemy pieczarki i dusimy do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy pieprzem

Kuchnia domowa Ani
Śledzie na ostro (po cygańsku). 272

ogórków konserwowych 1 duża cebula 1 por (tylko biała część)  2 ząbki czosnku  2 łyżki musztardy 5 łyżek ketchupu, gęstego 5 łyżek oleju 1 łyżeczka cukru pieprz, papryka ostra mielona  Śledzie moczymy w wodzie, około 2-3 godzin. Następnie dobrze je płuczemy, odsączamy i kroimy w kawałki. Ogórki i cebulę kroimy w kostkę, a por w półplasterki(...)miski. W małej miseczce mieszamy cukier ze szczyptą papryki i stopniowo dodajemy na zmianę: musztardę, ketchup i olej, przez cały czas mieszając, tak aby sos się nie rozwarstwił. Na koniec dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku. Do śledzi wlewamy sos i całość dokładnie mieszamy. Śledzie podajemy schłodzone.  Smacznego

Moje-pitraszenie
Śledzie z suszonymi śliwkami i z cynamonem 198

szklanki oleju 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki miodu 1/2 łyżeczki cynamonu 4 łyżki octu 2 liście laurowe pieprz,cukier Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w wodzie przez godzinę.Cebulę kroimy w pióra,smażymy na oleju do momentu aż będzie szklista .Śliwki kroimy na mniejsze kawałki,dodajemy do cebuli razem z koncentratem pomidorowym,miodem,cynamonem,octem i liściem laurowym.Mieszamy i dusimy

Bajeczna Kuchnia
Bałkański przysmak śledziowy 182

Bałkański przysmak śledziowy , to naprawdę zarąbiście smaczne śledzie , chyba nie ma lepszych . W sklepach są zazwyczaj po kaszubsku i ok nie są złe też je bardzo lubię , ale te mają w sobie coś niesamowitego , taki pełniejszy i bogatszy smak . Zasługą tego smaku jest prażona , a nie smażona cebulka , taka z głębokiego oleju – wiem , dietetyczne to nie jest , ale święta(...)cebulą wrzucamy paprykę mieloną słodką i ostrą , mieszamy , następnie dokładamy koncentrat i mieszamy ,aż cebulka zmięknie i połączy się z nim . Odstawiamy do całkowitego wystudzenia . Zimny olej z cebulką , łączymy z pokrojonymi śledziami i układamy w słoikach , tak aby śledzie nie wystawały ponad zalewę . Zakręcamy porządnie i odstawiamy do lodówki na 3 dni. Po tym czasie możemy się zachwycać niebiańskimi

Ogrodnik w podróży
śledzie a la tatar 142

śledź a la tatar składniki  1 cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki maggi 3 ogórki konserwowe 3 papryki konserwowe 5-6 filetów śledziowych matiasów sok z ćwiartki cytryny garść oliwek zielonych i czarnych pieprz sposób przygotowania Śledziowe filety odsączamy z zalewy, kroimy w kostkę, wkładamy  do misy. Do śledzi dodajemy pokrojone w kostkę :  cebulę, ogórki konserwowe, oraz

Miód i pieprz
Śledzie po kaszubsku. 181

Zrobiłam te śledzie po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni :) Najlepiej smakują jak postoją w lodówce dwa, trzy dni. Chociaż można jeść już na drugi dzień, to dla niecierpliwych :) Ja próbowałam na drugi dzień, ale moim zdaniem z każdym dniem były smaczniejsze. Składniki: 9 średnich filetów śledziowych a'la matjas (miałam w oleju) 500 g. cebuli 1/2 szklanki oleju(...)ziela angielskiego 4 płaskie łyżki cukru 8 łyżek octu 1 łyżeczka soli 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (210 g.) pieprz do smaku ziarenka gorczycy Wykonanie: Śledzie namoczyć w wodzie z dodatkiem mleka. Odstawić na godzinę. Olej wlać na patelnię i chwilę podgrzać, dodać cebulę pokrojoną w pióra. Chwilę podsmażyć, dodać resztę składników. Cały czas mieszać. Podgrzewać około 10 minut. Następnie odstawić

Agusiowe smakołyki
Wędzony olej rzepakowy z tymiankiem 241

Wędzony olej rzepakowy z tymiankiem doskonale będzie się komponować ze śledziem i świeżymi sałatami, idealny do smażenia, pieczenia i duszenia. Wzbogaca smak potraw. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego jest bardzo zdrowy dla organizmu. Składniki: 400 ml oleju rzepakowego 500g lodu świeży tymianek Przygotowanie Lód przesypujemy

Kulinarne pyszności Molki
Sałatka śledziowa z burakami 270

góry ten pomysł. Nie mniej z jabłkiem przetestowany przepis jest pewniakiem! :) Do sałatki użyłam solonych wymoczonych w mleku płatów śledziowych, ale możecie również użyć śledzi marynowanych w occie lub z oleju. Pełna dowolność kto co lubi najbardziej. Składniki: 3 średnie  płaty śledziowe solone 1 szklanka mleka 3 średnie ziemniaki 1 duże jabłko 1/2 puszki groszku konserwowego 3 ogórki konserwowe

W kuchennej krainie
Śledzie w occie 2939

mocno, czuć tylko delikatnie goździkową nutę). 1 kg solonych matjasów 2 cebule 0,5 szklanki oleju Zalewa: 1/4 szklanki octu 1,5 szklanki wody 1 liść laurowy 0,5 łyżeczki pieprzu ziarnistego 0,5 łyżeczki ziela angielskiego 0,5 łyżeczki goździków (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie zalać zimną wodą i moczyć kilka godzin, aż będą dostatecznie słone. Następnie pokroić w niezbyt(...)godziny. Po dobie w lodówce (nie polecam dłużej, bo śledzie będą bez smaku) śledzie wyjąć z zalewy. Cebule pokroić w piórka. Śledzie układać warstwami w wysokim słoiku na przemian z cebulą, na końcu zalać olejem. Zostawić na kolejne 24 godziny w lodówce. Po tym czasie można już jeść, smaki się przegryzą i śledzie są pyszne. *do śledzi w occie świetnie

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie

Proponowane wyszukiwania