Śledzie po kaszubsku to przysmak nie jednej osoby, lekko słodkawe śledziki, coś pysznego. Polecam prosty przepis. SKŁADNIKI : 1 kg. śledzi solonych 1,3 kg. cebuli 1/2 szklanka oleju 7 łyżek cukru 7 łyżek octu 10 % 1 słoiczek przecieru pomidorowego 2 łyżki ostrego ketchupu 3-4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego kilka kulek pieprzu(...)PRZYGOTOWANIE : Śledzie moczymy w wodzie kilka godzin. odcedzamy i tniemy na małe kawałki. Cebulę kroimy w talarki. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy cebulę, liście, ziele, pieprz i cukier. Podsmażamy na małym ogniu aż zmięknie. Następnie dodajemy przecier i ketchup, dusimy wszystko kilka minut. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odkładamy aż sos ostygnie. Śledzie mieszamy z cebula
Kulinarne Fantazje Mariolichili 3 ząbki czosnku 1 duża cebula 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe kilkanaście ziarenek pieprzu 1 mała cytrynka pół litra oleju (kliknij w obrazek, żeby powiększyć) Śledzie wymoczyć w zimnej wodzie, pokroić na kawałeczki. Cebulę pokroić w talarki lub półtalarki. Chili (z pestkami albo bez zależy jakie ostre chcecie) pokroić(...)słoiku: cebulka na dno, czo s nek, papryczka, cytrynka i na koniec kawałki śledzi i przyprawy na górę. (Liść laurowy tylko na pierwszej warstwie.) Powtarzać warstwy aż do wypełnienia słoika. Lekko łyżką ugnieść, a następnie zalać olejem, tak, żeby dostał się do wszystkich składników. Słoik zakręcić i do lodówki na kilka-kilkanaście dni. Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennaBłyskawiczna w przygotowaniu świąteczna przekąska. Idealna jako przystawka na zimno lub zakąska. Śledzie najlepiej smakują następnego dnia lub po dwóch. 4 pojedyncze płaty śledzia marynowanego ¾ szklanki wody 2 cebule 1/3 szklanki octu 10% 0,5 szklanki oleju rzepakowego 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego Ze śledzi zdejmujemy skórę, kroimy(...)paski. Do garnka wlewamy wodę, ocet oraz olej. Cebulę kroimy w piórka, dodajemy do zalewy. Wsypujemy cukier, kolorowy pieprz oraz liski i ziele angielskie. Zalewę gotujemy około 10 minut. Po przestudzeniu mieszamy ze śledziami. Chłodzimy w lodówce. Śledzie najlepsze są następnego dnia
VioletoweKucharzenieSkładniki: 400 g filetów śledziowych 1 duża cebula 1 łyżka majeranku 1 garść rodzynek 3 ogórki kiszone 1/2 szklanki oleju 1 łyżka ketchupu 3 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz Wykonanie: Śledzie wymoczyć w wodzie około 2 h i pokroić w skośne paseczki. Na patelni rozgrzać połowę porcji oleju i usmażyć cebulę pokrojoną w piórka po czym posypać(...)solą,pieprzem i majerankiem. Dalej smażyć dodając rodzynki i ogórki pokrojone w drobną kostkę. Dodać pozostałą część oleju, przecier pomidorowy i ketchup. Chwilę jeszcze smażyć, a następnie zalewę wystudzić. W słoiku układamy warstwami. Warstwa śledzi , warstwa zalewy i powtarzamy. Kończymy zalewą. Smacznego
O kuchni z uczuciemProsty i szybki przepis na śledzie z marynowanymi grzybami. Do przygotowania takich śledzi możecie użyć jakichkolwiek grzybów w occie, także pieczarek, ja jednak polecam podgrzybki. Śledzie proboszcza to nie tylko znakomity pomysł na śledzie wigilijne - sprawdzą się także jako doskonała przekąska na Sylwestra lub inną imprezę. składniki: 4 filety śledziowe a'la matias(...)wykonanie: Śledzie moczę w zimnej wodzie, raz na godzinę wymieniając ją na świeżą. Czas moczenia uzależniam od smaku śledzi - im bardziej słone, tym dłużej muszą się moczyć. Kiedy smak jest już dla mnie odpowiedni osuszam filety papierowym ręcznikiem i kroję na kawałki. Do śledzi dodaję odsączone z zalewy i pokrojone podgrzybki, posiekaną pietruszkę, cebulę pokrojoną w piórka, wlewam olej
babka w formieWigilia bez śledzi to nie Wigilia, a ja jak co roku staram się przygotować na nią przynajmniej jeden nowy rodzaj. Oprócz tradycyjnych w śmietanie i w oleju w tym roku będą śledzie w cydrze. Z dodatkiem bakalii od Bakallandu i ostatnio mojej ulubionej żurawiny w soku z granatu. Polecam taką kombinację. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSałatka na sobotnie wieczory ze znajomymi, lub jako smaczna kolacja po ciężkim dniu pracy. Z racji tego, że ryby warto jeść, a dodatkowo śledzie uwielbiam w wersji z olejem i ziołami to taki połączenie jest dla mnie idealne. I Ty "WYHACZ RYBKĘ" i spróbuj swoich ulubionych połączeń smakowych :) Składniki (1 porcja): 2 filety śledzia z suszonymi ziołami 4 pomidorki
ChilliJemyrewelacyjne. Składniki 0,5 kg śledzi solonych 2 cebule mały słoik koncentratu pomidorowego sok wyciśnięty z jednej cytryny 1/3 szklanki oleju łyżeczka cukru 2 listki laurowe 2 ziarna ziela angielskiego rodzynki Sposób Śledzie namoczyć w wodzie na 2 godziny. Po tym czasie opłukać je i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić(...)łyżce oleju. Dodać koncentrat, sok z cytryny, olej, cukier, liście laurowe, ziele angielskie oraz rodzynki. Wszystko razem pogotować przez 2 minuty. Gotowy sos po ostygnięciu połączyć ze śledziami
Kuchenne aromatystole śledzie w nowej odsłonie. Były już pikantne śledzie w daktylach z migdałami , śledzie z suszonymi grzybami i żurawiną , które pokochała nawet moja niejedząca wówczas śledzi siostra. Dziś przychodzę podzielić się z Wami śledziami przyrządzonymi na styl skandynawski, czyli marynowane w słodko-octowej zalewie. Garść idealnie dobranych przypraw nadaje śledziom lekko korzenny posmak, który świetnie łączy słoność śledzia ze słodkim(...)Śledzie po skandynawsku 1-2 duże słoiki Potrzebujesz: Marynata: 200ml octu jabłkowego 200ml wody 100g cukru 3/4 łyzeczki soli 7 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżka ziaren białej gorczycy 1 łyżka czarnego lub kolorowego pieprzu 3 goździki 3 suszone jagody jałowca / 1 wiazdka anyżu 1 liść laurowy Do tego: 6-12 śledzi a'la matias z oleju
Kuchnia w Słońcu SkąpanaOstatnia już propozycja przed świętami na wykorzystanie śledzia. Tym razem pyszny śledź po litewsku z aromatem wędzonych szprotek. Składniki: 4 filety ze śledzia 4 szprotki wędzone z oleju 2 ogórki kiszone ½ słoiczka koncentratu pomidorowego 1 cebula (opcjonalnie 2 małe) 40g suszonych grzybów Olej Sól, pieprz Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na 2 godz. Następnie przelewamy do garnka i gotujemy około
Kolizje Smakówzostawisz komentarz… Przepis ten zdobyłam na spotkaniu kulinarnym STOWARZYSZENIA” KRZEMIANKI ” , na którym to danie było zaprezentowane. Śledzie po zbójnicku Świetnie się nadają jako przekąska na domowych imprezach. Składniki : 60 dag matiasów solonych, 3 cebule, 3 łyżki oleju, łyżka koncentratu pomidorowego. łyżeczka musztardy, jajko, pieprz, mielona ostra(...)papryka, natka pietruszki, szczypiorek, jabłka. sałata ( niekoniecznie ) Sposób przygotowania : Śledzie moczymy w wodzie . Następnie drobno kroimy w kostkę. Cebulę siekamy na drobno i łączymy ze śledziem. Dodajemy koncentrat, musztardę i przyprawy. Mieszając, wlewamy olej ( masa powinna mieć konsystencję tatara ). Jajka gotujemy na twardo. Obieramy i drobno kroimy. Natkę i szczypiorek siekamy. Z masy rybnej formujemy niewielkie kulki, które posypujemy jajkiem
Pysznosci Babci Basiinternecie, przeszukałam zapasy i z tego co było powstała moja sałatka. Jak się przegryzła po 2 h to wyszła bomba smakowa. Gorąco polecam. Składniki 2 opakowania śledzi a'la matias w oleju (400 g) 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 3-4 ogórki kiszone 1 jabłko duże 1 cebula średnia 3 jajka ugotowane na twardo majonez pieprz Śledzie
Piekielna Kuchnia Patirównież na wigilijny stół. Kilka marynowanych płatów śledziowych obieramy ze skórki i dzielimy na kawałki. Cebulę kroimy w kostkę. Na półmisek wlewamy odrobinę oleju, posypujemy pieprzem i cebulką. Układamy na tym warstwę śledzia i ....posypujemy pieprzem i cebulką. Całość zalewamy olejem i dekorujemy szczypiorkiem. Znakomicie smakuje z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Smacznego
Maminek kulinarnyŚledzie są nieodłącznym elementem Świąt. W każdym regionie Polski występują pod różnymi postaciami. Ja je uwielbiam w każdej wersji. Dziś proponuje śledzie na ostro, polecam 😊 Składniki: -50 dag filetów śledziowych solonych -3/4 szklanki mleka -2-3 cebule -4 łyżki oleju rzepakowego -1-2 łyżki koncentratu pomidorowego -1 łyżeczka ostrej musztardy -2 jajka ugotowane na twardo -pieprz świeżo mielony(...)osuszyć ręcznikiem papierowym, drobno posiekać. Obraną cebulę pokroić w drobną kostkę, przelać na sitku wrzątkiem, odstawić do wystudzenia. Papryczki ostre oczyścić z nasion i drobno posiekać. Śledzie, cebulę i jedną papryczkę połączyć. Olej wymieszany z koncentratem pomidorowym, musztardą i pieprzem, wymieszać dokładnie ze śledziową masą, dodając koperek. Przygotowany tatar odstawić do lodówki na ok. 3 godz. Przed podaniem ułożyć
Kulinarne przemyslenia