sledzie w oleju - 2468 przepisów (strona:90/165)

Śledzie w dressingu musztardowo- miodowym 173

gram śledzi solonych 2 łyżki musztardy ziarnistej francuskiej 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego ok 150 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 2 spore białe cebule  pieprz świeżo mielony  łyżeczka miodu akacjowego  Śledzie namoczyć wcześniej w mleku (12 godzin) Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zalać oliwą, dodać przyprawy, musztardę i miód. Dobrze wymieszać. Śledzie opłukać

AZgotuj!
Śledzie po kaszubsku 767

łyżki cukru 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego farsz: 3 cebule 3 łyżki oleju 6 suszonych śliwek 1/2 łyżeczki gorczycy 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka majeranku połowa zalewy od marynowania śledzi  Składniki marynaty zagotować i wystudzić. Filety śledziowe wypłukać,włożyć do naczynia,zalać zimną zalewą(...)przynajmniej na dobę. Cebule pokroić w piórka,włożyć na patelnię i smażyć na oleju aż zmięknie. Do cebuli dodać pokrojone w paseczki śliwki,smażyć razem przez chwilę po czym dodać gorczycę,koncentrat,liście laurowe i ziele angielskie. Całość podlać połową marynaty w której moczyły się śledzie,przyprawić pieprzem i majerankiem,gotować kilka minut i odstawić do wystygnięcia. Płaty śledziowe pokroić

Kolorowa kuchnia Elki
Śledzie gajowego z marynowanymi grzybami 112

przepadam za śledziami. Są dla mnie ostatnimi latami "dziwne" w smaku. Nie potrafię określić co mi w nich nie smakuje. Pamiętam, ze kiedy byłam mała zajadałam się śledziami... Ale ostatnio kupiłam śledzie ( jedną paczkę, 3 sztuki ) śledzi firmy Kapitan Navi ( polecam i nikt mi za to nie płaci)  -  śledzie norweskie. Mięciutkie, rozpływające się w ustach, nie za słone(...)ziarnach, grubo zielony pieprz. Jedliśmy na kanapce z chleba żytniego.  Byliśmy nimi oczarowani. Z chęcią takie kanapki kupowałabym na mieście, gdyby były. 400 gram śledzi norweskich 1 słoiczek marynowanych podgrzybków 3 łyżki oleju rzepakowy 2 łyżki musztardy w ziarnach pieprz czarny świeżo mielony 2-3 liście laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego mała biała cebulka gałązka rozmarynu  opcjonalnie

AZgotuj!
Śledzie w karmelizowanej cebuli z konfiturą śliwkową i suszonymi wiśniami 139

pachnące goździkami. Smaku dodaje im konfitura śliwkowa i suszone wiśnie po dłuższym leżakowaniu w zalewie robią się różowe. To propozycja dla tych którzy lubią śledzie na słodko. Składniki: 5 filetów śledziowych  matiasów 3 łyżki oleju 1 łyżka miodu wielokwiatowego 1 duża cebula 1 -2 sztuki  goździka 4 łyżki  konfitury śliwkowej 50 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka(...)kawałki. Cebulę obieramy kroimy w piórka, szklimy na oleju pod przykryciem z łyżką miodu i goździkiem  aż będzie lekko złocista, dodajemy konfiturę śliwkową, oraz suszone wiśnie, wlewamy wino i całość dusimy 3 minuty, doprawiamy szczypta soli oraz pieprzu, gotową zalewę odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.  Do zimnej zalewy dodajemy śledzie, mieszamy, odstawiamy na całą dobę do lodówki aby smaki

Wanilia i Kardamon
Koreczki śledziowe - przystawka 194

płaty śledziowe w oleju słonecznikowym papryka marynowana - czerwona ogórek kiszony zielone oliwki Przygotowanie: Płaty śledziowe osączamy z oleju i kroimy w takie dzwonka, by można było zjeść je na raz Paprykę kroimy w kostkę, ogórka w plasterki Na talerzu układamy dzwonka śledzia, a na nim kolejno ogórka, paprykę i oliwkę - spinamy wykałaczką Ilość przygotowanych koreczków zależy jedynie od tego

Proste Potrawy
Wigilijne śledzie 420

cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki rodzynek 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu balsamicznego 1/3 szklanki oleju 3/4 szklanki wody 2 płaskie łyżeczki cukru 2 liście laurowe 2 kulki ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka gorczycy sól oraz pieprz do smaku   *** Śledzie moczymy w wodzie przez około 4-5 godzin, następnie osuszam i kroimy na kawałki, takie(...)plasterki. Wszystko przesmażamy na oleju przez kilka minut *** *** Następnie do warzyw dodajemy wodę, koncentrat pomidorowy, ocet balsamiczny, liście laurowe, gorczyce, ziele angielskie, cukier oraz sól i pieprz do smaku. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut *** *** Potrawę zdejmujemy z ognia i dodajemy rodzynki. Odstawiamy do wystudzenia *** *** Do wystudzonych warzyw dodajemy pokrojone śledzie i delikatnie mieszamy. Przekładamy

Blog z Apetytem
Śledzie z rodzynkami 99

Jakiś czas temu odkryliśmy wędzone filety śledziowe. Są mega smaczne, a połączenie szalotek i rodzynków dodaje im dodatkowego, niesamowitego aromatu. Składniki: 3 filety śledzia wędzonego 100 g rodzynek 200 g szalotek 1 łyżka miodu 300 ml oleju z pestek winogron Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Śledzie kroimy na kawałki. Rodzynki przez godzinę moczymy we wrzątku. Odcedzamy. Szalotki obieramy, kroimy w piórka. Wszystkie składniki mieszamy z miodem, przekładamy do naczynia (najlepiej do słoika), zalewamy olejem. Odstawiamy w chłodne miejsce

R'n'G Kitchen
Śledzie gajowego – Przysmak gajowego 106

Składniki: 500g fileta śledziowego solonego Matjas, 4 cebule, 50g suszonych grzybów np. Prawdziwków, 100g koncentratu pomidorowego, 125 ml oleju, 3 łyżki octu, 3 łyżki cukru, 4 ziela angielskie, 3 liścia laurowe, Sól, pieprz do smaku, 5 ziaren pieprzu czarnego ziarnistego. Śledzie gajowego – Przysmak gajowego przepis : Przygotowanie: Filety śledziowe zamoczyć w zimnej wodzie na 2-3h , następnie osuszyć(...)olej i wrzucamy cebule, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu i szklimy cebulę na złoty kolor. Gdy cebula będzie już złocista dodajemy suszone grzyby, koncentrat pomidorowy, cukier oraz ocet. Całość doprawiamy do smaku wedle uznania solą i pieprzem, dusimy jeszcze  około 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Do wystudzonej cebuli z grzybami dodajemy wcześniej przygotowane śledzie, mieszamy

Księga-Smaku
Śledzie gajowego – Przysmak gajowego 159

Składniki: 500g fileta śledziowego solonego Matjas, 4 cebule, 50g suszonych grzybów np. Prawdziwków, 100g koncentratu pomidorowego, 125 ml oleju, 3 łyżki octu, 3 łyżki cukru, 4 ziela angielskie, 3 liścia laurowe, Sól, pieprz do smaku, 5 ziaren pieprzu czarnego ziarnistego. Śledzie gajowego – Przysmak gajowego przepis : Przygotowanie: Filety śledziowe zamoczyć w zimnej wodzie na 2-3h , następnie osuszyć(...)olej i wrzucamy cebule, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz ziarenka pieprzu i szklimy cebulę na złoty kolor. Gdy cebula będzie już złocista dodajemy suszone grzyby, koncentrat pomidorowy, cukier oraz ocet. Całość doprawiamy do smaku wedle uznania solą i pieprzem, dusimy jeszcze  około 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Do wystudzonej cebuli z grzybami dodajemy wcześniej przygotowane śledzie, mieszamy

Księga-Smaku
Śledzie w sosie pomidorowym z cebulą 1544

octu * 2 łyżeczki cukru * 2 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego gęstego * 1 łyżeczka papryki słodkiej * 1/2  łyżeczki papryki ostrej * 1 cebula * 2 łyżki oleju do smażenia cebuli  *1 liść laurowy * 3 kulki ziela angielskiego Śledzie moczyłam przez 3 godziny w zimnej wodzie, przez ten czas dwukrotnie podmieniałam wodę. Odsączyłam i pokroiłam w paski ok. 2 cm szerokości. W rondelku

Pieprzyć z Fantazją
Śledzie z rodzynkami i chili 264

Słodko kwaśno pikantna wersja śledzi.   Składniki 500 g filetów śledziowych 50 g cukru 80 ml oleju słonecznikowego 40 ml octu z białego wina 4 łyżki koncentratu pomidorowego 3 duże cebule 100 g rodzynków 1 papryczka chili 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego pieprz czarny świeżo mielony   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety śledziowe(...)osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na mniejsze kawałki. Cebule kroimy w kostkę, smażymy na rozgrzanym oleju, wsypujemy cukier i karmelizujemy kilka minut. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, koncentrat, ocet i dusimy chwilę cały czas mieszając. Następnie dodajemy rodzynki, posiekaną papryczkę, smażymy 5 min (cały czas mieszając). Śledzie mieszamy z sosem, doprawiamy pieprzem, przekładamy do słoików i wstawiamy na kilka

R'n'G Kitchen
Śledzie po kaszubsku 1118

uwielbiam. Pokuście się i koniecznie je przygotujcie.  Śledzie po kaszubsku Składnik : około 500-600 g śledzi ala matias 350 g cebuli białej 1 większa marchewka 1/2 papryki czerwonej 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 4-5 ziarenek ziela angielskiego 100 ml oleju 150 ml wody 200 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka koncentratu 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżka cukru(...)łyżeczka gorczycy mleko do moczenia śledzi  Przygotowanie : Śledzie płuczemy w zimnej wodzie, a następnie moczymy w mleku (około 3-4h). Cebulę, marchewkę, czosnek obieramy. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w plasterki wraz z czosnkiem, marchewkę ścieramy na dużych oczkach.  Warzywa przekładamy do rondla i podsmażamy na oleju mieszając przez około5-7 minut, następnie dodajemy wodę, passatę, ocet

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
śledzie gajowego 116

Aromatyczne śledzie z cebulką i suszonymi podgrzybkami to świetny pomysł - razem smakują znakomicie. Pyszny śledzik, nie tylko na wigilijny stół.    składniki: 4 filety śledziowe a'la matias 1 duża cebula 40 g suszonych podgrzybków 1 szklanka wody 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 4 łyżki oleju sól, pieprz wykonanie: Grzyby zalewam szklanką wrzątku, przykrywam i odstawiam(...)kroję w paseczki (wodę zostawiam). Śledzie moczę w zimnej wodzie, raz na godzinę wymieniając ją na świeżą. Czas moczenia uzależniam od smaku śledzi - im bardziej słone, tym dłużej muszą się moczyć. Kiedy smak jest już dla mnie odpowiedni osuszam filety papierowym ręcznikiem i kroję na kawałki. Cebulę kroję w piórka i przesmażam na oleju - krótko, żeby się tylko zeszkliła. Dodaję

babka w formie
Sałatka śledziowa z ziemniakami i fasolą 77

prostą sałatkę śledziową, która posmakuje nawet tym, którzy za śledziami nie przepadają tak jak ja. Składniki: 500 g ziemniaków 1 średnia czerwona cebula (może być biała ale nie będzie tak ładnie wyglądać) 5-6 matiasów   4 - 5 ogórków kiszonych 1 puszka fasoli czerwonej 4 łyżki oleju (użyłam lnianego) 1/2 łyżki musztardy dijon sól, pieprz pęczek koperku Gotujemy ziemniaki(...)ugotowałam je w mundurkach, bo lepiej smakują w sałatkach), studzimy i kroimy w kostkę, podobnie cebulę i ogórki. Dodajemy pokrojone w kawałki śledzie oraz odsączoną z zalewy i przepłukaną fasolę oraz drobno posiekany koperek. Całość mieszamy z olejem i musztardą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Sałatka najlepiej smakuje na drugi dzień

Cynamonowe szczęście
Śledzie w sosie czosnkowym 414

Śledzie w sosie czosnkowym – to bardzo smaczne i proste danie na święta i sylwestra dla smakoszy śledzi i nie tylko. Również sprawdzi się na różnego rodzaju domówkach. Ŕybka świetnie komponuje z sosem czosnkowym dając fajny wyrazisty posmak. Warto spróbować. Serdecznie zapraszam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Śledzie w sosie czosnkowym składniki: 4 płaty sledziowe ala matjas 3 oleju 2 średnie ogórki

Olcia gotuje!

Proponowane wyszukiwania