sledzie w oleju - 2468 przepisów (strona:87/165)

Śledzie z suszonymi pomidorami 331

przemieszać i odstawić, aby się wszystko „przegryzło”. Smacznego :) RADA. Ś ledzie można przygotować również z kupnymi pomidorami. Tylko zalewa jest najczęściej mieszanką oleju słonecznikowego z niewielką ilością oliwy. Co nie oznacza, że śledzie nie będą smaczne :) Ze względu na oliwę z oliwek śledzi nie należy przechowywać w lodówce. Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Boże Narodzienie , Dania z rybą , sałatki

https:KKuchniaMniam
Śledzik po kaszubsku 205

około 4-5 cm kawałki, przełożyć do miski i zalać octem. Wymieszać i odstawić na ok. 1 godzinę. Co 15-20 minut śledzie przemieszać. Cebule obrać i pokroić na cienkie półplasterki. Rozgrzać patelnię, wlać 2-3 łyżki oleju, przełożyć cebulę i podsmażyć ją przez 10 minut. Następnie dodać majeranek, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Smażyć jeszcze przez 2 minuty(...)Ogórka również pokroić w kosteczkę. Na patelnię dodać ogórki, koncentrat oraz ketchup i jeszcze chwilę podsmażyć. Dodać około 10 łyżek oleju. Wymieszać. Zdjąć z ognia i wystudzić. Przygotować średniej wielkości słoiczki i układać w nich warstwami (na przemian) śledzie z sosem pomidorowym. Przechowywać w lodówce. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Śledzie z suszonymi pomidorami 151

moczymy w wodzie tak aby pozbyć się nadmiaru soli. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na patelni razem ze zmiażdżonym czosnkiem.  Śledzie i pomidory kroimy w paski, dodajemy cebulę, zioła i ocet.  Zalewamy całość olejem z suszonych pomidorów i dokładnie mieszamy

Qchnia po prostu
Sałatka ziemniaczana ze śledziami 173

Sałatka ziemniaczana ze śledziami. Idealna na imprezki. Składniki: 4 filety śledziowe w oleju (250 g) 2 ziemniaki 3 ogórki konserwowe 3 jajka 1 średnia cebula kilka łyżek majonezu (około 4 - 5 czubatych) pieprz Wykonanie: Ziemniaki gotujemy w mundurkach (w osolonej wodzie). Studzimy i obieramy. Jajka gotujemy na twardo. Śledzie kroimy na małe kawałki. Cebulę, ogórki konserwowe, ziemniaki oraz jajka kroimy

Smak mojego domu
Śledzie po grecku 125

które neutralizują nadmiar kwasu. Dlatego śledzie po grecku z dużą ilości marchewki i cebuli są bardzo dobrym śledziowym kompromisem. 400 g śledzi  400 g marchewki 400 g cebuli 3/4 szklanki rodzynek 2 łyżki oleju rzepakowego 1 mały słoik przecieru pomidorowego Marchewkę ugotować a'la dente i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Śledzie namoczyć w wodzie aż się "odsolą". Cebulę

Jadło i czytadło
Śledzie po węgiersku 299

cebuli 1/2 szklanki oliwy extra vergine- Classico firmy Monini 1 mały słoik koncentratu pomidorowego 2 łyżki miodu 1/2 szklanki octu Cebule udusić w oleju, aby była miękka, dodać koncentrat, miód, ocet i wystudzić. Śledzie wymoczyć, pokroić i połączyć z wystudzonym sosem. Przełożyć, najlepiej do słoików i odstawić do lodówki

Jadło i czytadło
Śledzie w pomidorach 177

majeranku 2 liście laurowe  3 łyżki koncentratu pomidorowego 50 ml przecieru pomidorowego 50 ml oleju Płaty śledziowe, mogą być z oleju jak również solone wymoczone, pokroić na małe kawałki. Cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać do śledzi. Dodać koncentrat pomidorowy i wszystko wymieszać. Następnie dodać majeranek, liść laurowy i przecier pomidorowy. Wszystko wymieszać. Na końcu dodać olej i jeszcze

Monia miesza i gotuje
SMAŻONE ŚLEDZIE NA KROMCE CHLEBA 206

Śledź smażony położony na kromkę chleba Składniki: Śledzie do smażenia ( nie solone ) 800 gram wystarczy na 3-4 osoby Mąka pszenna pełnoziarnista Olej z pestek winogron Cytryna Koper Sól Pieprz Będąc nad morzem, bardzo lubię wstać wcześniej niż pozostali domownicy i po porannej toalecie zakończonej kilkoma łykami kawy wyjść z domu. Idę wtedy w kierunku morza wabiony jego odgłosem, mijam(...)staram się korzystać z takich okazji, które już dzisiaj należą do rzadkości. Niestety, należą do rzadkości. Śledzie czyścimy, płuczemy, osuszamy i usuwamy kręgosłup, zostawiając ogonek ( łatwo za niego chwycić rybkę po usmażeniu ). Posypujemy solą i pieprzem, obtaczamy w mące i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy chwilę ok. 2 min. i przekładamy na drugą stronę. Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy

Markowy smak
Śledzie piernikowe pod korzenną pierzynką 132

łyżki szczypta cynamonu żurawina suszona kilkanaście owoców (opcjonalnie) Marynata : olej rzepakowe 125 ml ocet balsamiczny 3-3,5 łyżki całe goździki 5 sztuk kawałek całego cynamonu ziele angielskie 2-3 ziarna    Płaty śledziowe moczymy w mleku. Robimy marynatę. Olej gotujemy z octem, zielem, cynamonem i goździkami, studzimy. Wymoczone śledzie kroimy na niewielkie kawałki, wkładamy do chłodnej marynaty. Śledzie

Smaczne moje
Śledzie w miodowo-cytrusowym sosie 164

pomarańczy, otarta skórka z 1 limonki sok z 1 limonki, 100 ml letniej, przegotowanej wody, 2 łyżki oleju rzepakowego, sól i czarny pieprz do smaku 5 ziaren ziela angielskiego, ½-1 łyżeczki majeranku, Przygotowanie: Solone filety śledzia moczymy w zimnej wodzie, dwukrotnie zmieniamy i odlewamy wodę. Następnie dokładnie je odsączamy na ręczniku papierowym i kroimy na ok. 2 cm kawałki, przekładamy(...)śledzie do miski. Ziele angielskie rozgniatamy w moździerzu, łączymy z majerankiem i czarnym pieprzem. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i szklimy, wcześniej delikatnie ją soląc. Dodajemy do cebuli miód, ocet, rodzynki, skórkę kandyzowaną z pomarańczy, mieszamy, wlewamy wodę i sok z pomarańczy, limonki i dokładnie łączymy, dusimy razem pod przykryciem przez

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Śledzie korzenne 88

wiele sposobów i trudno się nimi przejeść. Ostatnio po raz pierwszy zrobiłam śledzie korzenne, które bardzo mi smakują a po dwóch dniach są jeszcze lepsze! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 4 solone filety śledziowe a’la matias 4 łyżki octu 1 cebula 6 łyżek oleju 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka soku(...)obrać, pokroić w półplasterki. 3. Ziarna jałowca, ziela angielskiego, goździki i pokruszone liście laurowe utłuc w moździerzu. 4. Do oleju dodać musztardę, sok z cytryny, sos sojowy, miód, ziarna z moździerza, pieprz i gałkę muszkatołową. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. 5. Śledzie wyjąć z wody, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Na dnie słoika ułożyć trochę cebuli, kilka kawałków śledzi i polać

Danka Pichci
Śledzie w oleju z majerankiem i czosnkiem 156

oleju z cebulką wzbogaciłam majerankiem i czosnkiem. składniki: 7 płatów śledziowych solonych 1 duża cebula 2-3 łyżki majeranku 2-3 duże ząbki czosnku olej rzepakowy Filety śledziowe wymoczyć aby pozbyć się słonego smaku. Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W słoiku układać na przemian śledzie i cebulę posypując majerankiem oraz przeciśniętym przez

Monia miesza i gotuje
Piernikowe boczniaki a'la śledzie po wegańsku 156

łatwo podmienić cukier, czy gotować kompletnie bez glutenu. Jedną z potraw, które zrobiły na mnie największe wrażenie, były "śledziki" w oleju. Na pierwszy rzut oka nie miały one nic wspólnego z daniem wegańskim. Nic bardziej mylnego! Wystarczyło śledzia zastąpić smażonym boczniakiem . Nie będę twierdzić, że smak i wygląd potrawy zupełnie ten sam, ale jednak na tyle zbliżony, że tak przygotowane(...)Pierwszy raz jadłam "śledzia" w takiej odsłonie i stwierdzam z pełnym przekonaniem, że zalewę będę powielać i wykorzystywać w przyszłości, nie tylko do "śledzia" :) Składniki na porcje dla 4 osób: 200g świeżych boczniaków 1 mała cebula olej roślinny - do smażenia ZALEWA OLEJOWA: 1/2 szkl. oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka syropy z agawy - zaopatruje się

Grunt to przepis!
Śledzik na raz, czyli tatar ze śledzia na krakersach 344

Prosta, szybka i smaczna przekąska dla miłośników śledzia :) SKŁADNIKI 1 opakowanie krakersów 5-6 filetów śledziowych w oleju z cebulą kilka kawałków papryki konserwowej 2-3 korniszony kilka marynowanych grzybków 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany kilka liści sałaty lodowej świeżo mielony pieprz kolorowy PRZYGOTOWANIE Śledzie i cebulkę odsączamy na papierowym ręczniku. Filety kroimy w kostkę, cebulkę drobno siekamy. Dodajemy

Moje Kuchenne Rewelacje
TATAR ŚLEDZIOWY I KONKURS Z SEKO 142

Lubicie śledzie? Ja lubię. Ale nie takie tradycyjne, podane w oleju z cebulką ( choć klasyka jak wiadomo jest dobra). Uwielbiam wszelkie wariacje na temat tej rybki. Najpierw przedstawię Wam moją propozycję na podanie filetów śledziowych  SEKO  , a poniżej zaproszę do udziału w konkursie w którym do wygrania będą pyszne zestawy- nie tylko śledzi, ale także innych

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania