słone. Tym śledzikom nikt się nie oprze. Są pyszne! Składniki na jeden duży półmisek: ½ kg solonych śledzi ½ słoiczka koncentratu pomidorowego 1-2 łyżki octu 3 łyżki cukru 3 duże cebule 5 dag suszonych grzybów (prawdziwków) ½ szklanki oleju słonecznikowego 2 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek ziarnistego pieprzu 2 ziarenka jałowca Sól morska do smaku Sposób przygotowania: Śledzie wymoczyć(...)Cebulę pokroić w piórka. Na głębszą patelnię wlać olej, wrzucić cebulę, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz w ziarnach i jałowiec zeszklić na wolnym ogniu pod przykryciem. Dodać pokrojone grzyby, koncentrat pomidorowy, doprawić cukrem, wlać ocet i całość wymieszać, posolić do smaku, poddusić razem 5 minut. Odstawić do wystygnięcia. Śledzie wymieszać z sosem. Odstawić
Wanilia i Kardamonłyżeczką soli 1 łyżeczką cukru 1 łyżka octu 1 łyżka oleju majonez pieprz natka pietruszki Przygotowanie Cebulę i ogórki kiszone posiekać drobno. Cebulę doprawić 1 łyżeczką soli, 1 łyżeczką cukru, 1 łyżka octu, 1 łyżka oleju. Na talerzu ułożyć cebulę, następnie ogórki. Ugotowane połówki jajek owinąć paskiem śledzia i ułożyć na ogórkach. Jajka posmarować majonezem, posypać pieprzem i natką pietruszki
Wasze Przepisytrochę inaczej niż wszyscy, ale tak jakoś się przyzwyczaiłam. Podgotowuję warzywa na pół twardo i dopiero ścieram na tarce, a cebule wrzucam na zimny olej, dzięki temu jest delikatnie chrupiąca. Kiedyś podobnie robiłam śledzie i postanowiłam wypróbować na rybce. Posmakowało i tak zostało. Od kilku lat robię rybę w ten sposób. Składniki: 1 kg. filetów ryby (miałam tilapię mrożoną
Agusiowe smakołykiśledzika :) Składniki: 4 duże filety śledziowe solone średni słoik ogórków konserwowych mały słoik marynowanych pieczarek 1 czerwona cebula 1/4 szklanki oleju 1 szklanka pikantnego keczupu 2 łyżeczki ostrej musztardy 3 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier mleko Śledzie zalać mlekiem na 1 godzinę. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Oprószyć ją solą i odstawić na 20 minut aby zmiękła(...)często ugniatając ją łyżką. Śledzie pokroić w paski, ogórki na plasterki a pieczarki na połówki. Włożyć wszystkie składniki do miski; dodać cebulę. W osobnej misce wymieszać na gładki sos keczup, musztardę, olej i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić pieprzem i cukrem (sos powinien być słodkawy). Gotowym sosem zalać pozostałe składniki i wymieszać. Odstawić na noc do lodówki
My simple kitchenbardzo oryginalna :) Jak dla mnie te śledzie będą świetnie spełniały się w roli zakąski. Bardzo smaczny pomysł na święta czy inne imprezy rodzinne czy z przyjaciółmi. Bardzo proste w przygotowaniu i wykonaniu. Składniki: * 1 słoiczek grzybów marynowanych * 4-5 płatów śledziowych a'la matias * 1 cebula * natka pietruszki (nieduży pęczek) * 1/4 szklanki oleju * 5 łyżek octu (niekoniecznie) Matiasy moczyłam(...)wody i pokroiłam w kawałki 1,5 - 2 cm. Grzybki pokroiłam w drobną kostkę, natkę posiekałam drobno a cebulę pokroiłam w piórka. W misce wymieszałam olej i ocet, dodałam grzybki, cebulę i natkę. Dołożyłam śledzie i wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam do lodówki na dobę. Po tym czasie śledzie już naszły smakami dodatków. Notatki: * ocet nie jest konieczny, ponieważ grzybki
Pieprzyć z Fantazjązamkniętym słoiku nawet do miesiąca – koniecznie zamykane na gorąco . Im dłużej stoją tym smaczniejsze są Składniki : 1 kg śledzi 5 dużych cebul 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej mąka do obtaczania sól do smaku olej do smażenia zalewa : 3,5 szklanki wody 1 szklanka octu 1 łyżeczka soli – płaska 1 łyżeczka ostrej papryki mielonej 1 łyżeczka(...)białej Liść laurowy i ziele angielskie ( po dwie trzy sztuki na słoik ) dodatkowo wykałaczki do spięcia Śledzie płukamy , patroszymy , oczyszczamy , a następnie usuwamy z nich kręgosłup , tak żeby jednocześnie płaty pozostały połączone ( jak na zdjęciu ) . Cebulę kroimy w paski i podsmażamy na oleju , jak już będzie miękka i złocista , dodajemy do niej ketchup i sól . Odstawiamy do przestygnięcia .Płaty śledziowe
Ogrodnik w podróżyŚledzie z suszonymi śliwkami to rewelacyjne połączenie słonego i słodkiego smaku. Śledzie przygotowałam ze śliwkami kalifornijskimi, dzięki temu są bardzo delikatne. Sprawdzony przepis , który polecam Wam nie tylko na Wigilię , choć u nas to jeden ze świątecznych faworytów. Na pewno warto spróbować. składniki: 500 g filetów śledziowych a'la matias 2 duże cebule 1/4 szklanki oleju(...)kulki ziela angielskiego pieprz wykonanie: Śledzie moczę w zimnej wodzie, raz na godzinę wymieniając ją na świeżą. Czas moczenia uzależniam od smaku śledzi - im bardziej słone, tym dłużej muszą się moczyć. Kiedy smak jest już dla mnie odpowiedni osuszam filety papierowym ręcznikiem i kroję na kawałki. Cebulę kroję w piórka i przesmażam na oleju - krótko, żeby się tylko zeszkliła. Dodaję
babka w formiezgubić. Jest to sałatka ze śledziem. Prosta, z kilku tylko składników, błyskawiczna do przygotowania. Musicie jej spróbować! Składniki: 1 czerwona słodka papryka , 2 większe cebule , 5 płatów śledziowych , 1 łyżka cukru , 2 średnie liście laurowe , 7-9 ziaren ziela angielskiego , 30 g ziaren gorczycy (1 opakowanie), około 100-150 ml oleju . Paprykę opłukać, wykroić nasiona(...)liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Odstawić na pół godziny do lodówki. Śledzie opłukać (jeśli są to śledzie słone, to wcześniej należy je odpowiednio wymoczyć w zimnej wodzie), pokroić w 2-3 centymetrowe kawałki. Dodać do papryki i cebuli, zalać olejem - wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Przed jedzeniem sałatkę najlepiej wyjąć z lodówki na kilkanaście
Codzienna kuchnia niecodziennaalbo śledzie pod pierzyną , które są równie smakowite. Zobacz mój film z przygotowania śledzi Składniki – Śledzie korzenne 400-500 g solonych filetów śledziowych 2 łyżki musztardy dijon 1 łyżeczka miodu sok z połówki cytryny pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 200 ml oleju cebula liść laurowy 2 gwiazdki anyżu 7 goździków łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżeczki mielonej kolendry łyżeczka mielonego(...)imbiru w proszku i 2 łyżeczki mielonego kardamonu. Całość prażymy na patelni jeszcze kilkanaście sekund. Bierzemy się za marynatę. Łączymy olej, sok z cytryny, musztardę i miód. Dokładnie mieszamy. Do całości wrzucamy nasze przyprawy z patelni. Całość dobrze mieszamy. Śledzie korzenne układamy w miseczce lub słoiczku kolejno: kawałki śledzia cebula migdały, rodzynki i śliwki zalewamy naszym sosem i znowu kolejna
Kuchennyviral.plkukurydza, fasola. Posiekany por, ananas z puszki, cebula, jabłka, pieczone kawałki buraka lub marchwi są świetną propozycją dodatków do sałatki, której podstawową bazą są śledzie, jajka i majonez. SKŁADNIKI: 500 g filetów śledziowych w oleju a la matjas 8 małych ogórków konserwowych 4 jajka ugotowane na twardo 100 g żółtego sera 5 łyżek majonezu 150 g marynowanej papryki spora garść
Zasmakuj Kuchniziemniakami, nie tylko na wigilijny stół. (porcja na 4-6 osób) Śledzie : 6 filetów śledzia matias, słoik marynowanych śliwek w octowej zalewie, sałatka ziemniaczana : 500 g ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 30 ml octu białego winnego, 200 ml esencjonalnego bulionu mięsnego, sól, 20 ml oleju rzepakowego, 1 nieduża słodka cebula, cukier, świeżo mielony pieprz, 1/2 pęczka szczypiorku, marynata do cebuli(...)czerwonego, 2 czubate łyżki cukru, 2 liści laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, 4 średnie podłużne buraki, 2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich, olej słonecznikowy, szczypta soli, pieprz świeżo mielony cukier Wyjąć śliwki z zalewy, płynem zalać śledzie i odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Następnie je odcedzić, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki. My każdy filet przekroiliśmy pod lekkim
królestwo garówszklanka pędów bambusa konserwowego pół dużej cebuli lub jedna średnia papryka czerwona limonka 3 łyżki miodu 3 łyżki octu pieprz olej Szukasz najlepszych przypraw do swojej kuchni? Zajrzyj tutaj. Przepis – Śledziowa salsa Przepis zaczynamy od wymoczenia w wodzie śledzi – robimy to ok. 2-3 godziny zmieniając wodę co godzinę. Następnie śledzie odsączamy od wody i kroimy(...)kawałki. Skrapiamy je sokiem z limonki. Zabieramy się za nasz sos słodko kwaśny od krojenia w kostkę cebulki i papryki. Do rondla wlewamy olej i gdy ten się rozgrzeje dodajemy cebulkę. Gdy ta się zarumieni dosypujemy do niej paprykę. Gdy papryka będzie miękka możemy dodać pędy bambusa. Całość dokładnie mieszamy. Kiedy bambus zacznie robić się bardziej miękki dodajemy przecier pomidorowy
Kuchennyviral.plprzynajmniej dwa dni, aż smaki się przegryzą, a w słoikach powstanie przepyszna galaretka dopełniająca smak rybki. Coś pysznego…! Składniki: 1 kg śledzi 1 szklanka mąki – do panierowania sól, pieprz 2 cebule olej do smażenia Zalewa: 1,5 szklanki octu 10% 4,5 szklanki wody 1 łyżeczka soli 4-6 łyżek cukru 5 kulek pieprzu 3 kulki
Blog z Apetytem