sobą wymieszały. Potem odcedziłam ocet. Do słoja wkładałam po kolei cebulę i śledzie. Wierzch oprószyłam zmielonym pieprzem. Następna warstwa to znów cebula, potem śledzie .... Na wierzchu rozłożyłam cebulę i całość zalałam olejem. Ja dodałam musztardę bawarską, która jest odrobinę słona, dlatego nie soliłam śledzi. Ale to już rzecz gustu. Takie proporcje składników u mnie się sprawdziły
Kuchnia u Krysiprzeróżnymi dodatkami. Sałatka na pewno sprawdzi się na świątecznym stole, ale należy pamiętać aby ją przygotować przynajmniej dzień wcześniej :-) Śledź w sosie curry ŚLEDŹ W SOSIE CURRY 2 płaty matiasa 1 średnia cebula 1/3 szklanki oleju 1 ogórek kiszony 1 płaska łyżka curry 1 ząbek czosnku 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka posiekanej natki pietruszki biały ocet winny(...)zimnej wodzie przez minimum 4h. Cebulę obieramy i siekamy w cienkie piórka, ogórka kiszonego ścieramy na tarce jarzynowej, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Olej łączymy z koncentratem pomidorowym, czosnkiem i curry. Śledzia osuszamy i drobno kroimy, mieszamy z sosem curry, cebulą i natką pietruszki. Doprawiamy do smaku octem winnym. Śledź w sosie curry SMACZNEGO
peggiwkuchnicałą noc, odcedziłam. Matiasy moczyłam przez 3-4 godziny. Cebulkę obrałam, pokroiłam w piórka, zeszkliłam na oleju, ściągnęłam z patelni.Grzybki pokroiłam w paseczki, podsmażyłam na oleju. Dodałam co cebulki, wymieszałam, pozostawiłam do wystygnięcia. Śledzie pokroiłam w kawałki. Do słoja naprzemiennie, warstwami wkładałam śledzie przesypując cebulką wymieszana z grzybkami. Każdą warstwę oprószałam pieprzem. Całość zalałam olejem. Odstawiłam do lodówki na całą
Darcia w kuchniTeraz już wiemy, za nami nie chodziły śledzie - chodził za nami genialny plan. Pyszności wyszły wyśmienicie. ŚLEDZIE: - 1 kg śledzi solonych (płaty bez skóry) - 2 kg cebuli (biała i czerwona pół na pół) - pół szklanki oleju - 3-4 łyżki majonezu - łyżeczka domowej(...)przyprawy typu vegeta. płaty śledziowe moczymy całą noc, zmieniając kilka razy wodę, następnie dokładnie osuszamy. Cebulą kroimy w pióra, wygniatamy z przyprawą i olejem, dodajemy majonez, dokładnie mieszamy. Na dno słoja nakładamy cebulę, następnie warstwę śledzi, znów warstwę cebuli itd. Zawsze kończymy przykrywając cebulą. Odstawiamy do lodówki. Najlepsze są po 3-4 dniach o ile jeszcze coś zostanie w słoju
Wypisz WymalujŚledzie po wileńsku Śledzie po wileńsku to tradycyjna potrawa, która z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom śledzi. Ta wyjątkowa kombinacja smaków, łącząca delikatne filety śledziowe z aromatycznymi warzywami i koncentratem pomidorowym, wprowadza na stół niepowtarzalny smak i aromat. W dzisiejszym poście podzielę się z Wami przepisem na śledzie po wileńsku, które są idealnym dodatkiem do świątecznego menu, ale sprawdzą się(...)kroku przygotować tę pyszną potrawę, aby zachwycić swoich bliskich. Zapraszam do lektury i wspólnego gotowania! Po inne przepis zapraszam was do działu Śledzie. PRZEPIS ŚLEDZIE PO WILEŃSKU Składniki: 500 g filetów śledziowych (matiasów) w oleju 2 cebule 2 marchewki 2 ogórki kiszone 100 g koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu winnego 2 łyżki cukru 100ml oleju 2 liście laurowe 4 ziarna
Dorota Smakujeszklanki cukru -3 dkg rodzynek Filety moczymy przez 1 godzinę w zimnej wodzie. Cebulę kroimy w piórka. Odsączone z wody śledzie kroimy na kawałki. Na patelnię wlewamy olej, wsypujemy pokrojoną cebulę i na wolnym ogniu podgrzewamy do zeszklenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet i cukier. Mieszamy. Następnie dosypujemy rodzynki i mieszamy
Maminek kulinarnyZwolenników śledzi jest wielu. Śledzik w oleju z cebulką jest chyba najbardziej popularny, potem prym wiodą rolmopsy, a później sałatki. Z ryby tej można zrobić również dania gorące, przekąski, przyrządzić farsz do warzyw. Dziś proponuję śledzika w aromatycznym sosie 😊 Składniki: (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(...)kwaśnej śmietany -łyżeczka cukru -pieprz -sól Filety zalać w całości mlekiem na 3 godziny, po czym odcedzić i zalać świeżym, odstawić jeszcze na godzinę. Po tym czasie dobrze odsączyć śledzie i pokroić w dzwonka. Ułożyć w półmisku. Cebulę pokroić w kostkę i przelać na sitku wrzątkiem, odstawić do wystygnięcia. Obraną pomarańczę, ogórki i jabłko pokroić w kostkę, połączyć z wystudzoną
Kulinarne przemysleniawięc musiały być dobre;) Składniki: 4 filety śledziowe a'la matias kwaśne twarde jabłko 2 ogórki konserwowe 1/2 czerwonej cebuli szczypiorek 1/2 szklanki oleju majeranek szczypta cukru szczypta pieprzu ząbek czosnku łyżeczka soku z cyrtyny Śledzie namoczyć w wodzie na około 2 godziny, w międzyczasie kilkakrotnie wymieniając wodę. Odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłko i ogórki pokroić w drobną(...)kostkę. Szczypiorek i cebulę posiekać. Czosnek zetrzeć na drobnych oczkach, wymieszać z olejem. Dodać majeranek, cukier, pieprz i sok z cytryny, wymieszać. Wszystkie składniki dodać do śledzi, wymieszać i w zamkniętym naczyniu wstawić do lodówki na m.in jedną noc. Można przygotować 3-4 dni przed podaniem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaśledzie są przepyszne, zawsze mamy je na wigilijnym stole. Polecam. Wykonanie – śledzie umyć, zalać czystą wodą i tak zostawić na 12 godzin. Po tym czasie śledzie pokroić na grube paski i włożyć do słoika część śledzi. Przygotowanie zalewy – na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulkę. Dodać przecier pomidorowy, ketchup, listki laurowe, ziele angielskie, ocet i pokrojone w paseczki
Kuchnia Pokoleńświeże wypatroszone śledzie cebula kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego cukier ok. 5 łyżeczek ( wg swojego smaku) sól, liść laurowy, olej 5 łyżek koncentratu pomidorowego, mąka 500 ml wody plus 50 ml octu 10 % Przygotowanie : Płaty śledzia przekroić wzdłuż kręgosłupa i pokroić na małe kawałki Każdy kawałek lekko posolić , obtoczyć w mące i usmażyć na gorącym oleju Z wody, octu
Proste Potrawyinne gatunki ryb i nie jestem fanką octu, ale na takiego śledzia od czasu do czasu mogę się skusić. 1 kg śledzi ( wypatroszonych i bez głów) 2 jajka mąka do obtaczania olej do smażenia Zalewa: 2,5 szklanki wody 1/2 szklanki octu 10% (daję nie co mniej) 1 łyżka koncentratu pomidorowego (płaska) 3-4 łyżki cukru(...)ząbki czosnku 3 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 ziarna pieprzu 1 łyżeczka gorczycy Śledzie umyć, osuszyć i dokładnie obtoczyć w mące, jajku (rozmieszanym; można dodać odrobinę mleka lub wody) i ponownie w mące. Rybę usmażyć (na rozgrzanym oleju) na złoty kolor (z obu stron). Przygotować zalewę Cebule, czosnek i marchew pokroić w plasterki. Wszystkie składniki zlewy
Di gotujeSkładniki: 0,5 kilograma filetów śledziowych 1 mały słoik opieniek marynowanych 2 czerwone cebule 5 ogórków konserwowych 1/4 szklanki oleju lnianego 1/3 szklanki zalewy z grzybów 1 łyżka ziaren czerwonego pieprzu Pół pęczka natki pietruszki Sposób przygotowania: Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez 3 godziny, odcedzamy i kroimy na małe kawałki. Cebulę(...)obieramy i kroimy w drobną kostkę, ogórki kroimy w pół plasterki, grzyby odcedzamy z zalewy, natkę drobno siekamy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, wlewamy olej oraz zalewę z grzybów, dodajemy ziarna pieprzu i mieszamy. Śledzie przekładamy w słoiki i wstawiamy do lodówki żeby składniki się połączyły
Bajeczna Kuchniakoncentratu pomidorowego · Pieprz Sposób przygotowania: 1. Śledzie moczymy w wodzie 1 godzinę. 2. W tym czasie obieramy cebulę i prużymy na rozgrzanym oleju. 3. Dokładamy miód, koncentrat pomidorowy, pokrojone drobno śliwki, doprawiamy pieprzem, 10 minut prużymy i studzimy. 4. Śledzie kroimy na małe kawałki i układamy w naczyniu warstwami: Śledź
Kulinarna Chwilaśmietanie, lub po staropolsku z cebulką, po cygańsku, kaszubsku, zebrałam dla Was te i inne przepisy tutaj . Przepis na Śledzie w sosie salsa : 8 płatów śledzi matjasów (około 500 g) 2 łyżki oleju 1 duża cebula 1 marchewka kawałek selera wielkości marchewki 1/4 papryki czerwonej 200 ml przecieru pomidorowego (lub 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego rozrobionego w 150 ml wody(...)płaska łyżeczka cukru Śledzie moczymy około 2 godziny co najmniej 3 razy zmieniając wodę. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Marchewkę i seler obieramy i kroimy w 2 mm zapałkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Paprykę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę (cebula nie powinna się
Rozpustne gotowanie