zaproponowanych przypraw. Sos do śledzi robi się bardzo łatwo i szybko dziś przygotowane śledzie będą mogły być podane następnego dnia. Doba wystarczy, aby śledzie dobrze przeszły smakami. Śledzik z pewnością zagości w naszym sylwestrowym menu. Smacznego i miłej zabawy! Print Śledzie w pomidorach .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Aromatyczne śledzie w sosie pomidorowym z rodzynkami(...)imbiru albo pominąć go Instructions Śledzie namoczyć w wodzie lub mleku , długość moczenia zależy od tego jak bardzo słone są śledzie, może to trwać 30 minut lub nawet kilka godzin. Próbujcie co jakiś czas śledzie czy są już dobre, powinny pozostać lekko słone. Cebulę pokroić w cienkie piórka, które następnie dusimy na rozgrzanym oleju z dodatkiem liścia laurowego, imbiru
SprawdzonaKuchnia.plpewne zasady. Moją propozycją na dzisiejszy obiad jest postna potrawa.. która smakuje i wygląda obłędnie! Domowy majonez z musztardą francuską,, młode ziemniaczki, koper, ugotowane jajka, kiszone ogórki i śledzie z zalewy to stare, sprawdzone połączenie, które zasmakuje każdemu. "WIELKANOCNE PRZEPISY Z SEKO” Składniki na 4 porcje: kilogram małych, młodych ziemniaczków pęczek koperku opakowanie filetów śledziowych(...)żółtko 1 łyżka musztardy francuskiej szczypta soli i pieprzu 1/2 łyżeczki cukru pudru 100 ml oleju (użyłam z orzechów laskowych) 2-3 łyżki wody Młode ziemniaki gotuję w całości w skórce. Jajka gotuję. Śledzie moczę w mleku lub wodzie. Przygotowuję majonez. Żółtko ucieram z musztardą, solą i cukrem do połączenia. Stopniowo dolewam olej, cienkim strumieniem
Mango Papajafiletów śledziowych a'la matjas * 2 cebule *4 łyżki octu * 4 łyżki koncentratu pomidorowego * około 3/4 szklanki wody * 3 łyżki oleju * 1 łyżka cukru * 4 ziarenka ziela angielskiego * 2 liście laurowe * garść rodzynek * pieprz do smaku Wykonanie: Śledzie moczyć w wodzie około 3 godziny, co jakiś czas zmieniając wodę. Wymoczone osuszyć, pokroić w nieduże kawałki. Na patelni rozgrzać olej(...)Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na oleju. Następnie wlać wodę, dodać koncentrat pomidorowy, dusić około 3-4 minut na małym ogniu. Na końcu dodać cukier, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, ocet i rodzynki (uprzednio namoczone w szklance z wrzącą wodą). Wszystko wymieszać, dusić kolejne 3-4 minuty. Sos wystudzić. Dodać do niego śledzie, wymieszać. Tak przygotowane danie przełożyć
Zrób to smacznieburaczki, podać w dużej szklanej misce warstwowo. Śledź pod pierzynką podany na dużym półmisku cieszy oko, smakuje obłędnie, dlatego polecam na świąteczny stół jak nic! Śledzie pod pierzynką SKŁADNIKI: 500 g filetów śledziowych w oleju a la matjas 165 g ogórków konserwowych (7 małych sztuk) 4 jajka ugotowane na twardo 100 g tartego sera świeżo zmielony pieprz 5 łyżek majonezu
Zasmakuj Kuchniśliwek i orzechów jest bardzo dobrym zestawem. Spróbujcie, bo warto. Polecam! składniki 250 g filetów śledziowych - używam śledzi korzennych garść posiekanych orzechów włoskich ok 30 g suszonych śliwek 1/2 strąka czerwonej papryki 1 czerwona cebula cebule pieprz olej rzepakowy przygotowanie Filety śledziowe pokroić na mniejsze(...)kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, śliwki i paprykę w paski. Cebulę, śliwki, paprykę i orzechy wymieszać w misce, dodać trochę pieprzu. Śledzie i wymieszane dodatki układać w słoiku warstwami, zaczynając od cebuli z papryką, orzechami i śliwkami. Zalać olejem tak, aby wszystko było przykryte. Zamknąć słoik, wstrząsnąć i odstawić do lodówki na co najmniej 24 godziny. Smacznego
Stare GaryMożna podać tak jak na zdjęciu- w indywidualnych porcjach albo zrobić wszystko w jednej (najlepiej szklanej) misce. Śledzie w marchewce i pomidorach Składniki: 1/2 kg śledzi matjas 2 cebule 2 marchewki 1/4 szklanki oleju 1/2 łyżeczki cukru ziele angielskie ( 2 ziarna) liść laurowy 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku pół pęczka koperku Marchewki(...)rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilę podsmażyć i dodać marchewkę, liść laurowy i ziele angielskie- dusić przez ok 10 minut, podlać odrobiną wody, dodać cukier, sól i pieprz- dusić kolejne 4 minut, dodać przecier i sok z cytryny, dusić 5 minut, na koniec dodać posiekany koperek i w razie potrzeby doprawić solą lub pieprzem i odstawić do ostygnięcia. Śledzie pokroić
Smaczny zeszytsól i pieprz do smaku winegret: 2 łyżeczki musztardy Dijon łyżeczka modu łyżeczka oliwy ½ łyżeczki soku z cytryny sól i pieprz do smaku mleko do wymoczenia śledzi Sposób przygotowania: Filety śledziowe opłukać z oleju i zalać mlekiem, tak aby przykrywało rybę. Pozostawić przez około 1h. Odcedzić, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Wszystkie składniki winegret połączyć w małym
Pyry na Gazkuchni. T ak mnie zachęcała do ich zrobienia, że musiałam spróbować. Jak wiecie nie jestem specjalnie śledziowa chociaż zjem śledzika z przyjemnością. Poza takimi zwykłymi w oleju z cebulką ostatnio hitem są moje śledzie po kaszubsku - nieskromnie powiem, że najlepsze jakie jadłam od dawna co już może potwierdzić kilka osób. Ale zaraz za nimi są właśnie te, na które przepis
Smaczna Pyzaużycie mniejszej ilości soli. No i oczywiście starać się wybierać mięso ze sprawdzonych, ekologicznych hodowli tak żeby było jak najwięcej ryby w rybie. Jeśli chodzi o śledzie, to oczywista sprawa - unikamy tych w oleju i śmietanie, wybieramy raczej te w occie. Porcja karpia smażonego w panierce to 300 kcal Porcja karpia pieczonego w piekarniku to 147 kcal Pierogi z kapustą
Powiedz dietom nieSkładniki: tuszki świeżych śledzi mleko bułka tarta mąka pszenna sól olej do smażenia Wykonanie: Tuszki śledziowe dokładnie oczyszczamy i moczymy przez ok godzinę w mleku. Odsączamy i lekko osuszamy. Solimy je do smaku i dokładnie panierujemy w mieszaninie mąki z bułką tartą w stosunku 1:1. Smażymy je na dość głębokim tłuszczu na rumiano z obu stron. Podajemy
Malinowe Pocałunkiwyspie, niejednokrotnie tęskniąc boleśnie za polskimi specjałami. Mama od czasu do czasu słała mi paczki autobusem..i w jednej z nich znalazło się wiadereczko śledzika w oleju. Mniam. Jako, że ja lubię kremowego śledzia, a na Sycylii śmietany „18-ki” nie ma..mój mąż wpadł na pomysł- a jakby śledzieka zmieszał z serem ricotta???? Włożyliśmy ser do wysokiego naczynia, posoliliśmy
Z Kuchni Do Kuchniwww.minrol.gov.pl/ http://pokochajolejrzepakowy.pl/ http://authoritynutrition.com/ http://annals.org/ Dla ciekawskich: schematy produkcji oleju rzepakowego na zimno oraz w dużym zakładzie produkcyjnym zawartość polifenoli w oliwie i oleju rzepakowym *** Podoba Ci się ten wpis? Śledź moją stronę na Facebooku lub Google + , aby być na bieżąco z kolejnymi wpisami
Chilli Czosnek i OliwaŚledzie z marchewką i cebulą w sosie pomidorowym Składniki: z przepisu z bloga Gotuję bo lubię 700 g śledzi typu Matjas 400 g cebuli 3 marchewki słoiczek koncentratu pomidorowego (użyłam takiego o pojemności 190g) 1 łyżeczka kremu balsamicznego 100 ml oleju 1 szklanka wody 1 ząbek czosnku 2 płaskie łyżki cukru 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1/2 gorczycy sól(...)pieprz do smaku Śledzie wymoczyć w wodzie przez około 2h, w międzyczasie wymienić wodę 2 razy. Osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na kawałki. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać w pióra. Na patelni rozgrzać olej. Dodać marchewkę, cebulę oraz plasterki czosnku i podsmażyć przez kilka minut. Dodać wodę, koncentrat pomidory oraz wszystkie pozostałe składniki. Dusić
Moja Galeria Smaku